30. září 2011

Salát Primátor

70 g sýra Primátor, 6 rajčat, 3 zelené papriky, 2 menší cibule, 4 natvrdo uvařená vejce, 3 lžíce oleje, ocet, zelená petržel, sůl

Oloupanou cibuli a papriku spaříme vařící vodou. Do mísy vrstvíme nakrájená rajčata, vychladlé, na nudličky nakrájené papriky, kolečka nakrájené cibule a plátky vajec. Osolíme, posypeme strouhaným sýrem, pokapeme olejem a posypeme zelenou petrželkou.

Rozinkové jednohubky

Na hrubé nudličky nastrouháme 250 g tvrdého sýra (Primátor aj.), přidáme 3 stroužky utřeného česneku a majonézu. Zamícháme 3 lžíce rozinek namočených v rumu. Dáme vychladit. Plátky rohlíku nebo veky potřeme lehce máslem a pak silněji namažeme pomazánkou.

Zapékané toasty s uzeninou a nivou

Na krajíčky tmavého chleba položíme uzeninu nebo anglickou slaninu nakrájenou na plátky. Nahoru dáme plátky Nivy a krátce zapečeme.

Chuťovky v alobalu

Do alobalu zabalíme plátky anglické slaniny, nakrájenou cibuli, plátek Nivy, šunkový salám a znovu anglickou slaninu. Pečeme 20 minut. Podáváme s kečupem, hořčicí, chlebem.

Sušenky s Nivou

Dobře promícháme nebo ušleháme 100 g másla, 100 g Nivy, 3 lžíce koňaku a 50 g mletých pražených burských oříšků. Mažeme na slané krekry.

Kuličky s kokosem

Nastrouháme 100 g Nivy, přidáme 50 g másla, 50 g tvrdého sýra, lžičku sardelové pasty, pepř. Promícháme, tvarujeme kuličky a obalujeme v kokosu.

Sýrová pochoutka pro labužníky

2 trojúhelníčky taveného sýra Niva, 4 sýry Lučina, lžíce másla (Ramy, Flory), 2 lžíce bílého jogurtu, malá cibule, 2 lžíce mletých vlašských ořechů, lžíce celého pepře

Sýry rozetřeme společně s máslem a jogurtem. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a mleté ořechy. Podle chuti osolíme. Dáme trochu vychladit do lednice. Vychlazenou sýrovou směs vytvarujeme do malých bochánků a obalujeme v pepři, který rozdrtíme nahrubo (nebo použijeme pepř jako koření na steaky). Podáváme s tmavým chlebem, zdobíme plátky rajčat a listy hlávkového salátu.

Smažené sněhové kuličky

200 g sýra Niva, bílek, 3 lžíce strouhanky
Sýr rozmačkáme, promícháme s ušlehaným bílkem a strouhankou. Tvarujeme malé kuličky, obalujeme ve strouhance a v horkém tuku rychle usmažíme do zlatova.

Vaječná omeleta s nivou

Vejce rozšleháme s troškou vody, osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou. Usmažíme po jedné straně na pánvi s rozehřátým olejem. Na půlku omelety dáme plátek Nivy (Hermelínu), přeložíme druhou půlkou. Odstavíme a necháme chvíli dojít. Omelety klademe na krajíce chleba, ozdobíme cibulí, kečupem a petrželkou

Salát Niváček

Salátovou okurku nakrájíme na plátky, rajčata na čtvrtky, sýr Niva na malé kousky. Cibuli nastrouháme, zakápneme olejem, osolíme a opepříme. Vše společně promícháme, podle chuti okyselíme, osolíme. Salát necháme v chladu uležet.

29. září 2011

Smažený česnekový sýr

150 g hrubě nastrouhaného sýra Eidam, 150 g hrubě nastrouhaného sýra Niva, 2 vejce, lžíce hladké mouky, 4 stroužky utřeného česneku, bazalka nebo oregano, sůl  
Vypracujeme sýrové těsto, tvarujeme placičky, obalujeme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Rychle smažíme v rozehřátém oleji.

