26. dubna 2013

Krémova česnečka s houbami

2 cibule, 1,5 l uzeného vývaru, 10 stroužků česneku, 100 g sušených hub, hladká mouka, pepř, sůl, polévkové koření 
Oloupanou a nadrobno nasekanou cibuli osmahneme na tuku, zaprášíme moukou a uděláme jíšku, kterou zalijeme vývarem a rozvaříme. Přidáme předem namočené houby, nakrájenou cibulovou nať, 4 utřené stroužky česneku a krémovou česnečku s houbami provaříme.

Citronová polévka z kuřete

400 g kuřecích prsních řízků, olivový olej, 2 stvoly citrónové trávy (citronely), 800 ml drůbežího vývaru (bujón), 150 g pórku, 150 g mrkve, červený koriandr, sůl, mletý pepř, 2 lžíce chilli omáčky

Opláchnuté a osušené maso osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji opečeme. Z citrónové trávy odřízneme silnější konce u kořínků, vnější slupku odstraníme a vnitřní část stvolů nakrájíme na kousky. Pomocí hrnečku je poté rozklepneme naplocho, dosáhneme tak výraznější vůně. Takto upravenou citronelu přidáme k masu a zalijeme drůbežím vývarem. Vaříme na mírném plameni pod pokličkou asi 10 minut. Pórky očistíme, nakrájíme na kolečka, která rozdělíme na kroužky. Oškrábané mrkve nakrájíme na tenké nudličky. Pórky i mrkev vložíme do polévky a několik minut povaříme. Maso poté vyjmeme z polévky a nakrájíme na tenké plátky. Opláchnutý koriandr najemno nasekáme a společně s masem vložíme do polévky. Dle chuti osolíme, opepříme a okořeníme chilli omáčkou. Před podáváním citrónovou trávu vyjmeme.

Zelňačka s tofu

500 g kysaného zelí, balení uzeného tofu, 4 lžíce zakysané smetany, 2 lžičky sladké papriky, kmín, majoránka, 5 stroužků česneku, kostka bujónu, 2 velké brambory 
V hrnci podusíme kysané zelí a koření. Když je zelí poloměkké, dolijeme je vodou a přidáme oloupanou a na kostky nakrájenou bramboru a bujón. Vaříme, až zelí i brambory změknou. Tofu nakrájíme na kostky a přidáme spolu s prolisovaným česnekem. Ještě krátce povaříme a zelňačku s tofu podáváme se lžící zakysané smetany.

Polévka se slaninou a ovesnými vločkami

2,5 l vody, cibule, 80 g kořenové zeleniny, sůl, pepř, bujonová kostka, 80 g slaniny, 3 vrchovaté lžíce ovesných vloček, zelená petrželka

Z bujonové kostky si uvaříme 2 l vývaru. Očistíme si kořenovou zeleninu a cibuli a obojí nakrájíme na kostičky. Také slaninu si nakrájíme na kostičky a necháme opéci na pánvi. Přidáme k ní nakrájenou cibuli, kořenovou zeleninu a vše společně osmahneme. Zalijeme vývarem a vaříme. Asi po 10 minutách varu přidáme tři vrchovaté lžíce ovesných vloček, sůl a trochu pepře. Jakmile je zelenina měkká, vaření končíme. Před podáváním posypeme polévku hustě zelenou petrželkou.

Hovězí polévka se zeleninou

mrkev, petržel, cibule, sůl, 500 g hovězího masa, 50 g celeru, 3 zrnka pepře, zavářka, zelená petrželka

Maso vložíme do studené osolené vody se třemi zrnky pepře, přivedeme k varu, přidáme oloupanou a na čtvrky rozdělenou cibuli a mírným varem vaříme, dokud není maso měkké. Máme-li k dispozici kořen zázvoru, můžeme do polévky přidat kousek asi velikosti kostky cukru, dodá polévce trochu jinou, ale velmi zajímavou příchuť. Zatím si připravíme kořenovou zeleninu - očistíme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Měkké maso vyjmeme a dáme stranou, do vařícího vývaru přidáme nakrájenou zeleninu a necháme ji chvíli (5 - 15 minut - záleží na tom, zda je zelenina jarní nebo již déle skladovaná) povařit. Ke konci přidáme zavářku (nudle, hvězdičky apod.) a necháme ji povařit podle doby uvedené na obalu. Hotovou hovězí polévku ozdobíme čerstvou nasekanou zelenou petrželkou.

Polévka z vepřových žebírek se žampiony

cibule, mletý pepř, sůl, 100 g mrkve, bobkový list, 200 g žampionů, 60 g kořenové petržele, 60 g celeru, 300 g vepřových žebírek, 2 stroužky česneku, 100 g pórku, zrnko nového koření, 5 zrnek pepře, lžička Vegety, 50 g másla na jíšku, 50 g hladké mouky na jíšku, zelená petrželka

Vepřová žebírka (kosti s trochou masa) dáme do studené vody na polévku, přidáme sůl, bobkový list, nové koření a celý pepř a vaříme až maso na kostech téměř změkne a půjde dobře obrat. Mezitím si očistíme zeleninu a žampiony. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, žampiony nakrájíme na plátky, pórek na kolečka. Stroužky česneku necháme vcelku. Jakmile je maso na kostech měkké, vyjmeme všechny kosti z polévky a polévku můžeme procedit, pokud v ní nechcete mít celé koření a případně i zbytky kostí. Vývar uvedeme znovu do varu, přidáme nakrájenou zeleninu, česnek a žampiony a vaříme asi 15 minut (podle stáří zeleniny). Zatím si obereme maso z kostí, nakrájíme na menší kousky a přidáme do polévky. Na pánvi si rozpustíme máslo, přidáme do něj hladkou mouku a uděláme si středně tmavou jíšku. Tu rozmícháme ve vlahé vodě, přilijeme do polévky a necháme chvíli provařit. Nakonec už jen polévku z vepřových žebírek dokořeníme (mletým pepřem, Vegetou a nakrájenou zelenou petrželkou).

Slepičí polévka s drobenkou

250 g slepičího nebo kuřecího masa,150 g polévkové zeleniny, vejce,žloutek,150 g polohrubé mouky,50 g másla,lžička rajčatového protlaku,sůl,mletý bílý pepř,2 lžíce kysané smetany, petrželová nať,citrónová šťáva,1,5 l vody

Maso a zeleninu zalijeme studenou vodou, osolíme, opepříme a vaříme do měkká. Vývar scedíme, maso nasekáme na drobno. Mouku spojíme s 1 vejcem, rajčatovým protlakem a trochou vody, osolíme a vzniklé těsto důkladně promneme mezi dlaněmi, aby vznikla drobenka. Drobenku prošijeme, abychom odstranili přebytečnou mouku, a rozprostřeme na ubrus, aby trochu proschla. Scezený vývar uvedeme do varu (můžeme do něho vrátit drobně pokrájenou zeleninu) a drobenku zavaříme. Vaříme asi 15 minut, pak stáhneme z ohně. Rozmícháme žloutek se smetanou, vmícháme do polévky, přidáme nasekanou petrželku a okyselíme citrónovou šťávou. (Drobenku můžeme připravit také tak, že z uvedených součástí vypracujeme tuhé nudlové těsto, které nastrouháme na jemnějším struhadle. 

