26. února 2010

Houbové karbonátky s mletým masem

500 g mletého masa,300 g houbové směsi,100 g strouhanky,mléko,1 cibule,2 stroužky česneku,1 vejce,sůl, pepř,majoránka,olej,
Na trojobal : hladká mouka,vejce,strouhanka
Houby nakrájíme, osolíme a podusíme na cibuli. Mleté maso smícháme s vejcem, prolisovaným česnekem, strouhankou namočenou v mléce, osolíme, opepříme a přidáme špetku majoránky. Nakonec vmícháme dušené houby a dle potřeby zahustíme strouhankou. Z hmoty tvarujeme karbanátky, obalujeme je v trojobalu a smažíme z obou stran v rozpáleném oleji. Podáváme s bramborem, nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Houbové karbonátky

600 g čerstvých hub, 4 žemle, 4 vejce, 2 cibule, kmín, pepř, sůl ,150 g slaniny, strouhanka, mléko, hladká mouka,tuk na smažení
Oloupanou cibuli uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout.Do vývaru z cibule namočíme žemle. Očištěné houby pokrájíme a osmažíme na rozškvařené slanině s mletým kmínem a pepřem. K houbám přidáme vařenou rozsekanou cibuli, důkladně vymačkané žemle, 3 vejce a dobře promícháme. Je-li směs příliš řídká, přidáme strouhanku. Z připravené směsi formujeme karbanátky, obalujeme je v mouce, ve vejci rozšlehaném s mlékem a ve strouhance. Smažíme je po obouch stranách do zlatova a v rozehřátém oleji. Usmažené podáváme s bramborovou kaší.

Houbová praženice

různé druhy jedlých hub, 4 vejce, sůl, česnek, kmín, cibule, olej
15 minút podusíme houby na oleji, přidáme cibuli,česnek,kmín,vejce,sůl,další 15 min.dusíme a mícháme. 

Houbová pomazánka z tvarohu a syru

300 g žampionů nebo jiných hub,100 g měkkého tvarohu,100 g taveného sýra,3 natvrdo uvařená vejce,100 g cibule,30 g másla,3 stroužky česneku,majoránka,mĺetý pepř,sůl
Na pánvi rozehřejeme máslo,přidáme nadrobno nakrájené houby a jemně nakrájenou cibuli,krátce je podusíme a necháme vychladnout.V misce utřeme tvaroh se sýrem,přidáme vychladlou houbovou směs,nastrouhaná vařená vejce a prolisovaný česnek. Osolíme,opepříme,ochutíme majoránkou a dobře promícháme.Pomazánku podáváme s pečivem nebo opečenými toasty. 

Houbová pomazánka pikantní

2 kg krátce převařených hub,5-6 feferonek,0,5 kg cibule,0,5 kg kapie,0,5 l kečupu,0,5 l oleje
Houby krátce povaříme. Všechny ingredience semeleme na masovém mlýnku (malá šajba), poté vložíme do hlubšího hrnce a cca 40 minut vaříme na mírném plameni. Směs neustále mícháme, jinak prská do okolí a může se připálit. Poté směsí plníme šroubovací sklenice (velikost dle pozdější spotřeby) a tyto ještě horké obrátíme dnem vzhůru, přikryjeme utěrkou a necháme velmi zvolna vychladnout. Skladujeme v temnu a chladu. vynikající na topinky, chlebíčky, toasty a jednohubky.

Houbová polevka

50 g sušené houby,250 g brambory,250 g klobásy,pepř,bobkový list,nové koření,česnek,100 g cibule, 100 g hladké mouky,šlehačka,ocet
Namočené houby dáme vařit spolu s kořením a česnekem.Po 30 min přidáme nakrájenou klobásu, brambory a světlou jíšku. Po dalších 30 min. vlijeme šlehačku rozmíchanou s hladkou moukou. Dochucujeme octem a solí . 

Houbová pizza

1 sáček těsta na pizzu, 300 g hub, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, rajče, paprika, špetka vegety, sůl, tuk na vymazání plechu
Houby dobře očistíme, omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Stroužek česneku oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme na rozehřátém oleji. Přidáme houby, krátce orestujeme a pod pokličkou za občasného míchání dusíme doměkka. Nakonec je ochutíme utřeným česnekem, špetkou vegety a solí. Plech vymažeme tukem. Těsto na pizzu připravíme podle návodu na obalu. Rozválíme z něj dvě placky, potřeme je polovinou rozpuštěného másla a dáme na plech. Pečeme v troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) asi 8 minut. Upečené placky poklademe připravenou houbovou směsí, pokapeme je zbylým máslem a pečeme dozlatova 5 minut. Nakonec pizzy ozdobíme zeleninou a v troubě krátce dopečeme. 

