6. července 2012

Kmínová polévka s kapáním

balíček celého kmínu (spotřebujeme asi 3/4), rostlinný olej a hladká mouka na zásmažku, sůl, 1 až 2 vejce a polohrubá mouka na kapání, zelená cibulka (nať) nebo pažitka, nemáme-li, použijeme zelenou část pórku
Asi 3/4 balíčku kmínu dáme do hrnku a zalijeme studenou vodou. Přivedeme k varu (dáme pozor, aby nám vývar neutekl) a vaříme cca 3 minuty. Přecedíme do polévkového hrnce (dělám polévky asi 2 1/2 I), dolejeme příslušným množstvím vody (záleží na tom, kolik jsme uvařili vývaru) a ohřejeme až k bodu varu. Osolíme (na 2 1/21 polévky dáme půl polévkové lžíce soli, po dohotovení dle chuti dosolíme). Hrnec odstavíme z ohně a připravíme si růžovou zásmažku.Také tu na chvíli odstavíme, abychom ji do polévky nedávali příliš horkou a nenadělaly se nám žmolky. Polévku zasmažíme a za stálého míchání znovu přivedeme k varu. Pak na velmi mírném ohni, již jen za občasného míchání, chvíli vaříme a přitom si nachystáme kapání - do hrnku rozklepneme vejce (kdo má rád kapání hodně,dá vejce dvě), rozšleháme je vidličkou,osolíme a přidáním přiměřeného množství polohrubé mouky vytvoříme řidší kapání,které zavaříme do polévky. Před podáváním sypeme polévku pokrájenou cibulovou natí (v zimě dávám na okno cibuli do vody, nať brzy vyraší - jednu cibuli můžeme ořezat 2 - 3x, a tak je možné mít cibulovou nať po celý rok), anebo nadrobno nakrájenou zelenou částí pórku či pažitkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat