4. dubna 2012

Houbová pomazánka

2  kg krátce převařených hub,5-6 feferonek, 0,5 kg cibule, 0,5 kg kapie, 0,5 l kečupu, 0,5 l oleje

Houby krátce povaříme. Všechny ingredience semeleme na masovém mlýnku (malá šajba), poté vložíme do hlubšího hrnce a cca 40 minut vaříme na mírném plameni. Směs neustále mícháme, jinak prská do okolí a může se připálit. Poté směsí plníme šroubovací sklenice (velikost dle pozdější spotřeby) a tyto ještě horké obrátíme dnem vzhůru, přikryjeme utěrkou a necháme velmi zvolna vychladnout . Skladujeme v temnu a chladu. vynikající na topinky, chlebíčky, toasty a jednohubky.

Houbová směs na topinky

400 g čerstvých hub, 200 g papriky, 150 g rajčat, 150 g cibule, palička česneku,2 lžíce kečupu, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce hořčice, kostka Masoxu,200 g šunky, 2 lžíce sádla, pepř, sůl, chléb

Na sádle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájené houby, rajčata, papriky a kostku Masoxu. Za častého míchání dusíme pod pokličkou asi 20 minut. Před dokončením přidáme kečup, hořčici, sojovou omáčku a dochutíme. Topinky opečené nasucho potřeme česnekem a hořčicí, položíme plátky šunky, pokryjeme a směsí a podáváme.

Jednoduché topinky


10 dkg salámu (jakéhokoliv), 8 krajíců chleba na topinky, 16 plátků sýra, 4 vejce, pepř, sůl, olej

Na misce rozšleháme vejce, přidáme sůl a pepř dle chuti. Krajíce chleba namočíme po obou stranách v rozšlehaném vejci. Mezitím si na pánvi rozpálíme olej a do rozpáleného oleje položíme krajíce chleba namočené ve vejci a osmažíme je po jedné straně dozlatova. Potom krajíce otočíme na druhou stranu a na osmaženou stranu položíme salám a na něj pokládáme plátky sýra. Zakryjeme pokličkou a necháme na mírném ohni zapéct. Po dosmažení konzumujeme.

Osvěžující topinky

chléb,  nakládané kyselé zelí, uzenina (např. salám či špek), vejce, olej, česnek, kari koření, sůl, pepř

Na pánvi rozehřejte olej. Krajíce chleba nakrájejte na půlky a osmažte jako topinky. Až dosmažíte poslední, máte pánev prakticky čistou a můžete pokračovat. Přidejte olej a dejte osmažit na drobné kousky (plátky, kostečky…) nakrájenou uzeninu. Pak přidejte kysané zelí a nechejte trochu osmažit. Přidejte kari (to nejdůležitější!!!), můžete i pepř a sůl. Topinky potřete stroužky česneku a posolte. Že je zelí hotové, poznáte podle chuti. (Až trochu zesklovatí a nebude syrové cca 10 min.) Dejte ho na připravené topinky a - máte opět čistou pánev. Pro změnu přidejte oleje a rozklepněte pár vajec. Udělejte je jako vaječnou omeletu, posolte, popepřete (nemíchat!). Tu pak rozkrájejte na menší dílky a dejte na vrch topinek se zelím.

Pomazánka na topinky

3 lžíce oleje, 3 lžíce hořčice, lžíci kečupu,  lžíce octa,  malý protlak,  kostku cukru, 20 dkg měkkého salámu, větší cibuli, 2 stroužky česneku, okurku, 2 vejce pokrájet, 2-3 lžíce Majolky, sůl, pepř

3 lžíce oleje, 3 lžíce hořčice,  lžíci kečupu, lžíce octa, malý protlak, 1 kostku cukru. Vše za stálého míchání povařit. Necháme vychladit. Nakrájet: 20 dkg měkkého salámu, 1 větší cibuli, 2 stroužky česneku, 1 okurku nastrouhat, 2 vejce pokrájet, 2-3 lžíce Majolky. Okořenit - sůl, pepř. Zamíchat vše dohromady a namazat na topinky.

Pálivá pomazánka na topinky

1 kg rajčat, 5 dkg cibule, 3 ks jablek (vetší), lžička pepře,  lžička kari, 6 stroužků česneku, šálek cukru,  šálek octa, 3/4 lžíce papriky pálivé, 2 lžíce soli,10 dkg rozinek (nemusí být)
Uvedené přísady pokrájíme, svaříme na kaši. Horké dáváme do skleniček, které uzavřeme víčkem. Uskladníme v ledničce.

Obložené topinky


4 plátky chleba, 3 rajčata, 10 dkg Mozzarely, česnek, sůl
Z plátků chleba uděláme klasické topinky poté na poklademe rajčata a Mozzarelu a vložíme na 1 minutu do mikrovlnky.

Mroky


2 cibule, 6 sušených fíků, vepřová šunka cca 4 plátky, chilli, ředkvičky, chléb

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a zpěníme ji na olivovém oleji. Přidáme šunku a cca 2 minuty restujeme. Potom přidáme nakrájené fíky, které jsme předtím nechali 10 min. ponořené v mléce. Chuť zvýrazníme drceným chilli. Směs naneseme na předem
připravené topinky a ozdobíme ředkvičkami.

Mlsné topinky


chléb, olej na smažení, česnek, med, plátky šunky, sýr na strouhání, sůl
Chléb nakrájíme a osmahneme po obou stranách. Poté osolíme a očesnekujeme, potřeme medem a položíme plátky šunky. Takto upravené topinky posypeme nastrouhaným sýrem a podáváme.

