27. ledna 2012

Bramborové knedlíky s tvarohem

1 kg syrových brambor, 500 g hrubé mouky, vejce, 2 lžičky soli

Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, slijeme přebytečnou vodu, která se při strouhání vytvoří (vodu necháme ustát a usazený škrob vrátíme zpátky do brambor). Přidáme sůl, vejce, mouku, zpracujeme těsto, uděláme kulaté knedlíky (ruce si namáčíme ve vodě) a dáme vařit do osolené vody. Vaříme 20 minut, občas vařečkou prohodíme. Po uvaření vyjmeme, rozkrájíme na menší kousky, posypeme tvarohem, cukrem a polijeme rozpuštěným máslem. Ihned podáváme. Druhá varianta: nakrájené knedlíky polijeme rozškvařeným špekem a podáváme s hlávkovým salátem se sladkokyselou zálivkou s troškou oleje.

Hrstková polévka

50 g hrachu, 50 g fazolí, 50 g čočky, 50 g krup, 50 g kořenové zeleniny, 30 g sádla, 30 g hladké mouky, 1 l vody, sůl, cibule, majoránka, mletý pepř

Večer dáme namočit všechny luštěniny a druhý den je uvaříme v téže vodě s kroupami do změknutí. Před dovařením polévky přidáme strouhanou kořenovou zeleninu a cibuli. Polévku zahustíme jíškou ze sádla a hladké mouky. Okořeníme majoránkou, osolíme a opepříme podle chuti.

Uzená polévka

1 kg uzeného masa, vejce, 100 g strouhaného křenu, 20 g plnotučné hořčice

Dáme vařit uzené maso. Po uvaření jej vyndáme. Pokud je vývar slabý, můžeme ho dochutit masoxem. Pak do něj rozkvedláme syrové vejce. Potom přidáváme plnotučnou hořčici a strouhaný křen. Musíme stále ochutnávat tak, aby polévka měla příjemnou, osvěžující chuť.

Zapečené bílé klobásky

500 g polohrubé mouky, špetka soli, 2 kostky cukru, 2 vejce, 20 g droždí, 80 g másla, mléko, klobásky

Zaděláme si klasickým způsobem těsto, které necháme vykynout. Po vykynutí si těsto rozdělíme na tolik částí, kolik máme klobásek. Díly těsta rozválíme a zavineme do něj klobásu.Pečeme dorůžova.

Kynutá buchta s uzeným masem

750 g uzeného masa (ne příliš suchého), 300 g polohrubé mouky, 60 g tuku, 0,3 l mléka,20 g droždí, 2 žloutky, sůl, bílek na potření

Uvaříme maso. Zaděláme kvásek a vypracujeme tužší těsto, které necháme kynout asi hodinu.Potom těsto vyválíme, doprostřed vložíme maso (aby to nebyl velký kus, můžeme maso rozkrájet na širší plátky). Zabalíme a ještě necháme chvíli kynout. Potom potřeme bílkem, dáme do trouby a pečeme asi půl hodiny.

Jablka v županu se zmrzlinou

10 ks jablek, listové těsto, oříšky (lískové nebo vlašské), cukr, skořice, vajíčko na potření, zmrzlina, šlehačka

Vyválíme z těsta obdélník, který rozdělíme na čtvercové díly. Musí být velké tak, aby se do nich daly zabalit jablíčka. Jablíčka oloupeme a zbavíme je jádřinců tak, aby zůstala vcelku. V jablíčku nám vznikne otvor, který naplníme drcenými oříšky s cukrem a skořicí. Jablíčka položíme do středů čtverečků z těsta zabalíme. Balíčky přetřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct.Plech nevymazáváme! Pečeme asi 30–35 minut při teplotě 175°C. Podáváme sypané cukrem a vlažné, doplníme zmrzlinou a ozdobíme šlehačkou.

