4. dubna 2013

Zadělávaná bílá omáčka

lžíce mouky, lžíce másla, vývar z masa, žloutek, sůl, másla na zjemění 
Připravíme si bledou jíšku ze lžíce mouky a lžíce másla, kterou zředíme vývarem. Na mírném ohni povaříme 5-10 min. Pak odstavíme, v troše odebrané omáčky rozšleháme žloutek, osolíme a zjemníme kouskem čerstvého másla.

Kytičková rajská omáčka

cibule, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), rajčatový protlak, celá skořice, pepř celý, nové koření, trošku citronové kůry, cukr moučka, sůl 

Na tuku osmahneme cibulku, přidáme nastrouhanou zeleninu, přidáme protlak a orestujeme. Zalejeme vývarem nebo vodou, přidáme skořici, bobkový list, celý pepř, nové koření a kousek citronu bez kůry, cukr, sůl.Necháme minimálně 1 hodinu vařit, dokud se zelenina nerozvaří. Vyjmeme koření a rozmixujeme, dochutime, ozdobíme sedmikráskami, pampeliškami apod. a je hotovo.

Americká omáčka

2 vejce natvrdo, lžíce hořčice, 125 ml oleje, lžíce nasekaných nakládaných okurek, velká cibule, sůl, cukr, citrónová šťáva 
Omáčka ke grilovanému masu. Vejce rozpůlíme, vyjmeme žloutky, rozmačkáme je vidličkou a smícháme se solí a hořčicí. Vymícháme dohladka. Po kapkách přidáváme olej a citronovou šťávu. Cibuli rozsekáme nadrobno, vmícháme s okurkami do omáčky, podle chuti osladíme a osolíme. V Americe se tato omáčka podává ke grilovanému masu.

Čínská omáčka s rýžovými kroketami

500 g rýže, kostka Maggi Zlatý Hovězí bujón, 150 g špenátu, 3 vejce, 150 g tvrdého sýra, hrst strouhanky, dle potřeby tuk na smažení, balení Maggi Omáčka Čínská
Rýži uvaříme doměkka s kostkou Maggi Zlatý Hovězí bujón. Smícháme se špenátem (může být i mražený). Přidáme 1 vejce, osolíme, opepříme a případně zahustíme strouhankou. Promícháme a necháme 1 hodinu uležet. Tvrdý sýr nakrájíme na hranolky, které obalíme rýžovou hmotou. Krokety namáčíme ve zbylých rozšlehaných vejcích a smažíme. Podáváme jako přílohu k Maggi Omáčce Čínské místo obyčejné rýže.

Asijská kořeněná oříšková omáčka

450 ml konzerva neslazeného kokosového mléka, 5 lžic thajské červené karí pasty, lžíce kecap manis, 6 lžic přírodní neslazené hrubé pasty z burských oříšků 
Na středním ohni v kastrolku přivedeme kokosové mléko k pomalému varu. Přidáme další ingredience a vše odkryté pomalinku dusíme do zhoustnutí asi 12 - 15 minut (omáčka musí pokrývat zadní stranu vařečky). Sem tam zamícháme.

Admirál omáčka s ančovičkami

200 g másla rozpuštěného, 3 rozdrcené ančovičky, 4 pažitky najemno posekané, 4 tenké plátky citronové kůry bez bílé části, citronová šťáva, mořská sůl, čerstvě pomletý černý pepř 
Vše nechat dusit na mírném ohni, až na citronovou šťávu, sůl a pepř. Sem tam zamíchat. Počkat, až se ančovičky rozpustí. Vyjmout kůru a přidat citronovou šťávu se solí a pepřem.

Čatní z máty a koriandru

šálek čerstvých mátových lístků, šálek čerstvých lístků koriandru, zelená chilli paprička, 2 lžičky soli, 1,5 lžíce cukru, 0,5 šálku bílého jogurtu 
Mátové a koriandrové lístky nadrobno posekáme spolu s chilli, smícháme se solí a cukrem a utřeme do jemné pasty. Přidáme bílý jogurt.

Rajčatová omáčka se šalvějí

3 velké cibule, 3 konzervy loupaných rajčat, sůl, pepř, 4 stroužky česneku, olej, kousek šalvěje 
Cibuli osmahneme na oleji dozlatova. Přidáme rajčate, dochutíme solí, pepřem, podusíme. Na závěr přidáme šalvěj, odstavíme z ohně. Podáváme z bramborovým knedlíkem nebo těstovinami.

