2. července 2010

Řezy z kuřecího masa

4 ks řízků z kuřecích prsíček, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce sušené rozmarýny, sůl, mletá ostrá paprika, 8 ks tenkých plátků krájené šunky, 1 stroužek česneku, cibule, 3 celery, 3 mrkve, 2 malé cukety, 1 lžíce rajčatového pyré, 1/8 l suchého, bílého vína, 2 lžíce olivového oleje, 1 lž.strouhané citronové kůry, 1 lžíce nasekané petržele

Maso krátce opláchneme a osušíme utěrkou.4 lž.oleje rozpálíme na pánvi a rězy po obou stranách osmažíme do hněda a křupava. Okořeníme rozmarýnou,paprikou a osolíme.poté každý řez zavineme do plátku šunky. Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Celer a mrkev dobře očistíme,cukety omyjeme a všechno nakrájíme na tenké proužky. Rajčatové pyré dobře promícháme s bílým vínem. V pánvi rozpálíme 2 lžíce olivového oleje a vněm osmažíme cibulku do sklovita. Pak přidáme česnek a zeleninu a lehce osmažíme. Přilijeme vinnou směs, okořeníme paprikou a osolíme. Řezy z prsíček položíme na zeleninu, přikryjeme poklicí a při mírné teplotě podusíme asi 15 minut. Podušené je přemístíme na předehřáté talíře a udržujeme v teple. Do zeleniny přimícháme citronovou kůru a petrželku, pak zeleninu upravíme vedle kuřecích řezů a ihned podáváme.

Rýže se zelím a masem

1 kg kyselé zelí, 1 kg mleté maso (sekaná), ½ kg rýže (nebo dle chutí), menší půl kávové lžíčky mleté nové koření, trochu pepře a sůl dle chutí, střední cibuli
Samostatně uvaříme rýži a kyselé zelí, osmahneme do růžová nakrájenou cibulku. Uvařené a zcezené zelí dáme do mísy a přidáme uvařenou rýži,mleté maso,osmahlou cibulku,pepř,sůl,nové koření a vše dobře promícháme! Dáme do pekáče a v troubě upečeme.

Rybí karbanátky

1 kg rybích filetů, 3 rohlíky, 2 vajíčka, česnek, 1 lžice Vegety, sůl, pepř,
nálev: 1,5 l vody, 0,2 l octa, 2 lžice soli, 2 lžice cukru, nové koření, bobkový list
Rybí filety,rohlíky, česnek pomeleme, přidáme další ingredience, zamícháme, naděláme kuličky o průměru cca 4 cm. Smažíme ve fritovacím hrnci cca 10 min. Pak vložíme do nálevu. Konzumujeme za 2-3 hodiny.

Roláda z bůčku

1 kg bůčku, 8 vajec, 1 párek (2 nožičky), 2 papriky (barevné), 15 dkg šunkového salámu, sůl, pepř,2 dcl mléka
Bůček umeleme, přidáme 1 vejce,sůl,pepř a 1dcl mléka. Vše smícháme a zalijeme zbytkem mléka a dáme do ledničky uležet do druhého dne. Hmotu opět promícháme a rozprostřeme na mokrou utěrku. Na maso položíme salám,přez něj dáme usmažená vejce, párek a papriku. Pomocí utěrky zabalíme roládu a opatrně vložíme do pekáče.Trošku podlijeme a pečeme jako sekanou.

Plněné zelí s rýží

hlavka zelí,1 kg libový buček,1/2 kg rýže, cibule, pepř, sul, česnek
Hlavku zelí ponoříme do vody a vaříme až jdou listy odloupnout. Mezitím pomeleme maso,přidame přísady a nakonec omytou rýži. Naplníme zelné listy, zabalíme a svažeme nití. Dáme do tlakového hrnce, zalejeme vodou, osolíme a vaříme 20 min.

