6. července 2012

Rybí polévka s jikrovými nudličkami

1,5 I vody, 500 g rybích odřezků,50 g másla, 100 g kořenové zeleniny nahrubo nastrouhané, 4 lžíce kyselé smetany, cibule, 5 pepř celý, 5 nové koření celé, 2 bobkové listy, špetka tymiánu a sůl
Na másle lehce osmahneme nastrouhanou cibuli a kořenovou zeleninu. Zalijeme slanou vodou, přidáme rybí odřezky,nejlépe z několika druhů ryb. Přidáme koření. Odřezky vaříme doměkka. Vznikne vývar, maso vykostíme a vrátíme zpět do vývaru. Jikrové nudličky: 1/2 I slané vody, 150 g jiker (lépe více), 2 lžíce mouky,2 vejce, sůl, petrželka (sušená nebo sušený celer). Při vaření polévky ve slané vodě uvaříme jikry. Vodu slijeme. Jikry v míse vidličkou rozmačkáme (respektive kuličky jiker od sebe oddělíme). Přidáme vejce, zelenou petrželku, zahustíme mouku na hustotu lívancového těsta. Jikrové těsto lijeme na pánev s rozpáleným olejem a smažíme tenké placky dozlatova.Poté placky z jiker nakrájíme na tenké nudličky (asi 3 mm). Nudličky z jiker dáme do talířů a zalijeme horkou rybí polévkou.Dle chuti pro zjemnění přidáme smetanu.

Žádné komentáře:

Okomentovat