27. července 2012

Ostrá marináda


Smícháme lžičku chilli,  lžičku sladké papriky, 0,5 lžičky majoránky,špetku tymiánu, 4 lžíce bílého vína, 4 lžíce oleje. Do připravené marinády naložíme plátky masa a necháme uležet.

Úžasné řízečky


4 lžíce pálivé papriky, lžička kari koření, 4 stroužky utřeného česneku, lžička mletého kmínu, 2 lžičky majoránky, 4 vejce, 1,5 lžičky Solamylu, sůl
Do připravené marinády naložíme 1 kg vepřových plátků a necháme nejméně 24 hodin uležet. Smažíme v rozpáleném tuku, podáváme s brambory a zeleninovou oblohou.

Ohnivé maso


2 lžíce medu, 2 lžíce hořčice, tabasco (nebo cayenský pepř), sůl
Do připravené marinády naložíme 6 vepřových kotlet, necháme uležet.Grilujeme po obou stranách 15-20 minut. Rajčata nakrájíme na kolečka a před dokončením grilování je položíme na kotlety a opepříme.

Jablečný nákyp dle tety


Do vymazané zapékací misky nasypeme na tloušťku 1 cm ovesné vločky, posypeme je kokosem, poklademe plátky jablek, posypeme skořicovým cukrem, rozinkami a sekanými ořechy. Zalijeme krémem z 250 g tvarohu, 1 bílého jogurtu, 1 vanilkového cukru a v předehřáté troubě zapečeme.

Jablká s tvarohem


Do zapékací misky (vymazané a vysypané strouhankou) střídavě klademe vrstvy jablek oloupaných a nakrájených na silnější plátky, tvarohu utřeného s troškou mléka a cukru, poslední budou jablka. Zalijeme těstíčkem z 1 šálku mléka, 3 lžic polohrubé mouky a 4 vajec. V předehřáté troubě zapečeme.

Piškoty s jahodami a šlehačkou


Dětské piškoty slepujeme po dvou jahodovým džemem, narovnáme do hlubší mísy a pokapeme ovocnou šťávou. Ušleháme 2,5 dl šlehačky.Polovinu rozetřeme na piškoty, poklademe hustě čerstvými jahodami, položíme druhou vrstvu slepovaných piškotů a šlehačku.Zdobíme strouhanou čokoládou a jahodami.

Meruňkový zákusek


Na hotový piškotový korpus poklademe nakrájené meruňky a potřeme je pudinkovým krémem. Utřeme 250 g másla a 180 g moučkového cukru. V 1 litru mléka uvaříme 3 vanilkové pudinky a po vychladnutí vyšleháme s utřeným máslem. Na pudinkový krém nastříkáme šlehačku (ušleháme 2 šlehačky se 2 ztužovači), posypeme strouhanou čokoládou a vychladlé podáváme.

Broskvový dezert


balíček dětských piškotů, kompotované broskve, vanilkový (ananasový) pudink, 0,5 litru mléka, 2 bílky, cukr, pikantní džem
Podle návodu uvaříme pudink, ještě za horka vmícháme ušlehaný a oslazený sníh z bílků. Do vymazané dortové formy (nebo remosky) naskládáme piškoty, poklademe okapanými půlkami broskví důlky nahoru, do kterých dáme trochu dobrého džemu. Zalijeme pudinkem, nahoru nastrouháme čokoládu a dáme zapéct asi na 20 minut do trouby. Upečený moučník můžeme zdobit šlehačkou.

Banánový dezert


balíček dětských piškotů, 400 g tvarohu, 80 g moučkového cukru, 2 pomazánkové másla, 10 lžic silné černé kávy, 3 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa, 4 banány
Utřeme tvaroh, máslo, rum a polovinu cukru. Uvaříme šálek silné kávy a osladíme zbytkem cukru. Obdélníkovou formu vyložíme alobalem a na dno poklademe piškoty, které pokapeme kávou. Piškoty pokryjeme vrstvou krému, na ně položíme 2 podélně rozříznuté banány. Vrstvy střídáme, poslední je krém. Povrch posypeme kakaem. Necháme uležet do druhého dne.

Tvarohová šarlota s kokosem


2 balíčky dětských piškotů, 2 měkké tvarohy, 200 g moučkového cukru, ušlehaná šlehačka (lze nahradit jogurtem), bílý jogurt, 125 g strouhaného kokosu, 1 dl rumu, šťáva z citronu, troška skořice
Tvaroh, cukr, smetanu a jogurt smícháme, přidáme kokos. Piškoty namočíme do směsi rumu, citrónové šťávy, skořice a trošky vody. Piškoty dáme na dno formy, potřeme krémem a vrstvy střídáme, poslední je krém. Zdobíme kompotovaným ananasem a sypeme kokosem. Necháme uležet do druhého dne.

Pravé italské Tiramisu


balíček dětských piškotů, 250 g sýra Mascarpone (měkký tvaroh), 50 g moučkového cukru,  šlehačka, 5 lžic mléka, šálek silné kávy, 2 lžíce koňaku nebo rumu, citrónová kůra
Polovinu piškotů dáme na dno dortové formy. Zalijeme polovinou kávy s koňakem. V míse rozmícháme sýr s cukrem, mlékem, citrónovou kůrou a ušlehanou šlehačkou. Polovinou krému potřeme piškoty, na ně rozložíme zbylé piškoty, pokapeme zbytkem kávy, potřeme krémem a posypeme strouhanou čokoládou. Necháme uležet v chladu. Při podávání porce zdobíme šlehačkou a kuličkou hroznového vína.

Vitamínový salát


grapefruit, 2 pomeranče, mandarinka, banán, 2 jablka, cukr, citrónová šťáva
Ovoce nakrájíme na malé kostičky, banán na kolečka. Okyselíme citrónovou šťávou a přisladíme. Pro dospělé můžeme pokapat rumem.Necháme uležet alespoň 2 hodiny.

Meruňkový pohár


500 g meruněk (i jiné ovoce), 2 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce rumu
Vypeckované meruňky nakrájíme na širší nudličky, posypeme cukrem,rumem a necháme proležet. Zalijeme pudinkem (uvaříme podle návodu,osladíme vanilkovým cukrem), posypeme strouhanou čokoládou a necháme vychladit.

Ovocný koktejl se zmrzlinou


velký kelímek bílého smetanového jogurtu, 300 g jahod (broskví, meruněk aj.), šťáva z 0,5 citronu (nebo lžíce citrónky), cukr podle chuti
Všechny suroviny rozmixujeme. Do pohárů dáme kopeček zmrzliny, zalijeme koktejlem, posypeme kousky čerstvého ovoce a ozdobíme šlehačkou.

Jahodový salát s jogurtem


600 g jahod,  bílý jogurt (250 ml), 5 lžic medu, 4 lžíce strouhaného kokosu,lžíce ovocného sirupu (pro dospělé alkohol)
Nakrájené jahody dáme do mísy, pokapeme medem a necháme vychladit. Jogurt smícháme s kokosem, sirupem a lehce smícháme s vychlazenými jahodami. Rozdělíme do pohárů, zdobíme čerstvými jahodami.

Jahodový pohár


250 g jahod (čerstvých i kompotovaných), 250 g tvarohu, 2,5 dl mléka, 1-2 lžíce cukru, 0,5 balíčku vanilkového pudinku, žloutek
V oslazeném mléce uvaříme vanilkový pudink. Do horkého zamícháme žloutek. Vychladlý pudink vyšleháme s tvarohem a jahodami dohladka. Rozdělíme do pohárů a necháme vychladit. Podáváme s piškoty, ozdobené šlehačkou a jahodami.

Krémová dobrota


120 g krupicového cukru, 2 vejce,  litr mléka, vanilkový pudink, vanilkový cukr
V troše mléka rozmícháme pudink s vanilkovým cukrem a polovinou krupicového cukru. Z bílků a druhé poloviny cukru ušleháme tuhý sníh. Do širokého kastrolu dáme vařit zbytek mléka. Ze sněhové hmoty vykrajujeme nočky, vkládáme do horkého mléka (nesmí se prudce vařit) a vaříme z každé strany asi 2 minuty. Uvařené dáme na mísu. Do mléka nalijeme rozmíchaný pudink a po uvaření vmícháme žloutky. Dochutíme cukrem podle chuti. Nalijeme na nočky a necháme vychladit.

Pohár mňam-mňam


V 0,5 litru mléka rozmícháme žloutek, čokoládový pudink, 30 g čokolády, vanilkový cukr, trochu rumu a ve vodní lázni uvaříme a vymícháme krém. Nalijeme do pohárů, zalijeme vaječným koňakem, smíchaným se sekanými mandlemi. Zdobíme šlehačkou a strouhanou čokoládou.

Domácí stracciatella


250 g nízkotučného tvarohu (vanička), šlehačka, 70 g hořké čokolády
Dobře vychlazený tvaroh utřeme s moučkovým cukrem podle chuti.Čokoládu rozehřejeme nad parou a vidličkou rozmícháme s tvarohem.Šlehačku ušleháme, polovinu spojíme s tvarohem. Tvaroh rozdělíme do misek (pohárů), ozdobíme zbylou šlehačkou, přelijeme likérem a posypeme strouhanou čokoládou.

Mražené ovocné kostky


600 g bílého jogurtu rozšleháme se 2 lžícemi medu a 2 lžícemi husté jahodové šťávy
Na kostky nakrájíme 6 jahod, 2 blumy, 1 nektarinku, promícháme se 2 lžícemi borůvek. Chlebíčkovou formu vyložíme mikroténem, nalijeme polovinu jogurtu, posypeme polovinou pokrájeného ovoce, opět jogurtem a posypeme zbylým ovocem. Zakryjeme fólií a dáme zmrazit. Před podáváním necháme 15 minut při pokojové teplotě změknout.Krájíme na kostky, které můžeme přelít rozpuštěnou čokoládou.

Jahodová domáci zmrzlina


250 g jahod, 2,5 dl šlehačky, cukr podle chuti
Jahody rozmixujeme, podle chuti osladíme a zlehka vmícháme ušlehanou šlehačku. Nalijeme do misky, přikryjeme alobalem a dáme zmrazit. Zmrzlinu vykrajujeme lžící (namáčenou ve vodě), porce zdobíme čerstvými jahodami.

Chalupářská zmrzlina


4 lžíce moučkového cukru, 4 vejce, 2 šlehačky, 2 lžíce kakaa (nebo jakékoliv šťávy)
Ušleháme vejce s cukrem do husté pěny, přidáme kakao, ušlehanou šlehačku a promícháme. Nalijeme do kelímku a dáme zmrazit.

Brdlajz


1 kg vařených brambor, 400 g hrubé mouky, 300 g másla, 3 vejce, sůl
Uvařené brambory nastrouháme, přidáme kousek rozpuštěného másla,vejce, špetku soli a tolik mouky, aby se těsto nelepilo na mísu. Rozválíme na plát, vykrajujeme kolečka. Na každé dáme lžičku uzeného masa, nakrájeného na drobné kostičky. Zabalíme jako buchty a urovnáme na vymazaný pekáč. Necháme chvíli odpočinout. Pečeme dorůžova, upečené potíráme zbylým máslem.

Langoše od tchýně


300 g hladké mouky, nastrouhaný vařený brambor, 2,5 dl vlažné vody, 30 g droždí, cukr, 0,5 lžičky soli
Z vlažné vody, cukru a droždí vymícháme kvásek. Přidáme mouku, strouhaný brambor, podle potřeby zředíme vlažnou vodou a vypracujeme řidší těsto, trochu osolíme. Necháme 1 hodinu kynout. Tvarujeme placky, uprostřed tenčí a smažíme v rozpáleném tuku. Hotové langoše podle chuti potíráme utřeným česnekem se solí, kečupem, strouhaným sýrem, nebo na sladko marmeládou.

Chalupářská pizza


300 g točeného salámu, 300 g sýra Eidam, pórek, 4 vejce, oregáno, sůl
Balíček listového těsta rozdělíme na 2 díly, rozválíme na pláty a položíme na vymazaný plech. Na těsto rozložíme na nudličky nakrájený salám,nastrouhaný sýr a přelijeme rozšlehanými vejci. Posypeme nakrájeným pórkem, lehce osolíme, okořeníme oreganem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Hotovou pizzu ozdobíme kečupem.

Slané zelerové tyčinky


150 g polohrubé mouky, 150 g tuku, 150 g tvrdého sýra, 100 g celeru, sůl
Očištěný celer vaříme ve slané vodě téměř doměkka. Po vychladnutí jemně nastrouháme, přidáme nastrouhaný sýr, mouku, změklý tuk, trochu soli a vypracujeme těsto. Vyválíme na tenký plát, potřeme rozšlehaným vejcem a rádýlkem nakrájíme na malé tyčinky. Klademe na vymazaný plech a ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova.

Houbové roládky


Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, houby (žampiony), drobně nakrájenou papriku, pórek (včetně zelené části), ochutíme polévkovým kořením, mletým kmínem a dusíme doměkka. Přidáme vejce a mícháme vepřových jater, 3 velké cibule, paličku česneku, přidáme drcené sušené houby, zázvor, mleté nové koření, sůl a důkladně promícháme. Plníme do skleniček nebo salámového alobalu a vaříme 1 hodinu. Po vychladnutí mažeme na chleba.

Bedly po lesnicku


Česnek prolisujeme, osolíme a zakápneme olejem, aby se dal roztírat.Touto směsí potíráme očištěné hlavičky bedel a posypeme je drceným kmínem. Ochucené houby namáčíme v těstíčku (vejce rozšleháme se solí,pivem a hladkou moukou na polotuhé těstíčko) a ihned smažíme v rozpáleném tuku.

Houbové lečo na lančmítu


konzerva lančmítu, 200 g hub, 5 rajčat, cibule, sterilovaná okurka,pepř, sůl
Na tuku z lančmítu osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli,přidáme nakrájené houby a osmažíme. Vmícháme drobně nakrájenou okurku a rajčata, ochutíme pepřem, solí a dusíme do zhoustnutí. Klademe na osmažená kolečka nakrájeného lančmítu, podáváme s brambory nebo chlebem.