Kroupová polévka s kapustičkami

200 g růžičkové kapusty, sůl, bobkový list, 300 g kostí od uzeného masa, cibule, 2 zrnka nového koření,  stroužek česnek, 100 g krup, 4 zrnka pepře, lžička Vegety, zmrazená zeleninová směs se žampiony

Kroupy propláchneme a namočíme alespoň na dvě hodiny do 3 l studené vody (lépe přes noc). Asi 2 hodiny předtím, než chceme mít polévku hotovou, začneme kroupy vařit. Do vařící vody přidáme kosti od uzeného masa (jsou lepší s kousky masa), celý pepř, nové koření a bobkový list. Vaříme společně asi hodinu mírným varem. Kosti z polévky vytáhneme, obereme je a pokrájené kousky masa vrátíme zpě do polévky. Potom polévku osolíme a přisypeme zmraženou zeleninovou směs se žampiony (nemusí to být ani celý sáček zeleniny, záleží na tom, jak chceme mít polévku hustou). Zeleninu samozřejmě před použitím nerozmrazujeme. Přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Nakonec si očistíme růžičkovou kapustu, opláchneme ji, jednotlivé růžičky rozdělíme na čtvrtky a přidáme do vařící polévky. Nyní už dovařujeme kroupovou polévku odkrytou, aby kapustičky nezhořkly. Jakmile jsou kapustičky měkké, dochutíme polévku vegetou.

Čínská drůbeží polévka

0,5 slepice nebo kuřete, pórek, mrkev, sůl, cibule, 5 lžic jemných nudlí, hrst sušených hub., lžíce sojové omáčky, sklenka dezertního kořeněného vína, kostka drůbežího bujonu

Slepici nebo kuře očistíme, omyjeme a dáme do hrnce. Zalijeme vodou, mírně osolíme, přidáme oloupanou a pokrájenou cibulku a vaříme doměkka. Jestliže jsme použili slepici, je rychlejší ji vařit v tlakovém hrnci. Jakmile je maso měkké, vyjmeme ho a vývar přecedíme a doplníme na 1 litr vodou. Vložíme bujonovou kostku, na kolečka pokrájený pórek, nahrubo nastrouhanou mrkev a houby, které jsme předtím namočili ve vodě. Vaříme tak dlouho, až zelenina změnkne. Mezitím obereme maso z kostí a pokrájíme ho na větší kousky. Vhodíme do polévky, přidáme nudle, dezertní víno a ještě krátce povaříme. Dochutíme podle potřeby sojovou omáčkou. Čínská drůbeží polévka se podává horká.

Kapustová polévka s houbami

1 a 3/4 l vody, sůl, cibule, 30 g rýže, 2 kostky masového vývaru, 40 g másla, 50 g zeleného hrášku, 150 g čerstvých hub, 0,5 hlavičky kapusty, 20 g másla na jíšku, 20 g hladké mouky, pažitka nebo petrželka

Očištěné houby si nakrájíme a udusíme na másle s nakrájenou polovinou cibule. Kapustu si spaříme, nakrájíme na nudličky a také podusíme na másle se zbývající částí cibule. Z másla a hladké mouky si připravíme jíšku, kterou rozmícháme v trošce studené vody. Do vařícího vývaru přidáme rozmíchanou jíšku, sterilovaný nebo mražený hrášek, podušené houby, kapustu a propláchnutou rýži. Kapustovou polévku povaříme. Před podáváním do ní ještě zamícháme nakrájenou pažitku nebo zelenou petrželku.

Chalupářská polévka

vejce, sůl, sáček chalupářské polévky Magi, pórek, 50 g másla, 200 g čerstvých hub, zelená petrželka, 1,5 l vody

Pórek si nakrájíme na kolečka. Houby dobře očistíme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi si rozpustíme máslo a na něm podusíme nakrájené houby. Do hrnce dáme asi 1,5 l studené vody. Do ní nasypeme a dobře rozmícháme Chalupářskou polévku v sáčku a vaříme. Přidáme asi půl lžičky soli. Jakmile se polévka vaří, vsypeme podušené houby a nakrájený pórek. Zhruba po 10-ti minutách varu vmícháme do polévky rozšlehané vejce. Jakmile vejce ztuhne, polévka je hotová. Na talíři chalupářskou polévku posypeme nakrájenou zelenou petrželkou nebo jinou oblíbenou zelenou natí.

Řecká cibulová polévka se sýrem

200 ml masového vývaru, sůl, mletý pepř, 500 ml horké vody, 500 ml horkého mléka, 4 cibule, 100 g másla, lžíce hladké mouky, 8 krajíčků toustového chleba, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, zelená petrželka

Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na másle, přidáme mouku a za častého míchání osmahneme do zlatova. Zalijeme vývarem, rozmícháme, osolíme, opepříme a povaříme asi 5 minut. Smícháme horké mléko s vodou a za pomalého míchání lijeme do hrnce s polévkou. Společně na mírném ohni vaříme dalších 10 minut. Tousty rozložíme na 4 talíře a posypeme nastrouhaným sýrem. Zalijeme horkou cibulovou polévkou a posypeme nasekanou petrželkou.

Hovězí polévka s houbovými knedlíčky

2 l vody, sůl, 30 g másla, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 2 kostky hovězího bujonu, 200 g čerstvých hub, zelená petrželka
knedlíčky: 4 lžíce mléka, 2 housky, vejce, sůl, muškátový květ, strouhanka podle potřeby

Houby očistíme, nakrájíme na plátky a podusíme na tuku. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Vodu na polévku osolíme, přidáme bujónové kostky, nakrájenou kořenovou zeleninu a přivedeme do varu. Potom přidáme polovinu podušených hub a vaříme, až zelenina změkne. Zatím pokrájíme housky na kostičky, svlažíme je mlékem, smícháme s druhou částí hub, osolíme, okořeníme muškátovým květem a spojíme vejcem. Podle potřeby přidáme strouhanku, abychom získali tužší těsto. Z něho pak tvarujeme drobné knedlíčky a zaváříme je do vroucí polévky. Vaříme je asi 5 minut. Hotovou hovězí polévku s houbovými knedlíčky doplníme nakrájenou zelenou petrželkou.

Pórková polévka s nudlemi

2 l vody, sůl, mletý pepř, mrkev, kostka zeleninového bujonu, 400 g pórku, 4 lžíce sekané zelené petrželky, hrst vlasových polévkových nudlí

Nejdříve si očistíme všechnu zeleninu. Pórek nakrájíme na kolečka silná asi 5 mm (slabší se rozvářejí) a mrkev nakrájíme na kostičky nebo na půlkolečka. Do vařící vody vhodíme kostku zeleninového bujonu a nakrájenou zeleninu. Osolíme a opepříme a vaříme do změknutí zeleniny (asi 10 minut). Na závěr přidáme vlasové nudle a povaříme asi 1 minutu. Do hotové pórkové polévky s nudlemi přidáme nakrájenou zelenou petrželku a podáváme.