Jemná zálivka

žloutek /osolený/, 0,5 lžičky hořčice, 3 lžíce oleje, lžíce vody /horké/, petrželka 
Žloutek a hořčici třeme a přimícháváme pomalu olej. Nakonec ji zředíme lžící vody a dochutíme petrželkou.

Smetanový krém na salát

2 žloutky, 1/8 l smetany /mléka/, citronová šťáva, pepř 
2 žloutky rozmícháme v 1/8 l smetany, postavíme do vodní lázně a šleháme v teple, až krém zhoustne. Do vychladlého přikapeme citr. šťávu, popř. i pepř a nalijeme na salát.

Bílá omáčka

40 g másla, 40 g hladké mouky, 0,5 l zeleninového vývaru, sůl 
Mouku na sucho opraženou rozmícháme s trochou studeného vývaru a zavaříme do ostatního vývaru. Povaříme, nakonec osolíme a přidáme máslo.

Výživná rajská omáčka

2 cibule, menší celer, větší kořen petržele, 10 - 13 rajčat, bobkový list, kousek celé skořice, lžička tymiánu, 1/8 l smetany, lžíce podravky, špetka cukru, citron 
Cibuli s hrubě nastrouhaným celerem a petrželí dusíme. Přidáme bobkový list, skořici, tymián a rajčata. Dusíme asi 10 minut. Pak přidáme potřebnou vodu a povaříme. Odstavíme a procedíme. Nebo vyndáme bobkový list a skořici a zbytek z cedníku umixujeme se smetanou. Nalijeme zpět do omáčky, přidáme podravku, cukr, osolíme a okyselíme.

Syrová rajská omáčka

1 kg rajčat, 3 menší mrkve, jemně nasekaná cibule, 2 stroužky utřeného česneku, jemně nasekaná petržel, trochu zeleného hrášku, olej 
Oloupaná rajčata umixujeme, pak ještě prolisujeme, přidáme velmi jemně nastrouhanou mrkev, cibuli, česnek, petrželovou nať a hrášek a omastíme olejem. Ihned podáváme.

Šťovíková omáčka

0,5 kg šťovíkových listů, cibule, 2 - 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce hladké sojové mouky, 4 lžíce kyselé smetany, lžíce podravky, sůl, olej 
Jemně nakrájené šťovíkové listy krátce podusíme na cibulce. Do 1/4 - 1/3 l vody rozmícháme mouky, nalijeme na listy a krátce povaříme. Hotovou omáčku osolíme, přidáme smetanu, podravku a trochu oleje. Je dobrá k houbovým knedlíkům.

Jednoduchá omáčka na bramborový salát

2 žloutky, 1 dcl oleje, 2  jemně krájené cibule, 0.5 lžičky mletého kmínu, lžička petrželové natě, 5 lžic hotové kašičky z hladké mouky a vody, kyselá okurka, sůl 
Do kašičky z hladké mouky vetřeme žloutky, olej, cibuli, kmín, petrželovou nať, jemně rozstrouhanou kyselou okurku a sůl.

3. dubna 2013

Borůvková jihočeská omáčka

0,5 - 3/4 kg čerstvých borůvek, 80 - 120 g cukru, 1/4 l neslazeného kondenzovaného mléka, 2 lžíce hladké mouky 
Borůvky s cukrem necháme přejít varem. Mouku rozmícháme s trochou vody a ihned zahustíme. Nakonec přilijeme mléko. Je vhodná k různým knedlíkům.

Tzatziki

300 g salátové okurky, 150-200 g bílého jogurtu, 200 g měkkého tvarohu, lžička citronové štávy, lžíce extra panenského olivového oleje, sůl, pepř, lžíce nasekané pažitky, 2 stroužky česneku

Okurku oloupeme a nakrájíme či nastrouháme na velmi drobné nudličky. Jogurt smícháme ve středně velké misce s tvarohem. Čím měkčí tvaroh použijeme, tím méně je třeba rozředit jogurtem. Přidáme citrónovou šťávu a olivový olej a opět řádně zamícháme. Dle chuti osolíme a opepříme. Přidáme pažitku a prolisovaný česnek, řádně zamícháme. Nakonec nejlépe papírovými ubrousky z okurkových nudliček vymačkáme co nejvíce vody a takhle "osušené" je přidáme do naši směsi a naposledy řádně zamícháme. Dáme alespoň na hodinu vychladit do ledničky velmi chutné tzatziki. Tzatziki se výborně hodí k hranolkám, gyrosu a jiným po řecku grilovaným masitým pokrmům.