Masová pomazánka na topinky

1 kg paprik, 1 kg rajčat, 3 větší cibule, 3 feferonky, 5 str.česneku, vepřová konzerva, hovězí konzerva, olej ,sůl
Zeleninu pomeleme, nakrájenou cibuli na oleji osmahneme. Přidáme papriku a rajčata a na mírném ohni svaříme. Nakonec přidáme maso z konzerv a po promíchání-plníme do menších sklenic a zavaříme.

Lutenice na topinky

4 vařené brambory,  cibule, 1-2 stroužky česneku, 4-5 ks feferonky, lžíce kečupu, lžíce worčestru, sůl, sladká paprika, olej
Uvařené brambory rozmačkáme vidličkou. Cibuli najemno pokrájenou smícháme s utřeným česnekem, přidáme 1 vrchovatou lžičku sladké papriky, 1 lžíci oleje, kečupu, worčestru, osolíme a přidáme brambory.

Kuřecí topinky


kuřecí prsíčka, steakové koření, kečup jemný, česnek, tvrdý sýr, chléb

Kuřecí maso nakrájíme na plátky, posypeme steakovým kořením a na pánvičce na oleji  prudce orestujeme. Až je maso orestované zalijeme ho jemným kečupem a chvíli mícháme, pak si opečeme topinky a potřeme je česnekem.Vysypeme na ně orestované maso zasypeme tvrdým sýrem a chviličku ohřejeme v mikrovlnce,jen aby se sýr roztekl po topinkách, pak podáváme.

Kukuřično-bramborové pagáče s pomazánkou


mouka kukuřičná 400 g, brambory 400 g, olej 100 ml, kaše kukuřičná 200 g,jogurt 150 g, droždí 50 g, sůl, sýr tvrdý 100 g, rajský protlak 50 g, bazalka,oregáno , česnek-2 stroužky, cibule , olej 2 lžíce, sůl

Do prolisovaných brambor zapracujeme oživlé droždí, mouku, olej, jogurt a sůl, necháme hodinu odpočívat, vyválíme na tloušťku palce a vypichujeme kolečka. Necháme ještě 10 minut kynout a upečeme dozlatova. Shora potřeme horkým olejem nebo rozpuštěným máslem.
Pomazánka: Očištěný česnek a cibuli jemně nastrouháme a rozšleháme s olejem, rajským protlakem a kořením. Přidáme kukuřičnou kaši a další přísady, dochutíme solí a umícháme pomazánku, kterou mažeme na teplé nebo vychladlé pagáče. Pomazánku můžeme použít také na topinky, do arabského chleba, na chlebíčky apod.

Jelení skok


hovězí konzerva,pikantní zelenina (Moravanka), 10-12 stroužků česneku,kečup, cibule, sádlo, chleba na topinky, 20 dkg eidamu

Větší cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Na sádle ji opečeme do růžova. Přidáme hovězí konzervu, nakrájenou zeleninu (včetně nálevu), utřený česnek, kečup (10 polévkových lžic). Dusíme za stálého míchání až se hmota spojí a je v ní minimum vody. Podáváme na topinkách a posypeme strouhaným eidamem.

Kari chlebíčky


chléb, olej, 2 vajíčka, okurka, cibule, česnek, sůl, kari
Ze 2 vajíček připravíme na klasické pánvi 2 oka, které při dokončení mírně posolíme a posypeme kari kořením, z chleba připravíme 2 klasické topinky potřené česnekem a posypané trochou solí, na topinky položíme oka z vajíček posypeme nakrájenou cibulkou a okurkou.

Chlebové řízky


chléb, hladká mouka, vejce, sůl, pepř, koření podle libosti

Vnitřek chleba rozmočíme ve vodě, vyždímáme. V míse smícháme s vejcem, hladkou moukou a kořením. Mouku přidáváme dokud těsto nepřestane lepit. Pak už jen vytvarujeme placičky a osmažíme dozlatova. Kupodivu nevzniknou topinky, ale pokud to dobře okořeníte velice si pochutnáte.

Falešný tatarák

4 středně velké brambory,1 dl oleje, 5-6 lžic kečupu, sůl,sladká i pálivá paprika, 3 stroužky česneku,větší cibule, worchestr, pepř
Brambory jemně postrouháme, cibuli nadrobno nakrájíme, rozetřeme česnek a vše promícháme dohromady s ostatními přísadami a mažeme na topinky.

Drábské maso

400 g libového vepřového masa, větší cibule, 3 hrsti kopřivových listů,3 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, 2 dl piva,0,5 lžičky mletého zázvoru a sladké papriky,sůl, pepř, curry, chilli, pórek

Maso nakrájejte na menší kostky, přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, kopřivy, pórek, pokrájený česnek, osolte, okořeňte, zalijte pivem a olejem. Vše lehce promíchejte a pečlivě zabalte do alobalu. Pečte asi hodinu v troubě nebo v horkém popelu na ohništi. Jako přílohu nabídněte topinky nebo brambory.

Ďábelské toasty

4 krůtí prsa, 4 krajíce chleba,  pepř, sůl, česnek, kečup, tatarka, chilli koření

Nejprve uděláme z krajíců chleba topinky, které osolíme a počesnekujeme. Nato naklepeme krůtí prsní řízky, které osolíme a popepříme z obou stran. Tyto pak opečeme na rozpáleném oleji. Mezitím si připravíme omáčku - smícháme v poměru 1:1 kečup s tatarkou, a dle chuti přidáme chilli koření. Hotové maso položíme na topinku a zalijeme připravenou omáčkou. Dle chuti můžeme ozdobit i zeleninou či strouhaným sýrem.

