6. července 2012

Houbová polévka dle hajného

1,5 l vody, kostka masoxu (drůbeží,hovězí, zeleninový), střední nebo větší brambor (jak má kdo rád), hladká mouka,tuk na zásmažku, 2 lžíce oleje, středně velká cibule, sklenička hub (zavařených, vysmažených na másle - možno nahradit mraženými, rovněž na másle), 10 až 15 dkg drůbežího lančmítu (klobáska), několik listů kapusty, 2 vejce, sůl
Do hrnce dáme vařit asi 11/21 vody, do které zavaříme kostku masoxu,střední nebo větší brambor na kostičky a po uvaření doměkka zahustíme lehce zásmažkou z hladké mouky a tuku. Mezitím připravíme na hlubší pánvi vložku do polévky a to takto: na 2 lžících oleje zpěníme nadrobno nakrájenou středně velkou cibuli, na kterou poté vložíme malou skleničku hub (vysmažených na másle a zavařených - ty dodají tu pravou chuť), potom přidáme 10 až 15 dkg na drobné kostičky nakrájeného drůbežího lančmítu (možno nahradit jemnou klobásou),dále do směsi přidáme několik kapustových listů, krátce povařených a nadrobno(nudličky) pokrájených (bez tuhého středového řapíku). Po chvilce restování vmícháme 1 až 2 vejce a usmažíme do tužší konzistence. Tuto směs potom rozmícháme v předem uvařené polévce a necháme přejít varem. Osolíme dle chuti. Vložka do polévky se dá připravit ve větším množství a konzumovat za tepla, za studena s bramborem, chlebem,bílým pečivem i samostatná jako hlavní jídlo, svačinka nebo večeře.

Žádné komentáře:

Okomentovat