500
g svíčkové, olej, pepř, sůl, brambory jako příloha, cibule, žampióny, rajčata,
papriky, kečup, červené víno, česnek, solamyl, rybízový kompot, mouka, máslo,
smetana, zelenina
Váha použité svíčkové
by měla být 400-500 g, což se předpokládá pro pár. Očištěnou svíčkovou osolíme
a okořeníme pepřem a potřeme oleje. Uložíme asi na dvě hodiny do chladu. Po
odležení celý kus svíčkové opékáme vcelku na minimálním množství středně rozpáleného
tuku asi 10 až 15 minut při trojím otočení. Délka pečení se řídí chutí, jak
chceme mít maso propečené. Jako příloha mohou být brambory v nejrůznější
podobě. V době, kterou má svíčková na odležení, připravujeme omáčky.
Lovecká omáčka : na
pánvi zpěníme cibulku, na ní o restujeme žampióny (jiné houby), přidáme
pokrájená rajčata a papriky. Podusíme. Ochutíme kečupem, stopkou červeného
vína, stroužkem česneku a mírně zahustíme solamylem. Završením je přidání
trošky jeřabinového (rybízového, klikvového) kompotu. Necháme povařit, když se
nám zdá omáčka řídká přidáme trochu škrobové moučky. Podle gusta dochutíme
worcestrem, solí, pepřem. Povrch v misce přelijeme rozpuštěnou slaninou.
Bíla pepřová omáčka:
základ-bešamel= máslová jíška a vývar. Ten pak ochucený nahrubo drceným zeleným
pepřem necháme opět povařit (raději více než méně), Zahušťujeme šlehačkou, lze
dodat chuť i oříškem másla, petrželkou. Doporučuji zeleninu k obložení. Tato
pochoutka se dobře snáší s červeným vínem, např. vavřineckým.