Česneková červená pomazánka


7 - 10 stroužků česneku (podle chuti,4 sýry Bambino, kyselá smetana, Rajčatový protlak, trochu vegety,sójová omáčka, petrželová nať, nebo bazalka

Do misky vylisujeme česnek, přidáme sýr (před vyndáním z chladničky ohřát, aby byl měkký), celou smetanu, asi 3 - 4 polévkové lžíce protlaku (pozor kečup v žádném případě ne), půl kávové lžičky vegety (můžete si přisolit), 10 kapek sójové omáčky, nasekanou nadrobno petrželovou nať nebo bazalku. Pomazánka na topinky (osmažený tmavý chléb na oleji) asi 1/2 centimetru

Česneková pomazánka s vařeným vejcem


2 natvrdo vařená vejce, 50 g rostlinného másla, 100 g smetanového taveného sýra, 3-4 stroužky česneku, citrónová šťáva, sůl, pažitka
Sýr rozetřeme s tukem, přidáme jemně nastrouhaná vejce, česnek rozetřený se soli, trochu citrónové šťávy a vše důkladně promícháme. Pomazánku mažeme na chléb nebo teplé topinky a sypeme nadrobno nakrájenou pažitkou.

Cikánské topinky


veka, tavený sýr se šunkou nebo uzeným, česnek, křen
Veku (nebo chléb) osmažíme na malém množství oleje (nejlépe na teflonové pánvi), potřeme česnekem, rozetřeme sýr a posypeme strouhaným křenem.

Celerová pomazánka se sýrem

0,5 celeru, menší mrkev, 100 g tvrdého sýra, dva stroužky česneku, špetka kari, 100 g majonézy, špetka soli
Celer jemně nastrouháme a hned vmícháme do majonézy, aby nesnědl, přidáme nastrouhanou mrkev a sýr, osolíme, přidáme koření kari a prolisovaný česnek, promícháme, necháme proležet a mažeme na chléb nebo topinky, zdobíme plátky vajec nebo zeleniny.

3. dubna 2012

Velikonoční mazanec-recept


220 g hladké mouky, 150 g hrubé mouky, 90 g moučkového cukru, 90 g rostlinného tuku flora, 2 žloutky, 30 g mandlí, 20 g rozinek, 20 g droždí, 1,5 dl mléka, vanilkový cukr

Droždí promícháme s trochou cukru, přidáme 2 lžíce vlažného mléka a 1 lžíci mouky, rozmícháme a necháme vykynout. Tuk utřeme s cukrem do pěny, postupně vmícháme žloutky, potom přidáme mouku, kvásek, vanilkový cukr, osolíme a vlažným mlékem zaděláme těsto. Propracováváme, dokud se těsto nepřestane lepit na vál. Přidáme omyté a okapané rozinky a část spařených mandlí. Zapracujeme do těsta a těsto přeložíme do mísy, poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout. Při kynutí 2x promísíme. Z vykynulého těsta vytvoříme bochánek, který necháme na pomaštěném plechu ještě vykynout, pak jej potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme zbytkem mandlí a mělce nařízneme do kříže (můžeme i nastřihnout nůžkami). Pečeme v dobře vyhřáté troubě.
          

Beránek dia z perníkového těsta


150 g polohrubé mouky, 150 g mletých ořechů, lžíce medu, kypřící prášek do perníku, vejce, lžička kakaa, lžíce rostlinného oleje (např. olivového), 1 l mléka, umělé sladidlo dia čokoláda, 100 % tuk (např. Flora na smažení)

Umícháme vejce s umělým sladidlem a medem, přidáme kakao a po troškách mouku s práškem do perníku, ořechy a vlažné mléko. Nakonec přidáme olej. Hotové těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na beránka. Upečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlého beránka polijeme polevou připravenou z dia čokolády a 100 % tuku.

Beránek tvarohový


4 vejce, 120 g rostlinného tuku flora, 180 g cukru, balíček kypřícího prášku do pečiva, 200 g tvarohu, 50 g ořechů, 60 g hrubé mouky, 50 g rozinek, 50 g čokolády,rostlinný tuk a hrubá mouka na formu

Žloutky, moučkový a vanilkový cukr a tuk umícháme do pěny, přidáme prolisovaný tvaroh, mleté ořechy, tuhý sníh z bílků, mouku smíchanou s práškem do pečiva, rozinky, posekanou čokoládu a mleté ořechy a zlehka promícháme. Připravené těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na beránka. Upečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlého beránka posypeme moučkovým cukrem.

Beránek slaný – velikonoční nádivka


6 vajec, 6 rohlíků, 600 g uzeného masa, kopřivy, 50 g rostlinného tuku flora, mléko, sůl
Uzené maso uvaříme a pokrájíme na drobné kostičky. Nakrájené rohlíky zvlhčíme mlékem, přidáme žloutky, pokrájené uzené maso, nasekané kopřivy a tuhý sníh z bílků. Zpracované těsto vlijeme do vymaštěné formy na beránka a upečeme.

Beránek piškotový


4 vejce, 120 g moučkového cukru, 140 g hladké mouky, vanilkový cukr, rostlinný tuk flora a hrubá mouka na formu

Žloutky třeme s polovinou dávky cukru, přidáme vařící vodu a ušleháme v lehkou, hustou pěnu. Z bílků ušleháme sníh, do kterého přisypeme zbývající cukr a ušleháme dohusta. Sníh lehce vmícháme do žloutkové pěny současně s vanilkovým cukrem a hladkou moukou. Vymíchané těsto vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy na beránky a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlého beránka posypeme moučkovým cukrem.

Beránek třený


4 vejce, 160 g rostlinného tuku flora, 160 g cukru, 250 g hladké mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 1/8 l mléka, rozinky, sekané restované mandle rostlinný tuk na vymazání formy, strouhaný kokos, čokoládová poleva

Vejce, tuk a cukr utřeme do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva a mléko. Nakonec přidáme rozinky a polovinu mandlí. Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme kokosem. Vlijeme těsto a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlého beránka polijeme čokoládovou polevou a posypeme mandlemi.

