4. července 2012

Pravý ukrajinský boršč

300 až 500 g hovězího masa na polévku (s kostí), 100 g bílých fazolí, středně velká čerstvá červená řepa, mrkev, 3 až 4 brambory, 200 g bílého zelí, středně velká cibule, 4 až 5 rajčat nebo 4 až 5 polévkových lžic rajčatového protlaku, lžíce hladké mouky, trocha másla na jíšku
Z masa, kuličkového černého pepře,nového koření a soli uvaříme vývar. Předem namočené fazole (minimálně 3 hodiny) dáváme vařit jako první. Asi za půl hodiny přidáme na nudličky nakrájenou červenou řepu, za 30 minut mrkev a petržel (také nakrájené na nudličky), potom přidáme brambory nakrájené na kostičky, pak nakrouhané zelí. Ke konci přidáváme zvlášť uvařená a prolisovaná rajčata, nebo vodou zředěný rajčatový protlak s lžičkou cukru. Dále přidáme předem připravenou cibulovou jíšku. Při podávání dáme do každého talíře boršče lžíci kysané smetany a trochu drobně nakrájené petrželové natě. Boršč se podává s chlebem a kdo má rád ostřejší, může přikusovat česnek nebo jej přidat do talíře prolisovaný.

Žádné komentáře:

Okomentovat