Bramborový krém s brokolicí

1 l vody, žloutek, 2 lžíce másla, 500 g nových brambor, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 70 g brokolice, sůl, 500 ml mléka, 100 g šunky, bílý mletý pepř

Nové brambory očistíme, oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Současně si očistíme kořenovou zeleninu a jemně ji nastrouháme. Poté ji na másle krátce osmažíme. Vodu z uvařených brambor slijeme zvlášť do hrnečku, brambory rozmícháme na hladkou bramborovou kaši. Tuto kaši zředíme vodou zcezenou z brambor a horkým mlékem. Přidáme osmaženou zeleninu, na růžičky rozdělenou brokolici, žloutek rozmíchaný v několika lžících mléka, osolíme a opepříme podle chuti. Polévku chvíli povaříme. Šunku nakrájíme na malé kostičky a na pánvi po zelenině ji opečeme (stačí ji opéct téměř nasucho). Na závěr ji přidáme do polévky. Bramborovou polévku s brokolicí můžeme ozdobit i kolečky pórku nebo čerstvou strouhanou mrkví.

Polévka s růžičkovou kapustou

mrkev, sůl, 200 g růžičkové kapusty, kousek celeru, vegeta, kostka masoxu, petržel, mletý černý pepř, 100 g másla, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, muškátový květ, 2 rohlíky, pažitka

Na polévku si dáme vařit vodu, osolíme ji a přidáme kostku masoxu. Zatím si očistíme a oloupeme kořenovou zeleninu a růžičkovou kapustu. Můžeme použít buď čerstvou nebo zmraženou (tu nerozmrazujeme). Jsou-li kapustičky nestejné velikosti, ty větší překrojíme na polovinu. Do vařící vody vhodíme všechnu připravenou kořenovou zeleninu i kapustičky, přidáme mletý pepř a na špičku nože muškátového květu. Zatím si připravíme z poloviny uvedeného množství másla a hladké mouky světle hnědou máslovou jíšku, tu rozmícháme ve vodě, zavaříme do polévky a necháme asi 10 minut provařit. Ke konci varu můžeme ochutit ještě vegetou. Rohlíky nebo žemle nakrájíme na kostičky a opečeme na zbylém másle. Na polévkové talíře si připravíme nasekanou pažitku a usmaženou žemli a zalijeme horkou polévkou s růžičkovou kapustou.

Hovězí polévka s nudlemi

2 ředkvičky, 500 g předního hovězího masa, 2 mrkve, kousek květáku, petržel, kostku hovězího vývar, kousek celeru, zelená petrželka, hrst vlasových nudlí

Maso vložíme do studené osolené vody (asi 2-5 litry) a vaříme mírným varem asi 90 minut (tuto dobu lze zkrátit použitím papiňáku). Zatím si očistíme a nakrájíme veškerou zeleninu (krájíme na kostičky, plátky nebo nahrubo strouháme). Všechnu připravenou zeleninu přidáme do vývaru a vaříme ji, dokud nezměkne. Společně se zeleninou vložíme do polévky i masovou kostku. Jakmile je maso měkké, vyjmeme jej z polévky, necháme trochu zchladnout, nakrájíme na kostičky a vrátíme do polévky. Těsně před koncem varu přidáme zavářku (vlasové nudle) a povaříme ji v polévce podle návodu na obalu. Na talíři hovězí polévku dozdobíme nasekanou zelenou petrželkou.

Benátská polévka

cibule, žloutek, mrkve, 0,5 celeru, špetka pepře, lžíce rýže, 2 kořenové petržele, lžíce másla, lžíce rajčatového protlaku, 60 g nalámaných makarónů, lžíce sladké smetany, strouhaný parmazán, zelená petrželka, 1,5 litru vody

Dáme si vařit vodu na polévku. Kořenovou zeleninu omyjeme, očistíme a nastrouháme na jemné nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zelenou petrželku opláchneme, necháme okapat a nasekáme. V hrnci rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibuli. Poté přidáme nastrouhanou zeleninu a část petrželky, promícháme a krátce osmažíme. Vsypeme propláchnutou rýži, promícháme a zalijeme vše horkou vodou. Vaříme do poloměkka.Přidáme rajčatový protlak, sůl a mletý pepř, vsypeme makarony či nudle a dovaříme do měkka. Žloutek promícháme se smetanou, vlijeme do polévky a odstavíme ji ze zdroje tepla. Polévka už se nesmí vařit. Na talíři před podáváním posypeme benátskou polévku parmazánem a zbytkem zelené petrželky.

25. dubna 2013

Kroupová polévka s houbami

200 g krup, hrst sušených hub, 0,5 celeru, 2 petržele, 2 brambory, petrželová nať, sůl, drcený kmín,  žloutek, 20 ml smetany
V osolené vodě uvaříme spařené kroupy, postupně přidáme kmín, najemno nastrouhané brambory, na másle zpěněnou strouhanou kořenovou zeleninu, houby a provaříme. Na závěr vmícháme žloutek rozšlehaný ve smetaně. Kroupová polévka se na talíři může posypat sekanou petrželkou.

Kulajda s hřibama

0,5 kg lesních hřibů, brambory, kopr, kondenzované neslazené mléko, šlehačka, voda, olej, mouka, vejce 
Uděláme si zásmažku, tu pak zalijeme vodou, a hned přidáme na plátky nakrájené hřiby, na kostičky nakrájené brambory, kopr (já dovám sterilovaný) kondenzované mléko, osolíme, nalejeme šlehačku, uvaříme doměkka. Potom vlejeme rozšlehaná vajíčka, necháme chviličku povařit, a kulajdu s hřibama hned podáváme.

Bramborová polévka se zeleninou

0,5 kg brambor, balíček mražené zeleniny, cibule, polévkové koření /vegeta, tebi.../, zelená petrželka, 2 lžíce sušeného mléka, 20 g oleje nebo másla

Zeleninu dusíme s cibulí na sběračce vody. Po změknutí ji zalijeme necelým litrem vody, přidáme na kostičky nakrájené brambory, zahustíme jíškou a vaříme. Když brambory změknou, odstavíme. Bramborovou polévku okořeníme polévkovým kořením, petrželkou, omastíme, přidáme na kašičku utřené sušené mléko a osolíme.

Německá polévka

sladkou smetanu, 4 střední brambory, 3 vejce, bobkový list, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, sůl, ocet 
Do hrnce dáme asi 1 litr vody, do něj oloupané a nakrájené nadrobno brambory, zalijeme smetanou, přidáme koření, osolíme a vaříme, až budou brambory skoro měkké okyselíme octem a přidáme vejce, aby z bílků a žloutků vznikly větší kousky. Kdo chce může polévku zahustit 1 lžící hladké mouky rozmíchanou v tošku vody. 

Čočková polévka s bramborami

200 g čočky, 4 brambory, větší cibule, lžička másla, sůl, podravka, česnek, majoránka

Namočenou čočku uvaříme doměkka, oloupané na kostičky nakrájené brambory uvaříme zvlášť ve slané vodě. Uvařené brambory scedíme. Na másle opražíme dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme uvařené brambory, uvařenou čočku i s vývarem, povaříme. Okořeníme solí, podravkou, utřeným česnekem a majoránkou dle chuti. Čočková polévka s bramborami se podává horká.