Rybí polévka z kapra


2 kapří hlavy, 300 g kapřích vnitřností (nejlépe jikry i mlíčí), 0,5celeru, mrkev, petržel, 0,5 l zeleninového vývaru, 1 l vody, 3 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 0,5 lžičky muškátového květu, lžíce krupice opražené na Floře 70% ,bílý pepř, sůl, žemle

Kapří hlavy zbavíme skřelí a celé vaříme v osolené vodě s bobkovým listem a novým kořením cca 40 minut, pak přidáme rybí vnitřnosti a vaříme dál asi 20 minut. Scedíme, vnitřnosti pokrájíme a vrátíme do vývaru, z hlav obereme maso, pokrájíme a přidáme též do vývaru. Zeleninu uvaříme v zeleninovém vývaru doměkka, vyjmeme, propasírujeme a vše přidáme k rybímu vývaru. Nakonec vmícháme opraženou krupici, dochutíme muškátovým květem, pepřem a solí a ještě povaříme. Podáváme s na kostičky nakrájenou opraženou bílou žemlí.

Mrkvový salát s jablky a rajčaty


500 g mrkve, 2 jablka, 2 rajčata, 2 lžíce citrónové šťávy, lžíce moučkového cukru, bílý jogurt, sůl
Očištěnou mrkev nastrouháme na širší nudličky, přidáme oloupaná také na nudličky nakrájená rajčata a jablka. Přidáme cukr citrónovou šťávu, mírně osolíme a přimícháme jogurt. Salát lehce promícháme, necháme proležet a vychlazený podáváme.     

Pikantní okurkový salát


větší okurka, bílý jogurt, stroužek česneku, 50 g vlasškých ořechů, olivový olej, ocet, sůl

Oloupané okurky nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme odležet. Česnek rozetřeme se solí a smícháme s rozsekanými ořechovými jádry. Přidáme olivový olej, rozšleháme s jogurtem a podle chuti osladíme a osolíme. Zálivku nalijeme na nakrájené okurky a dobře promícháme.

Šunková rolka


8 plátků šunky, 1/4 l Ramy Cremefine na šlehání, 2 lžíce jemně nastrouhaného křenu, sterilovaná kapie (asi 1 lžíci) ,sekaná petrželka ,Rama Creme Bonjour

Šlehačku ušleháme, přidáme křen, lehce osolíme a promícháme. Plátky šunky potřeme krémem a svineme. Do zdobícího sáčku (tvořítka) dáme Ramu Creme Bonjour a na rolky vytváříme pusinky, které můžeme ozdobit proužkem kapie a petrželkou.

Ředkvičkový salát se sýrem


4 svazky ředkviček, 200 g celeru, 200 g 30% Eidamu, 2 bílé jogurty, pepř, sůl, cukr, hořčice, petrželka, kopr

Ředkvičky nakrájíme na plátky a promícháme je s nastrouhaným celerem a s nadrobno nakrájeným sýrem. Směs spojíme jogurtem ochuceným hořčicí, cukrem a koprem, opepříme a posypeme petrželkou nebo koprem. Podáváme vychlazené s bílým pečivem.

Pikantní paprikový salát


8 paprik, 3 lžíce vody, 2 lžíce octa, 2 lžíce olivového oleje, sůl, 1-2 stroužky česneku, lžička cukru

Papriky zprudka opečeme v troubě nebo na pánvi s minimálním množstvím olivového oleje. Vložíme je do studené vody, pokusíme se sloupnout tenkou slupku, odstraníme semeník a nakrájíme na tenké proužky. Zalijeme sladkokyselou zálivkou připravenou z olivového oleje smíchaným s cukrem a solí utřeným česnekem a podáváme.

Balkánský zeleninový salát


5 rajčat , salátová okurka, 4 papriky, cibule, 2 lžíce olivového oleje, lžička cukru, 2 lžičky vorčestru, lžička hořčice, 3-4 lžíce octa, 5 lžic vody, sůl, pepř

Rajčata omyjeme, okurku oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, papriky na nudličky a všechno vložíme do salátové mísy. Zalijeme zálivkou, kterou jsme připravili z olivového oleje, hořčice, vorčestru, vody, octa, soli, cukru a pepře. Salát důkladně promícháme a podáváme vychlazený.

Drůbeží salát se žampiony


pečené kuře, 4 lžíce žampionů, lžíce Flory, 4 lžíce broskvového či ananasového kompotu, 8 lžic omáčky Yofresh, sůl, citrónová šťáva, lžička vorčestrové omáčky 

Pečené kuře (bez kůže) vykostíme a nakrájíme na kostky. Přidáme na plátky nakrájené a mírně podušené žampiony a na kostky nakrájené broskve nebo ananas. Salát zalijeme směsí z omáčky Yofresh, citrónové šťávy a vorčestru. Lehce dosolíme a podáváme vychlazené.

Sýrový salát se žampiony a zalivkou


250 g 30% eidamského sýra, 150 g žampionů, zelená a červená paprika,  pomeranč, hroznové víno, ořechová jádra, citrónová šťáva, sůl, 2 lžíce olivového oleje
zálivka: 2 lžíce olivového oleje, půl dcl bílého vína, citrónová šťáva, sůl

Žampiony nakrájíme na plátky a podusíme je na olivovém oleji s citrónovou šťávou a solí. Sýr nakrájíme na kostičky, papriky na nudličky, pomeranč na kousky, přidáme měkké vychladlé žampiony, vinné hrozny, nákrájené ořechy. Všechno promícháme se zálivkou, kterou jsme připravili rozšleháním uvedených surovin.