26. července 2012

Česnekový kapr

Kapra nařežeme na podkůvky asi 2 cm silné. Porce potřeme česnekem utřeným se solí a necháme do druhého dne uležet. Hladkou mouku smícháme s pálivou i sladkou paprikou, kmínem, solí a naložené porce ve směsi obalíme. Opékáme v rozpáleném tuku, podáváme s brambory nebo chlebem.

Letní kapr

Porce kapra osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, obalíme v mouce s mletou paprikou. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, vložíme kapra,přidáme bobkový list, nové koření, tymián. Poklademe kousky másla, posypeme nakrájenou cibulí a pečeme v troubě asi 20 minut.

Křenový kapr

Porce kapra osolíme, poklademe do vymaštěného pekáčku, posypeme kari kořením, potřeme rajským protlakem a poklademe plátky másla. Hustě zasypeme strouhaným křenem a slabě strouhankou. Pečeme v předem vyhřáté troubě asi 45 minut. Nejlepší přílohou jsou hranolky.

Zapečené rybí filé

Do zapékací mísy střídavě klademe vrstvy anglické slaniny a rybího filé.Zalijeme směsí z nastrouhaného tvrdého sýra, rozmíchaného v rozšlehaných vejcích a mléce. Zapečeme. Podáváme s brambory nebo chlebem.

Králík na špeku

králík, 200 g uzeného bůčku, 100 g slaniny, 2 mrkve, 2 petržele, 4 stroužky česneku
Naporcovaného králíka potřeme česnekem utřeným se solí, dáme do pekáčku s osmahnutou slaninou a bůčkem. Opečeme ze všech stran.Zeleninu nakrájíme na kolečka, přidáme k masu a podlijeme vodou. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut, potom teplotu zvýšíme a králíka bez poklice dopečeme dalších 10 minut dozlatova.

Kančí maso na víně

1 kg zvěřiny osolíme a okořeníme (8 pepřů, 3 jalovce, koření na divočinu,tymián, bazalka). Poklademe slaninou (asi 100 g) a na kolečka nakrájenou cibulí. Podlijeme vodou a 1 dl vína (jakéhokoliv). Upečeme doměkka.Podáváme s brambory a brusinkami.

Rychlá svíčková pečeně

Na tuku rozpustíme 1 lžičku krupicového cukru a zakápneme worcesterem,orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev, celer, petržel. Na zeleninový základ dáme hovězí maso, koření (celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián) a za občasného podlévání pečeme doměkka. Zeleninu vyjmeme (bobkový list vyndáme) a rozmixujeme. Zahustíme kysanou smetanou s trochou mouky, povaříme. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem.

Pivní roštěnky

Roštěnky naklepeme, osolíme, potřeme česnekem, zalijeme 2 dl piva a necháme v chladničce do druhého dne uležet. Lehce opepříme a na oleji opečeme 4 minuty po obou stranách (jako minutku). Na hotové roštěnky posadíme „volské oko“, obložíme cibulí nakrájenou na kolečka, přidáme kopeček hořčice. Zbylý tuk po smažení zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem a chvíli povaříme.

Roštenky za odmenu

Roštěnky naklepeme a nařízneme. Osolíme, opepříme a zprudka opečeme v rozpáleném tuku. Měkké maso naskládáme na vymazaný plech, každý plátek zakryjeme kopečkem ušlehaného sněhu z bílků, mírně osolíme. Posypeme strouhaným sýrem a v troubě zapečeme.

Čínské nudličky s houbami

150 g vepřové kýty, sterilované houby ve sladkokyselém nálevu, 2 pórky, 4 stroužky česneku, 3 lžíce sójové omáčky, lžička drceného kmínu, vejce,  lžička Solamylu, sůl
Maso nakrájíme na nudličky, promícháme s vejcem a Solamylem rozmíchaným v troše vody. Necháme uležet 1 hodinu v chladu.Maso osmahneme v rozpáleném tuku, až zbělá, přidáme propláchnuté okapané houby, nakrájený pórek. Ochutíme kmínem, solí a rychle orestujeme. Dochutíme utřeným česnekem a sójovou omáčkou.

Houbařova dobrota

300 g vepřového masa osolíme a za občasného podlévání upečeme v troubě. Na másle podusíme 300 g různých hub, ochutíme kmínem, pepřem a solí. Upečené maso nakrájíme na plátky, položíme do vymazaného pekáče, zasypeme houbami a zalijeme 3 vejci rozšlehanými v 1/2 l mléka. Posypeme strouhaným sýrem, sekanou petrželkou a v troubě zapečeme.

Uzené z mrkví

Uzenou rolku (i jiné libové uzené maso) nakrájíme na plátky, osmahneme na tuku. Lehce podlijeme vodou, přidáme Masox a dusíme. Když je maso téměř měkké, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a společně dusíme. Zahustíme hladkou moukou, podle chuti osolíme, opepříme a podáváme s vařenými brambory.

Krkovička s jablíčky a cibulí

Plátky krkovice naklepeme, osolíme, opaprikujeme. Naskládáme do pekáčku společně s pokrájenou cibulí a odkryté upečeme doměkka. K masu přidáme na plátky nakrájená jablka a ještě chvíli dopečeme. Během pečení podléváme vývarem nebo vodou.

Worcesterová krkovice

Plátky krkovice osolíme a polijeme worcesterem. Prokládáme na kolečka nakrájenou cibulí, stlačíme a necháme do druhého dne odležet. Očistíme od cibule, narychlo opečeme a přidáme odloženou cibuli z marinády. Je-li maso tužší, dodusíme pod pokličkou.

Madlenčina kotleta

4 kotlety, nožka klobásy, 2 plátky šunky, cibule, rajče, jablko, 2 stroužky česneku, 100 g tvrdého strouhaného sýra, grilovací koření, mleté jalovcové koření, sůl
Naklepané kotlety osolíme, potřeme grilovacím kořením a po obou stranách opečeme. Na dno olejem vymazané remosky dáme vrstvu nakrájené cibule, na kterou položíme polovinu kotlet. Posypeme kolečky pikantní klobásy osmažené spolu s plátky česneku a okořeníme jalovcovým kořením, překryjeme plátky šunky. Nahoru položíme zbytek kotlet, kolečka rajčat a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme doměkka, před dopečením posypeme ještě trochou strouhaného sýra smíchaného s nastrouhaným jablkem.

Z nouze rožnění

Vepřové maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, promneme s hořčicí, zalijeme olejem, necháme uležet. Do vymazaného pekáčku vrstvíme kousky masa, kolečka cibule, kolečka salámu, plátky slaniny, podle množství surovin. Mírně podlijeme vodou, přikryjeme a v troubě pečeme, až je maso měkké.

Bobky v zelí-recept

Vepřovou kýtu, kousek bůčku potřeme česnekem utřeným se solí, posypeme kmínem a společně s kouskem uzeného masa pečeme.
Podáváme s přílohou – bobky v zelí. Kysané zelí uvaříme ve vodě doměkka, scedíme a přes děravý cedník vytlačíme zbytek vody. Z bramborového těsta vyválíme tenké válečky, nakrájíme na malé kousky a zavařujeme do osolené vařící vody. Vaříme asi 5 minut, okapané dáme do uvařeného suchého zelí a promícháme s vypečenou šťávou z pečeného masa.