Okurková omáčka k masu

4 lžíce sádla, velká cibule, 2 mrkve, petržel, 0,5celeru, 6 lžic hladké mouky, 1 l vývaru z masoxu, 2 dl mléka, 5 celých pepřů, sůl, 2 dl smetany, cukr podle chuti, ocet podle chuti, 5 sladkokyselých okurek, lžíce másla

V kastrolu rozpustíme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli najemno, mrkev a petržel na kolečka, celer na plátky. Zaprášíme hladkou moukou a umícháme světlou jíšku. Zalijeme vývarem z masoxu, rozšleháme, přidáme mléko, celý pepř, osolíme podle chuti a vaříme něco přes půl hodiny. Ke konci varu přilijeme smetanu, povaříme, mírně přikyselíme, přisladíme cukrem a odstavíme. Přecedíme do jiného hrnce, zeleninu již nepoužijeme.Sladkokyselé okurky nakrájíme na nudličky, podusíme na másle, přidáme do přeceděné omáčky a ještě chvíli povaříme, dochutíme.

Myslivecká omáčka

300 g hub, větší cibule, 30 g hladké mouky, 100 g salámu, 2 kysele okurky, lžíce hořčice, 0,5 l vývaru, 300 g kostí, paprika, muškát, jalovec, sůl 
Oprané a pokrájené houby podusíme doměkka. Na cibulce připravíme jíšku, přidáme houby a zalijeme vývarem z hub a vývarem z kostí. Přidáme nadrobno pokrájené okurky, jemně pokrájený salám, okořeníme a 10 minut ještě povaříme. Před dokončením přidáme hořčici a osolíme.

Koprová omáčka s jogurtem

100 ml masového vývaru, cibule, 2 lžíce hladké mouky, sůl, špetka krupicoveho cukru, lžíce bylinkového octa, lžíce nízkotučného jogurtu, 200 ml nízkotučného mléka, 2 lžíce kvalitního oleje, hrst čerstvého nebo mraženého kopru

Na oleji zpěníme cibulku, zasypeme hladkou moukou, trochu opražíme a pomalu přilijeme studený vývar. Rozmícháme. Potom za stálého míchání přidáme mléko. Necháme chvíli povařit, vmícháme ocet, jogurt a kopr, osolíme a podle chuti přisladíme.Podáváme s vařeným libovým hovězím masem nebo vajíčkem vařeným natvrdo a houskovými knedlíky.

Citronová omáčka

citron, 125 g tekutého másla, sůl, pepř, 2 lžíce pokrájené pažitky, lžička tymiánu, 120 g zakysané smetany
Šťávu z jednoho citronu ušleháme ve vodní lázni do pěny. Po kapkách přidáváme tekuté máslo, dokud omáčka nezhoustne. Potom ji osolíme a opepříme. Vmícháme nakrájenou pažitku, posekaný tymián a zakysanou smetanu.Tato omáčka je vhodná ke kuřecímu masu.

Omáčka z kešu

60 g konzervovaných žampionů, 60 g oříšků kešu, 2 lžíce kysané smetany, lžíce drhané bazalky, lžíce sekané petrželky, 5 lžic masového vývaru, lžíce vínovice, lžičku strouhané citronové kůry, mletý bílý pepř 
60 g konzervovaných žampionů a 60 g oříšků kešu umixujeme s 2 lžícemi kysané smetany, 1 lžící drhané bazalky, 1 lžící sekané petrželky, 5 lžícemi masového vývaru, 1 lžící vínovice a 1/2 lžičky strouhané citronové kůry a okořeníme mletým bílým pepřem. Hotovou omáčku uložíme do chladu.

Pivní fondue

500 g sýru Chester, 250 ml světlého piva, lžíce hořčice, kapka worcesterské omáčky, tabasca

500 g chesteru nastrouháme nahrubo. 250 ml světlého piva uvedeme do varu ve fonduové nádobě na plotýnce, postupně přidáváme sýr a rozpuštíme ho na mírném ohni (Nevařime!) za stálého míchání, až vznikne hladká krémová omáčka, do které vmícháme 1 lžíci hořčice, 1 kapku worcesterské omáčky a tabasca. Fondue udržujeme horké na ohřívači. Přílohy: veka nebo pšeničný chléb, okurkové řezy.

Pikantní smetanová omáčka

1 dl majonézy, 3 lžíce kečupu, 4 lžíce krémovité kysané smetany, lžíce citronové šťávy, lžička worcesterové omáčky, 0,5 lžičky mleté papriky, 0,5 lžičky chilli, lžička moučkového cukru 
Majonézu rozmícháme s kečupem a smetanou. Potom do ní přidáme citronovou šťávu, worcesterovou omáčku, cukr, koření a dobře rozmícháme. Omáčku používáme k dochucení pečeného a grilovaného masa, k ozdobení chuťovek a sýrových salátů.

Dressing z jogurtu

bílý jogurt (bio), 3-4 stroužků česneku, 2 lžíce odtučněné smetany, snítka jarní cibulky, dle chuti sůl, dle chuti pepř, dle chuti pálivá červená paprika, dle potřeby mléko

Jogurt se smetanou a kapkou mléka (mléko je tu, proto aby byla konzistence dressingu řidší), smícháme s rozmačkaným česnekem a na drobno nasekanou jarní a cibulkou. Vše dobře promícháme přidáme sůl, pepř, papričku. Místo jarní cibulky můžeme také přidat obyčejnou cibuli, pórek, petržel či pažitku. Červená paprička se postará o to, aby dressing byl narůžovělý až načervenalý. Dressing podáváme k masu (grilovanému, či vařenému).

Sýrová omáčka na placky

250 g měkkého tvarohu, 100 g sýra, 2 vejce, sůl, kmín, jarní cibulka podle chuti,petrželová nať podle chuti, sádlo, strouhanka, smetana
Z čerstvého tvarohu, vajec, strouhaného uzrálého sýra, smetany, kmínu, soli, cibulové natě a petrželky ušleháme zálivku. Pekáček vymastíme sádlem, vysypeme strouhankou, naskládáme do něj placky a přelijeme je zálivkou. Necháme zapéct v troubě asi třicet minut.

Česneková majonéza

palička česneku, lžička mořské soli, 300 ml olivového oleje, 4 žloutky, 2 lžičky dijónské hořčice, šťáva z citrónu, hrstka šafránu, 0,5 lžičky bílého pepře

Česnek oloupeme a nařežeme, dáme do hmoždíře a paličkou utřeme. Přidáme lžičku olivového oleje a sůl a utřeme v pastu. Přidáme žloutky a hořčici. Postupně přikapáváme po lžičce oleje, dokud nám pasta neztuhne. Přidáme citronovou šťávu a šafrán, který jsme měli předem odložený ve lžičce horké vody. Ochutíme. Místo hmoždíře můžeme snadno nahradit mixérem.

Provensálská rajská omáčka

3 lžíce olivového oleje, jemně nasekanou cibuli, 4 jemně nasekané stroužky česneku, 4 proužky sušené pomerančové kůry, 600 g zralých, ale pevných rajčat, 2 lžíce rajčatového pyré, lžička přírodního cukru, sůl, pepř

V kastrolu rozpalte olej. Přidejte cibuli, česnek i pomerančovou kůru a na mírném plameni smažte, dokud cibule nezměkne. Rajčata nasekejte na větší kousky a přihoďte je k základu omáčky.Přilijte rajčatové pyré, 50  ml vody a za občasného míchání mírně vařte čtvrt hodiny, dokud rajčata nezměknou. Můžete osolit a poté dochutit cukrem a pepřem. Odstraňte pomerančovou kůru. Omáčku vlijte do mixéru a rozmixujte ji dohladka. Pokud chcete, aby byla obzvlášť jemná, ještě ji propasírujte sítem. 

Ostrá jogurtová omáčka

cibule, 4 stroužky česneku, 4 feferonky, 0,5 lžičky kari koření, 0,5lžičky rozemletého kmínu, lžíce másla, kelímky jogurtu, lžička hořčice, lžíce petrželky, sůl 
Cibuli najemno nakrájíme, česnek rozsekáme zároveň s feferonkami a vše promícháme s kořením a nadrobno nakrájenou petrželkou. Necháme na másle zpěnit. Potom vmícháme do jogurtu s hořčicí, podle chuti osolíme a důkladně promícháme. Podáváme k fondue, grilovanému a pečenému masu.

Pomerančová omáčka s křenem

100 g majolky, kelímek bílého jogurtu, šťáva z pomeranče, lžička cukru, lžíce nastrouhaného křenu 
Nastrouhaný křen promícháme s pomerančovou šťávou, osladíme a vmícháme do majolky. Nakonec vmícháme jogurt. Po důkladném promíchání podáváme k fondue, grilovanému a pečenému masu.