Houbová omáčka s kyselou smetanou

2 hrsti sušených hub,100 g másla,1 velká cibule,2 lžíce hladké mouky,špetka mletého kmínu,kelímek kysané smetany,sůl,pepř,špetka tlučeného jalovce,2 lžíce bílého vína
Sušené houby namočíme do vody, nejlépe přes noc. Druhý den uvaříme, vývar přecedíme a použijeme pro přípravu omáčky. Na másle zpěníme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme mouku, osmažíme do růžova, zalijeme vývarem a vaříme 30 minut. Přilijeme víno, ochutíme pepřem, jalovcem, osolíme a zašleháme kysanou smetanu. Necháme přejít varem a přidáme uvařené na drobno rozsekané houby.

Houbové kuřatka pro labužníky

600 g kuřátek (houby),60 g slaniny bez kůže,30 g oleje,150 g cibule,sůl,1 dl červeného vína,10 g hladké mouky
Kuřátka uvaříme a nakrájíme na malé kousky, přičemž malé plodnice můžeme nechat v celku. Slaninu nakrájíme na malé kousky a osmažíme na oleji s nasekanou cibulí do zlatova. Potom přodáme kuřátka a vše krátce podusíme, osolíme, zalijeme červeným vínem a na mírném ohni dusíme ještě 20 minut. Ve studené vodě rozmícháme mouku a za stálého míchání přilijeme k houbám.Ještě povaříme a podle chuti osolíme. Podáváme s vařenými brambory. 

Houbová kaše zapečená

nakrájené houby,olej,mléko,dětská krupička,2 vejce,sůl
Nakrájené houby osmažíme jako na smaženici. Současně z mléka a krupičky uvaříme hustou kaši. V zapékací misce smícháme osmažené houby, kaši, vejce, osolíme a dáme zapéct do trouby. Pečeme při teplotě 200 st. C až se vytvoří kůrčička. Podáváme s okurkou.

Hlíva ustričná jako řizek

hlíva ústřičná,vajíčko,hladká mouka,strouhanka,sůl
Hlívu povaříme v osolené vodě asi 5 minut. Pak zcedíme, necháme okapat a schladnout. Povařenou hlívu obalíme jako řízek (trojobal) a zprudka osmažíme na oleji. Podáváme s bramborovou kaší a kompotem.

Guláš z pýchavek

400 g pýchavek,100 g sádla,100 ml kyselé smetany,1 lžička papriky,1 cibule,2 papriky,hladká mouka,masox,sůl
Na sádle osmažíme cibuli, přidáme sladkou papriku a na nudličky nakrájenou papriku. Podusíme a po chvíli přidáme na plátky pokrájené pýchavky, osolíme, zalejeme vývarem a dusíme doměka. Do smetany přidáme mouku, vmícháme do guláše a krátce povaříme. Podáváme s pečivem.

Guláš bez masa

4 šálky pokrájených čerstvých hub/směs/,4 rajčata,4 papriky,4 brambory,olej,3 větší cibule,sladká mletá paprika,drcený kmín,pepř,šálek smetany,hladká mouka,sůl,vegeta
Osmažíme na oleji jemně pokrájenou cibuli do sklovata, přidáme oprané houby, podusíme a potom přidáme pokrájená rajčata a papriky,brambory na kostičky a koření.Podlijeme vodou asi 0,5 l.Dusíme pod pokličkou asi 40 minut.Do smetany vmícháme mouku a tu potom vlijeme do podušených hub a povaříme ještě asi 15 minut.Ještě dle chuti dosolíme a dochutíme vegetou.Podáváme s chlebem a nebo bramborovými noky.

Granátová kapsa

kuřeci prsa,žampiony,vajíčka,tvrdý sýr,šunka,mrkev,sůl a olej na smažení
Kuřecí prsa naklepeme,položíme na ně plátek šunky.Potom si rozšleháme vejce a přidáme nakrájené žampiony a nastrouhanou mrkev.Vše osmažíme.Na plátek šunky dáme i plátek syra.Potom přidáme směs s vajíček a přeložíme. Vše obalíme v trojobalu a usmažíme.

Francúzské vepřové na šampiňónoch

1 kg libového vepřového masa,škrobová moučka,kvalitní olej,nakrájené čerstvé žampióny,2 žloutky,cukr,sůl,polévková lžíce koňaku,opečené brambory
V míse rozšleháme dva žloutky,které smícháme se škrobovou moučkou.Ve směsi obalíme na kostky pokrájené maso. Na pánvi v rozpáleném oleji maso z obou stran opečeme. Zvlášť do rendlíku dáme dvě polévkové lžíce oleje, nakrájené žampióny, cukr, sůl a koňak. Když je směs vroucí, vmícháme vepřové kostky. Hotový pokrm podáváme s opečenými brambory nebo jinou přílohou dle chuti.