Tvarohové koláče

těsto : 750 g polohrubé mouky, 1/2 lžičky soli, 5 žloutků, 5 lžíc cukru, 375 ml oleje, 45 g kvasnic, 375 ml mléka
nádivka : 3 tvarohy, 3 žloutky, 150 g moučkového cukru, vanilkový cukr, 150 g hrozinek
posypka : 300 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 125 g másla, 150 ml oleje


Vypracujeme kynuté těsto, které necháme kynout 30 minut a poté znovu prohněteme a dáme znovu kynout. Po vykynutí rozdělíme těsto i nádivku na 4 kusy. Každý kus rozprostřeme rukama na vále, dáme tvarohovou nádivku, spojíme konce (uzavřeme), otočíme a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Opět necháme asi 10 minut kynout. Vytvarujeme do tvaru velkého koláče o velikosti velkého talíře. Okraje potřeme žloutkem, koláč potřeme povidly a posypeme posypkou. Necháme opět 10 minut kynout. Pečeme asi 20 minut na 200 stupňů.

Knedlíky s ovocem

250 g tvarohu, vejce, 180 g pohankové krupice, ovoce (např. švestky, jahody), cukr, skořice, kakao nebo čokoláda

Krupici, tvaroh a vejce spojíme v těsto. Děláme z něj knedlíky, které plníme švestkami (klidně i jahodami, či jiným ovocem) podle chuti. Podáváme posypané cukrem, tvarohem, případně skořicí nebo kakaem a čokoládou.

Starobělské „zmrzlé kobzole“

500 g polohrubé mouky, 80 g tuku, 40 g cukru, 20 g kvasnic, žloutek, 4 dl mléka,špetka citrónová kůra a sůl, 200 g mák, 5 dl mléka, 50 g cukru, 100 g povidel, citrónová kůra


Do mísy prosejeme mouku a trochu z ní oddělíme na přisypání. V hrnečku necháme v části vlahého oslazeného mléka nakynout droždí (část cukru z celkového množství). Když je kvásek vykynutý, vložíme do utvořeného důlku v mouce žloutek a přilijeme kvásek, který hned do žloutku vmícháme. Přidáme zbytek mléka, rozpuštěný tuk, citrónovou kůru a nakonec sůl.Těsto musíme připravovat v teplém prostředí. Necháme kynout na teplém místě. Po nakynutí promícháme a necháme ještě jednou nakynout, poté je těsto připraveno ke zpracování. Mezitím, co nám kyne těsto, přichystáme si nádivku. Mák jemně umeleme nebo koupíme již namletý, vsypeme do vřelého mléka a dusíme. Když mák zhoustne, musíme jím často míchat,aby se nepřipálil. Ještě teplý osladíme cukrem nebo medem, popř. přidáme jen povidla a rozmícháme. Přidáme citrónovou kůrou.Z nakynutého těsta vykrajujeme malé bochánky na buchty a plníme nádivkou. Buchty klademe dosti od sebe na vymaštěný plech nebo pečící papír tak, aby se i po nakynutí vzájemně nedotýkaly. Necháme na plechu nakynout 20 až 30 minut a poté vkládáme do vyhřáté trouby a pečeme cca 1/2 hodiny podle toho, zda chceme buchty světlejší nebo více vypečené. Buchty necháme vychladnout a nejlépe uležet do druhého dne.
Vaření zmrzlých kobzolů : Připravíme si hrnec a podložku pro napařování knedlíků a zalijeme vodou, aby hladina vody byla nad napařovací podložkou. Jakmile začne vařit voda, vložíme do hrnce buchty do jedné vrstvy tak, aby plavaly ve vodě a pod pokličkou vaříme cca 5 minut po jedné straně, poté buchty otočíme a vaříme dalších 5 minut. Mezitím si přichystáme cukr moučku a rozškvaříme máslo dozlatova. Jakmile jsou buchty měkké až rozvařené (roztáhlé), vytáhneme je z hrnce, necháme okapat a vložíme do mísy. Ihned rozvařené buchty (kobzole) posypeme cukrem nebo pokapeme medem a poléváme horkým rozškvařeným máslem. Takto můžeme na sebe uvařené kobzole klást a prosypávat cukrem a polévat máslem, až je mísa plná. Poté necháme kobzole vychladnout a dáme do ledničky.
Servírování : Zmrzlý kobzol se jmenuje proto, že vypadá jako kobzol. Zmrzlý kobzol servírujeme na talířek studený, rozškvaříme máslo a těsně před podáváním poléváme dle chuti.

Krupicový nákyp

1 l mléka, hrnek hrubé krupice, špetka soli, špetka cukru, máslo, jablka, skořice,vanilkový cukr

Uvaříme hustou krupičnou kaši z 1 litru mléka, 1 hrnku hrubé krupice, špetky soli a cukru dle chuti. Vymažeme nákypovou misku máslem, dáme polovinu kaše, přidáme větší vrstvu strouhaných jablek, posypeme skořicí a cukrem, přidáme druhou polovinu kaše a znovu jablka posypaná vanilkovým cukrem a skořicí. Navrch poklademe plátky másla a pečeme ve vyhřáté troubě. Podáváme teplé i studené.

26. ledna 2012

Pečené hříbky s brynzů

800 g čerstvých hub nebo žampionů, 250 g uzeného bůčku, 40 g sádla, 400 g brynzy,40 g cibule, pažitka, pepř a sůl

Z omytých a očištěných hub nebo žampionů oddělíme hlavičky, které oloupeme. Stonky hub pokrájíme na drobné kousky. Na poloviční dávce sádla zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme krájené stonky a podusíme. Směs necháme vychladnout, ochutíme pepřem, pažitkou,osolíme a smícháme s čerstvou brynzou. Touto nádivkou vrchovatě naplníme polovinupřipravených hlaviček a dalšími hlavičkami je nakrýváme.  Z vařeného vykoštěného uzeného bůčku, případně anglické slaniny, nakrájíme plátky v počtu spojených hlaviček. Spojené hlavičky zabalíme do připravených plátků bůčku a spíchneme párátky.Na kastrůlku rozpustíme zbývající sádlo a na něm v troubě zvolna pečeme připravené, zabalené houby, aniž bychom podlévali vodou. Při pečení dbáme, aby se slanina nepřipálila, čemuž zabráníme případným nakrytím kastrůlku poklicí. Na jednu porci podáváme asi 4–5 kusů zabalených hlaviček. Velmi chutná je též úprava nad ohněm. V tom případě propichujeme stejným způsobem připravené houby na prut a pečeme nad ohněm.
Příloha: vařené, opékané, smažené brambory, případně pečivo a zeleninové saláty.

Knedle v kyslym zelí

6 ks housek, cibule, 2 vejce, 0,5 šálku polohrubé (hrubé) mouky, šálek teplého mléka,200 g libového uzeného masa, 200 g slaniny, 0,5 lžičky kypřicího prášku, dle chuti sůl a pepř

Na slanině zpěníme cibulku, přidáme nakrájené housky a osmažíme. Připravíme těsto jako na omelety – smícháme vejce, mléko, mouku a kypřicí prášek. Promícháme osmažené housky s těstem a přidáme nakrájené uzené maso. Ruku namáčíme ve vodě, tvoříme knedle a vhazujeme do vroucí osolené vody. Po 7 min. necháme na sítku okapat.Klademe na talíř, sypeme kyšlým želím (dle chuti lze propláchnout, přidat cukr, cibuli či pór,
zakapat olivovým olejem), dle chuti zdobíme listovým salátem, rajčaty či červenou paprikou.

Uzené maso se švestkovou omáčkou

50 g sušených švestek, 100 g másla, 20 g švestkových povidel, 70 g hladké mouky,100 ml smetany, 1,5 kg brambor, vejce, 300 g hrubé mouky, uzené maso (kýta, krkovička,rolka), skořice mletá, sůl, cukr, citrónová šťáva

Uzené maso (kýta, krkovička, rolka) opláchneme, vložíme do vařící vody a uvaříme do měkka.Před podáváním krájíme maso přes vlákna na jednotlivé porce.
Švestková omáčka (recept na 5 porcí) : polovinu másla vložíme do kastrolu, přidáme švestková povidla a orestujeme. Zalijeme 0,5 litru vody, zahustíme jíškou z druhé poloviny másla a mouky. Provaříme. Přidáme sůl, cukr, citrónovou šťávu, mletou skořici a na malé dílky nakrájené sušené švestky. Opět vše provaříme. Nakonec přidáme smetanu.
Slezské kluski (recept na 5 porcí) : polovinu brambor uvaříme ve slupce. Po uvaření oloupeme a pomeleme na masovém strojku. Druhou polovinu brambor oloupeme, nastrouháme na struhadle, přidáme k pomletým bramborám, osolíme, přidáme jedno vejce a mouku. Vypracujeme těsto. Zformujeme knedlíky o průměru asi 5 cm. Připravené kluski vkládáme do osolené vařící vody. Vaříme přibližně 15 minut. Uvařené kvedlíky vyjmeme a okapané podáváme s vařeným uzeným masem a švestkovou omáčkou.

Králík na černém pivu

králík, 50 ml olej, 40 ml koňak (brandy, metaxy nebo vínovice), špetka sůl, špetka mletý pepř, lžíce hořčice,lžíce kečup, snítka tymián, snítka dobromysl, snítka majoránka, snítka bazalka, 3 stroužky česnek, 0,5 l černé pivo, lžíce sádlo, 100 g anglická slanina, cibule, špetka kmín

Omytého králíka naporcujeme, osolíme a potřeme připravenou marinádou z oleje, koňaku,mletého pepře, hořčice a kečupu. Maso naskládáme do misky, proložíme nasekaným česnekem, bylinkami a dodáme zbytek marinády. Necháme 12–24 hodin uležet v chladu. Jednotlivé porce králíka prudce opečeme na lžící sádla a naskládáme do pekáče, na jehož dno jsme dali nasekanou cibuli a slaninu. Přidáme kmín, bylinky, výpek a marinádu. Vše zalijeme černým pivem a dáme dusit do trouby až je maso měkké. Pokud je šťáva řídká můžeme ji zahustit trochou hladké mouky. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

Roládka

650 g maso (vepřové, hovězí, rybí filety...), 100 g sladkokyselé naložené okurky,100 g nakrájené cibule, 100 g slaniny na proužky nakrájené, plnotučná hořčice, sůl, pepř,kostka hovězího masoxu, hladká mouky

Seženeme 650 g masíčka bez kostí, které nám chutná – může to být vepřové, hovězí, rybí filety nebo kuřecí řízky. Nařežeme na čtyři plátky a naklepeme je. Pak to potřeme plnotučnou hořčicí (kávovou lžičku na jeden plátek), posolíme, vydatně popepříme. Na každý plátek dáme kostičky ze čtvrtky cibule, na pásečky nakrájený palec špeku (slanina) a řezy nakládané okurky. Umotáme roládku a spoutáme ji nití. Na závěr roládku obalíme v hladké mouce.V hrnci rozpálíme sádlo a na něm prudce opečeme, ze všech stran, roládky. Podlijeme vodou, ve které jsme rozmíchali jednu polévkovou lžíci hladké mouky s kostkou masoxu a deciltrem vody z okurek. Roládky dusíme. Jak dlouho? Podle toho jaké máte maso a kolik máte zubů.

Střítežské zelí

500 g rýže, 2 ks cibule, lžíce oleje, 500 g libovějšího bůčku, 500 g kysaného zelí, 50 g tvrdého strouhaného sýra, 4 lžíce zakysané smetany nebo kečupu, grilovací koření, sůl, olej nebo jiný tuk na vymaštění zapékací misky, na ozdobení 2 lžíce posekané petrželové natě

Rýži přebereme, propláchneme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Uvařenou rýži necháme vychladnout. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Do hlubší pánve nalijeme olej, necháme rozehřát. Na něm orestujeme krájenou cibuli. Bůček nakrájíme na kostičky, přidáme ho k cibuli a osmažíme. Nakonec vše podle chuti zaprášíme grilovacím kořením a solí.Zapékací misku vymastíme tukem a klademe do ní střídavě vrstvu zelí, vařené rýže a směsi bůčku. Takto postupujeme do spotřebování všech surovin. Povrch posypeme polovinou strouhaného sýra a zapečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut. Hotový pokrm naporcujeme. Na talíři střítežské zelí posypeme zbylým sýrem. Podle chuti zalijeme buď zakysanou smetanou nebo kečupem a ozdobíme petrželkou.

Bigos po slezsku

600 g vepřového plecka, 500 g kyselého zelí, 500 g hlávkového zelí, 200 g uzeného bůčku,200 g ostravské klobásy, 200 g cibule, 50 g sušených švestek, 1 dl bílého vína

Uzený bůček pokrájíme na kostičky, vložíme do hrnce či kotlíku a vyškvaříme. Přidáme nakrájenou cibuli. Osmažíme dozlatova. Vložíme vepřové plecko, pokrájené na větší kostky. Maso osolíme a opepříme, lehce osmahneme, zalijeme vodou a dusíme do poloměkka. Pak přidáme kyselé zelí a společně dusíme. Nakonec přisypeme hlávkové zelí, pokrájené na nudličky, a dodusíme. Před koncem dušení vlijeme bílé víno a přidáme sušené švestky. Na sádle osmahneme na kolečka nakrájenou Ostravskou klobásu a vmícháme do hotového pokrmu. Podáváme ve vydlabaném chlebu.

Frýdecká kotleta v alobalu

1 ks vykostěné kotlety, cibule, 3 ks brambor, 3 plátky anglické slaniny, 2 ks žampionů,kapie, stroužek česneku, lžíce sádla, sladká paprika, grilovací koření, sůl, pepř,drcený kmín, alobal

Naklepané maso osolíme a opepříme. Oloupané brambory nakrájíme na plátky a v míse promícháme se solí, pepřem, paprikou, kmínem, jemně nakrájenou cibulí, grilovacím kořením. Alobal potřeme sádlem, položíme vrstvu brambor, nahoru plátek masa, česnek nadrobno nakrájený,anglickou slaninu, žampiony na plátky, kapie nadrobno nakrájená. Dobře zabalíme a pečeme v troubě asi 1 hodinu na 180 stupňů. Příloha – zeleninový salát.

Květákový mozeček se strouhankou

2 vejce, květák, sůl, strouhanka dle chuti, cibule, olej, pepř

Květákový mozeček se strouhankou – tak jej prý dělá málokdo. Květák uvaříme v osolené vodě do měkka. Na oleji usmažíme cibuli do světle růžova, přidáme posekaný zcezený květák, zasypeme strouhankou a opékáme. Nakonec přidáme 2 rozšlehaná vejce a ještě opečeme.Podle chuti případně přisolíme a opepříme. S novými brambory a zeleninovým salátem je to pochoutka.

Omáčka ze šťávy z kyselého zelí

0,33 l zelňačky, 2 lžíce hladké mouky, 1 ks dobré klobásky, voda (rozředit dle kyselosti zelňačky), sůl, pepř, event. masox

Dáme vařit zelňačku s vodou, do které nakrájíme na plátky nebo na kousky, zvlášť uvařenou klobásku (např. ostravskou). Zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou ve vodě. Okořeníme,případně naředíme ještě vodou, když je omáčka moc kyselá. Někdy je třeba přidat i trošku cukru. Povaříme. Podáváme s vařeným bramborem. Je to velikánská, pikantní a zdravá dobrota.

