15. prosince 2011

Hrnečková cuketová bábovka

2 – 2,5 hrnečku polohrubé mouky,prášek do pečiva,hrneček cukru krupice,vanilkový cukr,2 vejce,5 PL oleje,hrneček mléka, hrneček nastrouhané cukety,1 PL kakaa,50 g najemno nakrájených lískových oříšků,tuk na vymazání, hrubá mouka na vysypání bábovkové formy
Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosejeme. Přidáme cukr krupici, vanilkový cukr, žloutky, olej, mléko, nastrouhanou cuketu, kakao a nakrájené oříšky. Vymícháme těsto a zlehčíme tuhým sněhem z bílků. Naplníme formu a upečeme při 160 °C. Pomocí špejle zjistíme, zda je bábovka upečená. Hotovou pocukrujeme nebo přelijeme čokoládovou polevou.

Hrnečková šlehačková bábovka

2 hrnky polohrubé mouky,hrnek moučkového cukru,3 celá vejce,vanilkový cukr,0,5 kypřícího prásku,trochu strouhané citronové kůry,smetana
Bábovkovou formu vytřeme sádlem a vysypeme strouhankou. Všechny suroviny postupně smícháme dohromady a vlijeme do formy. Do poloviny těsta můžeme přidat kakao. Dáme péci do středně vyhřáté trouby. Hotovou bábovku pocukrujeme a podáváme.

Francouzská slaninová bábovka

500 g bílé špaldové mouky,lžička moř­ské soli,40 g droždí,lžíce cukru,300 ml vlahého mléka,150 g tekutého másla,vejce,100 g slaniny,30 g vlašskych ořechů
Mouku smícháme se solí. Uprostřed vymáčkneme důlek a v něm rozmíchá­me rozdrobené droždí, cukr a 5 lžic mlé­ka. Kvásek necháme 15 min. kynout.Přidáme máslo a zbylé mléko, vmíchá­me vejce. Vypracujeme těsto, přikryjeme je čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi 30 min. kynout.Troubu předehřejeme na 200 °C. Sla­ninu pokrájíme na kostičky, rozškvaříme dozlatova a necháme vychladnout. Oře­chy posekáme nahrubo.Těsto ještě jednou prohněteme, při tom vmícháme slaninu a ořechy. Těs­tem naplníme vymazanou bábovkovou formu. Necháme ještě jednou vykynout (po okraj formy) a pečeme asi 50 min.Bábovku necháme 10 min. chladnout, poté ji vyklopíme na kuchyňskou mříž­ku, aby zcela vychladla.

Čokoládovo-rumová bábovka

250 g másla,250 g cukr moučka,4 vejce,vanilka,80 g tučného tvarohu, nejlépe vymačkat v utěrce,170 ml rumu,prášek do pečiva,1 pol. lžíce škrobu,250 g hl. mouky,100 g kvalitní hořké čokolády, 70 %,30 g kakaa,30 ml mléka,50 g hrubě nasekané čokolády
Máslo našlehat s cukrem, postupně pak zašlehávat vajíčka, vanilku a tvaroh. Zamíchat rum, mouku a škrob.Ve vodní lázni rozehřát čokoládu a společně s mlékem a kakaem zamíchat tak do 2/3 těsta. do vymazané formy naplnit nejdříve světlé těsto, pak zasypat sekanou čokoládou a přidat zbytek těsta. Dat do předehřáté trouby a péct při cca 170°, rychlovzdušná tak 150°.

Burgundská bábovka

200 g másla,200 g cukru,4 vejce,250 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, skořice, 100 g čokolády na vaření,1/8 litru červeného vína
Utřeme máslo, cukr, žloutky, postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a víno. Ke konci vmícháme nastrouhanou čokoládu a ušlehané bílky. Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme 45-50 minut v elektrické troubě vyhřáté na 180°C (horkovzdušná cca 160°C).