Plněné papriky s omáčkou

omacka : protlak, sul, vegeta, cukr, smetana nebo mleko
nápln do papriky : hrnek ryze, mlete maso (veprove), sul, pepr, vegeta
Omacka: Na kastrolku udelejte zasmazku, do horke pridejte rajsky protlak a zalejte vodou. Dejte sůl, vegetu a asi 2 lzice cukru. Za obcasneho michani nechte varit asi 10 min.(pro zjemneni muzete pridat trochu mleka nebo smetanu). Nápln do papriky: Uvarte asi hrnek ryze, nechte vychladnout a pridejte mlete maso (veprove). Pridejte sul, pepr, trochu vegety a hmotou naplnte vykuchané papriky. Papriky vlozte do pripravene omacky a nechte varit nejmene 1/2 hodiny. Dejte pozor, at omacka pocas vareni neutece z kastrolu, varte na mirnem  ohni, michejte.

Plněné kuřecí stehna

8 kuřecích stehýnek, grilovací koření, drcený kmín, sůl, 2-3 stroužky česneku, 2 lžíce másla
nádivka : 2 žemle, trochu mléka, 50 g libovější anglické slaniny, 1 vejce, 2 stroužky česneku, petrželová nať, muškátový  oříšek, mletý pepř, sůl

Nejdříve stehýnka naplníme. Kůži uvolníme od masa tak, že uděláme kapsu, a tu naplníme nádivkou. Sepneme párátkem nebo sešijeme. Kuřecí stehýnka osolíme, posypeme grilovacím kořením, kmínem a vložíme do pekáče. Přidáme na plátky pokrájený česnek, poklademe lupínky másla, podlijeme malým množstvím vody a za občasného  polévání  vypečenou šťávou pečeme do měkka.. Podle potřeby podlijeme horkou vodou. Podáváme s vařenými brambory nebo  bramborovými knedlíky a dušeným špenátem.  Příprava nádivky: Žemle pokrájíme na kostičky a zalijeme mlékem, které  necháme vsáknout. Přidáme na nudličky pokrájenou slaninu, žloutek, rozetřený česnek, jemně pokrájenou petrželovou nať, okořeníme a osolíme. Dobře promícháme a nakonec vmícháme sníh z bílku.

Pikantní kyta

½ kg skopové kýty, sůl, pepř, vegeta, worcestr, sojová omáčka, Heinz - pimento sauce, 1 ks paprika, česnek, cibule
Maso nakrájíme na kousky a prudce opečeme. Osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou cibuli a česnek dle chuti, podlejeme vařící vodou a dusíme v papiňáku do měka (asi 3/4 hod.). Pak přidáme nakrájenou papriku (může být i sterilovaná v sladkokys. nálevu), ostatní ingredience zase dle chuti a necháme ještě chvíli podusit. Ve finále zahustíme škrobem k přípravě mastitých pokrmů smíchaným s trochou hladké mouky a povaříme. Podáváme s hranolkama, opeč. bramborama nebo rýží.

Paštiky

1 kg vepřového bůčku /syrového/, 2 lžíce vegety, 5 vajec, sůl, česnek, pepř
Pomeleme bůček. Rozklepneme do pomletého bůčku vejce a promícháme. Propasírujeme česnek a spolu s vegetkou vmícháme do bůčku. Na závěr, dle potřeby, dosolíme /opepříme/a dáme do umělého střeva.Nyní vložíme směs ve střevě do vody asi na 2 hodiny necháme povařit na mírném ohni. Potom vyjmeme z vody a necháme vychladnout.

Papriky plněné kuřetem

3 velké zelené, žluté nebo červené papriky, 55 g másla nebo margarínu, 1 malá nadrobno nakrájená cibule, 1 nadrobno nakrájený stonek celeru, 1 stroužek rozetřeného česneku, 3 kuřecí řízky nakrájené na kostičky, 10 ml (2 lžíce) nadrobno nakrájené čerstvé petržele, sůl a čerstvě mletý pepř, 1/2 rozemletého starého chleba, 1-2 rozšlehaná vejce, 55 g strouhanky

Papriky rozřízněte na dvě stejně velké poloviny a odstraňte semínka. Pokud chcete, můžete stopky ponechat jako ozdobu.Máslo nebo margarín rozpusťte v hluboké pánvi a přidejte vejce, celer, česnek a kuře. Smažte na středním ohni asi 15-20 minut, dokud zelenina nezesklovatí a kuře nezměkne. Přidejte petržel a dochuťte solí a pepřem.Do směsi zamíchejte rozemletý starý chléb a vmíchejte tolik rozšlehaného vejce, aby směs držela pohromadě.Každou polovinu papriky naplňte touto směsí tak, aby ji trochu převyšovala. Papriky položte do zapékací mísy těsně vedle sebe.Do mísy nalijte tolik vody, aby voda sahala asi centimetr nad papriky. Mísu přikryjte a pečte asi 45 minut v troubě předehřáté na 180°C, u plynové trouby na stupeň 4, dokud papriky nejsou hotové.Každou půlku posypte strouhankou a dejte je pod předehřátý gril, dokud se nezbarví do zlatohněda. Okamžitě podávejte. Variace : Místo malé cibule použijte jarní cibulky. Do náplně přidejte nadrobno nasekané oříšky nebo vypeckované černé olivy.

Palačinky s masovou náplní

na palačinky : 250 g polohrubé mouky, 3/8 l mléka, 3 vejce, 2 lžíce rostlinného tuku, sůl
na náplň :  150 g žampionů, svazek mladé cibulky, 350 g míchaného mletého masa, 2 lžíce oleje, 800 g loupaných rajčat v konzervě, 140 ml sterilované kukuřice, sůl, pepř, mletou sladkou papriku
na omáčku : cibuli, 2 lžíce másla, 20 g hladké mouky, 1/8 l zeleninového vývaru a mléka, 100 g goudy,
petrželku

Na palačinky smícháme mouku, mléko, vejce a špetku soli. V pánvi na rozehřátém tuku postupně upečeme 4 středně silné palačinky. V hrnci rozpálíme olej, přidáme maso, opečeme, přidáme plátky žampionů, cibule nakrájené na kolečka, opečeme, přimícháme kousky rajčat a kukuřici a 15 minut dusíme. Dochutíme solí, pepřem a paprikou. Na omáčku usekáme cibuli, vsypeme do horkého tuku, necháme zesklovatět, přidáme mouku, promícháme, přilijeme vývar a mléko, rozšleháme a 15 min. povaříme, občas zamícháme. 2/3 strouhaného sýra vmícháme do omáčky, osolíme, opepříme. Palačinky naplníme masovou směsí, sepneme párátky a dáme do pekáčku. Přelijeme sýrovou omáčkou, posypeme zbylým sýrem a při 200°C 15 min. zapékáme. Hotové palačinky sypeme petrželkou.

Nadívané kuře s játry

50 g cibule na kostičky, 3 lžíce másla, 50 g dlouhozrnné rýže, 1/8 l masového vývaru, 2 lžíce oleje, 200 g kuřecích jater, 100 g krájených žampionů, 4 lžíce smetany, sůl, pepř, 1 kuře ( 1000 g), 50 g slaniny, 1/4 l bílého vína, 2 lžičky solamylu
Cibuli pokrájenou na kostičky poduste na 2 lžících másla,přidejte rýži,nechte zesklovatět.Zalijte vývarem a nechte 15 minut při nízké teplotě dusit.Na oleji krátce opečte kuřecí játra a houby,játra nakrájejte na kostičky.Obojí smíchejte s rýží a smetanou,osolte a opepřete.Kuře naplňte a zašijte.Slaninu nakrájejte na kostičky a na pekáčku rozpustěte. Vložte kuře,potřete je máslem a pečte,podlévejte vínem. Vypečenou šťávu uvolněte trochou vody.Zbývající víno a solamyl rozmíchejte,nechte přejít varem a ochuťte. Vhodná příloha : Krokety nebo brambory s petrželkou,rajčatový salát.