Řízek z Nivy

100 g sýra Niva, 100 g šunkového salámu, pažitka

Sýr a salám rozemeleme, přidáme nasekanou pažitku a promícháme. Tvarujeme malé placičky a obalujeme jako řízek v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme rychle v rozehřátém tuku po obou stranách. Chutná s brambory i na chlebu. Zdobíme rajčaty a zeleninou.

Pikantní sýrové kuličky

100 g Lučiny, 100 g tvrdého sýra, 50 g Nivy, 70 g másla, 50 g šunky (šunkového salámu), 50 g pórku, sůl

Tvrdý sýr nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou šunku (salám), drobně nakrájený pórek, strouhanou Nivu i máslo, Lučinu, sůl a vše promícháme. Tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhaném sýru. Můžeme zdobit kapií, oříškem.

Falešné karbanátky z Nivy

150 g sýra Niva, 1/4 kostky droždí, 2 vejce, 2 lžíce vody, 1-2 stroužky česneku, 0,5 lžičky provensálského koření, strouhanka, sůl

Nastrouhaný sýr smícháme s rozdrobeným droždím, prolisovaným česnekem a kořením. Přilijeme vejce rozšlehaná s vodou, zahustíme strouhankou, podle chuti osolíme a důkladně promícháme. Lžící klademe do rozpáleného tuku kousky sýrové směsi a rychle po obou stranách opečeme.

Niva v šunce a těstíčku

4 velké plátky šunky, 150 g sýra Niva, 2 vejce, 1 dl bílého vína, 120-150 g hladké mouky, špetka prášku do pečiva, pepř, sůl

Nivu nakrájíme na 4 špalíčky a každý kousek zabalíme do plátku šunky. Rozšleháme vejce s vínem, solí a pepřem. Do směsi zašleháme mouku s práškem do pečiva. Zabalené špalíčky protáhneme těstíčkem a smažíme na rozpáleném tuku z obou stran. Podáváme se zeleninovým salátem a bramborovou kaší.

Smažený Hermelín s ananasem

Hermelín rozkrojíme, na každou půlku položíme plátek šunky a drobně nakrájený kompotovaný ananas. Půlky přiklopíme, dvakrát obalíme v trojobalu a rychle usmažíme. Podáváme s hranolky.

Rozpečený Hermelin

Na alobal pomazaný olejem položíme podélně rozkrojený Hermelín a klademe na něj podušené houby, nadrobno nakrájenou šunku, kostičky rajčat, papriky a jemně nakrájenou cibuli. Osolíme. Alobal zabalíme a dáme do vyhřáté trouby na 6-8 minut zapéct. Vyjmeme z trouby, necháme chvíli odstát, aby sýr trochu ztuhl a lépe se přenesl na talíř.

Smažený Hermelín s banánem

Hermelín na plocho rozřízneme a každou půlku obalíme v trojobalu. Na rozpáleném tuku usmažíme. Banán nakrájíme na 1/2 cm plátky a na rozehřátém másle krátce podusíme. Na jednotlivé díly smaženého Hermelínu položíme plátek dušeného banánu, ozdobíme lžičkou kompotovaných brusinek a podáváme s topinkami.

Hermelínové koule

Hermelín, 90 g másla, lžička sladké mleté papriky, hrst sekané pažitky (petrželky)
Na velmi mírném ohni rozpustíme máslo, strouhaný Hermelín. Ochutíme paprikou, pažitkou, lehce osolíme a odstavíme. Z vychladlé hmoty rukou namočenou ve studené vodě tvarujeme koule, obalujeme v sekané petrželce. 

Kulaté překvapení

2 sýry Hermelín, 100 g másla, špetka soli
Nastrouhaný Hermelín utřeme s máslem, osolíme. Do kousku směsi balíme olivy, kousky ananasu, pomeranče a obalíme v nasekané petrželce nebo pažitce. Kuličky jsou dobré i bez náplně. 

27. září 2011

Hermelínový salát s vejci

Hermelín, 150-200 g šunkového salámu, 4 vejce uvařená na tvrdo, malá cibule, majonéza, podle chuti trochu nálevu z okurek, pepř, sůl
Hermelín, salám, vejce drobně pokrájíme, cibuli jemně usekáme, spojíme s majonézou, osolíme, opepříme.

