3. července 2012

Růžová polévka

3 menší červené řepy, 2 brambory,4 polévkové lžíce maizeny - kukuřičný škrob, sůl, smetanový zákys, různé natě (pažitka, libeček, celer), uzený sýr, tvrdý sýr, chléb
3 menší červené řepy oloupáme, nastrouháme na nudličky a dáme vařit. Než se řepa uvaří, připravíme si smetanový zákys,do kterého zašleháme asi 4 polévkové lžíce maizeny - kukuřičný škrob. Množství volíme podle toho, chceme-li mít polévku hustší nebo řidší. Jako přílohu do polévky připravíme a dáme vařit na kostky nakrájené brambory. Uvařenou řepu scedíme a vývar doplníme horkou vodou (asi na 2 I). Přidáme sůl a chvíli vaříme. Do vařícího vývaru zašleháme připravený smetanový zákys a krátce povaříme. Polévku můžeme ochutit rozsekanou pažitkou, libečkem,celerovou natí. Máme-li zbytek uzeného sýru, nastrouháme ho a můžeme ho přidat do polévky přímo na talíř k bramborám a natím. Podle vybarvení řepy má barvu i polévka. Barvu můžeme zlepšit přidánímcitronové šťávy. Polévka je velmi chutná i druhý den, a ještě se vybarví. Máli být polévka jako grunt - můžeme k ní vzít hrubozrnný žitný chléb.

Žádné komentáře:

Okomentovat