1. července 2012

Pohanková polévka s kopřivami

100 g pohanky, 2 mrkve (asi tak 100 g),1 až 2 hrsti mladých kopřiv (podle chuti),2 polévkové lžíce oleje, mořská sůl, sójová omáčka, 1 až 2 stroužky česneku, litr vody
Kopřivy propláchneme, nasekáme a nejlépe ještě najemno rozmixujeme s trochou vody.Připravené kopřivy povaříme (asi 5 minut)  s mrkví nakrájenou na kolečka. Mezitím si i několikrát spaříme pohanku (přebranou),aby ztratila svou typickou vůni, a přidáme ji do polévky. Povaříme dalších asi 15 minut.Pokud se udělá pěna, tak ji sebereme. Odstavíme z ohně a dochutíme solí, olejem, sójovou omáčkou a česnekem. Necháme pod pokličkou dojít. Když chci, aby se chlapi víc zasytili, tak uvaříme ve zvláštním hrnečku na kostičky nakrájené brambory (víc brambor a míň vody) a ty tam nalejem i s vodou.Buď tak, nebo rozmixované. V zimě se dá použít do polévky kadeřávek nebo kapusta, ale i nasekané kopřivy s vodou se dají zmrazit.

Žádné komentáře:

Okomentovat