4. července 2012

Boršč

0,5 kg hovězího masa, 0,5 kg vepřového masa, 0,5 kg uzeného masa, 1 kg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel),0,5 kg zelí, 4 brambory, velký rajský protlak,nové koření (celé), pepř (celý),bobkový list, hladká mouka, smetana,kopr, ocet nebo cukr
Vývar z masa a celého koření scedíme a odstavíme. Zeleninu nakrájíme na kostičky; nejprve dáme vařit do jemně osolené vody červenou řepu a po 30 minutách přidáme další kořenovou zeleninu a brambory.Během vaření přidáme rajský protlak a postupně sbíráme pěnu vznikající při vaření zeleniny. Vývary slijeme dohromady,až je zelenina měkká, a přidáme 2 dl vody,ve které jsme rozmíchali 2 polévkové lžíce hladké mouky a vaříme dalších 20 minut.Pokud jsme použili čerstvou zeleninu, dochutíme polévku octem, aby měla trochunavinulou chuť. Pokud jsme použili kyselé zelí nebo sterilovanou řepu, polévku dochutíme cukrem. Hotovou polévku (4 I) zdobíme smetanou a posypeme čerstvým koprem. Podáváme jako hlavní jídlo s rohlíkem, pirohem z lístkového těsta nebo kyjevským chlebem, neboť se jedná o dost sytý pokrm. Maso se nemusí dávat do polévky, ale je možno ho podávat zvlášť s jablečným křenem či hořčicí. Boršč chutná nejlépe 7. den.

Žádné komentáře:

Okomentovat