Kedlubnová polévka

2  kedlubny, 2 lžíce másla, lžíce hladké mouky, 1,5 kostky masoxu nebo jiného vývaru, petrželka na ozdobu

Kedlubny nakrájíme na nudličky, v hrnci rozehřejeme máslo a kedlubny podusíme. Zaprášíme hladkou moukou, zamícháme, aby se utvořila jíška a zalijeme studenou vodou. Přidáme masox a vše vaříme asi 15-20 minut, než kedlubny změknou. Nakonec kedlubnovou polévku rozmixujeme, ozdobíme petrželkou a podáváme například s opečeným chlebem.

Česnečka z kuřete

celé kuře,2 hlavičky česneku, drcený česnek,2 cibule,pepř, sůl, ocet,2 žloutky,hladká mouka

Naporcované kuře dáme vařit do 2,5 l vody. Osolíme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a 1 hlavičku nasekaného česneku (plus trochu sušeného drceného česneku). Když je maso měkké, vyndáme kuře a maso obereme. Vývar zahustíme hladkou moukou, přidáme trochu octa, pepře, zbytek drceného česneku, obrané maso a povaříme. Žloutky rozšleháme s trochou vývatu a nalijeme do polécky. Dále už nevaříme. Přikusujeme chléb, obalený v rozšlehaném vejci a opečený.

Cibulačka se sýrovou houskou

3 větší cibule, sůl,pepř, 3 housky,tvrdý nastrouhaný sýr (Eidam), 2 litry vody,100 g tuku

Do vařící vody vhodíme jemně nasekanou cibuli a uvedeme do varu, přidáme sůl a trochu pepře s malým kouskem tuku (cca 1g). A povaříme. Dle chuti lze dosolit a dopepřit.Vznikne polévka kde bude cibule rozvařena na jemnou vlákninu.Housku nakrájíme na kolečka (jako na jednohubky) , položíme na plech a nasypeme na ni tvrdý strouhaný sýr. Plech dáme do vyhřáté trouby k zapečení dokud se sýr nezačne tavit.Na talíř nalejeme polevku a na její hladinu umístíme housku se zapečeným sýrem

Jihočeská houbová polévka

0,5 celeru, 2 mrkve, 2 petržele, 2 cibule, pórek, dětská krupička, čerstvé nebo sušené houby, droždí,  masox, sůl, petrželová nať 

Cibuli nakrájíme na kostky, orestujeme ji na tuku a za stálého míchání přidáme pokrájenou zeleninu a hrst nakrájených čerstvých nebo sušených hub. Když zelenina změkne, přidáme rozdrobené droždí, směs zalijeme vodou s masoxem a je-li třeba, osolíme. Během varu zahustíme 1 - 2 lžícemi dětské krupičky. Nakonec přidáme nasekanou petrželovou nať nebo libeček. Jihočeskou houbovou polévku můžeme podávat s opraženými kostkami chleba.

Vegetariánský boršč

500 g červené řepy, 50 g slaniny, sůl, 2 lžíce octa, 2 lžíce cukru, mrkev, petržel, 400 g brambor, 300 g bílého hlávkového zelí, olej, 1500 ml zeleninového vývaru (bujón), bobkový list, černý celý pepř, kopr, 3 stroužky česneku, 200 g zakysané smetany

Červenou řepu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na nudličky a slaninu nakrájíme na kostičky. V hrnci rozškvaříme slaninu, přidáme řepu, osolíme, ochutíme lžící octa a cukru a dusíme asi 30 minut. Podle potřeby přilijeme vodu. Mrkev oloupeme a omyjeme a petržel a rozkrájíme je na nudličky. Cibuli oloupeme a nadrobno posekáme, brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme je na kostky. Hlávkové zelí omyjeme a nastrouháme na nudličky. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli, mrkev a petržel. Zalijeme zeleninovým vývarem, vložíme brambory, zelí, bobkový list a celý pepř a vaříme 10 - 15 minut. Pak přidáme společně dušenou červenou řepu a ještě dalších 10 - 15 minut vaříme. Kopr opereme, osušíme a najemno nasekáme. Vegetariánský boršč osolíme, opepříme, okyselíme octem a přisladíme. Česnek oloupeme, prolisujeme a spolu s koprem ho vmícháme do polévky, kterou před podáváním na talíři dochutíme lžící zakysané smetany.

Jitrnicová polévka

7 l vývaru z masa připravovaného na tlačenku a jitrnice,2 kg vařených krup,1,5 l vepřové krve,kousek uvařených jater a laloku,10 g mletého pepře,5 g mleté nové koření,2 g majoránky, 3 g mletého zázvoru, 25 g prolisovaného česneku,osmaženou cibuli, sůl

Do větší mísy vložíme vařené kroupy,zalijeme přecezenou krví a promícháme,pak přidáme na kostičky pokrájená,vařená játra,lalok.Vývar procedíme do velkého hrnce,přivedeme k varu,za stálého míchání přidáme po částech směs krve a krup a povaříme.Přidáme třený česnek,usmaženou cibuli,koření a podle chuti osolíme a necháme přejít varem.

Zabijačková tmavá polévka

vývar po uvaření zabijačkových spacialit, 2 jelítka nebo stejné množství kroupového prejtu

Přidáním kroupového jelítkového prejtu do části vývaru zbylého po uavření jaternic, jelítek a tlačenek vznikne polévka. Vaříme až do ztmavnutí krve, pak podle potřeby dochutíme solí, majoránkou, popřípadě utřeným česnekem. Poměr prejtu a vývaru volíme podle našeho individuálního vkusu. Zabíjačková tmavá polévka se podává horká, můžeme přikusovat chléb.

Andaluské gaspačo

5 plátků toustovéh chleba, 150 ml vody, 750 g nakrájených rajčat, červená paprika, 2 mladé cibulky, 3 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, lžíce vinného octa, 0,5 lžičky růžového pepře, sůl, tabasco, citronová šťáva 

Z 5 plátků toustového chleba odkrojíme kůrky, chleba nakrájíme a dáme do mixéru. Přidáme vodu, nakrájená rajčata, červenou papriku, cibulky, česnek, olivový olej, vinný ocet, pepř, sůl a vše rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem, citronovou štávou a tabaskem. Andaluské gaspačo podáváme s pečivem.

Polévka ze špagetové tykve

4 brambory, 1 kg špagetové tykve, 2 rajčata, 8 lístků šalvěje, sůl, pepř, olej 
Na oleji orestujeme na kostky nakrájené brambory, přidáme na podélné kusy očištěnou a nakrájenou tykev, na kousky nakrájená rajčata a zalijeme vývarem. Vaříme, dokud se tykev nerozpadne. Osolíme, opepříme. Polévku z tykve podáváme s rychle opečenými lístky šalvěje (na oleji).