Fličky s houbami

houby hřibovité,velká cibule,podravka (masox), čerstvě mletý pepř , flíčky nebo široké nudle,olej,sůl do těstovin
Nakrájené houby hodně zprudka osmahneme na rozpáleném oleji a přidáme nadrobno pokrájenou cibuli,kterou rovněž zprudka osmahneme.Potom přemístíme kastrol nebo pánev na nejmenší hořáček, který co nejvíce zmírníme.Houby s cibulkou osolíme Podravkou (masoxem), opepříme a pod pokličkou takto dusíme nebo spíše zvolna táhneme asi čtyřicet minut. Mezitím uvaříme v osolené vodě těstoviny, vmícháme podušené houby.Podáváme posypané zelenou petržlenovou vnatou. 

Farebné kuře

100 g vepřové kýty,100 g kuřecích prsou,1/2 salátové okurky,šálek sterilovaných žampionů,1/2 lžičky chilli nebo pálivé papriky,špetka kmínu,špetka glutasolu,1 lžička cukru,1 lžička octa,3 lžíce oleje na smažení
Na obalení : 1 bílek,1/2 lžičky solamylu,voda nebo alkohol
Maso i okurku nakrájíme na kostičky, žampiony na čtvrtky. Maso v misce rozmícháme se směsí na obalení a na rozpáleném oleji zprudka opečeme. Důkladně mícháme, aby se kousky masa neslepily.
Až maso zbělí, přidáme chilli, kmín, okurku a žampiony. Smažíme ještě asi 5 min. Před dokončením přidáme cukr, okořeníme glutasolem a zakápneme octem. Jídlo není suché, ale je téměř bez šťávy.

Drevorubačský guláš

600 g vepřového masa, sůl, pepř, grilovací koření, 40 g oleje, 150 g žampionů, 200 g tenkých párků , 250 g sterilovaného leča
Gulášová šťáva : 50 g tuku, 100 g cibule, 25 g hladké mouky, 10 g mleté papriky, 3 dl vývaru nebo vody, 20 g kečupu, stroužek česneku, sůl, pepř, kmín, majoránka
Příprava gulášové šťávy: Na tuku orestujeme nakrájenou cibuli, zaprášíme hladkou moukou a mletou paprikou, zarestujeme, zalijeme vývarem, promícháme, přidáme kečup,utřený česnek, sůl, pepř, kmín, majoránku a vše dobře provaříme.
Vepřové maso nakrájíme na kostky, či nudličky, osolíme, opepříme, poprášíme špetkou grilovacího koření a na horkém oleji orestujeme. Přidáme nakrájené žampiony, na kolečka nakrájené párky, orestujeme, vložíme sterilované lečo, trochu prohřejeme, zalijeme předem přípravenou gulášovou šťávou a vše chvíli povaříme. Příloha : rýže, vařené brambory, bramborový knedlík, chléb, bílé a celozrnné pečivo. 

Cuketová polévka s liškami

500 g cuket,2 lžíce řepkového oleje,1 l zeleninového vývaru (z kostky),2 snítky estragonu,4 lžíce kysané smetany,sůl,pepř,na špičku nože mletého zázvoru,80 g lišek
Cukety nakrájené na plátky opečeme na lžíci oleje. Přilijeme vývar a vaříme asi 10 min. Estragon opereme a otrháme lístky.Polévku rozmixujeme, uvedeme do varu, vmícháme kysanou smetanu, sůl, pepř a zázvor.Houby očistíme, opečeme na lžíci oleje a osolíme. Na závěr vložíme s estragonem do polévky. 

Cuketa s hubami

20 dkg syrových hub,1 středně velká cuketa,1 velka cibule,4 trojuhranky syru lehce tavitelne,1 mala kysana smetana,sul,kopr,kmin
Posekanou cibuli osmazime, pridame pokrajene houby a podusime asi 15 minut. Pridame na kosticky pokrajenou cuketu, sul, kmin a podusime dalsich 10 minut.Pridame kopr, syr. Na zaver prilijeme smetanu, zamichame a ihned podavame. 

Candát na šampiňónoch

sůl,50 g máslo,candát menší ,80 g žampiony,1 dcl smetana kysaná ,citronová šťáva
Candáta osolíme, uděláme v něm malé zářezy, do kterých vložíme malé kousky žampiónů. Dno pekáče poklademe kousky másla, na ně položíme rybu, kterou opět pokryjeme kousky másla a za častého podlévání vodou ji pečeme do měkka. Rybu vyjmeme, do šťávy přidáme smetanu rozkvrdlanou s citrónovou šťávou a solí. Takto připravenou omáčku přivedeme do varu a procedíme. 

