3. července 2012

Gulášová polévka trochu jinak

sádlo (olej), hovězí maso (jen libové nebo uzeninu), brambory (dle množství polévky),majoránka, pepř, sůl, kmín, sladká paprika, cibule, paprikové lusky, rajčata,ušlehaná smetana nebo bílý jogurt
Do hrnce dáme sádlo a na něm zesklovatíme cibuli (nesmí být hnědá). Když děláme polévku z masa, tak ho necháme opéci.Já raději dám uzeninu (tu neopékám).Kdo chce, může použít maso i uzeninu.Jakmile se maso opeče, přidáme mletou papriku (může být i trochu pálivá), na kostičky nakrájené brambory, zalijeme vodou a promícháme. Nyní přidáme uzeninu, sůl,pepř, kmín, majoránku a vaříme na středně teplém vařiči. Zvlášť si připravíme paprikové lusky (asi 2 ks - dle velikosti). Lusky očistíme, umyjeme, a nakrájíme je na menší proužky a dáme je zvlášť podusit na troše tuku (ne máslo) a troše vody. Záleží nyní na strávníkovi, zda chce lusky hodně měkké nebo trochu tužší. Mezitím brambory změkly (nezapomeneme mezitím ochutnat), přidáme paprikové lusky a pokrájená rajčata. Ta v polévce jen krátce povaříme,aby se nerozvařila. Polévku dosolíme. Na stůl servírujeme polévku, ušlehanou smetanu nebo jogurt. Podle chuti se vše promíchá,nebo jíme polévku vždy s trochou šlehačky (nesladké) nebo jogurtu, které si přidáváme kávovou lžičkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat