4. července 2012

Pamětnická polévka

50 g sádla (másla), 50 g hladké mouky,celé vejce, 50 g pohanky, 100 g pórku,1,5 I vody (vývar), sůl, muškátový květ, mletý zázvor, hrstka hub
Z 5 dkg sádla nebo másla a 5 dkg hladké mouky usmažíme světlou zásmažku. Do horké zásmažky rozbijeme 1 vejce a rychle vařečkou rozmícháme na drobné kousky.Přidáme 5 dkg pohanky, (kterou předem spaříme horkou vodou, aby nebyla hořká),zalijeme asi 11/21 vody nebo vývarem z masa, kostí nebo zeleniny (například květáku) a vaříme 20 minut. V polovině varu přidáme na polokroužky nakrájený pórek,který se rychle dovaří. Osolíme, dochutíme špetkou zázvoru a muškátového květu. Když je možnost na začátku varu přidat ještě trochu čerstvých nebo i sušených (předem namočených) hub, bude polévka ještě chutnější.

Žádné komentáře:

Okomentovat