Calzone s hubami

500 g listového těsta ,300 g sterilovaných hub,100 g anglické slaniny ,3 cibule,4 tvrdší rajčata ,2 papriky, 3 lžíce kečupu , vejce na potření ,sůl, mletý bílý pepř, oregano, tuk na plech
Papriky zbavené semen a rajčata nakrájíme na malé nudličky. Anglickou slaninu nakrájíme na malé kostičky, na pánvi rozškvaříme. Cibuli nadrobno nakrájíme a na slanině necháme zesklovatět. Přidáme papriky a rajčata, osolíme, podlijeme vodou a 10 - 15 minut podusíme. Sterilované houby scedíme, necháme okapat, nakrájíme na plátky a vmícháme do vychladlé zeleninové směsi. Přidáme oregano, je-li třeba, přisolíme a opepříme. Těsta rozválíme na plát a přendáme na vymaštěný plech. Potřeme kečupem a polovinu poklademe připravenou směsí. Druhou polovinu přes naplněnou přeložíme a okraje pevně přitiskneme, aby při pečení nevytékala šťáva. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě 25 minut při 180 °C dozlatova.

Bramborák s hubami

600 g brambor,30 g sušených hub,40 g cibule,1 - 2 vejce,100 g hladké mouky,3 - 4 stroužky česneku, 20 g oleje,kmín,sůl,rostlinný tuk
Sekanou cibuli a rozetřený česnek zpěníme na oleji , přidáme předem namočené , zcezené a posekané houby , osolíme , okmínujeme a podusíme.Oloupané brambory roztrouháme na jemném struhadle , promícháme s dušenými houbami , vejci , moukou a případně trochu osolíme.Směsí naplníme pekáček vytřený rostlinným tukem a v předehřáté troubě upečeme.

Bigoš

300 g uzené klobásy, 50 g hříbků,200 g hovězího masa, 200 g vepřového masa,500 g kysaného zelí, 200 g slaniny,5 dl hovězího vývaru, 2 dl červeného vína,1 lžice cukru, 500 g brambor,1 cibule, kmín, pepř, sůl
Zelí propláchněte a nakrájejte na kousíčky. Přidejte kmín a cukr. Zalijte vodou a nechte vařit asi 20 minut společně s nakrájenými houbami. Jestliže jste použili houby sušené, musíte je nejprve máčet několik hodin v mléce. Mezitím nakrájejte na kostičky slaninu a na pánvi ji zprudka opečte. Pak přidejte jemně nakrájenou cibuli a maso (nejvhodnější je hovězí zadní a vepřový bůček) nakrájené na malé kousky. Jakmile cibule zezlátne a maso se ze všech zatáhne, zalijete je hovězím vývarem. Vařte asi 15 min. potom přidejte klobásku (nakrájenou na plátky) a červené víno. Po deseti minutách vsypte obsah pánve do hrnce se zelím. Zamíchejte a duste pod pokličkou asi půl hodiny. Osolte a opepřete, bez pokličky nechte vydusit tak, aby tekutiny bylo co nejméně. Nakonec vmíchejte vařené brambory. 

Bedly s cesnakom

8 větších bedel,4 stroužky česneku,80 g oleje,sůl
Houby očistíme, větší hlavičky rozkrojíme na půlku a potřeme rozetřeným česnekem se solí. Na pánvičce rozpálíme olej, vložíme do něho hlavičky hub a opečeme je ze všech stran dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší nebo s opečenou vekou.

Bedly na víne

1 kg bedel,1 dl bílého vína,1 lžíce oleje,50 g anglické slaniny,šťáva z půlky citronu,pepř,sůl,máslo
Hlavičky bedel oloupeme a osmahneme z obou stran prudce na oleji. Pak je zarovnáme do zapékací misky vymazané máslem. Bedly pěkně osolíme a opepříme. Nožičky bedel a anglickou slaninu nakrájíme na malé kousky a osmahneme na zbylém oleji. Potom podlijeme deckou bílého vína a povaříme. Tuto směs ochucenou ještě citronovou šťávou přelijeme přes hlavičky bedel. To všechno pečeme ve středně vyhřáté troubě asi půl hodiny. 

25. února 2010

Slimáci z listového těsta

1 balíček listového těsta,krájený salám,plátkový sýr,vejce
Rozválíme listové těsto na obdélník,dáme na něj salám a sýr a zabalíme jako štrůdl.nakrájíme na proužky , dáme na plech,potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě do růžova. můžeme posypat před pečením kmínem.

Škvarkové pagáče se smetanou

30 dg polohrubé mouky, 25 dg směs mletých a jemě sekaných škvarků,20 g kvasnic,2 ks vejce,( žloutky do těsta, bílky k potírání), 0,5 dl smetany, 3 lžíce bílého vína,cukr do kvásku a sůl
Nejdříve založíme kvásek z kvasnic, trošky cukru a trochy mléka. Potom ze zbytku surovin vypracujeme těsto, přidáme kvásek, těsto znovu důkladně propracujeme. Vyválíme na prst silnou placku kterou přeložíme na "šáteček". Toto opakujeme 3 - 4-krát. Naposledy vyválíme asi 1 cm silnou placku, vykrojíme kolečka o průměru asi 5 cm, dáme na plech, potřeme bílky a necháme 2-3 hodiny kynout. Vykynulé pagáčiky pečeme v troubě 185 stupňů teplé asi 15 - 20 min .Podáváme teplé, nebo studené jako přílohu k zelí se škvarky, nebo jako chuťovku k pivu i vínu. 

Syrový sen

1/2 kg polohrubé mouky, 1 droždí,1 celé vejce, 1 Hera, 150 g eidamu,1 dcl mléka, lžíce soli,vejce na potření, 150 g sýru a kmín na posypání
Mouku nasypeme do mísy, přidáme vykynutý kvásek, nastrouhanou heru, najemnou nastrouhaný sýr, vejce, sůl a zaděláme hladké těsto, tak aby se nám nelepilo. Necháme vykynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na 6 stejných kusů, z každého vyválíme placku,kterou rádýlkem či nožem rozdělíme na 16 dílů a každý dílek smotáme směrem do středu jako rohlík. Povrch potřeme vejcem a posypeme strouhaným sýrem spolu s kmínem.Jako obměnu lze při smotávání rohlíčku připad plátek šunky, eventuleně na placku použít větší vykrajovátka na cukroví nebo rádlem nadělat tvary dle fantazie každého a naplnit šunkou, sýrem, případně čímkoliv co máte rádi, těsto přeložit, aby nádivka nevytekla. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C, doba pečení je závislá na velikosti tvaru, zhruba kolem 10 min.

Syrový koláč

4 vejce,muškátový oříšek,pepř,sůl,12.5 dkg hladké mouky,15 dkg ementálu,250 ml vody,žloutek
Slanou vodu s kořením necháme svařit ,odstavíme,nasypeme mouku,vejce a dobře promícháme. Připravené těsto ještě 2-3minuty povaříme a necháme chvilku(asi 7minut) odpočinout v chladničce. Nakonec do těsta přidáme na kostky nakrájený sýr,těsto rozložíme na kulatý plech,potřeme žloutkem, posypeme strouhaným sýrem a v horké troubě upečeme(asi 20 minut).Néjlépe podávat ještě teplé

Syrové tyčinky Max

250 g sýra (nejlépe eidamská cihla), 50 g sýra na posypání tyčinek,250 g Hery, 520 g hladké mouky, 1/2 lžičky papriky,1 vrchovatá lžíce sádla, 1 vejce na potření,kmín a mák na posypání, tuk na potření plechu
Prosátou mouku, nastrouhaný sýr a rozehřátý tuk včetně sádla promícháme s paprikou a vypracujeme hladké těsto. Vyválíme je na tenčí placku a rádýlkem nakrájíme tyčinky. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem, mákem a nastrouhaným sýrem a rozložíme na mírně pomaštěný plech. Pečeme v horké troubě (elektický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) dozlatova.

Syrové tyčinky

20 dkg sýru – Eidam, 20 dkg tuku – Hera, 20 dkg hladké mouky
Sýr postrouháme a zaděláme s moukou a tukem na těsto.Vyválíme na placku a rádlem uděláme čtverečky nebo tyčinky.Posypeme solí a kmínem.Dáme do mírně vyhřáté trouby a pečeme do růžova.Podáváme k pivu nebo vínu. 

Syrové placky so sézamom a mandlami

20 dg hl.mouky,12 dg Hery,10 dg strouhaného sýra,sezam. semínko,oloupané půlky mandlí,1 vejce,
sůl
Z mouky, Hery a sýru vytvoříme těsto, které vyválíme. Rádýlkem vykrájíme tvar budoucích placiček. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme sezamem, posolíme a vložíme mandle. V troubě pečeme při 200 st.C asi 15 minut.

Sýrové cukroví

1 Hera,2 krabičky smetanového sýra,250 g polohrubé mouky,sůl
Zpracujeme hladké těsto, vyválíme a nakrájíme na obdélníčky. Potřeme vejcem, posypeme sýrem, mákem nebo kmínem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova . 