Nadívané bedly

mladé bedle, 2 vejce, šunka, cibulka, pepř, sůl, kmín
Cibulku osmažíme dohromady se šunkou nakrájenou na drobné kostečky. Vmícháme vejce,osolím a opepřím. Vzniklou nádivku namačkáme do klobouků mladých bedlí. Ty rozložíme na plech, okmínujeme, podlijeme vodou a necháme zapéct cca 30 minut v troubě při 150 stupních C. Podáváme s bramborovou kaší. 

Moravská dobrůtka

mleté maso na sekanou,cibule, česnek, koření na mletá masa, sůl, vejce,slanina (špek), mouka, strouhanka, plátkový sýr (eidam), hořčice, šunkový salám
Mleté maso smicháme s jemně nakrájenou cibulí,vejcem, česnekem, kořením, solí a na kostičky nakrájeným špekem. Z polévkové vrchovaté lžíce masové směsi uděláme kouli, ze které na pomoučněném vále , hranou ruky, vyklepeme slabou kruhovou placku. Střed placky potřeme hořčicí, vložíme plátek sýra, plátek salámu a znovu plátek sýra. Pomocí nože přeložíme okraje placky přes sebe, přitlačíme, aby se masová směs spojila a obalíme v klasickém trojobalu. Smažíme na rozpáleném oleji až se polštář nafoukne, podáváme ihned s opékanými bramborami a tat. omáčkou.

Milenini ptáci

4 roštěnky nebo hovězí plátky, 6 dkg tuku, kyselé okurky, míchaná vajíčka, párky, slaninu, hořčici, sůl, pepř, cibuli, hladká mouka.
Maso naklepeme, posolíme, natřeme silnější vrstvou hořčice a míchanými vajíčky. Dále na každý plátek masa položíme překrojenou kyselou okurku, kousek párku a slaniny. Z masa zavineme závitek a převážeme nití. Na pánvi rozpálíme tuk a moukou poprášené závitky na něm ze všech stran opečeme. Zatím na rendlíku zpěníme na tuku cibuli a opečené závitky na ni přeložíme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Závitky vyjmeme, omáčku zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a dochutíme hořčicí a pepřem.Provaříme. Omáčka musí mít říz. Jako přílohu podáváme rýži nebo bramborovou kaši.

Milánské brambory

mleté maso, sůl, pepř, vejce, strouhanka, uvařené brambory, smetana, máslo, citronová šťáva
Mleté maso osmahneme na tuku, osolíme a opepříme. Zakápneme citronem, vmícháme vejce a strouhanku. Uvařené brambory nakrájíme na silnější plátky a do pekáče vkládáme vrstvu brambor, masa, brambor. Navrch položíme plátek másla a zalejeme smetanou, ve které jsme rozšlehali další vejce. Zapečeme v troubě.

Medové kuře s celerom

2 kuřecí řízky, 150 g celeru, 10 g porku, olej, skořice, 2 lžičky medu, 50 g mandlí, sůl, pepř
Maso nakrájíme na nudličky,osolíme,opepříme a opečeme na oleji. Přidáme na malé kostičky nakrajený celer,na kolečka nakrajený porek, nasekané mandle a na mírném ohni dusíme do změknutí celeru. Nakonec přidáme skořici, med a lhce promícháme,aby vůně skořice a medu vešla do pokrmu.

Medajlóniky z kuřete

kuřecí prsíčka nebo vykostěná stehna, sůl, pepř, solamyl, hořčice, anglická slanina, pórek (žampióny ), cibule
Prsíčka nakrájené na větší plátky, nebo maso ze stehen naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, položíme na ně plátek anglické slaniny a pórek. Přehneme, upevníme jehlou, obalíme v solamylu a prudce osmahneme po obou stranách na pánvi. Přeneseme do ohnivzdorné mísy a asi půl hodiny dusíme mírně podlité vývarem nebo vodou. Když je naplníme místo pórku žampióny podušenými na cibulce, budou taky výborné.

