sádlo (olej), hovězí maso (jen libové nebo uzeninu), brambory (dle množství polévky),majoránka, pepř, sůl, kmín, sladká paprika, cibule, paprikové lusky, rajčata,ušlehaná smetana nebo bílý jogurt
Do hrnce dáme sádlo a na něm zesklovatíme cibuli (nesmí být hnědá). Když děláme polévku z masa, tak ho necháme opéci.Já raději dám uzeninu (tu neopékám).Kdo chce, může použít maso i uzeninu.Jakmile se maso opeče, přidáme mletou papriku (může být i trochu pálivá), na kostičky nakrájené brambory, zalijeme vodou a promícháme. Nyní přidáme uzeninu, sůl,pepř, kmín, majoránku a vaříme na středně teplém vařiči. Zvlášť si připravíme paprikové lusky (asi 2 ks - dle velikosti). Lusky očistíme, umyjeme, a nakrájíme je na menší proužky a dáme je zvlášť podusit na troše tuku (ne máslo) a troše vody. Záleží nyní na strávníkovi, zda chce lusky hodně měkké nebo trochu tužší. Mezitím brambory změkly (nezapomeneme mezitím ochutnat), přidáme paprikové lusky a pokrájená rajčata. Ta v polévce jen krátce povaříme,aby se nerozvařila. Polévku dosolíme. Na stůl servírujeme polévku, ušlehanou smetanu nebo jogurt. Podle chuti se vše promíchá,nebo jíme polévku vždy s trochou šlehačky (nesladké) nebo jogurtu, které si přidáváme kávovou lžičkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat