22. listopadu 2018

Rumový hrnec

Výber čerstvého zralého ovoce (jahody., černý, červený a bíly rybíz a další bobuloviny., broskve., hrušky., třešně., švestky aj.)., na každý kg ovoce: 250 g želírovacího cukru (krystalu) a asi litr světlého rumu
Ovoce pečlive očistíme, zbavíme stopek, pecek a jádřinců, velké plody rozčtvrtíme, broskve oblanšírujeme a sloupeme. Takto připravené ovoce smícháme ve velké míse s cukrem, zakryjeme a necháme 30 minut uležet. Přendáme do nádoby a zalijeme rumem. Zakryjeme fólií, přiklopíme. Jednou týdně nádobou potřeseme, aby se obsah promíchal. V průběhu celé sezony takto ovoce postupne přidáváme. Rumový hrnec bude hotov 3 měsíce po přidání poslední várky.
Tip: Nakládáte-li ovoce do skleněné nádoby, mějte ji uloženou v temnu, světlo ovlivuje barvu plodů.

Žádné komentáře:

Okomentovat