Kuřecí maso s brokolicí

Zbytky kuřecího nebo pečeného masa pokrájíme na kousky, opečeme na oleji, přidáme růžičky uvařené brokolice a zalijeme šlehačkou. Mícháme do zhoustnutí. Přidáme uvařené těstoviny, dochutíme solí, pepřem a na talíři sypeme strouhaným sýrem.

Zapékané kuřecí řízky

4 kuřecí řízky, 2 cibule, kapie, 150 g slaniny, 150 g sýra Eidam, šlehačka, sůl
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a naskládáme do tukem vymazaného pekáčku. Poklademe vrstvou nakrájené cibule, slaniny, kapie a na kostičky nakrájeného sýra. Zalijeme šlehačkou a zapečeme. Podáváme s opékanými brambory.

Kuřecí kousky v sekané

Smícháme 1 kg mletého masa, rohlík (namočený v mléce), 2 vejce, pokrájenou cibuli, pepř, sůl a dobře propracujeme. Do vymazaného pekáče dáme mleté maso, zatlačíme kousky osoleného kuřecího masa. Posypeme kmínem a v troubě upečeme doměkka. Podáváme s bramborovou kaší.

Kuřecí roládky

Plátky kuřecích řízků naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na každý kousek masa položíme plátek sýra a šunky. Svineme do roládky,zajistíme nití nebo jehlou. Obalíme v hladké mouce a prudce opečeme v rozpáleném tuku. Podlijeme horkou vodou a dusíme v tlakovém hrnci 20-30 minut. Šťávu zahustíme zakysanou smetanou. Podáváme s brambory nebo rýží.

Kuře na čínských polévkových nudlích

Do pekáče dáme rozpuštěné máslo, rozlámané čínské nudle, koření (podle chuti), cibuli nakrájenou na kolečka a kuřecí maso nakrájené na kousky,podlijeme vodou. Během pečení často podléváme. Podáváme bez přílohy.

Minútka Gyros

Plátky kuřecího masa naklepeme, ochutíme kořením Gyros, potřeme hořčicí s křenem a obalíme v polohrubé mouce. Smažíme v rozpáleném tuku. Po opečení dáme na jednu stranu plátek anglické slaniny, na druhou stranu plátek sýra Eidam. Vložíme zpět do pánve slaninou dolů a krátce (do rozpuštění sýra) osmahneme. Podáváme s brambory (nejlepší jsou „americké“) a zeleninovou přílohou.

24. července 2012

Kuře chrochtálek

kuře,4 plátky sýra,4 plátky šunky,2 bobkové listy,4 zrnka pepře, 4 kuličky nového koření,4 kuličky jalovce, 1/8 másla
Osolené kuře, ke kterému jsme přidali koření, pečeme za občasného podlévání na másle. Krátce před dopečením kuře rozporcujeme a na každou porci přitiskneme půl plátku šunky a tenký plátek sýra. Krátce zapečeme, aby se sýr jen částečně roztavil.

Zapečené kuřecí steaky s brokolicí

2 kuřecí prsa,sůl, pepř,mražená brokolice hrášek, kukuřice, 150 ml Rama Cremefine na vaření,20 hrnečky sýra niva či cihla, krabí tyčinky - dle chuti,olej
Kuřecí prsa naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka orestujeme na pánvi. Vložíme do zapékací mysky. Posypeme brokolicí, můžeme přidat i nakrájené krabí tyčinky, kukuřici, hrášek.Vložíme do trouby a necháme asi 10 minut prohřát. Zalejeme smetanou a posypeme nastrouhaným sýrem. Necháme ještě pět minut zapéct na kůrčičku a podáváme. Vhodné jsou vařené brambory, hranolky, americké brambory.

Kuřecí řízek s jogurtem

750 g kuřecích řízků,sůl,75 g máslo,200 g Rama Cremefine zakysaná smetana,150 g bílého jogurtu,1 dcl mléka,2 stroužky česneku
Nakrájené řízky mírně naklepeme, osolíme a na rozpuštěném másle zvolna opečeme po obou stranách.V misce prošleháme smetanu s jogurtem, mlékem a česnekem utřeným se solí a touto zálivkou zalijeme opečené řízky. Ještě chvíli společně podusíme. Podáváme s brambory nebo s rýží a zeleninovým salátem.

Recept na Čínu

0,5 kg kuřecího masa,lžička cukru,lžička pepře,lžička pálivé papriky,lžička soli,lžička kari,lžíce sojové omáčky,lžíce solamylu, 3 lžíce vody,vejce
Kuřecí maso pokrájíme na nudličky a smícháme s uvedenými ingrediencemi. Necháme v ledničce alespoň 6 hodin odležet. Na pánvi můžeme k masu přidat cibuli nebo pórek.

Kuřecí nudličky s nivou a smetanou

600 g kuřecího masa,20 g šunky,pórek,0,15 l kuřecího vývaru,100 g nivy,Rama Cremefine na vaření,olej, grilovací koření, mandle
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, okořeníme a orestujeme v rozpáleném tuku. Přidáme na kolečka nakrájený pórek, na nudličky nakrájenou šunku a krátce orestujeme. Poté přidáme na kostičky nakrájenou nivu, prohřejeme a zalijeme vývarem. Až se niva rozpustí, přidáme Rama Cremefine smetanu na vaření, zavaříme a nakonec posypeme zelenou petrželkou a sekanými mandlem.

Kuřecí kousky se smetanovou kari omáčkou

500 g těstovin (nejlépe Penne),300 g kuřecích prsíček,4 dcl Rama Cremefine na vaření,2 dcl suchého bílého vína,2 dcl kuřecího vývaru nebo bujónu,2 střední bílé cibule,2 lžíce olivového oleje, lžička másla,lžička kari, lžička mleté kurkumy, sůl, pepř
Kuřecí prsa nakrájíme na cca 2 cm kousky. Na velké pánvi, nejlépe woku, rozehřejeme olivový olej a máslo. Zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a kuřecí orestujeme. Osolíme, dle chuti přidáme pepř. Maso vyjmeme, vzniklou šťávu zaprášíme kari a mletou kurkumou, podlijeme bílým vínem a vývarem. Necháme cca 15 minut vařit. Přilijeme smetanu, vaříme do zhoustnutí.Dosolíme, případně přidáme špetku pepře. Do omáčky vrátíme orestované kuřecí maso a prohřejeme. Podáváme s těstovinami, nejlépe penne uvařené „al dente“.

Kuřecí nudličky s těstovinami

sáček těstovin,400 g kuřecího masa,150-300 g žampionů, pórek, 2 lžíce hořčice Hellmann‘s,svazek jarní cibulky,200 ml Rama Cremefine na vaření
Nejprve dáme vařit těstoviny. Mezitím si osmahneme cibulku, přidáme, kuřecí maso nakrájené na nudličky, osolené, opepřené, dochucené Knorr kořenícím mixem Gyros, osmahneme. Potom přidáme žampiony (nejlepší jsou z plechovky), porek, vše prohřejeme.Nakonec přidáme hořčici a vše zalijeme Rama Cremefine na vaření. Necháme lehce provařit a smícháme s uvařenými těstovinami.

Kuřecí řízky s brokolicí a sýrem

4 kuřecí řízky,500 g brokolice,150 g strouhaný sýr na zapečení nebo plátkový,sůl, pepř, koření podle vlastní chutě,Rama Culinesse
Řízky naklepeme a osolíme, opepříme a okořeníme, jak kdo má rád. Brokolici ohřejeme nad párou do poloměkka (nevařit doměkka!! – je lepší tvdrší). Pak po vychladnutí nasrtouháme na hrubém struhadle. Řízky orestujeme z obou stran, pak dáme do vypékací misky – na ně navršíme nastrouhanou brokolici a posypeme sýrem (nebo poklademe plátkovým sýrem). Dáme zapéct –stačí chvilku, jen než sýr změkne. Pokud nechceme „žhavit“ troubu – dá se brokolice i sýr na řízky přímo na pánvičce a zapeče se tam (ideální je pokud máme poklici na pánvičku). Příloha – brambory, nebo co kdo má rád.

Kuřecí prsíčka s hermelínem

600 g kuřecích prsíček,hermelín, 100 g nivy,hrst oloupaných hrubě posek. mandlí,80 g másla, lžíce polohrubé mouky,1 dcl bílého vína,1 dcl Rama Cremefine smetana ke šlehání, pepř, sůl, provensálské koření, olej
Kuřecí prsíčka nakrájíme na řízky a naklepeme. Osolíme a opepříme. Na každý plátek položíme hranolek hermelínu a hrubě posekané mandle, sepneme párátky. Opečeme na oleji, až jsou prsíčka měkká. Mezitím si připravíme z vrchovaté lžíce polohrubé mouky, soli a másla světle zlatavou jíšku. K ní přidáme rozdrobenou nivu, víno, provensálské koření a nakonec Rama Cremefine ušlehanou šlehačku. Obložíme citronem.

Kuře na žampionech s česnekem

kuře,balení sterilovaných žampionů,4 stroužky česneku,3 lžíce másla,cibule,3 lžičky grilovací koření,2 g sůl, balení Knorr vývar
Cibuli nakrájíme, zpěníme na másle, přidáme zcezené žampiony, poklademe rozčtvrceným kuřetem posolíme, posypeme grilovacím kořením a prolisovaným česnekem, podlijeme vodou,přidáme Knorr vývar a vaříme do měkka. Po uvaření můžeme zahustit moukou rozmýchanou ve vodě. Mouku používáme tak jak je kdo zvyklý.Také lze po uvaření z kuřete sundat kůži ale to záleží na chuti každého z nás. Jako přílohu lze použít kynutý knedlík, ale i vařené brambory.

Mexické kuře

2 lžíce lžíce oleje, 8 kuřecích stehýnek,jemně pokrájená cibule, lžička mletého koriandru, 450 g rajčat, 2 lžíce rajčatového protlaku, 125 g mražených zrnek kukuřice sůl, pepř, 2 sáčky rýže, 4 papriky
Ve velké pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm kuřecí stehýnka dokud nezhbnědnou. Vyndejte je z pánve a dejte stranou. Přidejte cibuli a osmažte ji, pak vmíchejte koriandr. Přidejte pokrájená rajčata a rajčatový protlak. Vložte stehýnka a na mírném plameni duste asi 20 minut nebo dokud není maso měkké. Přidejte kukuřici a duste další 3 – 4 minuty. Osolte a opepřete dle chuti. Podávejte s rýží a salátem z různobarevných paprik. Mexicke kuře

Kuře zapečené s nivou a šlehačkou

4 kuřecí čtvrtky,25 dkg nivy,Rama Cremefine šlehačkana vaření, brambory,Knorr grilovací koření, sůl
Oškrábeme brambory a nakrájené na cca 1,5cm hrubé plátky poklademe na dno pekáče ( i v několika vrstvách). Osolíme a přidáme omyté kuřecí čtvrtky, které mírné okořeníme Knorr grilovacím kořením. Zasypeme na hrubším struhadle nastrouhanou nivu a zalijeme šlehačkou. Pečeme v troubě dokud není maso měkké. Podáváme se salátem s čínského zelí nebo oblohou.

Kuřecí překvapení

4 kuřecí řízky,2 červené papriky,2 cibule, 3 žampiony,8 větších brambor,150 g tvrdého sýra, Rama Máslová,sůl, pepř, grilovací koření a kmín
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a okořeníme.Brambory a žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli pokrájíme na kolečka a papriku na proužky. Do zapékací misky vložíme alobal, který vymažeme Ramou. Poklademe na něj pokrájené brambory, které osolíme a okmínujeme. Na ně položíme řízky, cibuli, papriku a žampiony.Přikryjeme alobalem a dáme na 30 minut zapéct do trouby. Poté z vrchu alobal odejmeme a posypeme strouhaným sýrem a ještě chvíli zapečeme.

Kureci řizek s prekvapenim

Kuřecí nudličky s Nivou a Ramou

600 g kuřecího masa,20 g šunky, pórek, grilovací koření,150 ml kuřecího vývaru, 100 g nivy,Rama Cremefine zakysaná smetana, olej, petrželka
Kuřecí maso nakrájené na nudličky okořeníme a orestujeme na rozpáleném tuku. Přidáme na kolečka nakrájený pórek, na nudličky nakrájenou šunku a krátce orestujeme. Po chvíli přidáme na kostičky nakrájenou nivu. Prohřejeme a zalijeme vývarem. Až se niva rozpustí přidáme Rama Cremefine smetanu na vaření a nakonec posypeme zelenou petrželkou. Podáváme s vařenými brambory. Rama Cremefine smenatu na vaření můžeme nahradit Rama Cremefine zakysanou smetanou.

Marinádované kuřecí maso

2 vejce,lžíce magi,lžíce solamylu,lžička kari,lžička sladké papriky, lžička černého pepře,5-6 stroužků česneku
Řízky naklepeme a mírně osolíme. Všechny ingredience smícháme dohromady a řízky v nich jakoby obalíme a vkládáme je do nádoby, nejlépe s víkem. Zbytek marinády můžeme vylít na řízky, vše zavřeme a dáme na 24 hodin do chladna, aby se nám maso pěkně uleželo. Pak jen osmažíme v oleji.

Zapečené kuřecí řízky se smetanou na šlehaní

4 kuřecí prsní řízky,10 dkg debrecínky,10 dkg eidamu vcelku, 250 ml Rama Cremefine smetana na šlehání, sůl, pepř
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme.Eidam nastrouháme. Do remosky nebo pekáčku dáme řízky, na každý položíme plátek debrecínky, zasypeme strouhaným sýrem a opatrně zalijeme Rama Cremefine smetanou ke šlehání. Dáme zapéct asi na 45 minut.

Kuřecí na hořčici

500 g kuřecích prsou,svazek pórku,2-3 lžíce Plnotučná Hořčice Hellmann's,Rama Cremefine smetana na vaření,sůl, pepř, olej
Kuřecí prsa podusíme na trošce oleje doměkka (přidat sůl a pepř). Když je maso měkké, přidáme pórek nakrájený na kolečka a chvilku dusíme.Nakonec přidáme hořčici a celou směs zalijeme Rama Cremefine smetanou na vaření. Necháme projít varem a podáváme s těstovinami.