Masové placky s omáčkou

placky :  1/2 kg mletého masa,vejce, 1 lžička chilli,1 lžička skořice, hrst rozinek, sůl, olej,
I. omáčka :  4 lžíce dijonské hořčice, 1/2 l smetany, lžička octa,
II. omáčka : 4 lžíce kečupu, 1-2 lžíce chilli omáčky, hrst mletých ořechů, 1-2 dl bílého vína
Smícháme přísady na placky, necháme chvíli odstát. Potom děláme malé placičky, které smažíme z obou stran. I. omáčka:  hořčici prudce orestujeme, přidáme smetanu, osolíme a povaříme na hustější omáčku. Odstavíme z ohně, ochutíme octem a necháme vychladnout. II. omáčka:  orestujeme kečup, přidáme chilli omáčku, ořechy, zředíme vínem a trochu povaříme na hustější omáčku. Podle toho dáme množství vína. Necháme vychladnout. Placky podáváme teplé s omáčkami a brambory nebo jen s chlebem.

Masové kuličky se svíčkovou omáčkou

kuličky : 500 g mleté maso směs hovězí vepřové, vejce, polévková lžíce kukuřičného škrobu, sůl, pepř, magi,
omáčka : 1 velká mrkev, 1/4 velkého celeru nebo 1/2 malého, 1 menší petržel /kořen/, 1 kostka masoxu,1 kelímek kysané smetany nebo Cremefine,cukr nebo sladidlo, sůl, ocet, magi, worchestr, hotovou jíšku Knorr
Maso smícháme s ostatními ingrediencemi a necháme chvíli ležet. Nastrouháme v krouhači na malé nudličky mrkev, celer a petržel a dáme vařit do 1 litru vody s kostkou masoxu. po 1/4 hodině vaření rozmixujeme přímo v hrnci tyčovým mixerem nebo propasírujeme přes síto. Vhodíme kuličky které uhněteme s masa a necháme vařit další 10 až 15 minut. Zahustíme podle potřeby jíškou Knorr a dochutíme cukrem nebo sladidlem, octem a trochou magi a worchestru eventuelně dosolíme. Zahuštěnou omáčku stahneme z plotny a vmícháme zakysanou smetanu nebo Cremefine. Podáváme s hotovým knedlíkem ze sámošky. Možno doplnit brusinkami ale velmi podobnou službu zastane i lžička rybízové marmelády.

Masové kuličky s vinnou omáčkou

1 houska z minulého dne, 200 ml mléka, cibule, 3 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 200 ml zeleninového vývaru, 1 velká konzerva loupaných rajčat (850 ml),100 ml suchého stolního vína,3 stroužky česneku,600 g mletého masa, 2 vejce, sůl, 1/2-1 lžička mletého bílého pepře, 2 lžičky kořenicí pasty harisa, špetka cukru

Housku namočíme do mléka. oloupanou cibuli posekáme. v pánvi rozehřejeme 1 lžíci oleje a na něm zesklovatíme 1/2 pokrájené cibule. posypeme moukou, krátce zasmahneme, přidáme rajčata, zalijeme vývarem a 50 ml vína. Česnek oloupeme, 1 stroužek přilisujeme do omáčky, zbytek posekáme. omáčku asi 15 minut povaříme.Housku vymačkáme a vmícháme do mletého masa se zbytkem posekané cibule, česnekem, vejci a zbylým vínem. maso osolíme, opepříme a ochutíme harisou.Navlhčenýma rukama tvarujeme kuličky. v pánvi rozehřejeme zbylý olej a kuličky na něm opékáme ze všech stran asi 8 minut. Hotové knedlíčky vložíme do omáčky a dusíme dalších 5 minut. Rajčatovou vinnou omáčku osolíme, opepříme a přisladíme. Kuličky z mletého masa rozdělíme na talíře s omáčkou a ozdobíme několika snítkami petrželky. Jako přílohu podáváme brambory s rozmarýnem a listový salát.

Masová směs s hlávkovým salátem

500 g vepřová kýta, 500 g svíčková, 500 g drůbeží svalovina, 120 olej, 10 grilovací koření,10 karí koření, 150 žampiony čerstvé, 150 feferóny steril, 500 hlavkový salát
Vepřové, drůbeží a maso ze svíčkové nakrájíme na nudličky,okořeníme a zprudka opečeme na oleji. Po chvilce restování přidáme ostatní suroviny a dorestujeme a dochutíme,hlávkový salát nakrájený na nudličky lehce vmícháme těsně před podáváním.

Luncheon Meat připravená jako směs

3 velké cibule, 10 stroužků česnek, Pork Luncheon Meat, kečup (2-3 dcl), špagety, tuk (olej),sladká paprika, pepř, worcesterová omáčka, sojová omáčka
3 velké cibule nakrájené na kostičky zpěníme na tuku, jakmile zesklovatí přidáme prolisovaný česnek(asi 10 stroužků). Nadrobno nakrájený obsah konzervy Pork Luncheon Meat vsypeme do pánve, promícháme s cibulí a česnekem a asi 3 minuty podusíme. Bublající směs (ani nemusí bublat) zasypeme lžičkou sladké papriky, trochu pepře a zamícháme. Přidáme mírně rozředěný kečup (2-3 dcl) podle chuti, počkáme až to začne vřít. pak přidáme dvě lžíce worcesteru. Chvilku asi 2-3 minutky povaříme. A odstavíme. A hned přidáme 2-3 lžíce sojové omáčky.

Plnená vepřová kyta

1 kg vepřové kýty,
Směs :  1 lžička papriky, 1 lžička mletého pepře,1 lžička majoránky nebo oregana, cibule, slanina, mrkev, kyselé okurky
Maso protáhneme slaninou, kyselou okurkou a mrkví. Potom posolíme a obalíme ve směsi koření. V pekáči na sádle zpěníme 1 nakránejou cibuli, vložíme okořeněnou kýtu a pečeme přikryté v troubě. Během pečení podléváme šťávou, vývarem nebo horkou vodou. Doba přípravy ca. 1,5 hod. (maso musí být měkké). Po upečení vyjmeme z pekáče, nakrájíme na plátky (tak aby slanina, okurky a mrkev vytvořily mozaiku). Příloha: vařené brambory nebo rýže.

Roláda z vepřového plece

vepřová plec, hovězí zadní, paprika mletá, klobása, sterilovaná kapie, pepř, sůl, vepřový bok, hořčice, smetana, hladká mouka
Hovězí maso a vepřovou plec naklepeme na pláty.Na plát hovězího masa položíme plát vepřového, popepříme a potřeme směsí z mletého bůčku, sterilovaných kápií a navrch položíme klobásu.Zavineme a pevně stáhneme nití. Dusíme asi 1,5 hod., hotové rolády vyjmeme, šťávu zahustíme, dochutíme hořčicí a smetanou. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Kuřecí závitky

4 kuřecí prsa, šunka nebo nějaký měkký salám, pro výraznější chuť může i uzené, 2 trojhránky taveného sýra, 2 stroužky česneku
Šunku a česnek drobně nakrájet.Naklepat kuřecí prsa, okořenit (sůl. nějaká kořenicí směs např texas grill anebo barbecue).Prsa namazat sýrem, posypat česnekem a šunkou.Udělat závitky, spojit párátky anebo niti.Maso obalit v hladké mouce, osmáhnout z obou stran na oleji a zalít vodou. Dusit do měkka. Vzniklou omáčku osolit podle chuti.