Cibulačka s vínem

1 kg cibule, 60 g másla, 1,5 l hovězího vývaru, 2 lžičky cukru, 250 ml červeného vína, malá bageta, 90 g tvrdého sýru

Cibuli opláchneme a nakrájíme na kolečka. Podusíme ji na másle asi 25 minut. Pak cibuli posypeme cukrem a osmahneme dozlatova.Přilijeme hovězí vývar a červené víno. Polévku vaříme zhruba půl hodiny. Zatím bagetu nakrájíme na malé kousíčky a opečeme je na másle. Porce polévky cibulačky ozdobíme opečenými plátky bagety a nastrouhaným sýrem. Můžeme posypat i petrželkou.

Výborná rajčatová polévka

800 g rajčat, 2 lžíce olivového oleje, cibule, pepř , sůl, 2 stroužky česneku, kostka masového vývaru, 0,5 citronu, lžička cukru, snítka saturejky

Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibulku, přidáme rajčata rozkrájená na čtvrtky, zalijeme horkou vodou a rajčata rozvaříme. Pak vše prolisujeme přes cedník nebo rozmixujeme, dolijeme vodou, přidáme masoxovou kostku, osolíme, opepříme, ochutíme šťávou s citronu, rozdrceným česnekem, podle chuti můžeme přidat trochu cukru. Máme-li rádi husté polévky, můžete ještě zahustit moukou rozkvedlanou ve studené vodě a chvíli povařit. Rajčatovou polévku nakonec posypeme nasekanou saturejku.

Bramboráková polévka

3  brambory, vejce, mouka, 2 stroužky česneku, majoránka, bujon, trochu olej, cibule 
Do hrnce dáme vařit vodu s bujonem. V misce si připravíme těsto jako na bramborák. Lžičkou dáváme do vroucí polévky noky z bramborákového těsta. Na pánvičce si orestujeme na oleji nadrobno nakrájenou cibulku a přidáme ji do polévky. Bramboráková polévka se hned podává.

23. dubna 2013

Bochánky do polévky

1/8 l vody, 40 g másla, 80 g hladké mouky, sůl, vejce 
Vodu s máslem a solí přivedeme do varu, přidáme mouku a mícháme, dokud se těsto nechytá kastrolku - uděláme odpalované těsto. Necháme vychladnout, přidáme vajíčko, promícháme. Malou lžičkou namočenou ve vodě tvoříme bochánky, které smažíme ve vyšší vrstvě oleje nebo ve fritovacím hrnci. Usmažené bochánky zalijeme horkou hovězí nebo drůbeží polévkou.

Bořetíská polévka

1 l mléka, 3 vejce, bobkový list, nové koření, sůl, 20 g másla, 40 g hladké mouky na jíšku, brambory 
Oloupané brambory uvaříme s kořením doměkka. Polévku zahustíme jíškou, přilijeme mléko, ve kterém jsme rozmíchali jeden žloutek a chvíli povaříme. Zbylá vejce uvaříme natvrdo. Servírujeme na talíř s nakrájenými kousky vajec. Podle chuti můžeme bořetínskou polévku ochutit octem. Podáváme s chlebem.

Boršč od Tefalu

800 g hovězího masa, 200 g uzeného vepřového hrudí, bílé zelí, 4 mrkve, fenyklová bulva, 2 cibule, červená řepa, malá konzerva rajského pyré, sůl, pepř, kysaná smetana 
Do 3 litrů vody přidáme maso a uzený špek. Přivedeme k varu a odstraníme pěnu. Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, zelí, cibuli, červenou řepu, fenykl a rajské pyré. Okořeníme a vaříme cca 2 hodiny. Maso pokrájíme, boršč rozdělíme do talířů a přidáme smetanu.

Hlívová kulajda

300 g hlívy, 5 brambor, 2 vejce, 0,5 l kysané smetany, 2 lžíce octa, lžíce hladké mouky, 5 zrnek celého pepře, 2 bobkové listy, kmín, sůl
Nakrájenou hlívu uvaříme společně s bramborami a kořením v jednom litru slané vody. Poté co hlíva změkne, zahustíme záklechtkou připravenou ze smetany a mouky, přidáme ocet s vejci a na závěr, když vejce ztuhnou, kulajdu odstavíme.

Kubánská fazolová polévka

hrnek červených fazolí, masox, lusk papriky, 2 rajčata, lžíce kečupu, 3 brambory, 10 dkg špeku, cibule ostravská klobása, lžíce oleje, 4 větší stroužky česneku, sůl 
Fazole uvaříme do poloměkka. Na oleji osmahneme cibuli a česnek a přidáme ostatní suroviny. Chvíli restujeme a pak vše přilijeme do fazolí. Fazolovou polévku ještě chvíli povaříme.

Smetanová česnečka

2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 6 stroužků česneku, 250 ml smetany na vaření, kostka masoxu, sůl, hrst čerstvé natě majoránky nebo petrželky na ozdobení

Rozpustíme dvě lžíce másla, na kterém zpěníme prolisované stroužky česneku. Potom je zaprášíme hladkou moukou, aby se vytvořila svetlá jíška.Hotovou jíšku zalijeme vývarem, který jsme si předem připravili z masoxu. Do česnečky ještě přilijeme smetanu a vše necháme povařit zhruba 15 minut.Polévku dochutíme solí, případně jiných dochucovacím kořením. Zdobíme ji čerstvou majoránkou nebo petrželkou podle chuti. Smetanovou česnečku podáváme s opraženou houskou.

Ředkvičková polévka

0,5 l bílého jogurtu, 10 velkých ředkviček, lžička oleje olivového, 3 stroužky česneku, lžiča octa, sůl, kopr nebo petržel na ozdobu 
Nakrájíme ředkvičky najemno. Utřeme česnek se solí, smícháme s olejem, octem, jogurtem a zamícháme do ředkviček. Dáme vychladit a ředkvičkovou polévku podáváme posypanou petželkou nebo koprem jako studenou polévku.

Zapékaná cibulačka

sáček Knorr Pastýřské cibulačky, 40 g nastrouhaného sýra, 3 plátky chleba, 2 lžíce rostlinného oleje, 800 ml vody 
Knorr cibulačku vsypte do vody a vařte na mírném ohni 5 minut. Občas zamíchejte. Plátky chleba opečte na rozpáleném oleji dozlatova. Polévku nalijte do ohnivzdorných talířů, navrch položte plátek opečeného chleba, posypte je sýrem. Dejte zapéct do trouby na 180 °C asi na 3-4 minuty. Poté zapékanou cibulačku servírujte.

Bramborovo-pórková cibulačka

300 g pórku ,1 kg brambor ,3 lžíce rostlinného oleje ,80 g kostiček špeku ,2 sáčky Knorr Pastýřská cibulačka ,lžička majoránky ,4 nožičky vídeňských párků ,svazek pažitky

Očistěte pórek, umyjte a nakrájejte na kousky. Oloupejte brambory, omyjte a nakrájejte je na malé kostičky. Rozehřejte v hrnci olej, přidejte kostičky špeku a pórku a 5 minut duste. Přilejte 1,5 litru vody, povařte a přimíchejte obsah obou sáčků Knorr cibulačky. Dále přidejte kostičky brambor a vše vařte 15 ? 20 minut. Chuť můžete vylepšit přidáním majoránky. Přidejte do hrnce na kostičky pokrájené párky a nechte pár minut ještě povařit. Před podáváním posypte polévku nakrájenou pažitkou

Výborná žampiónová polévka

150 g čerstvých žampionů, 0,5 cibule, 3 lžíce Ramy Culinesse, kostka hovězího bujónu, 250 ml smetany na vaření, 3 lžíce hotové jíšky světlé, pepř, 2 trojúhelníčky smetanového taveného sýra, 0,75 ml vody

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, žampióny omyjeme a nakrájíme na plátky. Vložíme do hrnce a společně osmažíme, až se voda odpaří. Hovězí bujón rozpustíme v horké vodě a přilijeme k žampiónům. Necháme projít varem, přidáme smetanu a opět necháme povařit. Do vroucí žampiónové polévky přidáme hotovou jíšku a asi 2 minuty povaříme.

Játrová rýže

0,5 hrnku mletých nebo rozetřených jater, 2 stroužky česneku, vejce, sůl, pepř, lžíce másla, strouhanka, majoránka
Máslo utřeme s vejcem, přidáme játra, česnek, sůl, pepř, majoránku a strouhanku. Vše důkladně promícháme. Tuto játrovou směs nastrouháme přes hrubé struhadlo do polévky. Vaříme asi 4 minuty.

Polévka ze zelených fazolek

1 1/4 l vody, 20 dkg zelené zavařené fazolky, 2 brambory, 4 dkg másla, 3 dkg hladké mouky, 0,5 cibule,stroužek česneku, sůl, 1/4 l smetany, lžíce polohroubé mouky, masox 
Z másla a mouky si připravíme jíšku, přidáme cibuli a česnek a osmažíme. Zalijeme vodou a povaříme. Brambory nakrájené na kostku s masoxem vložíme do polévky. Nakonec přidáme drobně nakrájené lusky a rozmíchanou smetanu s moukou a polévku ze zelených fazolek ještě povaříme.

Studená jogurtová polévka

3 šálky přírodního jogurtu, 125 ml smetana na šlehání, 125 ml voda, 0,5 lžičky soli, okurka nakrájená najemno, 3 lžíce mátových listů nakrájených najemno 
Všechny suroviny v míse dobře promícháme. Přikryjeme a uložíme do chladničky. Studenou jogurtovou polévku podáváme ve vychlazených šálcích.

Polévka hrášková

1 1/4 l vody, menší cibule, 20 dkg zeleného hrášku, 5 dkg másla, 4 dkg hladké mouky, 1/4 l smetany, žloutek, masox

Z másla a mouky připravíme hladkou jíšku, zalijeme vodou a přidáme masox. Vaříme asi 10 min. Pak přidáme pokrájenou cibuli a hrášek a vaříme ještě 8 min. Vychladlou polévku umixujeme. Do polévkové mísy dáme smetanu, přidáme žloutek, rozmícháme a zalijeme hráškovou polévkou, kterou jsme znovu po umixování prohřáli.

Indická fazolová polévka

300 g sušených bílých fazolí, velká cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 1, 5 lžíce kari, litr zeleninového vývaru (instantní), 500 g brambor, 250 g mrkve, 300 g pórku, pepř (nejlépe bílý), petrželka na ozdobení, sůl

Fazole namočíme do 600 ml studené vody na asi 8 hodin. V hrnci rozehřejeme olej a podusíme cibulku, Přidáme rozetřený česnek a kari a ještě dusíme. Přilijeme fazole i s vodou, ve které byly namočené, a obsah hrnce přivedeme k varu. Necháme vařit pod pokličkou. Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Ty pak s nakrájeným pórkem a mrkví přidáme po 20 minutách k fazolím a dál ještě 25 minut vaříme. Indickou fazolovou polévku dochutíme a zdobíme petrželkou.

Dětská pórková polévka

150 g pórku,brambora,sůl,40 g rýžových vloček
Pórek nakrájený na kolečka, očištěný brambor pokrájený na kostičky vložíme do osolené vroucí vody a přivedeme k varu. Po chvíli přidáme vločky a uvaříme doměkka.

22. dubna 2013

Podkrkonošské kyselo

chlebový kvásek, hrst sušených hub, 2 vejce, lžíce másla, menší cibule, 3/4 šálku mléka, lžíce hrubé mouky, 1 l vody, sůl, kmín 
Kvásek polijeme vlažnou vodou a necháme v teple aspoň 4 hodiny kvasit. Houby zalijeme vodou, přidáme kvas, sůl a kmín a vaříme 15 minut. Osolené mléko, vejce a lžíci hrubé mouky smícháme a upečeme na másle pod pokličkou jako svítek. Přidáme do polévky spolu s cibulkou, osmaženou do růžova. Podkrkonošské kyselo podáváme s brambory vařenými ve slupce.

Polévka z mrazeného hrášku

200 g mrazeného hrášku, 50 g másla, 30 g mouky, 0,15 l mléka, žloutek, sůl, pepř 
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme horkou vodou. Nasypeme mrazený hrášek a povaříme. Polévku rozmixujeme a přidáme do ní mléko s rozmíchaným žloutkem. Ochutíme solí, pepřem. Polévku ze zmrazeného hrášku dobře prohřejeme, ale již nevaříme.

Masová polévka

400 g hovězího masa, 2 řídké kosti, sůl, několik zrnek celého pepře a nového koření, cibule se slupkou, 200 g kořenové zeleniny, petrželka 
Maso a kosti očistíme, omyjeme, vložíme do tlakového hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme sůl, koření, cibuli a vaříme skoro do měkka. Potom maso vyndáme, přidáme pokrájenou zeleninu a vaříme do měkka. Vývar zředíme vodou, dochutíme a můžeme použít jakoukoliv zavářku. Masovou polévku na talíři ozdobíme sekanou petrželkou.

Kapustová polévka s hříbky

1 l vody, sůl, kostka masoxu, 20 g másla, 20 g mouky, 50 g hrášku, 30 g rýže, 100 g hub, 0,15 l mléka, 30 g másla, cibule, 0,5 hlavičky kapusty, petrželka 
Na másle osmahneme pokrájenou cibuli s jemně nakrájenými houbami a spařenou pokrájenou kapustou. Z másla a mouky usmažíme jíšku, kterou zředíme masovým vývarem. Přidáme hrášek, spařenou rýži a houby s kapustou. Polévku dobře povaříme. Než kapustovou polévku s hříbky podáváme, zamícháme do ní petrželku.

Hrachový krém

1,25 l vody, 200 g hrachu, 0,25 l kysané smetany, 2 žloutky, sůl, petrželka 
Hrách uvaříme do měkka a prolisujeme. Polévku osolíme a zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali žloutky. Dál hrachovou polévku jen prohřejeme, sypeme petrželkou a doplníme osmaženou žemlí.

Fazolová polévka se smetanou

1,25 l vody, 200 g fazolí, kmín, bobkový list, 0,25 l kysané smetany, citrónová šťáva, lžíce mouky, sůl, kopr, ocet, cukr 
Předem namočené fazole uvaříme do měkka s kmínem a bobkovým listem. Polévku osolíme, okyselíme a zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku. Vaříme ještě 10 minut. Do hotové fazolové polévky se smetanou můžeme přidat jemně nasekaný kopr, dochutit trochou cukru a citrónovou šťávu.

