27. dubna 2012

Sladko - kyselá kuřecí pánev


300 g kuřecích prsou ,bílek ,lžička škrobu ,2 lžíce sójové omáčky ,svazek jarních cibulek ,250 ml ananasu v plechovce ,2 lžíce ananasové šťávy ,20 g oříšků kešu,lžíce olivového oleje ,375 ml vody , lžíce citrónové šťávy ,lžička Maggi Harmonie Chuti ,lžíce tmavé jíšky

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky. Smícháme bílek, škrob, polovinu sójové omáčky a přidáme maso. Zamícháme a necháme 30 minut odpočinout.Jarní cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Ananas scedíme, odložíme si 2 polévkové lžíce ananasové štávy a ananas nakrájíme na kousky. Kešu oříšky opražíme.Na pánvi (nejlépe Wok) necháme rozehřát olej, jarní cibulky krátce podusíme a vybereme je. Na tentýž olej dáme maso, opečeme a vybereme.Do štávy na pánvi přilijeme vodu, vmícháme zbytek sójové omáčky, přidáme tmavou jíšku a vaříme 2 minuty.Přidáme kuřecí prsa, jarní cibulky, kousky ananasu a ananasovou štávu a ohřejeme.Dochutíme citrónovou štávou, MAGGI Harmonií Chuti a navrch nasypeme kešu oříšky.


Rumcajs


30 dkg salám Junior vcelku ,15 dkg tvrdý sýr vcelku , tatarka ,2 menší cibule ,2 dcl sladkého kečupu ,3 lžíce plnotučné hořčice, lžíce oleje, lžíce octu,3 kostky cukru
Do malého kastrolku dáme prohřát všechny ingredience dohromady - olej, cukr, kečup, hořčice. Nesmí vřít, jen aby se to spojilo v omáčku a cukr se rozpustí a necháme vychladit.  Mezitím si na hrubém struhadle nastrouháme salám Junior, na jemném struhadle tvrdý sýr,nadrobno nakrájíme cibulku. Vše zamícháme dohromady i s tatarkou a vychladlou omáčkou. Mažeme na veku nebo jakékoliv pečivo. 

Rychlá pomazánka na bílé pečivo

15 dkg měkkého salámu, 15 dkg tvrdého sýra, 3 kyselé okurky, 3 vejce na tvrdo, cibule, balení Majonéza,  bílý jogurt, lžíce plnotučné hořčice
Všechny ingredience nakrájíme na malé kousky, promícháme s Majonézou, jogurtem a hořčicí a necháme chvíli odležet. Případně můžeme přidat papriku, 

Pomazánka z krabích tyčinek

balení krabích tyčinek, majonéza, jogurt bílý, cibule, sůl, koření dle chuti
Nakrájíme nadrobno cibuli dle chuti, nastrouháme nebo nakrájíme nadrobno krabí tyčinky a smícháme s majonézou a jogurtem. Ochutíme solí a nějakým kořením. 

Vaječná pomazánka s pažitkou

svazek pažitky, 100 g krémového sýru, 80 g Maggi Majonézy, jablko, cibule, 2 vejce, citrón
Svazek pažitky nakrájíme, smícháme s krémovým sýrem, Maggi Majonézou, nastrouhaným jablkem, malou nadrobno nakrájenou cibulkou a 2 rozkrájenými natvrdo uvařenými vejci.Ochutíme citrónem, osolíme .

Tvarůžková pomazánka

balení olomouckých tvarůžků, cibule, sůl, petrželka, červená paprika, 100 g másla, syrová zelenina na ozdobu, pečivo (chléb, veka)
Máslo utřeme, přidáme měkce utřené tvarůžky, jemně sekanou cibulku, zelenou petrželku, ochutíme solí, paprikou a všechno dobře promícháme. Mažeme na chléb. 

Švagrova pomazánka

4 mrkve, 300 g tvrdého sýru, větší cibule, 4 sterilované okurky, sáček oliv, lžička kapari, 200 ml majonézy nebo majolky, špetka vegety, špetka kari,  špetka tymiánu, špetka pepře,  špetka soli
Všechny suroviny nastrouhat, olivy a cibuli nakrájet a smíchat. 

Kabanosová pomazánka

20 dkg kabanosu, cibuli, 4 tavené sýry, 3 lžíce tatarské omáčky - majolky, 3 špetky majoránky
Kabanos svlékneme, cibuli oloupeme a umeleme v robotu přidáme sýr a tatarskou omáčku anebo majolku. To vše zamícháme a přidáme majoránku. 

Dánská pomazánka

vejce, 200 g uzené ryby, 0,5 kysané smetany, špetka soli,  lžička kari,  špetka petržele
Vajíčko uvaříme natvrdo (čtyři až pět minut po době varu). Poté vejce oloupeme a nakrájíme nadrobno.Uzenou rybu zbavíme kůže a kostí a rozmačkáme na kousky. Smícháme s vajíčkem, petrželí a smetanou. Dochucujeme .