Kuřecí řízky na ruby

Kuřecí řízky zbavíme blan, omyjeme, naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme, ale pozor! ve vajíčku, pak ve strouhance, v hladké mouce a opět ve vajíčku. Ihned dáváme na rozpálený tuk. Podáváme s bramborovou kaší. Smažena kureci prsička naruby

Kuřecí řízek se špenátovou náplní

4 řízky z kuřecích prsou (po 150g),Knorr Obalovací směs - trojobal,225 g listového špenátu,2 lžíce Rama Cremefine - zakysaný krém,sůl, pepř, muškátový oříšek,olivový olej Bertolli Classico
Listový špenát rozmrazíme a ochutíme solí,pepřem a muškátovým oříškem. Vmícháme Ramu Cremefine zakysaný krém smetanu a prohřejeme.Do každého kuřecího řízku ze strany vyřízneme kapsu. Kapsu naplníme špenátem a otvor uzavřeme párátkem. Vzniklé balíčky namočíme ve vodě a obalíme v Knorr Obalovací směsi. Maso není třeba solit, výrobek již obsahuje sůl. Smažíme na rozehřátém oleji při střední teplotě po obou stranách dozlatova. Podáváme nejlépe s bramborami a zeleninou.

Kuře v listovém těstě

4 kuřecí prsa (lepší stehenní řízky), 250 g žampionů,balení listového těsta, 80 g anglické slaniny,cibule,  vejce, sůl, pepř, sezamové semínko na posypání balíčků
Osolená a opepřená kuřecí prsa opečeme z obou stran. Rozpustíme máslo, na kterém jemně osmahneme krájenou cibuli. Přidáme na plátky krájené žampióny a podusíme. Ochutíme solí a pepřem, necháme vychladnout. Z listového těsta vyválíme čtverec. Vložíme kuřecí prso, obložíme žampióny, navrch dáme plátek slaniny a zabalíme.Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při teplotě 200°C zhruba 20 minut. Podáváme samostatně nebo s vařenou zeleninou.

Úžasná kuřecí jatýrka

balení kuřecích jater,20 plátků anglické slaniny,dle chuti brambory, tatarská omáčka Hellmann’s
Kuřecí jatýrka jednotlivě zabalíme do plátků anglické slaniny a upevníme párátky. Naskládáme do zapékací misky a pečeme v předehřáté troubě až slanina zrůžoví. Zapékací misku nemusíme vymazávat, játra nesolíme, při pečení přijmou chuť slaniny. Podáváme s vařenými brambory, tatarskou omáčkou Hellmann‘s a hlávkovým salátem.

Zapečená kuřecí prsa se žampiony

40 dkg kuřecí prsa,3 dcl Rama Cremefine na vaření,20 dkg madeland (nebo jiný tvrdý sýr),stroužek cibule,30 dkg žampionů, lžička sladké papriky, lžička soli, lžičky pepře,lžíce olivový olej Bertolli,lžíce másla,lžička tabasca (nebo jiného ostré koření)

Kuřecí prsa nakrájíme na velké nudle, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme sladkou paprikou a necháme několik hodin,nejlépe do druhého dne odležet. Mezitím si na plátky nakrájíme žampiony, pokrájíme cibuli.Polovinu žampionů osmahneme na másle s cibulí,osolíme a přidáme tabasco. Do zapékací mísi poklademe připravená kuřecí prsa, posypeme strouhaným sýrem, osmahnutými žampiony s cibulkou a vše zalijeme Rama Cremefine na vaření. Dáme zapéci cca na 30min. Hotový pokrm ještě přizdobíme zbytkem žampionů, které také osmahneme na másle. Podáváme s vařeným bramborem.

Kuřecí směs v bramboráku

300 g kuřecího masa,½ lžičky karí,½ lžičky grilovacího koření, lžička sojové omáčky,sklenice leča,2 stroužky česneku,lžíce Kečup Hellmann‘s, cibule, olej
Připravíme si těsto na bramboráčky jak ho máme rádi a upečeme je. Zároveň si připravíme náplň –maso orestujeme na oleji, přidáme koření, lečo,česnek, kečup Hellmann‘s a cibuli nakrájenou na kousky. Vše prohřejeme. Nakonec dáme směs na bramborák a ten přehneme na polovic.

Zapečené brambory se smetanou a česnekem

1 kg brambor,5 stroužků česneku,2 balení Rama Cremefine na vaření,200 g kuřecího nebo vepřového masa,4 lžičky Rama Classic,25 dcl tvrdého sýra (dle vaši chuti a výběru),hovězí bujón Knorr

Nejprve nakrájíme nadrobno maso (dle vašeho výběru) a orestujeme na pánvi a zatím necháme stranou. Syrové brambory nakrájíme na kolečka a poklademe na pekáč. Na brambory dáme sádlo nebo máslo a posolíme, dáme další vrstvu brambor a posypeme Sypkým Hovězím bujónem Knorr (opatrně aby jste to neměli moc slané). Na další vrstvu brambor prolisujeme hlavu česneku (rovnoměrně), přidáme orestované kostičky masa, posypeme bujónem a polijeme Rama Cremefine na vaření. Pak dáme další vrstvu brambor, kterou také posypeme Sypkým Hovězím bujónem Knorr a také polijeme Rama Cremefine na vaření. Pak dáme péci do předehřáté trouby a před koncem přidáme nastrouhaný nebo nakrájený sýr.

Kuřecí nebo krůtí nudličky

600 g kuřecích nebo krůtích prsou,cibule,,menší pórek,4 rajčata, 4 žampiony,50 g nasekaných upražených mandlí nebo arašídů,2 lžíce Bertolli Classico olivový olej,2 lžíce sójové omáčky,lžička cukru,vejce,lžička solamylu,lžička směsi Čína,dcl bílého vína
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme a naložíme do směsi oleje, sójové omáčky, solamylu, cukru,vejce a koření. Necháme uležet alespoň 12 hodin.Potom smažíme na oleji a postupně přidáváme na proužky nakrájenou cibuli, pórek, žampiony a na dílky nakrájená rajčata. Nakonec přidáme nasekané arašídy (mandle), podlijeme bílým vínem, krátce podusíme a podáváme nejlépe s rýží.

Kuřecí řízky se šunkou a žampiony v alobalu

4 ks kuřecích prsíček,10 dkg šunky,10 dkg žampionů,Rama Classic,Rama Culinesse,sůl, pepř
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme, opečeme po obou stranách na pánvičce s rozehřátým olejem a přeložíme na 4 čtverce alobalu. Žampiony pokrájíme na plátky, osmažíme na másle a rozložíme na kuřecí řízky. Šunku nakrájíme na hranolky, navršíme na řízky, alobal dobře uzavřeme, přeložíme na pánvičku a zapečeme. Jakmile se alobal nafoukne, pokrm vyjmeme, alobal rozstřihneme a podáváme.

Kuřecí prsíčka se sýrem

400 g kuřecích prsíček,400 g tvrdého sýra,lžička soli, lžička pepře,lžička sladké papriky,lžička pálivé papriky,125 ml Rama Cremefine na vaření,10 dkg Rama Classic
Kuřecí prsíčka omyjeme, jemně naklepeme,osolíme, opepříme, poprášíme z obou stran sladkou i pálivou paprikou. Vložíme do vymazaného pekáčku máslem. Posypeme nastouhaným tvrdým sýrem. Do rohů pekáčku nalijeme smetanu. Před vložením do trouby posypeme jemně paprikou a pokladame 4 slabé plátky másla. Pečeme ve vyhřáte troubě.