Kuřecí pikantní směs

kuřecí prsa, porek, červenou a zelenou papriku, cibule, loupanou kukuřici, muškátový oříšek, maďarské víno, kvalitní koňak, pepř, sůl, kari, chilli,worchestr, sojovou omáčku, sojový olej
Kuřecí prsa si nakrájíme na nudličky. Marináda: Do hluboké misky si nalejeme olej,cca 1 dcl,víno cca 6 dcl, a koňak cca 2 dcl, osolíme, opepříme, přidáme kari,špetku worchestru,nastrouháme trochu muškátového oříšku, přidáme,kari,chili a sojovou omáčku. Do takto připravené marinády nakrájíme zeleninu a přidáme kuřecí nudličky. Takto to necháme uležet 24 hod/min 12 hod.Po té podusíme a podáváme s kvalitní rýží a čerstvou zeleninovou oblohou.

Placky z mletého masa na pikantní způsob

1/2 kg mletého masa, cibule, česnek, 2 feferonky, petrželová nať, 4-5 krajíčků veky, 1/2 lžičky chilli, pepř černý drcený, sůl, 2 lžičky worcesteru, lžička tabasca, lžička hořčice, olej
Drobně nasekaný česnek, cibuli a feferonky smícháme s masem a všemi zbylými ingrediencemi a kořením. Přidáme navlhčenou žemli a řádně promícháme. Tvoříme menší placičky a opékáme. Podáváme se salátem a bílým pečivem.

Králičí balíčky

břišní stěny z králíka, 2 vejce, po dvou plátcích: anglická slanina, šunka, trvanlivý salám, Niva, hořčice, sůl, pepř, grilovací koření, kousek pórku, olej
Břišní stěny z králíka odřízneme, okořeníme, potřeme hořčicí, poklademe uzeninou a sýrem. Vejce usmažíme s pórkem a po vychladnutí naneseme na připravené "plátky" které zabalíme, ovážeme nití nebo upevníme jehlou. Na oleji opečeme, mírně podléváme a pod poklicí dusíme do změknutí. Do nádivky můžeme přidat podle chuti žampiony, hrášek, česnek a pod. Vhodnou přílohou jsou bramborové knedlíky a špenát nebo bramborová kasa.

Královské koleno

1 vepřové koleno, 2 cibule, 1 mrkev, 3 stroužky česneku, mletá červená paprika, olej, sůl, pepř
Koleno očistíme, omyjeme, osušíme a na několika místech podélně nařízneme až po kost. V zářezech koleno osolíme. Pak ho svážeme pevnou nití, aby se při vaření nerozpadlo, vložíme  do slané vody a uvaříme. Uvařené koleno důkladně potřeme směsí oleje, česneku, pepře a papriky.  Dáme ho na pekáč, posypeme nakrájenou cibulí a mrkví, podlijeme vývarem a dáme péct. Občas ho přelijeme výpekem.

Krůtí maso

2 naťové cibulky, 2 stroužky česneku, 240 ml oliv s papričkou, 2 kg krůtích prsou vcelku,2 dcl olivového oleje, 2 cibule , 1 velká mrkev, 500 g žlutých paprik, 375 g malých žampionů,250 g malých rajčátek, 2 lžíce octa balsamico, 250 g ovčího sýra, 250 ml kysané smetany, 1 balení Maggi Harmonie Chuti ,150 g cibule a česneku nakrájené na kostičky, 1 vejce, 1 kostka Maggi Zlatý Slepičí bujón,2 malé cukety, tymián, sůl, pepř, rozmarýn
Nádivka : Olivy necháme okapat a pak je společně s česnekem najemno nastrouháme, rozmarýn nasekáme. Jemně nakrájenou naťovou cibulku smícháme s olivami, rozmarýnem a vejcem a dochutíme pepřem.
Pečeně: Krůtí prsa podélně čtyřikrát nakrojíme do hloubky zhruba 3 cm a zářezy naplníme olivovou nádivkou. Cibule a mrkev oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Zeleninu rozdělíme na maso a všechno pečeme v horké troubě předehřáté na 200 stupňů přibližně 1 hodinu. Po 25-30 minutách pečení podlijeme maso horkým vývarem z Maggi Zlatého slepičího bujónu. Během pečení maso potíráme vzniklou šťávou, kterou můžeme dochutit Maggi Harmonií chuti.