Slané kynuté pečivo

60-70 dkg polohhrubé  mouky,2 lžičky soli,1-1,5 dcl.oleje
Kvásek : 0,5 l mléka,3 lžičky cukru,4 dkg droždí.
Krém : 1 hera,2 žloutky,lžička soli
Do mouky se solí a olejem vlijeme kvásek, zpracujeme a necháme vykynout, mezitím si zpracujeme krém - musí být hladký. Vykynulé těsto rozpůlíme, vyválíme na 1 cm vysoké placky a potřeme je krémem. Zavineme jako roládu a krájíme do trojúhelníčků. Potřené vejcem dáváme na suchý plech dostatečně daleko od sebe a posypeme kmínem nebo sezam. semínkem. Pečeme 20 minut při teplotě 200 stupňů . 

Slané tyčinky s parmskou šunkou

16 tenkých plátků parmské šunky,16 slaných tyčinek,toastový chléb
Opatrně seřízneme vroubkovaným nožem vrchní část toastového chleba, aby se do něj snadněji zasunuly tyčinky, které nejdříve obalíme plátky parmské šunky. Já to nejradějí podávam návštěvám k vínu. Parmskou šunku je možné nahradit pražskou šunkou.

Slané Trojhránky

listové těsto,zelí,vepřová konzerva,vejce,škrob,pepř,sůl chilli
Maso,zelí,pepř,sůl,chili smícháme a přidáme lžičku škrobu.Těsto vyválíme,nakrájíme na čtverce,po okrajích natřeme vejcem.Naplňíme připravenou hmotou a přehneme na trojhránky,pečeme při 200°C asi 15-20 min.

Slané rohlíčky

500 g hladké mouky, 250 g másla nebo tuku,1/4 litru šlehačky, větší špetku prášku do pečiva, sůl
Ze surovin vypracujeme těsto a necháme je 2 hodiny odpočinout. Z těsta uděláme válečk a ten rozdělíme na 8 dílů. Z každého vyválíme kruhovou placku a tu opět rozdělíme na 8 dílů (jako když krájíme dort). Každý dílek od širšího okraje zarolujeme a ztvarujeme do rohlíčku , pomažeme jej rozšlehaným vajíčkem a sypeme solí a podle chuti mákem, kmínem, sezamovými semínky, strouhaným sýrem apod. 

Slané pečivo z brambor

20 dkg nastrouhaných vařených brambor, 20 dkg másla,20 dkg polohrubé mouky, 20 dkg nastrouhaného sýra
Ingredience smícháme a vyválíme placku na 2 mm,potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí s mákem nebo s kmínem nebo s jiným kořením podle obliby.Radýlkem vytvoříme asi 1-2 cm široké pásky (na tvaru nezáleží) a zprudka pečeme  do zlatova v troubě.Ještě horké  sundaváme z plechu a necháme vystydnou.

Slané pečivo s vínem

500 g Hery,500 g hladké mouky,2 hrsti hrubé mouky,9 polévkových lžic bílého vína
Všechny ingredience zpracujeme na poměrně tuhé těsto, které necháme do druhého dne odležet v lednici. Druhý den vyválíme placku, kterou posypeme hrubozrnnou solí a kmínem. Pak vykrajujeme a pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Slané orechové sušenky

225 g hladké mouky,1/2 čajové lžíčky prášku do pečiva,1/4 čajové lžíčky soli,125 g másla,125 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů,1 lechce našlehané vejce
Předehřejte troubu na 200 stupnů. Dejte mouku,prášek do pečiva a sůl do misky a vtírejte máslo, aby se vytvořila drobenka.Vmíchejte vlašské ořechy, přidejte vejce a smíchejte na hladké tésto.Přikryjte a nechejte uležet 10 minut. Pak na vále vyválejte 6mm   plát, z nehož vykrajujeme sušenky zhruba 6,5cm a pokládejte je na lechce pomaštěny plech. Pečte 12 až 15 minut až jsou křupavé a zlatavé. Nechejte 5 minut zchladit na plechu.Můžete je plnit nejrůznějšími pomazánkami. Z uvedeného množství připravíme 40 ks výborných sušenek.

Slané koláčky s čabajkou

na těsto: 250 g másla, 400 g hladké mouky, 1 vejce, sůl ,lžička dijonské hořčice
na náplň: 4 vejce, 100 ml smetany, 100 ml mléka, 250 g sýra s modrou plísní,150 g čabajky, sůl
Z másla, mouky, vejce, hořčice a soli vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 20 minut odpočinout. Pak je rozdělíme na 30 kousků, vmačkáme do formiček a pečeme na plechu v troubě předehřáté na 180°C. Když začne těsto při okrajích zlátnout, teplotu snížíme na 150 C a dopečeme dozlatova. V míse smícháme smetanu, mléko, všechna vejce a sůl. Do každého košíčku vložíme kousek sýra, zalijeme připravenou směsí a navrch položíme plátek čabajky. Dáme zpět do trouby a pečeme asi 15 - 20 minut, dokud náplň neztuhne.

Slané koláčky

2 x 450 g plátkového listového těsta,5 velkých cibulí, 2 lžíce olivového oleje, 75 g kozího sýra,4 malé lučiny 62 g, 70 g černých oliv,2 rajčata, kmín, černý pepř, 1 vejce,1 lžíce nakrájené máty, sůl
Oloupanou cibuli nakrájíme na půlkolečka. Do hrnce dáme olivový olej,přidáme cibuli,osolíme a opepříme a na mírném ohni dusíme až cibule změkne. Cibule nesmí ztmavnout. V mističce dobře rozmícháme kozí sýr s lučinou a na malé kousky nakrájenými olivami.Deset plátků listového těsta potřeme rozšlehaným vejcem,ze zbývajících deseti plátků vykrojíme skleničkou střed,tak aby zbyl alespoń 1cm silný okraj. Na každý potřený plátek přilepíme vykrojený čtverec těsta,koláče potřeme vajcem a posipeme kmínem.
Do každého koláčku dáme podušenou cibuli,k ní přidáme ochucený sýr a posypeme nakrájenými rajčaty a olivami. Koláčky pečeme v předem vyhřáté troubě na 190°C dozlatova. Upečené koláčky ozdobíme lístky oregána

Sladké rohlíky

500 g hládké mouky, 80 g cukru,30 g droždí, 0,3 l mléka,1 žloutek, citronová kůra, vanilkový cukr
Těsto necháme vykynout. Vyválet na malík (síla těsta) a nakrájíme trojúhelníky které stačíme jako rohlík. Necháme opět vykynout a pečeme do zlatova. 

Skoricové vafle

125 g másla nebo margarínu, 3 vejce,50 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru,250 g hladké mouky, 1 lžička skořice,2 lžičky prášku do pečiva,1/8 l vlažné vody
Na posypání: cukr a skořice
Máslo(margarín), cukr, vanilkový cukr našlehat do pěny, pak přidáme vejce. Potom dáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vlažnou vodu.Nakonec přidáme skořici.Těsto ihned pečeme. Servírujeme teplé s cukrem a skořicí. Waflovač: teplota cca 4,5

Hrníčkový celozrnný chléb

4 sklínky(200 ml) celozrnné mouky( žitné nebo pšeničné),4 sklínky  hladké mouky, 2 stejné sklínky teplé vody,1/2 sklínky mléka,2-3 hrsti loupaných slunečnicových semen, 1 hrst ovesných vloček,
1 rovná olévková lžíce soli, 2-3 polévkové lžíce kmínu,1 pol. lžíce lněného semínka,80 g droždí na kvásek,1/2 čajové lžičky cukru do kvásku a 2 velké brambory uvařené ve slupce. Tuk na vymazání kastrólů nebo menších pekáčků a hrubá mouka ne vysypání
Z mléka, vody, droždí a cukru připravíme obvyklým způsobem kvásek ( jako na jakékoliv kynuté pečivo), který necháme asi 10 minut vzejít. Vařené brambory oloupeme a jemně nastrouháme do mísy a všechny suroviny velmi pečlive vařečkou propracujeme. Vznikne mírně lepivé těsto, které necháme asi 40 minut přikryté vykynout. Během kynutí ho můžeme aspoň 2x propracovat, aby chléb byl kyprý. Vykynuté těsto vyklopíme na hladkou moukou pomoučený vál, rozdělíme na 2 díly a  vytvoříme 2 bochníky. Tyto bochníky dáme do tukem vymazaných a hrubou moukou vysypaných nádob. Vyzkoušíme předem, které 2 nádoby se nám vejdou najednou do trouby. Tento chleba se mi neosvědčilo péci jen na plechu,protože se roztekl a byl  "nízký". V nádobách musí chléb v klidu asi 30 minut kynout. Mezitím si troubu rozpálíme na 200°C ( kousek bíleho papíru po vložení do trouby téměř zčerná).. Bochníky pomázneme teplou vodou mašlovačkou a 10 minut při uvedené teplotě pečeme. Troubu po tu dobu neotevíráme!! Pak bochníky znovu potřeme vodou, troubu ztlumíme na 170-180°C a dopékáme ( asi 40- 45 minut. Pokud máme horkovzdušnou troubu, můžeme ji na posledních 5 minut pečení zapnout, aby se vytvořila lepší kůrka.Propečenost zkoušíme raději pletací jehlicí,protože špejle se lámou. Tento chleba vydrží v ledničce až týden a jeho chuť se nezmění, jen je pak při krájení drobivější. Pokud budete postupovat přesně podle návodu, chleba krásně vyběhne.

