30. ledna 2012

Zelový salát

1 ks střední hlávky zelí, 2 ks střední cibule, plátek špeku nebo anglické slaniny (cca 150 g), cukr, sůl, pepř a ocet dle potřeby

Zelí obereme, nakrouháme a dáme vařit do většího množství osolené vody. Po chvíli scedíme a necháme na sítku dobře okapat. Stupeň měkkosti volíme dle svého gusta, pro strávníky s dobrým zažíváním volíme zelí křupavější. Nakrájíme špek nebo anglickou slaninu na kostky (v nouzi nejvyšší použijeme jakýkoli čerstvý tuk či olej), přiměřeně seškvaříme a přidáme nakrájenou najemno cibulku. Necháme krásně zesklovatět a okamžitě, tedy horké vmícháme do zcezeného zelí. Důležité ingredience, kterými dílo dochutíme jsou dále cukr, sůl, pepř a ocet. Důkladně vše promícháme a podáváme lehce vlažné. Správným výsledkem je docílení lahodné, mírné sladko-kyselé chuti. Tento produkt se podává jako příloha ke svátečním obědům (vhodný k pečenému masu s bramobry). 

Žádné komentáře:

Okomentovat