Těstovinový salát


250 g těstovin, 4 rajčata, salátová okurka, čtvrtka čínského zelí, 2 lžíce olivového oleje, sůl, petrželka nebo saturejka
Uvařené a vychladnuté těstoviny smícháme s nadrobno nakrájenými rajčaty, okurkou a nasekaným zelím. Dochutíme kořením a solí. Podle chuti můžeme doplnit konzervou tuňáka ve vlastní šťávě či libovolnou zeleninou (paprika, pórek, kukuřice).

Masová pomazánka


80 g Flory pro.activ, 100 g masa (pečeného, grilovaného, vařeného), 20 g cibule, kapary, sardelová pasta, 2 trojúhelníčky sýra Primátor, plnotučná hořčice, sůl, estragon

Maso a trojúhelníčky sýra umeleme, rozmícháme s Florou pro.activ, přidáme jemně nasekanou cibuli, několik zrnek kaparů, malé množství sardelové pasty, hořčici a sušený či čerstvě nasekaný estragon. Dobře vyšleháme. Podle chuti můžeme přisolit, většinou to však již není třeba.

Švýcarská pomazánka


60 g Flory pro.activ, 100 g ementálu (sýra Primátor), citrónová šťáva, petrželka
Sýr nastrouháme najemno, rozmícháme s Florou pro.activ, zakapeme citronovou šťávou a přidáme nasekanou petrželku. Dobře rozmícháme a necháme v chladu asi 30 minut uležet. Ozdobíme na kostičky nakrájenou paprikou.

Drožďová pomazánka Havaj


100 g Flory light, 200 g droždí, sůl, pažitka, nasekaný ananas
Droždí opečeme, osolíme a vychladlé utřeme s Florou light. Pažitku nasekáme nadrobno. Vše vmícháme do pomazánky. Ozdobíme nasekaným ananasem.

Šunková pěna s banánem


80 g Flory, 120 g drůbeží šunky, mletý bílý pepř, mletá sladká paprika, banán, pórek
Šunku rozmixujeme, rozmícháme s Florou, přidáme koření, rozmačkaný banán a nadrobno nasekaný pórek. Dobře rozetřeme a vyšleháme. Pro slavnostní pohoštění můžeme přidat několik kapek bílého rumu.

Sýrové kuličky

100 g Flory light, mletá sladká paprika, 100 g strouhaného nízkotučného eidamu, 40 g sýra Hermelín, 1 žervé, sůl, sekané mandle nebo ořechy, zelená petrželka
Floru light utřeme s paprikou, solí a sýrem žervé. Hermelín rozmačkáme nebo prolisujeme. Přidáme k utřené Floře light společně s nastrouhaným eidamem. Dobře rozmícháme a z hmoty vykrajujeme malé dílky. Vytvarujeme kuličky, které obalíme v sekaných mandlích a petrželce.

Waldorfská pomazánka


80 g Flory, 200 g celeru, nízkotučný bílý jogurt, sůl, citronová šťáva
Syrový celer očistíme a nastrouháme najemno. Zakapeme citrónovou šťávou, osolíme a vmícháme do Flory. Postupně přidáváme jogurt. Při správné hustotě vypadá salát jako zakysaná smetana.

Třená Niva


80 g Flory, 80 g měkkého tvarohu, 80 g nivy, nízkotučné mléko, nastrouhaná mrkev
Nivu nastrouháme nebo prolisujeme a utřeme s Florou. Přidáme měkký tvaroh, nastrouhanou mrkev, případně mléko na zředění. Vyšleháme v hladkou pomazánku. Pomazánkou můžeme plnit rajčata či jablka

Pomazánka z pivního sýra


100 g Flory light, sůl, 100 g pivního sýra, pivo, sladká paprika, pepř
Pivní sýr rozetřeme s pivem, přidáme Floru light, podle chuti přisolíme a vyšleháme v hladkou pěnu. Pokud by byl pivní sýr nedozrálý, můžeme ho s pivem nahřát a pak rozetřít.

Česneková pomazánka


80 g Flory, 40 g měkkého tvarohu, 6 stroužků česneku, 2 trojúhelníčky sýra Primátor, sůl, nízkotučné mléko, nasekaná celerová nať

Česnek prolisujeme, sýrové trojúhelníčky nastrouháme nebo prolisujeme. Floru rozetřeme s měkkým tvarohem a vmícháme do ní česnek se sýrem. Přidáme nasekanou celerovou nať. Podle potřeby zředíme mlékem, případně podle chuti osolíme. Dobře rozmícháme.

2. dubna 2012

Pomazánka s křenem a jablkem


60 g Flory pro.activ, 120 g měkkého tvarohu, 20 g strouhaného křenu, malé jablko, sůl, muškátový oříšek, cukr, dílek citronu

Floru pro.activ utřeme s měkkým tvarohem do pěny, mírně osolíme a přidáme čerstvě nastrouhaný křen. Jablko dobře omyjeme, vykrojíme jádřinec, jablko nastrouháme na hrubém struhadle (i se slupkou) a pokapeme citronem. Nastrouhané jablko vmícháme do pěny, podle chuti a kyselosti jablka přidáme cukr a velmi malé množství nastrouhaného muškátového oříšku. Dobře vymícháme.

Sardelová pěna


120 g Flory light, 20 g sardelové pasty, citronová šťáva
Floru light utřeme se sardelovou pastou a dochutíme několika kapkami citronové šťávy.

Česneková pěna


120 g Flory, 8 stroužků česneku, sůl
Česnek utřeme se solí a vmícháme do Flory. Dobře vyšleháme.