Salát z hermelínu

2 Hermelíny, 50 g salámu, jablko, 100 g sterilovaného celeru, kapie, cibule, 2 stroužky česneku, 100 g majonézy, 2 lžíce bílého jogurtu, lžíce hořčice

Vychlazený Hermelín nakrájíme na malé plátky, salám, jablko, celer, kapii na nudličky, cibuli na kostičky. Přidáme majonézu smíchanou s jogurtem, hořčicí, rozetřeným česnekem a vše promícháme. Salát podle chuti okyselíme octem a necháme proležet. 

Hermelín s tajemstvím

Hermelín rozkrojíme, mezi půlky vložíme 2 plátky šunkového salámu a mezi salám kompotovaný ananas nakrájený na malé kousky. Obalíme 2x v trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka) a usmažíme na rozpáleném tuku. Podáváme s brambory nebo hranolky

Hermelín v mikrovlnce

Uvařené brambory nakrájíme, urovnáme na talíř, trochu zakápneme olejem. Hermelín rozkrojíme a řeznou stranou položíme na brambory. Vršek potřeme kečupem nebo pikantní hořčicí. Brambory zdobíme cibulí nakrájenou na kolečka, osminkami rajčat a zelenou petrželkou. Celý talíř dáme na 2 minuty do mikrovlnky na plný výkon. Po ohřátí podáváme s tatarskou omáčkou.

Syrové karbonátky

2 Hermelíny, 2 dl mléka, 40 g hrubé mouky, vejce, kmín, pepř, sůl

Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši, do které vmícháme nastrouhaný Hermelín. Okořeníme, osolíme, vmícháme celé vejce a zahustíme strouhankou. Necháme vychladnout, z těsta tvarujeme karbanátky, které obalujeme v hladké mouce a smažíme v rozpáleném tuku. Jsou dobré s brambory, polité tatarkou, nebo jen s černým chlebem.

Hermelínové karbanátky

Umeleme 150 g měkkého salámu a 3 Hermelíny. Osolíme, opepříme, dochutíme Vegetou a přimícháme 3-5 vajec. Tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme v rozpáleném tuku.

Balkánský paprikový salát

6 paprik, okurka, 2 rajčata, cibule, 1-2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, citrónová šťáva (ocet), sůl

Papriky nakrájíme na nudličky, okurky a rajčata na kostky. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, olej a citrónovou šťávu. Podle chuti osolíme a hustě posypeme rozdrobeným nebo nastrouhaným Balkánským sýrem. 

Sýrové kornouty s kečupovým krémem

150 g měkkého tvarohu, 50 g másla, 50 g kečupu, trocha soli, cukru a ušlehané šlehačky

Tvaroh utřeme s máslem, kečupem. Osolíme, osladíme podle chuti a vmícháme šlehačku. Tence nakrájené plátky sýra Eidam svineme do kornoutu, naplníme kečupovým krémem. Na mísu narovnáme špičkami do středu, ozdobíme zelenou petrželkou.

Sýrové kostky

250 g sýra Eidam, 60 g másla, 100 g vlašských ořechů
Sýr nakrájíme na úhledné kostky, ořechy pomeleme, máslo rozpustíme. Každou kostku namočíme do másla a obalíme v oříškách. Podáváme napíchnuté na párátku jako chuťovku k vínu.

Sváteční sýrový salát

250 g sýra Eidam, 250 g šunkového salámu, 5 sterilovaných okurek, 4 vařená vejce, cibule, lžička hořčice, majonéza (nebo zakysaná smetana), mletý pepř, sůl
 
Sýr nastrouháme na hrubším struhadle, salám, vejce, okurky a cibuli drobně nakrájíme. Majolku smícháme s hořčicí, osolíme, opepříme a promícháme s nakrájenými surovinami. Necháme chvíli proležet.

