29. dubna 2013

Gulášová polévka se zeleninou

2 lžíce oleje, 450 g hovězí kližky, 100 g malých šalotek, lžička sladké papriky, 250 ml bílého vína, 750 ml hovězího vývaru (bujón), 800 g brambor, 300 g mrkve, 300 g cukety, 150 g pórku, sůl, pepř

Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kostky. Na rozehřátém oleji je prudce opečeme ze všech stran, přidáme oloupanou a nakrájenou šalotku a krátce osmahneme. Tymián opereme, osušíme, otrháme lístky a přidáme je k masu společně s mletou paprikou. Přilijeme víno a necháme přejít varem. Pak přidáme hovězí vývar, uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni asi 45 minut.Brambory a mrkev oloupeme a omyjeme, brambory rozčtvrtíme, mrkev nakrájíme na plátky. Cuketu oloupeme a vydlabeme semena, dužinu nakrájíme na kostky velikosti sousta. Brambory, mrkev a cuketu přidáme k masu a vše vaříme pod poklicí ještě asi 45 minut. Pórek omyjeme a očistíme, nakrájíme šikmo na plátky, přidáme ho do polévky a vaříme ještě 10 minut. Nakonec podle chuti dosolíme, opepříme a podáváme.

Žádné komentáře:

Okomentovat