Panzány

panzány těstoviny barevné, ½ kg sekaného masa mix, masox-houbový, olivovy olej, cibuli, gril koření, na kostky 4 ks rajčata, kukuřice, brokolice 4 ks růžiček na jemno polámat prsty, sůl mořskou, pepř, skořice
Panzány barevné vaříme na mírném ohni s houbovým bujonem a stejnou dobu sekané maso mix dáme do teflonové pánve a bez oleje na cibulce s grill kořením  až pustí svoji štavu,kde pak přidame připravenou zeleninku a pomalu dusíme do měkka. Hotové Panzány vložíme do rodinne mísy a potom k nim přidáme  udělanou masovozeleninovou směs,kterou jsme před doděláním dochutili skořici a smícháme v směs kterou nechame asi 15 min.odležet a pak jíme.

Klasické karbanátky

1 starší houska, cibule, stroužek česneku, 1 lžíce másla, 400 g mleté směsi, vejce, 1 lžička sekané petrželky, sůl,, pepř, sladká paprika, hladká mouka na obalení, olej
Housku namočíme asi na 5 minut do studené vody. Mezitím nadrobno nakrájíme oloupanou cibuli a prolisujeme česnek.Máslo rozehřejeme a cibuli s česnekem na něm necháme zesklovatět. Housku důkladně vymačkáme a rozmačkáme vidličkou.Smícháme vymačkanou housku s cibulí, česnekem, mletým masem a vejcem, přidáme nasekanou petrželku, koření a vše důkladně promícháme. Vytvarujeme kulaté karbanátky o velikosti golfového míčku. Obalíme v mouce a smažíme na rozpáleném oleji. Hotové karbanátky necháme okapat na papírovém ubrousku.

Fašírka dle babičky

1kg mletého masa, 6 ks rohlíků, 20 dkg strouhanky, 4 ks vejce, 2 dcl mléka, 5 pol. lžic plnotučné hořčice, 1 hlávka česneku, 2 cibule, sůl, majoránka mletá, kořeněná směs pro mleté maso

Mleté maso vložíme do větší mísy, poté přidáme následující ingredience:  2 dcl mírně ohřátého mléka, 4ks vajec, na kostičky nakrájených 6 ks rohlíků, jemně nakrájenou cibuli, natřený česnek, hořčici, osolíme a dochutíme majoránkou a kořením na mletá masa. Po vložení všech ingrediencí toto celé důkladně promícháme. Pokud je směs řídká přisypeme strouhanku. Celé necháme asi 30 min naležet a poté si vytvoříme placičky, které osmažíme v rozpáleném oleji.

Chlebové karbanátky

chleba, cibule, česnek, majoránka, sůl, pepř, vajíčka, strouhanka, olej na smažení

Pro 4 osoby: 1/2 chleba namočíme do vody na 1/2 hodiny, mezitím si nakrájíme cibuli najemno, do mísy vložíme nakrájenou cibuli a přidáme 3 vajíčka sůl a pepř dle chuti, majoránku a hlavičku česneku, namočený chléb vyjmeme z vody řádně vyždímeme a přidáme do mísy, vše řádně smícháme, pokud bude směs řidčí zahustíme strouhankou, z hmoty vytvarujeme menší karbanátky, které obalíme ve strouhance a osmažíme na mírném ohni. Podáváme např. s bramborovou kaší.

Hradecké gule

mletý bůček a játra, žemle, sůl, 1-2 stroužky čeneku, vejce, pepř, kmín, mléko, sádlo

Rohlík namočený v mléce vymačkáme a umeleme s masem, játry a česnekem. Přidáme vejce, sůl, pepř a tvoříme malé koule, které poklademe do pekáčku na sádlo. Pokmínujeme, podlijeme  a pečeme do červena. Podáváme s chlupatými knedlíky a kyselým zeli.