Pomazánka z tresčích jater

konzerva tresčích jater, balení pomazánkového másla, 1 taveného sýru, menší cibule, trochu pórku, špetka soli, lžička citrónové štávy, špetka estragonu 
Tresčí játra (bez oleje) dáme do misky a rozmačkáme. Přidáme pomazánkové máslo, sýr, cibuli a pórek.Vše utřeme. Nakonec dochutíme solí, 

Pomazánka z Moravanky

Moravanku (nakládanou zeleninu), 30 dkg točeného salámu, tatarku, majonézu 
Moravanku a točený salám umeleme a dle potřeby přidáme tatarku a majonézu.Už ničím nedochucujeme.Mažeme na pečivo. 

Uzeninová pomazánka

30 dkg odřezků libovolných uzenin, uzeného masa, 0,5 balení majonézy, 300 ml sterilované zeleniny (typu Hradištanka nebo Hanačka), 10 cm póru, sůl, mletý pepř
Odřezky a okapanou zeleninu pomeleme na masovém strojku najemno, na velmi drobno nakrájíme pórek. Vmícháme majonézu a dle chuti přidáme. 

Rychlá tvarohová pomazánka

tvaroh, 2 tavené sýry bez příchuti, cibuli, 1 hořčici, kečup, papriku nebo petrželku či pažitku
Cibulku a ostatní zvolenou zeleninu najemno pokrájíme, vložíme do plytkého talířku. Přidáme tvaroh, tavené sýry, hořčici a kečup (množství dle libosti a dle chuti pomazánky) a vše pečlivě prohněteme .

Paštiková pomazánka

1 Lučina, 0,5 játrové paštiky, 15 dkg měkkého salámu, 5 dkg tvrdého salámu, 50 g cibule, špetka chilli koření, Majonéza 
Paštiku s Lučinou našleháme, přidáme prolisovaný měkký salám, najemno nakrájenou cibuli, koření dle chuti a Majonézu. Nakonec nadrobno nakrájený tvrdý salám.. 

Salámová pomazánka se šunkou

10 dkg šunky, 1 balení pomazánkového másla, červenou papriku
Šunku nakrájíme na kousky (můžeme použít i zbytky salámů), červenou papriku nasekáme najemno a pak smícháme s pomazánkovým máslem. Červenou papriku vymačkáme od přebytečné vody, jinak by to bylo moc vodnaté. Podle chuti přidáme tatarku. 

Česneková pomazánka s mrkví

menší mrkev, pomazánkové máslo, 2 balení zakysané smetany, česnek dle chuti, sůl
Mrkev nastrouháme na jemném struhadle.Česnek prolisujeme a smícháme s mrkví. Přidáme zakysanou smetanu, pomazánkové máslo a osolíme.Pomazánku mažeme na jednohubky a zdobíme kouskem sterilované červené papriky. 

Salámová pomazánka

30 dkg dietní salám, 1 moravanky nebo kunovjanky, 30 dkg majonézy či majolky
Salám a moravanku pomeleme na masovém mlýnku. Vše spojíme majonézou. Jestli je hmota hodně hustá, přidáme trochu majonézy v opačném případě přidáme salám. Mažeme na veku jako chlebíčky, obložíme podle vlastní fantazie. 

Pomazánka z vysočiny

20 dkg salámu vysočina, 2 kyselé okurky, balení měkkého sýra, majonézu
Salám a okurky nastrouháme na hrubém struhadle, vidličkou rozmačkáme měkký sýr a promícháme s majonézou.Poté mažeme na rohlík jako jednohubky nebo chlebíčky. Navrch klademe čerstvou zeleninu. 

Škvarková pomazánka

500 g škvarků, velká cibule, 200 ml plnotučné hořčice, sůl, pepř
Škvarky rozemeleme nadrobno a s nimi i cibuli. Přidáme hořčici a osolíme a opepříme podle chuti.Zamícháme nebo vyšleháme. 

Rychlá vajíčková pomazánka

cibulku (jarní), balení pomazánkového másla (bílého), 4 natvrdo uvařená vejce, sůl, pepř, kyselou okurku, muškátový květ
Cibulku a vejce si nakrájíme nadrobno a smícháme s pomazánkovým máslem. Směs osolíme a opepříme a přidáme muškát (opravdu jen malinko). Pomazánku dáme odležet. 

Budapeštská pomazánka

špetka soli, lžička mleté sladké papriky, cibule, 500 g paprik, 250 g tvarohu
Cibuli a papriky nasekáme na drobno a v míse všechny ingredience smícháme. 

Tvarohová pomazánka

cibule, 200 g tvarohu, špetka červené papriky, taveného sýru, špetka soli
Cibuli nastrouháme a s ostatními ingrediencemi vmícháme do tvarohu. Podle svých chutí můžeme přidat i další koření. 

26. dubna 2012

Pohanková pomazánka

2 hrnečky loupané pohanky, 3 hrnečky vody, sůl, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 špetky drceného kmínu, 2 špetky majoránky, 1/2 dcl olivového oleje
Vodu přivedeme do varu, vysypeme do ní pohanku, zamícháme, odstavíme z ohně a dáme na půl hodiny pod peřinu. Potom pohanku smícháme s ostatními surovinami. 


Květáková pomazánka s vejci

květák (menší či polovina většího), kostka Maggi Zlatého slepičího bujónu, 3 vejce, sklenka Majonézy, 125 g másla,  malou cibuli, špetka soli, špetka pepře
Květák vložíme do vroucí vody, kde je rozpuštěná kostka Maggi Zlatého slepičího bujonu a uvaříme do měkka.3 vejce uvaříme natvrdo. 

Drožďová pomazánka s tvarohem

250 g měkkého tvarohu, 2 droždí, cibule, vejce, 2 lžíce bílého jogurtu, bylinky nebo jarní cibulka, sůl
Osmahneme cibulku, přidáme droždí a necháme ho rozpustit. Po rozpuštění droždí přidáme osolené vajíčko a až bude hotové, stáhneme z plotny. Přidáme tvaroh a případně podle konzistence. 

Žampionová pěna

100 g másla, cibule, 250 g čerstvých žampionů, 2 stroužky česneku, 150 g oloupaných mandlí, sůl, pepř, estragon, 100 ml smetany ke šlehání
Na másle osmahneme jemně posekanou cibuli, přidáme na plátky nakrájené žampiony, prolisovaný česnek, pepř, sůl, oloupané mandle, pokrájený estragon, 

Lilková pomazánka

1 lilek, velkou cibuli, balení kysané smetany, 0,5 lžičky soli, pepře,  lžíce oleje
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, zpěníme ji na oleji, přidáme na kostičky pokrájený lilek, podlijeme trochou vody a dusíme, dokud lilek není měkký. Směs osolíme, opepříme (možno přidat i oregáno nebo stroužek .

Drůbeží pomazánka

150 g drůbežího masa, cibule, celer,  lžička hořčice, lžíce majonézy, pepř, worcesterová omáčka, kyselá okurka
Drůbeží maso podusíme s cibulkou a celerem na mírném ohni. Měkké maso jemně umeleme, přidáme lžičku hořčice, lžíci majonézy, mletý pepř, worcesterovou omáčku a nadrobno. 

Pomazánka "Apetito"

1 pomazánkové máslo, 2 tavené sýry Apetito, 10 dkg jemného salámu, 2 vajíčka, cibuli, 1 tatarku
Pomazankové máslo dáme do misky, přidáme nakrájené vajíčka, nakrájený salám, nadrobno nakrájenou cibuli a tatarku dle potřeby.Ochutíme solí, sladkou paprikou a vše dobře zamícháe.                                                               . 

Pikantní toustová pomazánka

2 velké brambory, svazek naťové cibulky, menší paprika, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1,5 lžíce rostlinného oleje, Maggi Harmonie Chuti
Brambory uvaříme a necháme vychladnout. Rozmačkáme vidličkou, postupně přidáme olej, cibulku a papriku nakrájené najemno, kečup, hořčici. 

Pomazánka z jiker

2 pečenáče s jikrami, 1 pomazánkové máslo s kapií, cibule nebo pórek, citrón, sůl, bílý pepř
Z pečenáčů vybereme jikry, rozetřeme je vidličkou, přidáme pomazánkové máslo, nadrobno nakrájenou cibuli, trochu dochutíme citrónem, špetkou soli a bílým pepřem podle chuti. Rozmixujeme, namažeme .

Pomazánka na chlebíčky s ovocem

tvaroh, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce kysané smetany, 0,5 jemně nasekané cibule, kompotované ovoce (broskve, ananas), žlutou papriku, sůl
Tvaroh rozšleháme s cibulí, přidáme majonézu a smetanu a jemně osolíme.Mažeme na toustové chleby, dáme plátek ovoce a proužek šťavnaté žluté papriky. 

Vařené filátko ze pstruha se studenou koprovou omáčkou


2 pstruzi á 200-220 g ,150 ml bílého vína, kořenová zelenina, 100 ml vody, divoké koření, sůl
na omáčku: 4 lžíce majonézy, 4 lžíce kysané smetany, sůl ,cukr, kopr


Řádně vykuchané a opláchnuté pstruhy podélně prořízneme. Zbavíme kostí a kůže. Nakrájenou kořenovou zeleninu vložíme do kastrolku s vínem a vodou, solí a divokým kořením. Krátce povaříme. Poté přidáme pstruží filátka, která zvolna vaříme 3-4 minuty. Uvařená filátka se zeleninou klademe na talíře, podáváme k nim vařené brambory s petrželkou a studenou omáčku připravenou z majonézy, kysané smetany, soli, malého množství cukru a jemně nakrájeného čerstvého kopru. Příloha: vařené brambory s petrželkou.