24. ledna 2012

Polské zelí

500 g kysané zelí, 5 ks větší brambory, 50 g slanina – může být i více, střední cibule;sůl, mletý pepř, kmín – dle potřeby a chuti

Oloupané brambory uvaříme se solí a kmínem. V dalším hrnci uvaříme kysané zelí. Část slité vody z brambor i ze zelí dáme do hrníčků pro případné zředění pokrmu. Brambory dobře rozmačkáme, přidáme k nim slité zelí, na kostičky nakrájenou a rozškvařenou slaninu a jemně nakrájenou syrovou cibuli. Pořádně vše promícháme, přidáme špetku mletého pepře a podle chuti dosolíme. Pokrm musí mít konzistenci těsta. Pokud by byl hodně „suchý“, přilijeme podle chuti vodu ze slitých brambor nebo ze zelí. Podává se s jakýmkoli masem (opečenou klobásou,masovými závitky, pečeným masem nebo i karbenátkem). Chutná ovšem i bez masa.

Zelenina se smetanou

brambory, cukina, rajčata, cibule, paprika, bešamel, sýr, kelímek smetany
Do vymazaného a hodně vysypaného pekáčku dáme nastojato plátky napolouvařených brambor,cukiny, rajčete, cibule a to vše střídáme. Kdo má chuť přidá i kousek papriky. Do bešamelu přidáme hodně sýra (co máme – měkký, plísňový). To vše zalijeme bešamelem se smetanou a zapečeme.

Brambory přelité „mačánkou“

brambory, cibule, máslo, sladká smetana, sůl

Oloupané brambory uvařit, mezitím se připraví „mačánka“ a to: pokrájená cibule se zpění na tuku (nejlépe na másle, ale nemusí to být jen máslo“, až cibule zezlátne, přilije se trochu (podle počtu strávníků) smetany, zamíchá se až do varu, uvařené brambory se vsypou na talíř a přelijí se několika lžícemi „mačánky“

Bramborové klobásky

750 g vařených brambor, 200 g hrubé mouky, 50 g krupice, 250 g masa nebo uzeniny,2 ks vejce, sůl, tuk na smažení

Studené vařené brambory nastrouháme, spojíme s moukou, vejci, krupicí a solí v těsto, z něhož vyválíme obdélník a nakrájíme proužky 20 cm dlouhé a 5 cm široké. Na obdélníky po délce dáme drobně nakrájenou uzeninu nebo pečené či vařené maso (vařené maso okořeníme pepřem, solí a paprikou), uděláme z nich válečky, stočíme je do spirály a osmažíme. Podáváme se zelím nebo se špenátem.

Kapušník

1,5 kg oloupaných syrových brambor, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 0,5 l mléka,1 kg hlávkové zelí, lžíce sádla nebo oleje, půl lžičky pepře, lžička kmínu, sůl

Hlávkové zelí se nakrouhá, osolí a dá se vařit asi 20 min. Než se zelí uvaří, připravíme těsto z brambor tak, že je nastrouháme na struhadle jako na bramborové placky. Důležité je scedit vodu z natřených (nastrouhaných) brambor, přidáme vejce, sůl, trochu hladké mouky a zamícháme.Uvedeme mléko do varu a bramborové těsto spaříme. Na plech vymazaný sádlem dáme polovinu bramborového těsta, které překryjeme uvařeným opepřeným, okmínovaným a trochou rozpuštěného sádla omaštěným zelím. Druhou polovinu bramborového těsta nalijeme na zelí. Dáme péct do předem vyhřáté trouby asi na 40–50 min. při teplotě 190 stupňů.Toto báječné hrčavské jídlo můžeme posypat škvařeným bůčkem a škvarky, nebo pro děti se polil rozpuštěným máslem.

Bramborové placky s ostružinami

6 ks syrových brambor, vejce, 4 lžíce strouhanky, špetka soli, špetka kmínu,500 g ostružin

Uděláme těsto z nastrouhaných brambor, vajíčka, strouhanky, soli a kmínu. Rozehřejeme pánev s troškou oleje na kterou postupně přidáváme asi 2 lžíce těsta – těsto musí být tenké.Nahoru přidáme čerstvé ostružiny (mohou být i mražené, ale lepší čerstvé). Necháme propéct,už neobracíme. Poté dáme na talíř a pocukrujeme mletým cukrem.

Podlistníky

600 g syrových brambor, 2 ks vejce, 100 ml mléka, 100 g hladké mouky, sůl, zelný list

Je možné kombinovat 1/3 brambor vařených a 2/3 brambor syrových. Brambory nastrouhat najemno (ze syrových slít vodu), zadělat řidší těsto. Spodní zelné listy, které netvoří hlávku upravit (mírně seříznout košťál). Lehce rozklepat (nepotrhat), potřít tukem, pomazat těstem,péct na okraji pece nebo na pečicím papíře na plechu v troubě, upečené sloupnout z listu (ten se otiskl a dal pokrmu zvláštní nasládlou chuť).

Slezské halušky

500 g strouhaných brambor, vejce, 200 g hladké mouky, 2 špetky soli, 250 g tvarohu,2 dl zakysané smetany, 250 g uzené slaniny

Z nastrouhaných brambor vymačkáme přebytečnou vodu, přidáme vejce, sůl a mouku a promícháme.Pokud je těsto řídké, přidáme ještě trochu mouky – jak říkala moje maminka „po rozumě“.Z připraveného těsta tvoříme do vařící vody lžící halušky a necháme vařit asi 10 minut.Uvařené halušky scedíme, propláchneme studenou vodou a promícháme s tvarohem, rozmíchaným se zakysanou smetanou. Před podáváním promícháme s rozškvařeným špekem.

Bramborové šulanky s povidlím a uzeným

500 g brambor, vejce, hrst vlašských ořechů, hrst rozinek, hrnek povidlí,hrubá mouka, uzená krkovička

Klasické bramborové těsto (vařené brambory 500 g, jedno vejce a dosypáváme hrubou mouku) vytvarujeme v malé válečky, asi do dlaně, můžeme prsty stlačit, lépe se pak na šulánkách udrží omáčka (babička říkala „máčka“). Uvaříme ve slané vodě (až vyplavou, povaříme tak 3 minuty a je hotovo)
Uzenou krkovičku nakrájíme na kousky (nebo natrháme) do velikosti menšího bramboru a uvaříme do měkka. Uděláme na másle světlou jíšku, přidáme hrst vlašských ořechů (nasekaných nahrubo) a hrst rozinek (namočených ve slivovici) a hrnek povidlí (nebo alespoň půl hrnku).V máčce prohřejeme maso a přílohou jsou bramborové šulanky.

Vydatná polévka

400 g bílého hlávkového zelí, 400 g kysaného zelí, 400 g vepřového masa, 200 g uzeného bůčku, 100 ml červeného vína, 100 g sušených švestek, lžička majoránky, 2 lžičky mleté papriky, 3 lžíce sádla, větší cibule, 1 ks klobásky, bobkový list (asi 2), podle chuti pepř a sůl

Nejdříve nakrájíme hlávkové zelí, které potom povaříme do poloměkka v osolené vroucí vodě.Scedíme a necháme okapat. Pak nakrájíme nadrobno cibuli, klobásku na kolečka, maso a bůček na kostičky. Cibuli dále orestujeme na sádle, přidáme maso. Až maso zbělá, zaprášíme ho paprikou, trošku osmažíme a podlijeme vínem. Přidáme sůl, pepř a za podlévání vodou dusíme do poloměkka. Přidáme bůček, kysané zelí a bobkové listy. Před koncem vaření vmícháme hlávkové zelí, švestky a klobásku. Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme majoránku a ještě chvíli povaříme. Podáváme s chlebem.