Sezamové rohlíčky

1 kg hladké mouky,200 ml oleje,40 g droždí,500 ml mléka, 1 lžičku soli,1 lžičku cukru, 1 žloutek,hrubou sůl a sezamová semínka na posypání
Z mouky,kvásku,oleje,mléka,cukru a soli vypracujte polotuhé těsto.Rozdělte je na 5 bochníků a dejte kynout na teplé místo.Každý bochník prohněťte a rozválejte na kruhovou placku tlustou asi 0,5cm. Rozkrájejte na 6 trojůhelníků a stočte do tvaru rohlíčků.Rohlíčky dejte na vymaštěný plech,každý potřete rozšlehaným žloutkem a posypte hrubou solí a sezamem.Nechte ještě trochu vykynout a pečte do zlatova. 

Sedliacké fondue

1 chléb,45 dkg prorostlé slaniny,3 balení taveného sýru,1 červená ,1 zelená paprika,1 zakyslá smetana,1 lžička vegety,(4 stroužky česneku,pažitka,pórek - dle chuti)
Vršek chleba seřízneme,rukou vydlabeme vnitřek.Slaninu nakrájíme na nudličky,vyškvaříme,sádlo slijeme a necháme částečně vychladnout.Vymícháme sýr a smetanu a přidáme na jemné proužky nakrájené papriky,vyškvařenou slaninu a vše ostatní.Sádlem potřeme chléb z obou stran a vydlabance.Naplníme sýrovou náplní, přiklopíme vršek a pečeme v předem nevyhřáté troubě při 250°c asi 20-35 minut.

Rychlé kobližky

25 dkg polohrubé mouky,2 vejce,1 lžíce moučkového cukru,nepatrně soli,asi 1/8 l mléka,5 dkg. rozinek,
vanilkový cukr,celý prášek do pečiva,tuk na smažení,moučkový cukr na posypání
Prášek do pečiva smícháme s trochou mouky, žloutky oddělíme od bílků a bílky ušleháme. Nyní dobře promícháme mouku, mléko, žloutky, cukr a sůl, přidáme rozinky a lehce vmícháme bílky a prášek do pečiva s trochou mouky a hned vykrajujeme lžičkou malé koblížky, které smažíme v rozpáleném tuku.
Usmažené koblížky pocukrujeme dle chuti.

Rohlíčky s nivou a slaninou

listové těsto,niva,slanina,vejce,sekané mandle
Listové těsto rozválíme na tenko a nakrájíme na čtverčky cca 10x10cm až 15x15cm. Do každého dáme nivu a slaninu v poměru 3 až 4 : 1 a  zabalením vytvoříme rohlíčky. Naklademe na plech s pečícím papírem, potřeme vejcem a posypeme sekanými mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě mírně dozlatova.

Praclíky

50 dkg hladké mouky,25 dkg strouhaný Eidam,1 celé máslo (Hera,Lukana...),1 šlehačka (nevyšlehaná - smetana ke šlehání 0,25 dcl),1 čajová lžička soli,1 žloutek do těsta a 2 na potírání,1 prášek do pečiva
Všechny ingredience spolu smícháme, uděláme těsto, vyválíme 0,5 - 1 cm tlustý plát a formičkou vykrajujeme preclíčky, potíráme žloutkem a můžeme je posypat kmínem (dle chuti solí nebo vegetou - ale kmín stačí). Pečeme na 100 stupňů cca 10 - 12 min.

Polské pirohy

Těsto : 0.5 kg pšeničné mouky, 1 vejce,plátek másla,230 ml teplé vody, sůl,
Náplň : 1 kg brambor, 0.5 kg tvarohu, 2 cibule,sůl, pepř
Náplň: Brambory uvaříme ve slané vodě, důkladně rozmačkáme a promícháme s tvarohem dokud jsou teplé. Vznikne tak hladká hmota, kterou je možné lehce formovat. Cibuli pokrájíme na malé kostičky, osmažíme dozlatova a smícháme s brambory a tvarohem. Důkladně okořeníme solí a pepřem, náplň by neměla být mdlá.
Těsto : Do mísy vsypeme mouku, sůl, přidáme vejce, máslo a vše promcháme. Potom jednou rukou vléváme pomalu teplou vodu a druhou mícháme těsto. Vymícháme těsto do hladka a rozválíme. Skleničkou o průměru asi 10 cm  vykrájíme kolečka, dopostřed dáme náplň (poměrně hodně), kolečka s náplní složíme ve formě půlkruhu a na krájích prsty důkladně spojíme. Poté vložíme pirohy do vroucí osolené vody.Vaříme přiblžně 5 min, dokud nevyplynou na hladinu.Podáváme polité máslem s cibulkou, případně s kysanou smetanou. Druhý den jsou pirohy dobré, když se ohřejí na pánvi s trochou oleje.