800 g hub, 70 g slaniny, 40 g másla, cibule, 550 g veky, 250 ml mléka, 4
vejce, sůl, pepř, oregano, máslo na vymazání, kapie, petrželka a cibulová nať
na ozdobu
Houby očistíme a rozkrájíme na kousky. Důkladně je ve studené vodě propláchneme
a necháme okapat. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Slaninu nakrájíme na
kostičky. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo a kostičky slaniny, nejdříve na ní
zpěníme cibuli, potom přidáme houby. Dusíme pod pokličkou až se všechna
tekutina z hub odpaří. Veku nakrájíme na plátky. Ve 150 ml mléka rozšleháme 1
vejce, přidáme sůl, pepř a oregano. Misku z varného skla vymažeme máslem.
Plátky veky namočíme v rozšlehané vaječné směsi a v jedné vrstvě urovnáme do
pekáčku. Na ni dáme vrstvu dušených hub, opět poklademe vekou a vrstvy postupně
střídáme (poslední tvoří veka). Zapékáme v předehřáté troubě (elektrický sporák
225 °C/plyn stupeň 4) asi 15 minut. Nakonec ve zbylém mléce rozšleháme vejce a
žemlovku zalijeme. Pečeme 10-12 minut při teplotě asi 180 °C. Na talířích ji
zdobíme petrželkou, kapií a cibulovou natí. Žemlovku podáváme teplou, ovšem chutná
i studená. Doba přípravy: 60 min.
Žádné komentáře:
Okomentovat