26. září 2011

Smažený sýr s hořčicí

Plátky tvrdého sýra (nejlepší je Ementál) potřeme hořčicí, trochu opepříme. Obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Pečeme rychle v rozpáleném oleji po obou stranách.

Sýrová roláda

300 g eidam. cihly vaříme v mikrotén. sáčku 15-20 minut

Vyděláme, teplé rozválíme na velký plát, potřeme náplní, stočíme do rolády, zabalíme do alobalu a dáme ztuhnout do lednice. Krájíme na plátky.
Náplň: 2 měkké sýry, 300 g salámu na kostičky, 120 g másla, 2 vejce uvařená natvrdo, cibule nakrájená najemno, sekaná petržel nebo pažitka, červená paprika, sůl - vše smícháme.

Syrové tyčinky

200 g hl.mouky, 150 g 100% tuku, 200 g tvrdého strouhaného sýra, žloutek, 3 lžíce mléka, 1/2 lžíce jedlé sody – ze všech surovin vypracujeme těsto. Vyválíme, potřeme bílkem, posypeme různým kořením (kmín, mák, kari, paprika, gril.koření), nakrájíme proužky a upečeme dorůžova.

Sýrové hranolky

Do hlubší vymazané nádoby rozložíme 450 g mražených hranolek a posolíme je.  4 žloutky smícháme se 2 lžícemi hl.mouky, 100 g strouhaného sýra, trochou soli, 100 ml mléka, 200 ml kysaná smetany a sníh z bílků. Vylijeme na hranolky a pečeme asi 15-25 min.

Sýrové koule

250 g nastrouhaného sýra, 100 g nastrouhaného měkkého salámu, 60 g másla,  lžička sardelové pasty, 2 nastrouhaná vejce, trocha hořčice
Máslo utřeme se sardelovou pastou, hořčicí, vmícháme ostatní suroviny. Tvarujeme koule a obalujeme ve strouhaném sýru, necháme v chladu ztuhnout.

Sýrový salát

200 g sýra Eidam, 100 g sýra Niva, cibule, červená paprika (může být i sterilovaná), lžíce oleje, česnek, majonéza, bílý jogurt

Nakrájenou cibuli osmahneme krátce na oleji. Do jogurtu vmícháme prolisovaný česnek, zjemníme majonézou. Sýr nakrájíme na kousky, přidáme orestovanou cibuli, na nudličky nakrájenou papriku. Promícháme a necháme několik hodin odležet.

Vajíčkový salát se sýrem a šunkou

200 g tvrdého sýra, 100 g šunky, 4 sterilované okurky, 100 g křenové majonézy,  lžíce plnotučné hořčice, 5 natvrdo uvařených vajec, mletý pepř, sůl

Nastrouhaný sýr smícháme s jemně nakrájenou šunkou a okurkami. Spojíme majonézou ochucenou hořčicí a vmícháme nasekaná vejce. Osolíme, opepříme a podáváme s pečivem.

Rychlá smradlavá omeletka

100 g sýra Eidam, tvarůžek, vejce
Smícháme nastrouhaný sýr Eidam a strouhaný tvarůžek. Vmícháme vejce a rozetřeme na horkou pánev vymazanou tukem. Omeletku opečeme po obou stranách, na talíři pokapeme kečupem.

Šunkové řezy se sýrem

5 podlouhlých plátků šunky, 4 tenké plátky sýra, 180 g másla, sůl a kompotované ovoce na ozdobu

Změklé máslo ušleháme do pěny, osolíme a potřeme plátky šunky a plátky sýra. Potom je střídavě skládáme na sebe, vložíme mezi dvě prkénka a necháme v ledničce ztuhnout. Před podáváním nakrájíme na řezy, ozdobíme zbylým máslem a ovocem. 

Sýrový zavitek

Na plátek šunky položíme plátek sýra. Svineme, zajistíme párátkem a obalíme v těstíčku z mouky a vajec. Smažíme po obou stranách v rozehřátém oleji. Cibuli nakrájíme na silnější kolečka, obalíme také v těstíčku z hladké mouky a vajec a smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme jako přílohu společně s bramborovými hranolky, ďábelskou nebo tatarskou omáčkou.