Vývar z kuřecích drůbků

kuřecí drůbky, kedlubna, kostka masoxu, sůl, petrželka 
Očištěné drůbky osolíme a uvaříme do měkka. Drůbky obereme, maso pokrájíme a vložíme zpět do polévky, přidáme masox a oloupanou kedlubnu nastrouhanou na větší nudličky. Povaříme. Na talířích vývar z kuřecích drůbků ozdobíme petrželkou.

Drožďová polévka s ovesnými vločkami:

1,25 l vody, 80 g vloček, malá cibule, 40 g másla, 40 g droždí, vejce, sůl, pažitka
Vločky uvaříme ve slané vodě do měkka. Na tuku osmahneme cibuli, přidáme rozdrobené droždí a za stálého míchání smažíme tak dlouho, až začne červenat a příjemně vonět. Potom přidáme vejce, rychle zamícháme a všechno přidáme k vločkám. Krátce povaříme, podle chuti přisolíme a na talířích ještě drožďovou polévku s ovesnými vločkami ochutíme petrželkou.

Česnečka s noky

3 brambory, 4 stroužky česneku, 20 g vepřového sádla, 2 bílky, žloutek, pepř, 0,5 kostky masoxu, petrželka

Česnek utřeme se solí a dáme do hlubokých talířů. Brambory očistíme, pokrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě. Z bílků ušleháme sníh, který po kouscích házíme do vroucí vody s masoxem a na mírném ohni opatrně povaříme. Smícháme oba vývary dohromady. Do talířů k česneku přidáme část žloutku rozmíchaného v trošce polévky. Všechno na talířích zalijeme hotovou polévkou. Česnečku s noky ještě ochutíme a přidáme sekanou nať.

Bramborová polévka na kyselo

0,5 kg brambor, houby, sůl, kmín, kopr, 1,5 l vody, 0,25 l kyselého mléka, 0,2 l kysané smetany, lžíce mouky, pažitka nebo cibulová nať  /4 ztracená vejce /
Očištěné, na kostky pokrájené brambory vaříme do měkka ve vodě s kmínem a houbami. Pak zahustíme moukou a mlékem, povaříme, přidáme smetanu. Můžeme ještě podle chuti okyselit. Okořeníme nasekaným koprem - nemáme-li, tak pažitkou nebo cibulovou natí. Do bramborové polévky přidáme každému na talíř jedno ztracené vejce.

Zelňačka s brambory

750 g brambor, 350 g kysaného zelí, 2 kelímky jogurtu,60 g hladké mouky, kmín, sůl, voda podle potřeby

Zelí překrájíme na menší kousky (je-li příliš kyselé, můžeme je propláchnout vodou), polovinu zalijeme osolenou vodou, přidáme kmín a zelí uvaříme do měkka. Uvařené zelí zalijeme jogurtem se zakvedlanou moukou, podle potřeby zředíme vodou na potřebné množství polévky a ještě povaříme. Do hotové polévky přidáme druhou polovinu syrového zelí. Brambory uvaříme buď oloupané, nebo ve slupce a podáváme k polévce zvlášť na misce.

Bílá květáková polévka

1/4 l vody, 0,5 kg květák, 2 žloutky, 1/8 l mléka nebo smetany, 20 g másla
Květák očistíme, rozebereme na růžičky, zalijeme osolenou vařící vodou a uvaříme skoro do měkka. Polovinu květáku dáme do mixéru, přilijeme mléko či smetanu, přidáme žloutky a podle potřeby přidáme i vývar z květáku. Rozmixujeme úplně jemně. Přelijeme zpět do kastrolu, přidáme druhou polovinu květáku v kouscích, prohřejeme, okořeníme. Nahoru dáme po odstavení z ohně oříšek másla. 

Pórková polévka s vajíčkem

větší pórek, kostka masoxu, 50 g másla, 50 g hladké mouky, sůl, pepř, 1 l vody, 0,25 l mléka, trocha muškátu, 2  vejce uvařená natvrdo 
Pórek pokrájíme na špalíčky a dáme vařit do litru vody s masoxem. Připravíme si jíšku, kterou zalijeme pórkovým vývarem i s pórkem a přidáme mléko. Dosolíme, dáme pepř a muškát. Na taliři pórkovou polévku ozdobíme natvrdo uvařeným vejcem, které rozkrájíme na plátky.

Drůbková polévka

drůbky, malá mrkev, 2 brambory, 40 g másla, 40 g mouky, 50 g žampionů, lžička másla, 2 žloutky, 1,25 l vývaru z drůbků, sůl,pažitka

Drůbky uvaříme v osolené vodě s mrkví a brambory. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zalijeme vývarem z drůbků, dobře rozšleháme a povaříme. Do hotové polévky vložíme na drobno pokrájené drůbky, mrkev, brambory a houby dušené na másle. Potom polévku odstavíme z ohně, za stálého šléhání přidáme 2 rozšlehané žloutky, dosolíme a na talíři ještě drůbkovou polévku posypeme zelenou pažitku.

Polévka z uzeného masa

400 g uzené krkovice anebo uzených kostí,polévkovou kořenovou zeleninu (mrkev, kousek celeru, petržel), cibuli,2 hrsti krup,2 litry vody,pažitku, mletý pepř, sůl

Uzené maso nebo kosti opláchněte a vložte do hrnce, který naplníte studenou vodou.Hrnec položte na sporák a vodu v hrnci přiveďte do varu, kde kosti nebo maso deset minut povaříte.Po deseti minutách maso z hrnce vytáhněte přeložte ho do tlakového hrnce, kde jej zalijeme opět čerstvou vodou, ale tentokrát horkou a necháme vařit cca 40 minut.Mezitím, co se bude maso vařit si očistěte kořenovou zeleninu a nakrájejte ji na malé kousky.Kroupy namočte do vody a nechte trochu nabobtnat.Po 40 minutách vaření maso či kosti z tlakového hrnce vyjměte, vývar zceďte do čistého hrnce, kam následně přidáte nakrájenou zeleninu, na kostičky nakrájenou cibuli a dáte vařit ještě dalších 20 minut.Mezitím maso nakrájíte na kostky anebo oberete kosti a vrátíte maso zpět do polévky.Asi 10 minut před koncem vaření vložte do polévky namočené kroupy. Polévku pak dosolte, opepřete a ozdobte čerstvě nakrájenou pažitkou.

Zahrádkářská polévka

100 g uzené slaniny,2 cibule, mrkev, petržel, celer,zelené fazolky, malá salátová okurka,rajčata, zeleninová paprika, brambory, rýže, stroužek česneku, tymián, majoránka, strouhaný ementál, sůl

Uzenou slaninu nakrájíme na kostky a osmažíme. Přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, petržel, celer, zelené fazolky, salátovou okurku, zeleninovou papriku a oloupaná rajčata - vše nakrájené na kostičky. Zalejeme vodou tak, aby polévka byla hustá. Když začne vařit, vložíme do polévky očistěné a nakrájené brambory, hrst rýže, stroužek česneku a tymián. Osolíme a vaříme. Když je všechno měkké, okořeníme majoránkou a ještě krátce povaříme. Před podáváním přisypeme strouhaný ementál. podle chuti přidáme do polévky kostky opečeného chleba.

