19. prosince 2011

Pudinková bábovka

4 vanilkové pudinky, prášek do pečiva, sklenička moučkového cukru, sklenička oleje, 4 vejce, tuk, mouka na formu
čokoládová poleva:150 g ztuženého tuku,8 g moučkového cukru,2 lžíce kakaa- mícháme ve vodní lázni

Utřeme žloutky s cukrem a přimícháme pudinkové prášky s práškem do pečiva. Pak za stálého míchání přiléváme olej a nakonec lehce vetřeme sníh z bílků. Vzniklé těsto lijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy a dáme péci do trouby. Vychladlou bábovku poléváme čokoládovou polevou.

Povidlová bábovka

2 lžíce povidel,4 vejce,150 g másla,100 g cukru,160 g polohrubé mouky, vanilkový cukr, 0,5 prášku do pečiva, hrstku vlašských ořechů
Žloutky, cukr, máslo, vanilkový cukr a 2 lžíce povidel ušleháme v hustý krém, do kterého opatrně vmícháme sníh z bílků a mouku s práškem do pečiva. Nakonec přisypeme ořechy, zamícháme. Formu vymažeme sádlem a vysypeme polohrubou moukou. Upečeme. Po upečení necháme asi 10 minut stát a pak ji vyklopíme.

Ovocná celozrnná bábovka

170 ml vlažného mléka, 2 lžíce cukru, 30 g droždí, 2 lžíce hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 150 g celozrnné mouky, 100 ml oleje, 1 vejce, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička skořice, 2 tlučené hřebíčky (nemusí být), 150 g hrubě sekaných vlašských ořechů, 150 g pokrájeného sušeného ovoce (předem namočeného - fíky, meruňky, švestky), 100 g rozinek, tuk na formu
Z mléka, cukru, hladké mouky a droždí uděláme kvásek. Ostatní přísady dáme do mísy, promícháme a zaděláme vzešlým kváskem těsto, které se nesmí lepit na vařečku. Dobře se zpracovává v robotu. Bábovkovou formu silně vymažeme tukem, do formy urovnáme těsto, ve formě necháme nakynout asi 40 minut. Potom upečeme ve vyhřáté troubě nejprve asi na 200 °C a po zapečení snížíme teplotu na 150 °C a dopečeme. Celková doba pečení je cca 50 minut. Po upečení necháme chvíli prochladnout ve formě, vyklopíme a velmi bohatě posypeme cukrem. Nejlepší je bábovka asi 2 dny rozležená.

Mrkvová bábovka podle tetičky

2 hrnky cukru,4 vejce (žloutky utřeme s cukrem, z bílků ušlehaný sníh přidáme až naposled),2 hrnky hladké mouky, 3,5 - 4 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve (asi 450 g),plný hrnek oleje,1 CL sody Bicarbona nebo prášku do pečiva,1 CL drceného hřebíčku,1 CL drcený muškátový květ,troška soli,hrnek nahrubo posekaných ořechů
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme postupně všechny ingredience, (mimo sněhu z bílků, který přidáme naposled) dobře vymícháme a nakonec přidáme ušlehaný tuhý sníh z bílků. (Pokud jsou vajíčka malé, klidně můžeme dát 5).Formu dobře vymažeme a taky dobře vysypeme. Naplněnou bábovku vložíme do předehřáté trouby a pečeme pomalu asi 70 minut při 150 stupních C. Samozřejmě, že záleží v jaké formě bábovku pečete, proto je nutné ji poprvé hlídat a vyzkoušet špejlí, zda je hotová.

Makovo-hrušková bábovka

4 vejce,150 g kompotových hrušek, vanilkový cukr,200 g moučkového cukru,100 ml mléka,150 ml oleje,200 g polohrubé mouky, prášek do pečiva,50 g celého máku,50 g kandovaného ovoce, nejlépe červené barvy, tuk a hrubá mouka na bábovkovou formu,moučkový cukr na posypání hotové bábovky
Nejdřív oddělíme žloutky od bílků a kompotované hrušky necháme okapat a nakrájíme na menší kousky. Žloutky vyšleháme s vanilkovým a polovinou moučkového cukru do pěny. Pak přidáme mléko, olej a promícháme. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem na pevný sníh a obě hmoty spojíme. Po smíchání vmícháme celý mák, prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva, nakrájené hrušky a kandované ovoce.Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.Hotové těsto naplníme do formy a uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě při 150°C asi 50 minut. Upečenou bábovku necháme ve formě krátce zchladnout a pak ji opatrně vyklopíme- můžeme dát na horní část mokrou, studenou utěrku a tím napomůžeme vyklopení a bábovka tak povolí. Vychladlou bábovku posypeme moučkovým cukrem a můžeme ještě navrch ozdobit kandovaným ovocem pro oko.