Bylinková pěna


120 g Flory light, pažitka, bazalka, saturejka, sůl
Jednotlivé bylinky nasekáme a vmícháme do Flory light. Mírně osolíme a dáme vychladit. Místo čerstvých bylinek můžeme použít sušenou směs. Důkladně vyšleháme.

Pomazánka z tuňáka


80 g Flory light, konzerva tuňáka, kyselá okurka, 20 g cibule, sůl, pepř, citrónová šťáva
Tuňáka vyklopíme na cedník a necháme dobře okapat. Potom ho rozmačkáme, vidličkou utřeme Floru light a přidáme ostatní suroviny. Vše dobře promícháme. Podáváme s tmavým celozrnným chlebem.

Pomazánka z rybího filé


80 g Flory, 200 g filé, sůl, citronová šťáva, rajčatový protlak, stroužek česneku (není nutný)
Grilované nebo udušené filé rozmačkáme vidličkou, odstraníme případné kosti, osolíme, zakapeme citronovou šťávou a přidáme rajčatový protlak nebo kečup. Stroužek česneku utřeme se solí, rozmícháme s Florou a přidáme k filé. Vše dobře promícháme. Dochutíme solí a pepřem.

Pikantní pomazánka


60 g Flory, 120 g měkkého tvarohu, rajče, 20 g cibule, zelená paprika, plnotučná hořčice, sůl, sladká paprika, petrželka
Floru utřeme s měkkým tvarohem do pěny, přidáme hořčici a sůl. Rajčata a papriku (ne rajčinovou) omyjeme, z papriky odstraníme zrníčka a obojí nakrájíme na malé kostičky. Vmícháme do tvarohové pěny a dobře promícháme.

Pomazánka a la humr


mrkev, celer, petržel, kyselé okurky, cibule, bílý jogurt, sůl, bílý pepř, citrónová šťáva
Veškerou zeleninu nastrouháme na velmi jemném struhadle, spojíme jogurtem a dochutíme dle potřeby citrónovou šťávou, solí a pepřem. Podáváme s celozrnným pečivem.

Kopřivový salát


mladé lístky kopřiv, rajčata, žlutá paprika, cibule, česnek, olivový olej, sůl, ocet
Kopřivu spaříme vroucí vodou, necháme vychladnout, pokrájíme spolu s paprikou  na proužky, rajčata na měsíčky a promícháme s cibulí a česnekem. Z oleje, octa a soli připravíme italskou zálivku, kterou salát dochutíme.

Jarní nákyp s kopřivami


mladé kopřivové lístky, kuřecí prsa, cibule, česnek, žemle, mléko, vejce, sůl, rostlinný tuk

Kuřecí prsa pomeleme na masovém strojku, podusíme na zpěněné cibulce, přidáme pomleté kopřivy, dochutíme česnekem. Do prochladlé směsi přidáme v mléce namočenou žemli, žloutek a opatrně vmícháme sníh z bílků. Rovnoměrně rozvrstvíme do vymazané a vysypané nákypové formy a pečeme ve vyhřáté troubě.

Kopřivová polévka s celestýnskými nudlemi


Použijeme stejný základ jako na „špenát“ http://prakticka-kucharka.blogspot.com/2012/04/koprivovy-spenat.html, pouze místo mléka podlijeme zeleninovým vývarem, přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel). Po dokončení vložíme do polévky celestýnské nudle (na široké proužky pokrájené palačinky).

Kopřivový „špenát“


mladé kopřivové lístky, cibulka, česnek, rostlinný tuk, sůl, mléko
Lístky kopřiv důkladně omyjeme, posekáme nadrobno a přidáme na zpěněnou cibuli s česnekem, podlijeme mlékem a dusíme do měkka, dochutíme solí.

Super zdravá česnečka


200 g brambor, 2 lžíce sádla, 12 stroužků česneku, mrkev, petržel, 1/4 celeru,2 cibule, svazek petrželky, toustový chléb, máslo

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké proužky a cibule na drobné kousky. V kastrole rozehřejeme sádlo, osmahneme na něm brambory se zeleninou a zalijeme vodou. Vaříme doměkka. Mezitím nakrájíme na kostičky toustový chléb a osmahneme ho na másle. Česnek oloupeme a prolisujeme do hotové polévky. Dobře promícháme, přidáme nasekanou petrželku a osmažené tousty.

Křen s medem


Křen najemno nastrouháme a  2 lžíce křenu smícháme se lžící medu. Užívat bychom pak měli 3 x denně jednu čajovou lžičku, u dětí dávku raději o něco snížíme.Už za moment po jeho konzumaci pocítíme, že se nám "spouští rýma", snadněji odkašláváme a lépe se nám dýchá.

Křenová šlehačka


250 ml smetany ke šlehání, 4 lžíce nastrouhaného křenu
Ušleháme tuhou šlehačku a lehce do ní vmícháme křen. Podává se šunkou jako šunkové rolky nebo s tenkými plátky hovězího uzeného jazyka.

Cibulový sirup


Nakrájíme 3 cibule na kolečka. Postupně je vrstvíme do nádoby a prosypáváme cukrem (nejlépe třtinovým). Nakonec přikryjeme a necháme odstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou slijeme do skleničky. Sirup podáváme při kašli několikrát denně po lžičkách.

Cibulový čaj


Do 200 ml vroucí vody dáme na 5 minut vařit 2 nadrobno nakrájené cibule. Necháme 10 minut vyluhovat, scedíme a osladíme medem. Pijeme několikrát denně.

Jablečný křen


3 lžíce strouhaného křenu, 2 nastrouhaná jablka, šťáva z půlky citronu. Vše promícháme a podáváme jako přílohu k vařenému masu

Teplá citronáda


Šťávu ze 2 citronu smícháme ve vysoké sklenici s 2 lžícemi třtinového cukru a zalijeme teplou vodou. Přidat můžeme i šťávu z jednoho pomeranče. Pijeme každé ráno před snídaní během celého zimního období.