Bramborová bábovka ve dvou barvách

120 g másla,150 g moučkového cukru,vanilkový cukr,4 žloutky, sůl,30 g kvasnic,450 g hrubé mouky,2 středně velké ve slupce uvařené brambory,O.25 l mléka,30 g kakaa,máslo a strouhanka na vymazání formy,moučkový cukr na pocukrování
Máslo dobře našleháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáváme žloutky jeden po druhém a potom přidáme vykynutý kvásek (kvasnice, trocha vlahého mléka a trocha cukru), přisypeme prosátou mouku se solí a na jemno nastrouhané oloupané brambory. Zamícháme dovnitř zbytek vlahého mléka a vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na dvě části. Do jedné zamícháme kakao, které jsme rozpustili v horké vodě s trochou cukru.Obě těsta necháme vykynout na vlahém místě. Pak je vložíme do připravené formy tak, že nejdříve dáme polovinu bílého těsta, na něj kakaové a nahoru rozetřeme zbytek bílého těsta. Znovu necháme vykynout a nakonec upečeme bábovku v předem vyhřáté troubě do zlatova, až se odděluje od stran formy a když zapíchnutá špejle je po vyjmutí čistá.Upečenou bábovku vyklopíme a pocukrujeme. Vychladlou krájíme na dílky.

Bábovka ze sodovky

450 g polohrubé mouky,prášek do perníku,300 g pískového cukru,2 vejce,10 lžic oleje,sodovka (0.33 l),případně kakao
Vše smícháme dohromady. Třetinu těsta můžeme obarvit kakaem. Těsto vylijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vytřené formy a pečeme v předehřáté troubě 45 - 60 minut.

Bábovka z jablek - nepečená

3 kg jablek,1 kg cukru,1/4 l vody,200 g kandovaného ovoce,1 velká PL želatiny,případně 2 cl rumu nebo brandy

Oloupaná jablka zbavená jádřinců rozkrájíme a svaříme s cukrem ve vodě na husté pyré. Mezitím si dáme nabobtnat želatinu a pokrájíme na kousky kandované ovoce. Do horkého pyré vmícháme připravenou želatinu a občas znovu promícháme. Bábovkovou formu vymažeme olejem. Do chladnoucího pyré přimícháme kandované ovoce a alkohol. Vlejeme do formy a dáme ztuhnout na 24 hodin do ledničky. Před podáváním formu krátce postavíme do mísy s horkou vodou, aby se nám bábovka dobře vyklopila. Zdobíme šlehačkou a kopečkem vanilkové zmrzliny nebo kouskem polárkového dortu.

Bábovka z cukety

3 hrnky polohrubé výběrové mouky,prášek do pečiva,2 hrnky jemného krystalového cukru,2 vejce,hrnek oleje,2 hrnky strouhané cukety,vanilkový cukr,lžíce kakaa,50 g jemně nastrouhaných oříšků,tuk,mouka na formu,moučkový a vanilkový cukr na posypání
Do mouky prosejeme prášek do pečiva, přidáme cukr, vejce, olej, nastrouhanou cuketu, vanilkový cukr, kakao, a nakrájené lískové oříšky a zpracujeme ve větší míse. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy a v předehřáté formě upečeme.Vychladlou bábovku vyklopíme a sypeme moučkovým a vanilkovým cukrem.

Bábovka od babičky

400 g polohrubé mouky,prášek do pečiva,6 vajec,250 g cukru, 250 g másla,1/4 l mléka,vanilkový cukr, případně kakao
Ručním šlehačem ušleháme sníh z bílků a pomalu přidáváme ostatní přísady. Do poloviny těsta můžeme vmíchat kakao.Formu vymažeme sádlem (či jiným tukem), vysypeme strouhankou, kokosem, případně hrubou moukou, nalijeme do ní nejprve světlé těsto a na ně tmavé a můžeme opatrně obrácenou vařečkou promíchat.