Škvarkové placky po staročesku

150 g vařených brambor, 100 g škvarků ,60 g hrubé mouky, 4 žloutky 40 g vepřového sádla, pepř ,sůl Brambory uvařené bez slupky ještě horké rozšťoucháme s rozehřátými škvarky. Směs osolíme, opepříme a zasypeme hrubou moukou. Vše přikryjeme pokličkou, necháme zapařit. Do vychladlé bramborové hmoty přidáme žloutky a vypracujeme těsto, ze kterého tvarujeme placičky o průměru 10 cm. Pečeme na vepřovém sádle. Podáváme k masu nebo jako samostatný pokrm.

Pstruh plněný zeleninou s bramborovými špalíčky


4 pstruzi (porce cca 200 g) ,100 g mrkve, 50 g celeru, 50 g petržele, 40 g másla ,25 g sušených hub, 100 g anglické slaniny na plátky ,svazek kudrnky ,snítka rozmarýnu, drcený kmín ,pepř, sůl 
bramborové špalíčky : 600 g ve slupce vařených, oloupaných brambor ,100 g měkkého tvarohu ,200 g hrubé mouky ,100 g červené cibule ,40 g sádla ,200 ml plnotučného kefíru ,vejce ,svazek kopru ,sůl

Nadrobno nakrájenou zeleninu a houby orestujeme na másle společně s rozmarýnem, osolíme, opepříme a na závěr přidáme nasekanou kudrnku. Touto směsí naplníme ryby, které osolíme a pokmínujeme. Ryby obalíme plátky slaniny, opatrně přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 10-15 minut při 180 °C. Výtečnou přílohou jsou lahodné bramborové špalíčky.
Bramborové špalíčky - Uvařené brambory nastrouháme, přidáme vejce, mouku, tvaroh, jemně nasekanou cibuli, osolíme a prohněteme v hladké těsto. Z těsta tvoříme malé špalíčky, které vaříme v mírně osolené vodě 4-5 minut, necháme okapat a opečeme na sádle. Opečené špalíčky zalijeme kefírem, krátce podusíme, přidáme sekaný kopr, případně dosolíme.


Pohančená kaše s mlékem

250-300 g pohanky, 250 ml mléka, sůl ,voda, cukr, máslo
Pohanku zalijeme menším množstvím vody. Osolíme a přivedeme do varu. Poté přilijeme mléko a vaříme doměkka. Z uvařené kaše vykrajujeme noky a na talíři je pokropíme zbylým, nevyvařeným mlékem. Omastíme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem.

Pajšlouka z králíka


650 g pajšlu z králíka, 1,5 l vývaru z králíka ,100 g másla, 200 ml šlehačky ,100 g hladké mouky, 100 g mrkve ,80 g celeru 50 g petržele ,10 kuliček celého pepře ,3 kuličky nového koření, bobkový list ,ocet ,sůl

Připravíme si vývar z králíka, pepře a nového koření. Uvařený pajšl a koření vyjmeme. Na másle orestujeme nastrouhanou kořenovou zeleninu a přidáme povařit do vývaru. Vývar posléze zahustíme šlehačkou s rozšlehanou hladkou moukou. Mezitím pajšl rozkrájíme na nudličky a znovu vše necháme společně povařit ve vývaru. Polévku dochutíme solí a octem.

Krkovice plněná kysaným zelím

800 g krkovice vcelku bez kosti, 500 g kysaného zelí, 200 g slaniny ,100 ml piva, 100 ml oleje 8 lžic hořčice ,palička česneku ,mletý kmín ,sůl ,pepř

Krkovici nakrájíme na dvoucentimetrové plátky a prokrojíme do nich kapsu. Krkovici zlehka naklepeme a dáme pozor, abychom ji nepotrhali. Kapsu zevnitř potřeme hořčicí (na 1 porci 1 lžíci). Plníme plátkem slaniny a odkapaným kysaným zelím, ochutíme drceným kmínem, který vpracujeme do masa. Pěkně stáhneme, můžeme sepnout špejlí, osolíme, opepříme. Rozdrcený nebo najemno nasekaný česnek smícháme se zbytkem hořčice, pivem a olejem, vše dobře rozmícháme. Do marinády vložíme maso a necháme marinovat ideálně 12 hodin. Pečeme na grilu nebo v troubě.

Slezské pirohy

1 kg brambor, vejce ,15 dkg hrubé mouky, 10 dkg krupice ,15 dkg vepřových škvarků kysané zelí ,1 dl oleje, česnek ,sůl

Brambory uvaříme ve slupce, za tepla oloupeme a necháme vychladnout. Poté je nastrouháme, přidáme vejce (část necháme na potření a spojení okrajů pirohů), krupici, mouku a sůl a zpracujeme v těsto. Asi třetinu škvarků nasekáme a s rozetřeným česnekem vmícháme do těsta. To rozválíme na plát asi 5 mm silný a krájíme z něj rádýlkem či nožem čtverce. Na dílky klademe zbytek škvarků, okraje potíráme syrovým vejcem a klademe do trojúhelníků. Okraje dobře přitlačíme a pirohy smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme se salátem z kysaného zelí.

25. dubna 2012

Kančí kýta pečená na kořenové zelenině se šípkovou omáčkou

750 g kančí kýty, 250 g kořenové zeleniny, 100 g tuku, divoké koření ,sůl ,vývar nebo voda na podlévání
na šípkovou omáčku : 70 g másla ,70 g hladké mouky, 170 g perníku na strouhání ,150 g šípkové zavařeniny ,šťáva a kůra z citrónu, 5 hřebíčků ,cukr, sůl


Očištěné a odblaněné maso ze všech stran krátce opečeme na rozpáleném tuku. Poté ho osolíme, posypeme divokým kořením, přidáme očištěnou, na kostičky nakrájenou zeleninu a dusíme. Podle potřeby podléváme vývarem nebo vodou a maso obracíme.
 Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme hřebíček, citronovou kůru a sůl. Deset minut povaříme. Ochutíme cukrem a citronovou šťávou, přidáme šípkovou zavařeninu, zahustíme strouhaným perníkem. Krátce povaříme. Měkké maso vyjmeme, přes vlákno nakrájíme na jednotlivé porce a přelijeme přecezenou šípkovou omáčkou. Příloha: různé druhy knedlíků, bramborové krokety

Borůvkový koláč s mandlovou drobenkou

těsto : 300 g hladké mouky, 20 g droždí ,150 ml mléka, lžička krupicového cukru, 100 g másla ,2 žloutky,  vejce na potření okrajů těsta, citronová kůra ,špetka soli ,máslo na vymazání plechu náplň ,800 g borůvek ,100 g medu
drobenka : 60 g másla ,40 g krystalového cukru, 20 g vanilkového cukru, 80 g polohrubé mouky ,80 g jemně mletých mandlí


Droždí se lžičkou cukru vymícháme do hladkého těstíčka, zalijeme vlažným mlékem, zaprášíme trochou mouky, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 10 -15 minut vyběhnout. Do vyběhnutého kvásku přidáme zbytek mouky, 2 žloutky, rozpuštěné vlažné máslo, špetku soli, citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 45 minut kynout. Vykynuté těsto vytvarujeme rovnoměrně na plech vymazaný máslem, poklademe na něj borůvky smíchané s medem, zasypeme mandlovou drobenkou, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 170 °C 20–30 minut.

Vařený hovězí jazyk se sardelovou omáčkou


1500 g hovězího jazyka, 250 g kořenové zeleniny, 80 g cibule ,20 g soli 2 ks bobkového listu
na omáčku : 10 ks sardelí, 40 g másla ,60 g tuku ,20 g cibule, 80 g hladké mouky ,1 l vývaru ,šťáva z 0,5 citronu ,125 ml 33% smetany 

Umytý hovězí jazyk vložíme do vařící vody, přidáme sůl a při mírném varu necháme dojít doměkka. Půl hodiny před dovařením přidáme očištěnou zeleninu v celku, cibuli a bobkový list. Uvařený jazyk ponoříme na chvíli do studené vody a pak z něj odstraníme kůži. Nakrájíme na plátky. Sardele prolisujeme a polovinu promícháme s máslem. Rozpálíme tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a zbytek prolisovaných sardelí, necháme zpěnit, zaprášíme moukou, a orestujeme. Podlijeme vývarem, 20 minut povaříme a procedíme. Do hotové omáčky přidáme smetanu, citronovou šťávu a sardelové máslo.


Smažené švestky

100 g hladké mouky, 1/4 l mléka ,50 g droždí ,5 cl rumu ,20 g vanilkového cukru sušené švestky na 6 porcí, 50 g mletého cukru, 300 g smetany na šlehání ,olej ,mandle 1 ks na 1 švestku
Sušené švestky pokapeme rumem, plníme mandlí a marinujeme. Vyrobíme lité kynuté těsto, kterým švestku obalíme a vkládáme do rozehřátého oleje a smažíme. Teplé cukrujeme vanilkovým cukrem a pokapeme rumem, zdobíme šlehanou smetanou.