Slavnostní drůbeží polévka

1,5 l vody, 2 balíčky drůbků, 2 lžíce strouhané kořenové zeleniny, 4 pepře, 2 nové koření, 0,5 cibule, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, špetka muškatového květu, 2 lžíce pražených slaných mandlí, petrželová nať, sůl 
Dáme vařit drůbky se zeleninou a kořením. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Uvařené drůbky pokrájíme a dáme zpět do polévky. Přidáme muškátový květ a zelenou petrželku. Každou porci drůbeží polévky na talíři posypeme mandlemi.

Rychlá svačinová polévka

1 l vody, kostka masoxu, 40 g hery nebo másla, 40 g mouky, vejce na tvrdo, uzenka, lžíce zelené naťě,  lžička čerstvého másla, sůl, pepř 
Do hrnce, ve kterém chceme připravit polévku, dáme rozpustit tuk, zamícháme mouku a usmažíme světle hnědou jíšku. Zalijeme vodou, dobře rozšleháme, přidáme masox a vaříme za občasného míchání(nepřikryté)asi 10-15 minut. Přidáme na kostičky nakrájené vajíčko a uzenku, svačinovou polévku necháme přejít varem a dochutíme solí, pepřem, zelenou natí a kouskem másla.

Šumavská pivní polévka

litr černého piva, 300 g strouhaného chleba, 2 polévkové lžíce másla, lžičku citronové šťávy, 50 g cukru, špetka zázvoru, špetka tlučeného kmínu 
Pivo přelijte do hrnce a přidejte nastrouhaný chléb. Vařte, dokud se chléb nerozvaří. Hustou polévku ochuťte citronovou šťávou, cukrem, zázvorem a drceným kmínem. V polévce rozpusťte 2 lžíce másla, prolisujte ji přes síto a šumavskou pivní polévku můžete podávat.

Polévka z uzeného kolena

1 l vývaru z uzeného kolena, 0,5 l vody, 0,5malé očištěné okrájené kapusty, maggi
noky: bílek, 30 g hrubé mouky, lžíce oleje, sůl, pepř, petrželka 
Do vroucího vývaru zavaříme kapustu. Bílek ušleháme s moukou, solí, pepřem, olejem a petrželkou. Malou lžičkou vykrajujeme noky, které hned zavaříme do polévky z uzeného kolena.

Kroupová zeleninová polévka

100 g krup, 3 lžíce oleje, větší mrkev, menší petržel, 2 středně velké brambory, sůl, pepř, majoránka, kostka zeleninového bujónu, 4 stroužky česneku, zelená petrželka
V hrnci osmahneme na oleji kroupy dozlatova. Zalijeme studenou vodou a vaříme téměř doměkka. Pak přidáme nastrouhanou zeleninu a nastrouhané brambory, kostku bujónu, pepř, majoránku, osolíme a vaříme do změknutí zeleniny. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a nasekanou zelenou petrželku.

Rychlá bramboračka

brambory, mrkev, kmín, sůl, tuk, mouka, voda 
Záleží kolik polévky chcete vytvořit. Stačí-li jen trochu husté polévky, použijeme jednu mrkev a dvě větší brambory. Nastrouhanou mrkev necháme na tuku (Rama Culines) trochu osmahnout (polévka má hezčí barvu). Zasypeme lžící polohrubé mouky , zalijeme vodou, dáme nadrobno nakrájené brambory, přidáme sůl a kmín. Povaříme a rychlou bramboračku můžeme podávat.

Fazolková polévka

1,25 l vody, 300 g fazolek, cibule, 40 g tuku, 40 g hladké mouky, žloutek, 0,1 l smetany, 50 g sýra na strouhání, sůl, pažitka

Fazolky očistíme, nakrájíme na kousky a uvaříme ve slané vodě. Z poloviny tuku a mouky připravíme zlatou jíšku, zředíme trochou vývaru, přidáme k fazolkám a povaříme. Před dovařením přidáme do polévky na tuku osmaženou, drobně nakrájenou cibulku. Do hotové polévky zašleháme smetanu se žloutkem. Již nevaříme, jen prohřejeme. Při podávání se každá porce fazolkové polévky posype strouhaným sýrem.

Pórková francouzská polévka

lžíce másla, lžíce oleje, cibule, pórek, kostka masoxu, lžička kari, bobkový list, kulička nového koření, kulička pepře, sýr na strouhání, houska

Necháme rozehřát máslo a olej a osmažíme na nich nadrobno rozkrájenou cibuli a na kolečka nakrájený pórek. Cibuli necháme zesklovatět a poté ji zalijeme litrem vody, přidáme masox, kari, bobkový list, nové koření a pepř a vaříme až pórek změkne. Mezitím nastrouháme sýr. Housku nakrájíme na kostičky a na sucho opražíme. Do talíře vložíme nastrouhaný sýr, zalijeme horkým vývarem a zamícháme. Na hladinu polévky nasypeme kostičky opražené housky.

Mléčná polévka se strouháním

0,8 l mléka, 0,4 l vody, petrželka, sůl
strouhání: vejce, 130 g hrubé mouky 
Z vejce a mouky připravíme tuhé nudlové těsto, dobře vypracujeme a nastrouháme na jemném struhadle. Osolené mléko s vodou přivedeme k varu a zavaříme strouhání. Hotovou mléčnou polévku zlepšíme kouskem másla a okořeníme petrželkou.

Čočková polévka s mlékem

100 g čočky, 2 lžíce oleje, 30 g hladké mouky, 3 dl mléka, kousek cibule, česnek, petrželka, sůl, 1.2 l vody

Přebranou čočku propláchněte studenou vodou, zalijte studenou vodou a nechejte 2 hodiny bobtnat. Pak ji vsypte do tlakového hrnce, přidejte vodu, níž byla namočená, hrnec uzavřete, čočku přiveďte k varu a vařte asi 12 minut. Hrnec sejměte z teplého zdroje, po 4 minutách otevřete, čočku i s vývarem zahustěte světlou cibulovou jíškou a ještě krátce povařte. Polévku osolte, okořeňte třeným česnekem a jemně pokrájenou petrželkou, doplňte mlékem, nechejte přejít varem a podávejte.

Drůbeží pikantní polévka

500 g drůbežích drůbků, malá cibule, mrkev, menší celer, bobkový list, lžička kari, sůl, pepř, 0,25 l mléka, žloutek, lžička worcestru, lžička bramborové moučky

Drůbky, cibule, mrkev, celer, bobkový list, kari a sůl vaříme v litru vody asi 50 minut. Uvařené maso a zeleninu vyndáme a nakrájíme na kostičky. V mléce rozmícháme žloutek, worcestrovou omáčku a bramborovou moučku a všechno zamícháme do polévky. Nakonec do hotové polévky vložíme kostičky drůbežího masa a pokrájenou zeleninu. Osolíme, opepříme, dobře prohřejeme a drůbeží polévku podáváme.