Medvědí mléko


Teď jeden typ pouze pro dospělé. Je výborný a velmi účinný při počátečních příznacích nachlazení. Ohřejeme 200 ml mléka, přidáme panáka rumu a 2 lžíce medu. Stačí vypít 2 sklenice za večer a ráno se cítíte jak rybička.

Máslový čaj


Bolest při polknutí, pálení a škrabání v krku. Nejlépe zažene tento jednoduchý recept. Uvaříme 250 ml černého čaje, přidáme polévkovou lžíci medu a polévkovou lžíci másla. Dobře promícháme a ihned vypijeme.

Zázvorový čaj


10 g čerstvého strouhaného zázvoru.vaříme 5 minut v 1 litru vody. Poté ho přes cedník vymačkáme. Do vzniklého čaje se přidáme šťáva z jednoho citrónu či pomeranče, osladíme a pijeme horké.

Mrkvový tvaroh


Nastrouháme 3 mrkve, smícháme je s 250 g nízkotučného tvarohu a naředíme 1 lžící kefíru. Dobře promícháme. Můžeme osladit nebo trochu osolit, podle chuti.

Mrkvové hranolky


2 mrkve nakrájíme na malé hranolky, pokapeme je šťávou z 1 citronu a 1 lžičkou olivového oleje. Jíme místo  čipsů či slaných buráků.

1. dubna 2012

Roštěná s omeletou a párkem


4 roštěnky, 4 vejce, 4 nožičky tenkých párků, cibule, mléko, hladká mouka, koření (bazalka, oregano, rozmarýn) nebo jen petrželka, sádlo, hořčice, sůl

Plátky roštěnek po okrajích nařízneme, dobře naklepeme, osolíme a z jedné strany obalíme v mouce. Vejce našleháme s trochou mléka, kořením a špetkou soli. Upečeme tenké omelety, každou položíme na nepomoučenou stranu roštěnky, potřeme hořčicí a přidáme tenký párek. Roštěnky zavineme a ovážeme nití nebo zajistíme párátkem. Na sádle necháme zesklovatět cibuli, na ni vložíme roštěnky, opečeme a poté dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme. Příloha: vařené brambory.

Roštěná podle maminky


4 plátky hovězího masa, 100 g tuku, 200 g uzeného masa, cibule, 50 g uzené slaniny, sůl, paprika, česnek, 2 lžíce hořčice, 40 g nastrouhaného křenu, 4 rajčata

Roštěnky naklepeme, na okrajích nakrojíme, po obou stranách osolíme, opepříme a po jedné straně potřeme hořčicí promíchanou s nastrouhaným křenem. Do středu na hořčici položíme čtvrtinu množství na nudličky nakrájeného uzeného masa, zabalíme a spojíme jehlou na závitky. Takto připravené roštěnky svrchu ještě potřeme česnekem utřeným se špetkou soli. Cibuli nakrájíme na kostičky, zpěníme na tuku a do tohoto základu vložíme roštěnky. Opečeme je, zaprášíme mletou paprikou a za mírného podlévání je dusíme do doměkka. Před dušením přidáme do šťávy slaninu, kterou jsme předem mírně rozpustili na pánvičce, a dále na dílky nakrájená a oloupaná rajčata, která potom použijeme na ozdobení roštěnek.

Roštěnky po starém způsobu


4 roštěnky, sůl, mletý pepř, 60 g sádla nebo tuku, velká cibule, velký stroužek česneku lžička mleté sladké papriky, kmín, 1 kg brambor, majoránka

Očištěné, při okrajích naříznuté roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a na rozpáleném tuku prudce opečeme. Vedle masa zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli a utřený česnek, zasypeme paprikou, zamícháme, podlijeme, přidáme kmín a dusíme do poloměkka. Oloupané menší brambory nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a za občasného podlévání dusíme doměkka. Hotové roštěnky dochutíme solí a rozemnutou majoránkou a ještě krátce povaříme. Podáváme se salátem.

Roštěnky na majoránce a smetaně


roštěnky- počet podle strávníků, slanina, cibule, sůl, pepř, česnek, kremžská hořčice, majoránka, vývar, smetana (sladká nebo kysaná dle chuti)

Roštěnky naklepeme a rozkrojíme okraje, lehce posolíme a opepříme, potřeme utřeným česnekem a kremžskou hořčicí a zaprášíme majoránkou, to vše po obou stranách. Pak roštěnky naskládáme na sebe a odložíme na 24 hodin odležet do chladu. V kastrolu si rozpustíme na kostičky pokrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme. Tento základ odhrneme stranou a na tuku osmažíme připravené roštěnky. Maso prudce orestujeme, podlijeme vývarem a necháme pěkně dusit doměkka, až se většina tekutiny vydusí. Potom zalijeme smetanou a ještě chvíli podusíme.

Roštěnka selská


4 hovězí roštěnky nebo hovězí plátky, sůl, cibule, 2 lžíce tuku (Ceres soft), na zahuštění: lžíce hladké mouky, 4 lžíce zakysané smetany
náplň: lžíce tuku, 50 g šunky nebo netučné uzeniny, vejce, 2 velké vařené brambory, lžíce zakysané smetany

Roštěnky nebo plátky na okrajích nařízneme, naklepeme a osolíme. Do poloviny naplníme náplní a přeložíme na polovinu. Na okrajích buď sklepeme dohromady, nebo spojíme párátkem, nebo kovovou jehlou. Vložíme na nakrájenou a na tuku zpěněnou cibuli, osmažíme po obou stranách, podlijeme a dusíme doměkka. Hotové roštěnky vyjmeme a šťávu zahustíme moukou rozšlehanou ve smetaně a dobře provaříme. Pak vložíme naplněné roštěnky do omáčky jen prohřát. Náplň: nadrobno nakrájenou šunku nebo uzeninu, krátce na tuku osmažíme a pak doplníme na kostičky nakrájenými brambory, spojíme vejcem a promícháme. Podle chuti přisolíme.