12. prosince 2011

Bábovka z acidofilního mléka

hrnek acidofilního mléka,2 vejce,hrnek moučkového cukru,0,5 hrnku oleje,necelý prášek do pečiva,1,5 hrnku polohrubé mouky,lžíce kakaa,máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
Mléko rozmícháme s vejci, cukrem, olejem a přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Do druhé poloviny těsta vmícháme kakao a nalijeme na bílé těsto. Upečeme v předehřáté troubě, hotová bude asi tak za 40 minut.

Bábovka se studentskou pečetí

400 g polohrubé mouky, sáček do pečiva, 2 sáčky bonbónků "studentská pečet",250 g Hery,200 g cukru,vanilkový cukr,4 žloutky - 4 bílky,asi 100 ml mléka

Mouku s práškem do pečiva prosejem. Tuk utřeme s větší polovinou cukru smíchaného s vanilkovým a postupně přidáváme žloutky. Dále přidáváme postupně mléko, mouku a vmícháme 2 sáčky bonbónků. (větší kousky překrojíme nožem). Z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh a vmícháme do těsta. Pečeme při 180°c dokud se nelepí na špejli. Celou bábovku (vychlazenou) polejeme mléčnou čokoládou (200g) s tukem Omega (40g) dobře potřeme i strany. Na hodinku dáme do lednice.

Bábovka s višněmi

sklenici (asi 720 g) višní,250 g másla či rostlinného tuku,250 g cukru krupice,3 lžíce rumu či citronové šťávy,4 vejce,380 g polohrubé mouky,sáček prášku do pečiva,0,5 lžičky mleté skořice,1 (150 g) čokoládové polevy,tuk a strouhanku do formy
Kompotované višně scedíme, ne­cháme okapat a vypeckujeme. Máslo, cukr a rum utřeme do pěny. Po­stupně přimícháme vejce, mouku s práškem do pečiva a skořici.Bábovkovou formu o průměru asi 24 cm a obsahu 1 1/2 l vymažeme a vysypeme strouhankou. Nalijeme do ní polovinu těsta, rovnoměrně roz­dělíme vypeckované višně a přelije­me zbytkem těsta. Pečeme zhruba 60 až 70 minut v dobře předehřáté troubě (elektrický sporák 175 °C / plyn stupeň 2). Pak bábovku vyklopíme a necháme vychladnout.Ve vodní lázni rozpustíme čokolá­dovou polevu, kterou přelijeme povrch bábovky a necháme ztuhnout.

Bábovka s pudinkovým práškem

360 g polohrubé mouky,prášek do pečiva,pudinkový vanilkový prášek,citronová kůra,6 vajec,300 g krupicového cukru,1 dl oleje,1 dl horké vody,vanilkový cukr,1 PL citronové šťávy,2 PL nasekaných vlašských ořechů,rozinky naložené v rumu, množství dle chuti,nasekaná čokoláda,kandované ovoce pokrájené- nemusí být
Mouku smícháme s práškem do pečiva, pudinkovým vanilkovým práškem a nastrouhanou citronovou kůrou. Žloutky ušleháme s cukrem a olejem do tuha a za stálého šlehání přidáváme po 2 PL horké vody, vždy po chvilkách až do vypotřebování 1 dl.Pak jemně přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků a vanilkového cukru a PL citronové šťávy. Nakonec vmícháme sekané ořechy, spařené a v rumu namočené rozinky a nasekanou čokoládu s nakrájeným kandovaným ovocem (nemusí být). Těsto vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané velké formy na bábovku. Dáme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 45 minut. Špejlí zjišťujeme stav propečení a hotovou bábovku vyklopíme na mřížku, hned pocukrujeme a necháme vystydnout.