Maková bábovka

hrnek / 1/4 litru / umletého máku,1,5 hrnku polohrube mouky, 0,5 hrnku oleje,hrnek vlažného mléka,hrnek cukru krupice,2 celá vejce,vanilkový cukr, prášek do pečiva
Všechny přísady se smíchají dohromady, těsto vylejeme do vymazané a vysypané bábovkové formy.

Light jablečná bábovka

3 vejce,100 g moučkového cukru,vanilkový cukr,1 PL oleje,1 dl horké vody,200 g nahrubo nastrouhaných jablek, 150 g polohrubé mouky,1 KL prášku do pečiva, tuk na vymazání,strouhaný kokos na vysypání bábovkové formy
Žloutky našleháme s moučkovým cukrem, olejem a horkou vodou do pěny. Ušleháme pevný sníh s vanilkovým cukrem. Do pěny vmícháme nastrouhaná jablka, prosátou mouku s práškem do pečiva a nakonec zlehčíme sněhem. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy a zvolna upečeme v mírně vyhřáté troubě.

Kefírová zdrava bábovka

2 vejce, 0.2 l moučkového cukru, 0.2 l oleje, 0.5 l kefíru, nebo kyšky, 400 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, trocha hrozinek, ořechů a kandovaného ovoce
Vejce s cukrem našleháme do pěny a za stálého šlehání přidáme olej. Potom střídavě přimícháme mouku s práškem do pečiva a s kefírem. Nakonec přidáme posekané hrozinky, ořechy a kandované ovoce. Těsto nalijeme do větší vymazané a hrubou moukou (nebo strouhankou, piškotovými drobečky atd.) vysypané bábovkové formy a pomalu pečeme v předem vyhřáté mírné troubě. Upečenou a vychladlou bábovku vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.

Jablkovo - ořechová vláčná bábovka

3 vejce,1,5 hrnku rostlinného oleje,2 hrnky krupicového cukru, 2,5 hrnku polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva,0,5 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, 2 lžičky mleté skořice, špetka tlučeného hřebíčku,3 středně velká jablka, oloupaná a bez jadřinců, pokrájená na kostky, hrnek na hrubo posekaných vlašských ořechů, 
poleva : 4 lžíce másla (60 g),100 g hnědého cukru,6 lžic mléka


Formu na bábovku vymastit a vysypat moukou. Předehřát troubu na 180°C. Do krémova utřít olej, vejce a cukr. Postupně po troškách přidávat mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí, hřebíčkem, muškátovým oříškem a dobře ji dovnitř zamíchat (těsto bude husté). Lehce vmíchat jablka a ořechy a vše vložit do připravené formy. Péct tak 30 minut. Po upečení bábovku vyklopit a dlouhou špejlí ji propíchat.
Připravit polevu : V kastrolku smíchat všechny ingredience. Nechat je přijít do varu a za stálého míchání vařit 3 minuty. Odstavit a pomocí lžíce polít bábovku tak, že stéká dolů po stranách. Nahoře se může posypat trochou posekaných ořechů. Bábovku nechat odpočinout alespoň 24 hodin před krájením.
Tip : Bábovka se může jenom pocukrovat.

Italská bábovka

2 hrnky polohrubé mouky,250 g másla nebo rostlinného tuku (Hera, Lukana),hrnek cukru krupice,3 PL rumu,4 vejce,1 ČL skořice,balíček bonbonů Milánská směs,prášek do pečiva,špetka soli
poleva : 100 g čokolády na vaření,100 g ztužený 100 % tuk

na ozdobu : 20 g čokoládových pecek nebo jiných čokoládových ozdob

Máslo utřeme s cukrem a rumem. Postupně zašleháváme vejce a třeme do zhoustnutí. Zlehka vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí a solí. Nakonec přidáme Milánskou směs. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi 1 hodinu. Po vychladnutí bábovku polijeme čokoládovou polevou, zdobíme čokoládovými peckami a čerstvým ovocem.