Roštěnky Cikós

4 roštěnky, 4 plátky uzené slaniny, cibule, 2 lžíce sádla, 3 lžíce oleje, mletá sladká paprika, 1,5 dl vývaru, 1,5 dl kysané smetany

Roštěnky nařízneme, aby se nekroutily a zprudka opečeme na sádle. Potom je vyndáme a uchováme v teple. K sádlu přidáme olej, zpěníme na tuku nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou a zalijeme vývarem. Vrátíme roštěnky a dusíme do měkka. Pak je opět vyjmeme, do zbylé šťávy vlijeme kysanou smetanu a převaříme. Touto šťávou pak přelijeme kotlety na talíři a každou ještě ozdobíme plátkem slaniny, který jsme předem na jednom okraji několikrát nařízli a na pánvičce opekli. Tradiční maďarskou přílohou jsou nudle.

Roštěnkové závitky s klobásou


4 roštěnky, 80 g tuku, 200 g paprikové klobásy, 2 cibule, 2 stroučky česneku, pepř, sůl, 2 lžičky sladké papriky, lžíce hořčice, 2 lžíce strouhaného křenu

Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí s křenem a vložíme půlky klobásy. Svineme do válečků spevníme jehlicemi a potřeme česnekem. Cibuli zpěníme na oleji, zaprášíme paprikou, vložíme závitky, mírně podlijeme vodou a dusíme doměkka.

Švédská roštěnka


500 g roštěnky, 40 g oleje, 3 cibule, 20 g hladké mouky, 60 g strouhaného sýra, sůl, pepř, voda
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a osmahneme na oleji. Přidáme pokrájenou cibuli, spolu s masem ji osmahneme, přilijeme vodu a udusíme. Udušené roštěnky vyndáme, šťávu zaprášíme moukou, chvíli povaříme, přes síto nalijeme na roštěnky a posypeme je strouhaným sýrem.

Mexické roštěnky


400 g roštěnky, 200 g uzeného vařeného masa nebo šunky, 160 g tvrdého sýra, pepř, kečup, zelená petrželka, olej

Maso, uzené maso nebo šunku a sýr pokrájíme na stejně velké plátky, z masa nakrájíme 8 plátků, z uzeného masa a sýra jen 4. Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a z obou stran osmahneme. Vyndáme z pánve, 4 plátky vložíme na pekáč na ně uzené maso, sýr a znovu maso (roštěnky). Jednotlivé hromádky sepneme párátky, potřeme hořčicí, podlijeme vodou a dáme do trouby na půl hodiny zapéct. Nakonec posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme s chlebem nebo s brambory.

Debrecínské roštěnky

400 g hovězích roštěnek, sůl, pepř, hladká mouka, olej,  cibule, lžička sladké papriky, pálivá paprika, 100 g žampionů, 2 rajčata, zelená paprika

Roštěnky naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Osmažíme na tuku, přidáme cibuli, krádce osmahneme. Vložíme maso, podlijeme, přidáme houby, rajčata a papriku, zasypeme paprikou a dusíme doměkka. Hotové roštěnky vyjmeme. Zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě, povaříme. Přecedíme, houby vybereme do omáčky a zbytek do ní přepasírujeme. Znovu vložíme maso a necháme prohřát.

Schované roštěnky


roštěnky, mouka, paprika (koření), cibule, plátky okurky, šunka, kapie, rajčata

Naklepané a po stranách naříznuté roštěnky osolíme a opeříme po obou stranách, obalíme v mouce s paprikou a prudce opečeme. Vložíme do kastrolu na zpěněnou cibuli a bez zahušťování dusíme. Na talíři každou roštěnku hustě pokryjeme kolečky cibule, plátky okurky, nudličkami šunky, kapie nebo i rajčete, aby nebyla ani vidět. Vše zalijeme vypečenou šťávou z masa. Příloha: rýže.

Ginové roštěnky

4 roštěnky, 2 lžíce oleje, cibule, střed z pórku, pepř, sůl, 50 g sterilované kapie, lžička másla, 2 lžičky hladké mouky, 1,5 dl bílého vína, 8 cl ginu
Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Prudce opečeme a dáme do tepla. Do výpeku přidáme máslo, mouku, osmahneme, zalijeme vínem, přidáme jemně nasekaný pórek a cibule, větší kousky kapie, a dusíme cca 8 min. Směs rozložíme na roštěnky a porce polijeme nahřátým ginem, který můžeme zapálit. 

Plátky na slanině se sterilovanou zeleninou


4 roštěnky nebo plátky hovězího, 40 g slaniny, cibule, sůl, lžička polohrubé mouky, 200 g sterilované zeleniny (hrášek, okurka, kapie, mrkev), hořčice, rajče na ozdobení

Roštěnky očistíme, opláchneme, naklepeme a na okrajích nařízneme. Drobně nakrájenou slaninu a cibuli zpěníme, vložíme roštěnky, osmahneme, osolíme, podlijeme horkou vodou a dusíme. Měkké roštěnky vyjmeme, šťávu vydusíme, zasypeme moukou, osmahneme, rozmícháme s horkou vodou a povaříme. Přidáme scezenou zeleninu, hořčici, promícháme, vložíme zpět roštěnky a prohřejeme. Podáváme s vařenými bramborami nebo těstovinami.