Falešný kuřecí řízek

2 vejce,0,25 l mléka,200 g zbytek tepelně upraveného kuřecího masa,2 stroužky česneku,lžíce Aromat Knorr, sůl, špetka kypřícího prášku,polohrubá mouka,Rama Culinesse,petrželová nať
Žloutky smícháme s mlékem, přidáme nadrobno nakrájené maso, rozetřený česnek, jemně nasekanou nať, Aromat Knorr, špetku prášku do pečiva a osolíme. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Těstíčko pak klademe lžící do rozpáleného tuku jako kopečky, které rozetřemena na placičky.

Zapečený kuřecí plátek

4 kuřecích řízků,12 brambor,100 g plátkového sýra, 100 g slaniny,250 ml šlehačky,1 dcl vývaru,5 stroužků česneku, sůl, pepř, kmín, olej
Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme.Pekáček potřeme olejem, maso naskládáme na dno, na maso položíme anglickou slaninu.Brambory oškrábeme, nakrájíme na plátky a po vrstvách, které vždy osolíme a okmínujeme naskládáme na maso. Pečeme asi 30minut. Poté maso zalijeme směsí šlehačky a vývaru, do které jsme přidali nastrouhaný česnek. Po zalití na směs naskládáme plátkový sýr a pečeme ještě asi 15 minut.

23. července 2012

Kuře v bylinkovém těstíčku

Vymícháme těstíčko ze 2 vajec, trochy mléka, 3 lžic hladké mouky, 1 lžíce Solamylu, 1/2 prášku do pečiva, nasekaných bylinek (petrželka, oregano,bazalka), Vegety nebo soli. Kuřecí prsa nakrájíme na kousky, obalujeme v těstíčku a smažíme v rozpáleném tuku. Podáváme s hranolky,bramborovou kaší, zeleninovým salátem.

Zeleninové rizoto

cibule,sterilovaný hrášek,sterilovaný kukuřice,hrnek rýže,0,5 kostky bujónu,kari,sůl,strouhaný sýr
Uvaříme rýži v bujónu. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme zeleninu, prohřejeme, pak promícháme s rýží a okořeníme podle chuti. Na talíři posypeme strouhaným sýrem, případně přelijeme kečupem.

Teplý banánový moučník na neděli

2 vejce,4 zralé banány (vidličkou rozmačkané),150 g bílého jogurtu,40 g rozpuštěného másla,vanilkový cukr,300 g hladké mouky,150 g tmavého hnědého cukru,vrchovatá lžička mleté skořice,lžička prášku do pečiva,lžička jedlé sody
kávový sirup: 160 g cukru,180 ml vody,lžička instantní kávy
Předehřejte troubu na 180 ºC. Kulatou formu o průměru 20cm vymažte máslem, a dno vyložte pečícím papírem – dobře k tuku přilne. V robotu nejprve ušlehejte vejce, poté přidejte cukr (vanilkový i hnědý) a šlehejte pět minut. Přidejte jogurt, banány, skořici a nechte dobře promíchat. Nakonec přisypte přes jemný cedník nebo síto i mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu. Zamíchejte s rozpuštěným máslem a přemístěte do připravené formy.Dejte péct do trouby asi na 50 minut. Po vytažení z trouby nechte ještě 5 minut stát, potom překlopte na kovovou mřížku a opatrně sloupněte pečící papír. Do kastrůlku dejte suroviny na kávový sirup. Na středním ohni zahřívejte, až se káva a cukr rozpustí, ale nevařte.Polovinou sirupu přelijte upečený moučník, druhou polovinu si uschovejte na servírování. Podávejte se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou a džbánkem kávového sirupu.

Špagety s bazalkou

250 g špaget,lžíci olivového oleje,250 g třešňových rajčátek nakrájených na polovinu,1-2 velké stroužky česneku jemně rozdrcený,50 g rokety,trochu čerstvé bazalky, může být i sušená,130 g Mozzarelly nastrouhané nebo nakrájené na kousky, sůl, pepř
Špagety uvaříme v osolené vodě, tak aby byly pevné na skus. V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme nakrájená rajčata, česnek, roketu a bazalku. Osolíme, opepříme a promícháváme, aby lístky zavadly a rajčata se začala scvrkávat. Tento proces trvá jen chvilku. Potom špagety vrátíme do hrnce a posypeme sýrem. Dáme na střední oheň a všechno opatrně promícháme, nejlépe vidličkami až sýr změkne. Podávejte horké, aby sýr nezgumovatěl.

Šátečky plněné švestkami

balíček listového těsta,12 sušených švestek bez pecek,12 mandlí, spařených a oloupaných,6 plátků anglické slaniny cca 120 g,vejce – rozšlehané
Místo pecky vložte do každé švestky mandličku. Těsto vyválejte dotenka a rozkrojte na 6 čtverců o straně zhruba 9 cm. Na každý čtverec pak položte 2 naplněné švestky a překryjte je plátkem anglické slaniny a přeložte. Okraje k sobě přitisknete vidličkou, šátečky potřete vejcem a pečte dozlatova v předehřáté troubě na 220 C cca 15 min.

Špaldovo – pohankové placičky

80 g pohankových vloček,BIO100 g celozrnné špaldové mouky, 80 g tuku nebo oleje,BIO vejce,vanilkový cukr,špetka kypřícího prášku bez fosfátů,BIO marmeláda na plnění,BIO sekané ořechy nebo semínka dle potřeby
Pohankové vločky, špaldovou mouku, tuk, vejce, cukr a kypřící prášek smícháme dohromady a zpracujeme těsto. Z hotového těsta vytvoříme placičky, které pokládáme na suchý nevymaštěný plech. Uprostřed každé placičky vytlačíme důlek, který naplníme marmeládou, můžeme také posypat ořechy nebo semínky. Pečeme pomalu na suchém plechu do zrůžovění.

Vajíčkový toast s hermelínem

8 plátků toastového chleba, 3 vejce, hermelín, 3 lžíce mléka, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, tuk na smažení
Do misky rozklepneme vejce, přidáme mléko, sůl, pepř, prolisovaný česnek a vše dobře rozšleháme. Hermelín podélně rozkrájíme na 4 plátky. Mezi dva plátky toastového chleba vložíme vždy jeden plátek hermelínu a dobře přitiskneme. Získaný dvojitý toast namočíme z obou stran ve vejci s mlékem. Na pánvi rozehřejeme tuk a toasty v něm z obou stran osmažíme. Podáváme horké, obložené čerstvou nebo nakládanou zeleninou.

Toast s hruškou

4 housky, 160 g anglické slaniny, 2 hrušky, 2 lžíce rybízové marmelády, 100 g nivy, 1/2 dl smetany, 4 vlašské ořechy, 50 g másla, mletý zázvor
Hrušky dobře omyjeme, podélně rozkrojíme na plátky a odstraníme z nich jádřinec. Nivu rozmačkáme vidličkou a našleháme do pěny se smetanou. Jádra vlašských ořechů vyloupeme. Housky rozpůlíme, z obou stran nasucho opečeme a troubu předehřejeme na 200 °C. Opečené housky na rozkrojené straně slabě potřeme máslem, položíme na ně anglickou slaninu a plátek hrušky. Střed hrušky potřeme rybízovou marmeládou a na ni navrstvíme ušlehanou nivu.Zapékáme v předehřáté troubě 3-5 minut. Hotový toast posypeme podle chuti špetkou zázvoru a ozdobíme půlkou jádra vlašského ořechu.