Bagdádská omáčka

200 g majolky, sterilovaná okurka, cibule, 4 žampióny, lžíce kečupu, pepř, sůl, máslo 
Pokud máme čerstvé žampióny, udusíme je na kousku másla a rozkrájíme na plátky. Sterilované žampiony nebo jiné houby nakrájíme nadrobno nebo rozsekáme. Smícháme s majolkou, přidáme nadrobno rozsekanou cibuli, rozstrouhanou okurku, osolíme, opepříme a nakonec vmícháme kečup. Dobře promícháme a podáváme.

Kaparová omáčka s hořčicí

150 g majolky , 2 lžíce hořčice, 2 lžíce kaparů, lžíce cukru, pepř 
Majolku promícháme s hořčicí a vmícháme do ní dvě lžíce nadrobno nasekaných kaparů. Podle chuti osladíme a opepříme. Promícháme a podáváme.

Cibulová omáčka s jablky

4 jablka, 4 lžíce octa, 2 cibule, 3 lžíce cukru, 0,5 lžičky pálivé papriky 
Oloupaná jablka s octem umixujeme a přidáme kousky cibule, cukr a papriku. Domixujeme a podle potřeby můžeme přidat trošku vody. Podáváme dobře promíchané k fondue, grilovanému a pečenému masu.

Smetanová křenová omáčka

100 g chlebíčkové veky, 3 lžíce mléka, 2 lžíce cukru, 50 g křenu, 200 ml smetany, lžíce octa, sůl, pepř 
Vnitřek z chlebíčkové veky nadrobno rozmělníme a zalijeme oslazeným mlékem. Do rozmačkané veky vmícháme nastrouhaný křen, osolíme a po částech vmícháme smetanu. Nakonec okořeníme pepřem a octem.

Jablečná omáčka

4 velké jablka, 4 lžíce citronové šťávy, 4 lžíce cukru, 4 lžíce bílého jogurtu 
V mixéru rozmizujeme oloupaná a na kousky nakájená jablka, přelitá citronovou šťávou s cukrem. Před domixováním přidáme jogurt, necháme promíchat a podáváme.

Madeirská omáčka

500 ml hovězího vývaru, 20 g cibule, 50 g žampionů, 10 g petrželky, 30 g másla, 40 g hladké mouky, 100 ml dezertního červeného vína, pepř, sůl , worcesterová omáčka 
Na másle osmahneme nasekané žampiony, petrželku a na kostičky nakrájenou cibuli. Osmahnuté zaprášíme moukou, podlijeme vývarem a krátce povaříme. Omáčku přecedíme, přilijeme víno, osolíme, okořeníme, přidáme několik kapek worcesterové omáčky a za stálého šlehání povaříme.

Rajčatová majonéza

150 g okořeněné majonézy, 3 lžíce rajčatového protlaku, trochu kopru, pepř 
Majonézu dáme do porcelánové misky, přidáme kečup, jemně rozsekaný kopr a vařečkou lehce promícháme. Opepříme dle chuti.

Omáčka ze zelených rajčat

200 g zelených rajčat, 300 g oloupaných zelených paprik, 50 g loupaných mandlí, 2 cibule, olej, sůl, pálivá paprika, mletý koriandr, lžíce tekutého medu, 300-500 ml drůbežího vývaru 
Na rozpáleném oleji za stálého míchání prudce osmahneme drobně posekanou cibuli, mandle a pokrájenou zeleninu. Osolíme, okořeníme, vmícháme med a zalijeme vývarem - za občasného míchání povaříme.

Omáčka z brambor a vajec

1,5 kg brambor, 30 g tuku, cibule, 2 hrsti hub, nové koření, pepř celý, bobkový list, tymián, sůl, 0,5 l smetany, lžíce hladké mouky, 4-8 vajec, kopr

V troše vody povaříme koření. Na tuku zpěníme drobně rozsekanou cibulku, osmahneme houby, přidáme na čtvrtky pokrájené brambory, přecedíme na ně vývar z koření, dolijeme vodou tak, aby byly brambory potopené, osolíme a vaříme. Když jsou brambory poloměkké, vlijeme smetanu rozkvedlanou s moukou a dovaříme. Vejce uvařená natvrdo oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a vložíme do brambor s omáčkou. Sypeme koprem. Pokrm může být i bez hub.