Bábovka s překvapením

sáček Českých buchet,30 g droždí,3 lžíce vlažného mléka,6 lžic oleje,3 dl vody,tuk na formu,cukr na posypání
na plnění : povidla,meruňkový nebo jahodový džem,nastrouhaná jablka,tvaroh atd

Podle návodu na sáčku vypracujeme hladké kynuté těsto, necháme ho vykynout a lžíci namočenou v hladké mouce odkrájíme kousky jako na malé buchty. Každý kousek roztáhneme, naplníme a zabalíme malou buchtičku. Hotově buchtičky naskládáme do vymazané bábovkové formy střídavě a mezi sebou je již nesmíme mastit.Naplněnou formu dáme k teplu, aby těsto ještě trochu vykynulo. Potom v dobře vyhřáté troubě upečeme až je povrch zlatý. Po opatrném vyklopení povrch pocukrujeme. Bábovku necháme vychladnout a krájíme řezy, které mají různé náplně.

Bábovka s jablky

300 gramů polohrubé mouky,250 gramů cukru,80 gramů tuku (máslo,..),300 gramů strouhaných jablek,3 vejce,prášek do pečiva,vanilkový cukr,hrst strouhaných oříšků (může být i kokos)
Cukr, vanilkový cukr, tuk a žloutky rozmixujeme dohladka, vmícháme mouku s práškem do pečiva, jablka, oříšky a nakonec sníh z bílků. Pečeme na 170 - 180 stupňů, zhruba 45 minut.

Bábovka olejová z celých vajec

2 hrnky polohrubé mouky,hrnek cukru,0,5 hrnku oleje,hrnek mléka,3 vejce,prášek do pečiva,tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy
Mouku, cukr, olej, mléko, vejce a prášek do pečiva vložíme do mísy, dobře promícháme a vlijeme do strouhankou vysypané formy. Pečeme ve vyhřáté formě asi 35-40 minut.

Bábovka olejová se sněhem

2 hrnky polohrubé mouky,hrnek cukru,0,5 hrnku oleje,3 vejce, 0,5 prášku do pečiva,0,5 hrnku mléka,tuk a mouka na vymazání a vysypání formy
Většinu cukru utřeme se žloutky a s olejem. Po částech přidáváme mléko a mouku s promíchaným práškem do pečiva. Nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný se zbytkem cukru. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme zvolna asi 35-40 minut.

Bábovka vynikajici

20 dkg másla,25 dkg cukru,25 dkg polohrubé mouky,0,5 prášku do pečiva,3-4 vajíčka,2-3 lžíce mléka,20 dkg pomletých ořechů,tabulka čokolády na vaření
Utřeme máslo s cukrem, postupně přidáváme celá vajíčka ( vůbec není zapotřebí oddělovat žloutky od bílků ). Pořádně vyšleháme. Poté opatrně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva, ořechy a nakonec jemně přimícháme nastrouhanou čokoládu. Pečeme asi tři čtvrtě hodiny. Tato bábovka je vynikající.Díky máslu a ořechům je nádherně vláčná a vůbec není suchá

Bábovka á la Sacher

200 g másla nebo Hery, celé vejce, 3 žloutky, 3 bílky, 130 g cukru, bal Vanilínového cukru, 2 PL rumu ,5-6 PL mléka ,230 g polohrubé mouky ,0,5 bal Kypřicího prášku do pečiva ,špetka soli ,2 PL kakaa, bal Polevy tmavé
V míse utřeme do pěny máslo s celým vejcem a se žloutky, pak přidáme cukr, vanilínový cukr a rum a utřeme do hladké hmoty. Pak přidáváme mouku prosátou s kypřicím práškem, kakaem, solí a mléko – šleháme elektrických šlehačem na středním stupni otáček. Nakonec zapracujeme na nejnižším stupni otáček elektrického šlehače sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku a dáme péct při teplotě cca 170-180 °C po dobu asi 40-45 minut. Po upečení necháme bábovku zchladnout, pak ji vyklopíme na mřížku a zcela studenou bábovku polijeme polevou. Polevu připravíme podle návodu na obalu.