Plněná bageta

2 bagety, 240 g šunky, 240 g pórku, 4 vejce, 200 g tvrdého sýra Krystal, 400 g rajčat, sůl, majoránka, mletý pepř, bazalka, zelená petrželka, mletý zázvor
Bagetu příčně rozkrojíme na dvě stejné poloviny. Vrchní část bagety odkrojíme ostrým nožem (asi 1/5 horní části).Prstem odstraníme část střídky po celé délce tak, aby v bagetě zbyla kůrka a asi 1 cm těsta. Tím vytvoříme válcovitou dutinu, která se plní. Vnitřek bagety vyložíme plátky šunky, na ni nasypeme na kolečka nakrájený pórek a nadrobno nakrájená rajčata. Osolíme a posypeme pepřem a bazalkou. Troubu předehřejeme na 200 °C. Vejce rozklepneme do hrnečku, přidáme k nim trochu majoránky,zázvoru a rozšleháme je. Touto směsí zalijeme náplň v bagetě. Poloviny baget položíme na alobal a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 5 minut, potom bagetu posypeme sýrem, snížíme teplotu na polovinu a dalších 5 minut dopékáme. Zdobíme sekanou zelenou natí.

Toast se žampióny

4 plátky chleba, 300 g žampiónů, pórek,  hermelín,2 lžíce másla, sůl, mletý pepř, kmín
Pórek a žampióny dobře opereme. Pórek nakrájíme na kolečka. Žampióny očistíme a nakrájíme na plátky. Na pánvičce rozpustíme lžíci másla a osmahneme na něm pórek se žampióny (asi 4 minuty). Potom přidáme trochu vody a kmínu a podusíme asi 10 minut. Nakonec směs osolíme a opepříme. Krajíčky chleba opečeme z obou stran. Hermelín nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 220 °C. Krajíčky chleba slabě potřeme máslem, navrstvíme na ně dušené žampióny s pórkem a poklademe plátky hermelínu. Zapékáme v předehřáté troubě 3 - 5 minut.

Havajský toast

8 plátků toastového chleba, 160 g šunky, 200 g ananasového kompotu, 160 g tvrdého sýra (Eidam, Primátor), 50 g másla, karí koření
Toastový chléb z obou stran mírně opečeme. Ananas necháme dobře okapat. Tvrdý sýr najemno nastrouháme. Troubu předehřejeme na 200 °C. Plátky toastů slabě potřeme máslem, na každý položíme plátek šunky, na ni rovnoměrně rozložíme kousky ananasu a posypeme strouhaným sýrem. Zapékáme v předehřáté troubě 5 - 8 minut. Před podáváním můžeme toasty ochutit špetkou kari koření.

Vajíčkový toast

4 plátky chleba, 4 vejce, 80 g majonézy, 120 g nakládaných okurek, cibule, hořčice, mletý pepř (nahrubo drcený), sůl, mletá paprika, karí koření
Vejce uvaříme natvrdo, ochladíme, oloupeme a nadrobno rozkrájíme. Cibuli oloupeme a spolu se sterilovanou okurkou nakrájíme na kostičky. Vejce, cibuli a okurku dáme do misky, přidáme majolku, hořčici, papriku a kari koření a vše dobře promícháme. Podle potřeby dochutíme solí.Krajíčky chleba opečeme z obou stran. Opečený chléb potřeme připravenou vaječnou směsí a ihned podáváme.

Toast s pórkem

4 housky, 300 g pórku, 200 g šunky, 150 g tvrdého sýra, 50 g másla, sůl
Pórky dobře opereme, odkrojíme povadlé zelené části a nakrájíme je na špalíčky asi 7 cm dlouhé. Potom pórky doměkka povaříme (asi 10 minut) v osolené vodě a necháme okapat. Housky rozkrojíme a z obou stran opečeme. Tvrdý sýr najemno nastrouháme. Troubu předehřejeme na 200 °C.Půlky housek slabě potřeme máslem a položíme na ně plátky šunky a špalíčky pórku. Nakonec toast posypeme sýrem. Zapékáme v předehřáté troubě 5 minut.

Bagetka s kuřecím masem

2 bagety, 0,5 kuřete, hlávkový salát, 4 rajčata, salátová okurka, 80 g oliv, 100 g majonézy, 2 lžíce bílého vína, lžička karí koření, citrónová šťáva, moučkový cukr
Bagetky podélně rozpůlíme, vydlabeme z nich střídku a po obou stranách je opečeme. Uvařené nebo grilované kuře vykostíme a maso pokrájíme na silnější proužky. Salát rozebereme na jednotlivé listy, dobře opereme a necháme okapat. Zároveň omyjeme rajčata a okurku a obojí nakrájíme na kolečka. Majonézu rozmícháme s bílým vínem, ochutíme cukrem a citrónovou šťávou. Nakonec přimícháme kari koření. Na opečené půlky bagetky rozložíme listy salátu, na něž střídavě klademe proužky kuřete, kolečka rajčat a okurky. Nakonec bagetky přelijeme ochucenou majonézou a ozdobíme olivami.

Toast se šunkou a křenem

8 plátků toastového chleba, 160 g šunky, 8 rajčat (malá), pórek, 8 plátků tvrdého sýra, 100 g křenu, 50 g másla, mletý pepř, mletá paprika
Krajíčky toastového chleba opečeme z obou stran.Rajčata a pórek dobře omyjeme. Pórek pokrájíme na kolečka, rajčata příčně nakrájíme na měsíčky tak, aby se nerozpadla. Křen očistíme a nastrouháme. Troubu předehřejeme na 200 stupňů C. Každý toast slabě potřeme máslem a položíme na něj plátek šunky. Do středu toastu dáme nakrojené rajče, posypeme je pórkem a křenem, přikryjeme plátkem sýra a okořeníme pepřem a paprikou.Zapékáme v předehřáté troubě 3 - 5 minut.

Bramborový salát moravský

uvařené brambory, sterilovaný celer, cibule, olej,ostřejší sladkokyselý nálev, sůl, pepř
Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Celer nakrájený na kostičky uvaříme ve sladkokyselém nálevu nebo použijeme sterilovaný. Do mísy klademe vrstvu na plátky nakrájených brambor, posolíme, opepříme, pokapeme olejem a pikantním nálevem, posypeme nadrobno nakrájenou cibulí a okapaným celerem. Pak klademe další vrstvu - brambory, sůl,pepř, olej, nálev, cibulka, celer. Nálev má být pikantní, použijeme i nálev z celeru. Salát přikryjeme a necháme uležet, nejlépe přes noc. Pak jej zamícháme a podle potřeby dochutíme.

Mexický salát

ananas, rýže, smetana, citrónová šťáva, sůl
Pokud máme, tak z čerstvého ananasu, jinak z kompotu, nakrájíme malé kousky a smícháme se stejným množstvím vařené studené rýže. Vše přelijeme smetanou, kterou lehce osolíme a zakapeme citrónovou šťávou.