Králík načerno (po polsku)

1200 g králičího masa v porcích ,150 g cibule ,300 g kořenové zeleniny, 350 g sušených švestek ,350 g perníku na strouhání ,300 ml červeného suchého vína ,70 g jader vlašských ořechů ,70 g rozinek ,30 g loupaných mandlí ,sůl ,celý pepř ,bobkový list ,tymián ,nové koření ,jalovec ,olej ,voda nebo vývar na podlévání 

Naporcovaného králíka opečeme na oleji. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, očištěnou zeleninu na tenké nudličky a společně osmahneme na rozpáleném oleji dohněda. Přidáme bobkový list, celý pepř, nové koření, jalovec, sušené švestky a opečené králičí maso. Osolíme, podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka. Poté maso vyjmeme a omáčku zahustíme perníkem. Přilijeme červené víno a necháme krátce povařit. Nakonec omáčku přecedíme a přidáme do ní sekané vlašské ořechy, mandle a rozinky.

Bramborové placky s povidly a vlašskými jádry

600-800 g brambor vařených ve slupce ,1-2 vejce ,180 g polohrubé mouky, sůl ,mouka na vyválení ,směs oleje s máslem ,povidla (švestková či hrušková) ,pískový cukr ,drcené ořechy (vlašské či lískové) 
Vychladnuté brambory nastrouháme na vál, trochu osolíme, přidáme vejce, mouku a zpracujeme v těsto. Rozdělíme ho na 12-16 dílků, ze kterých utvoříme placky a zvolna je usmažíme na směsi tuku dorůžova. Ihned potíráme povidly, zarolujeme a obalíme ve směsi drcených ořechů s cukrem.

Syrečková pomazánka

300 g tvarůžků ,300 g tvarohu ,100 g sterilované papriky, 100 g sterilovaných okurek ,100 g sterilovaných beraních rohů ,100 g cibule 
V míse smícháme nastrouhané syrečky, tvaroh, najemno nakrájenou cibuli, strouhanou sterilovanou okurku, beraní rohy a papriku.

Jehněčí kýta s pohankovým kubou a liškami

600 g jehněčí kýty bez kosti, 4 stroužky česneku ,80 g špeku ,sůl ,pepř ,sádlo,  šalotka ,snítka tymiánu, vývar
pohanka : 100 g pohanky lámanky, 30 g sušených hub ,200 g lišek nebo hlívy ústřičné  šalotka ,2 stroužky česneku ,sádlo ,kmín ,majoránka, sůl ,pepř ,máslo


Kýtu naporcujeme na dva úhledné kusy, které prošpikujeme česnekem a špekem, osolíme, opepříme a ze všech stran opečeme na sádle, přihodíme na kostičky nakrájenou šalotku a snítku tymiánu, podlijeme vodou nebo vývarem a pod pokličkou dusíme v troubě do změknutí.

Houby smícháme s pohankou, zalijeme horkou vodou v poměru díl pohanky a jeden a půl dílu vody, necháme odstát alespoň hodinu. Na sádle opečeme nakrájenou šalotku a česnek, orestujeme pohanku s houbami, okořeníme kmínem, majoránkou, solí a pepřem. Lišky nebo hlívu orestujeme na másle, ochutíme solí a pepřem. Na talíř servírujeme porci pohanky, plátky masa (krájíme přes vlákno) a završíme restovanými liškami.

Jehněčí hřbet se škubanci a trnkovou omáčkou


4 steaky z jehněčího hřbetu po 200 g ,4 snítky rozmarýnu, 60 g slaniny ,mletý pepř,
sůl ,olej na opečení ,střik piva
škubance :100 g špeku, 800 g brambor uvařených ve slupce a oloupaných ,200 g hrubé mouky, 2 vejce ,sůl
trnková omáčka:  80 g slaniny, 250 g švestkových povidel ,200 g sušených švestek, trochu vody ,sůl

Jehněčí hřbet rozdělíme na 4 kusy, prošpikujeme slaninou a snítkou rozmarýnu, do masa vpracujeme sůl a pepř. Steaky opékáme na rozpáleném oleji z obou stran, při pečení zastříkneme pivem.
Škubance :  Špek nakrájíme na kostičky, vypečeme jej a ponecháme stranou. Budeme ho potřebovat až na podávání. Brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme je s ostatními ingrediencemi v polotuhé těsto. Na prkénko položíme část těsta a do vroucí osolené vody nožem nebo lžící odkrajujeme rychlým „škubnutím“ kousky a zavaříme. Cedníkem vyjmeme a ukládáme do mísy, ve které je smícháme s vypečeným špekem.
Trnková omáčka : Slaninu nakrájenou na kostičky vypečeme, přidáme povidla, popřípadě trochu vody, svaříme a na závěr vložíme sušené švestky, ochutíme špetkou soli.


Frikadeller s bramborem a červeným zelím

500 g mletého vepřového masa ,0,5 žluté papriky, lžíce másla ,vejce, mléko ,žemle, cibule ,rostlinný olej ,sůl ,pepř, oregano, 500 g nových brambor ,sterilované červené zelí ,remuláda
 Mleté maso smícháme se žemlí namočenou v mléce, vejcem, na másle zpěněnou cibulí a paprikou. Vše ochutíme a vytvoříme malé karbanátky, které zvolna smažíme na oleji. Podáváme s bramborem, zelím a remuládou. 

Frgály

1 kg mouky (z toho 750 g polohrubé výběrové a 250 g hladké) ,6 žloutků ,2 celá vejce ,3 lžíce moučkového cukru, lžička soli ,Hera nebo máslo, 1 dcl oleje 
kvásek :  0,5 l mléka ,100 g droždí ,lžíce cukru ,drobenka ,150 g polohrubé mouky ,150 g hladké mouky ,150 g moučkového cukru ,300 g másla, které rozpustíme
hrušková povidla :  sušené hrušky ,švestková povidla ,jíška (polohrubá mouka a olej) ,mletý badyán ,mletá skořice ,mletý hřebíček 


Připravíme kvásek a smícháme ho s ingrediencemi na těsto. Těsto propracujeme do hladka a necháme vykynout. Minimálně jej ještě jednou promísíme a necháme znovu vykynout. Mezitím připravíme nádivky, posýpku a plechy - nejlépe kulaté o průměru cca 30 cm. Kynuté těsto rozdělíme na bochánky (cca 220 g), které opět necháme vykynout. Bochánky přendáme na plech a rozválíme malým jednoručním válečkem (rozťapkáme) od středu až po kraje plechu natenko. Kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a na těsto rozetřeme nádivku (necháme asi 1/2 cm okraje). Nakonec posypeme posýpkou a dáme opět trochu kynout. Troubu rozehřejeme na 200-250°C a jednotlivé plechy s frgály pečeme každý tak 6 minut, až jsou okraje dozlatova. Po vytažení frgálu z trouby ještě potřeme lehce okraje sádlem. Po vychladnutí (nejlépe až večer) zalijeme koláče rozpuštěným máslem, ve kterém je rum a přidáme případně trochu tresti a trochu vanilkového cukru (máslem nešetřit). 
Hrušková povidla : sušené hrušky namočit, povařit a nakonec ještě pomlít. Vývar z hrušek nevylijeme, později jej smícháme s pomletými hruškami. Nachystáme si jíšku- polohrubá mouka a olej (stačí jen mouku rozpustit v oleji, nesmažíme do růžova). Jíšku s vývarem vmícháme do mletých hrušek a vznikne pyré, které promícháme se švestkovými povidly (v poměru 2/3: 1/3). Švestková povidla se přidávají hlavně kvůli tmavší barvě. Pokud jsou povidla tuhá, rozvaříme je předtím v kastrůlku, aby se vše dobře spojilo. Nakonec do směsi přidáme dle chuti badyán, skořici a hřebíček (vše mleté - největší část koření tvoří badyán). Pokud máte pouze čerstvé hrušky, udělejte si z nich povidla takto: den předem hrušky odjadřincovat, neloupat, povařit do měkka. Poté hrušky scedíme, rozmixujeme a přendáme na pekáč do trouby (cca 150 oC) vaříme 3-4 hodiny. Po vystydnutí připravujeme nádivku podle výše uvedeného návodu.

Buchty s uzeným masem

400 g uzeného masa, klobása, vejce ,100 g másla ,40 g droždí ,600 g hladké mouky ,100 ml oleje ,200 g kysaného zelí 300 ml mléka ,cibule ,česnek ,sezamové semínko, drcený kmín ,sůl ,pepř ,cukr

Nejprve si připravíme kvásek z droždí, cukru, mléka a mouky. Po vykynutí přidáme mouku, vejce, mléko, máslo, kmín, sůl a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Pak těsto vyválíme a rozdělíme na čtverce, které plníme směsí z orestovaného uzeného masa, klobásy, cibulky, zelí a ochucené česnekem. Zabalíme a takto připravené buchty naskládáme do vymaštěného pekáče a necháme ještě vykynout. Potřeme olejem, zasypeme sezamovým semínkem a pečeme v předehřáté troubě do červena.


Vepřový brabec s bramborovým knedlíkem a zelím po moravsku


750 g vepřového, bůčku nebo plece, cibule, 2 stroužky česneku ,olej ,lžíce hladké mouky,
voda na podlévání ,kmín ,sůl
na zelí : 1 kg bílého hlávkového zelí ,cibule ,lžíce hladké mouky, syrový nastrouhaný brambor, voda na dušení ,sádlo nebo olej ,kmín ,sůl ,cukr ,ocet
na knedlíky : 1 kg ve slupce vařených brambor ,vejce ,200 g hrubé mouky, 150 g pšeničné krupice, sůl

 Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme v oleji dozlatova. Vložíme ji do pekáčku a na ni přidáme vepřové maso nakrájené na větší kostky. Posypeme kmínem a na plátky nakrájeným česnekem. Vložíme do trouby zahřáté na vysokou teplotu, po pěti minutách ji snížíme na 180 °C a poté pečeme ještě asi 45 minut. Občas promícháme a mírně podléváme. Maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou a povaříme. Očištěnou hlávku zelí rozkrojíme a vyřízneme košťál. Nakrájíme nebo nakrouháme na nudličky, spaříme vařící vodou a scedíme. Zalijeme trochou vody a za občasného míchání dusíme do poloměkka. Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na tuku dorůžova, přidáme kmín, zaprášíme prosátou moukou a mírně osmahneme. Spolu s nastrouhaným bramborem vmícháme do zelí. Dusíme doměkka. Na závěr zelí dochutíme cukrem, octem a solí a ještě krátce podusíme. 
Studené vařené a oloupané brambory prolisujeme nebo umeleme na masovém strojku. Přidáme rozšlehané vejce, prosátou mouku, krupici a osolíme. Vypracujeme tužší těsto, které rozdělíme na 4 stejné díly. Z každého vytvoříme váleček. Vkládáme do vařící vody a zvolna vaříme 15-20 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme a nakrájíme na plátky.

Uzené maso s povidlovou omáčkou

40 dkg uzené krkovičky ,20 dkg sušených švestek ,6 dkg másla ,4 dkg hladké mouky, 1 polévková lžíce povidel citron ,mletá skořice, cukr ,sůl

Opranou uzenou krkovičku vložíme do horké vody a uvaříme. Vařené maso vyjmeme a ve vývaru z uzeného masa rozvaříme sušené švestky. Rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem z uzeného masa a rozvařených švestek a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až je omáčka hladká, provařená a přiměřeně hustá. Před dohotovením přidáme do omáčky povidla, šťávu z citronu, citronovou kůru a mletou skořici. Podle potřeby též přisolíme. Jsou-li sušené švestky kyselé, omáčku přisladíme. Omáčku přecedíme přes řídký cedník, abychom odstranili pecky ze švestek. Podáváme s uzeným masem a knedlíky.

Knoflík

400 ml mléka, 300 ml smetany, 3 vejce ,sůl ,300 g polohrubé mouky ,olej na pečení palačinek a vymazání plechu
na náplň : 500 g čerstvého špenátu, 60 g másla ,sůl ,mletý pepř ,50 g oleje ,100 g cibule, 300 g telecího mozečku ,100 g strouhaného sýra ,50 g másla na pokropení


Z mléka, smetany, vajec, špetky soli a polohrubé mouky zaděláme lité těstíčko. Necháme ho chvíli odpočinout a pak z něj na oleji pečeme palačinky. Mezi tím podusíme vypraný špenát na másle, osolíme a opepříme. Rovněž na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme posekaný mozeček a dusíme 10 minut. Palačinky klademe na olejem vymazaný plech a střídavě je mažeme špenátem a mozečkem. Poslední, vrchní palačinku posypeme nastrouhaným sýrem a pokapeme rozpuštěným máslem. Zapečeme v troubě.

Jehněčí medailonky v zelenině

400-500 g jehněčího masa (z kýty nebo odkostěného hřbetu) ,sůl ,bílý pepř ,hladká mouka,  lžíce oleje ,2 lžíce másla, středně velká cibule ,600 g předvařené zeleniny (karotka, brokolice, chřest, fazolky)
Z jehněčího masa nakrájíme medailonky, zlehka je naklepeme, osolíme, okořeníme a obalíme v hladké mouce. Poté je na oleji opečeme, přidáme máslo a najemno nakrájenou cibuli. Osmahneme, vložíme uvedenou předvařenou zeleninu a zvolna podusíme.

Vepřová panenka plněná sušenými švestkami s bylinkovými brambory


4 ks vepřové panenky po 150 – 200 g ,10 sušených švestek bez pecek marinovaných ve vinné pálence ,4 lžíce švestkových povidel ,olivový olej ,hřebíček ,4 lžíce sekaných vlašských nebo lískových oříšků ,sůl

bylinkové brambory : 250 ml zakysané smetany, hrst čerstvých bylinek ,sůl ,4 větší brambory uvařené ve slupce ,máslo

Švestky, které jsme nejlépe přes noc naložili do vinné pálenky, nakrájíme na tenké nudličky a smícháme s povidly, olivovým olejem, kořením a oříšky. Do panenky prořízneme kapsy a plníme je připravenou směsí. Vrchní část masa potřeme olejem a necháme chvíli odležet, poté ji prudce opečeme. Smetanu smícháme se směsí bylinek a soli a uložíme do lednice. Oloupané brambory (nebo noky) orestujeme na pánvi s trochou másla, osolíme. Na závěr přidáme nakrájené bylinky, smícháme a můžeme podávat se smetanou.

Uzený pstruh s koprovým dresingem

uzený pstruh o hmotnosti cca 400 g, 200 ml zakysané smetany ,šťáva z 0,5 citrónu ,několik snítek čerstvého kopru ,mletý pepř ,sůl
V zakysané smetaně rozmícháme citrónovou šťávu a nadrobno nakrájený čerstvý kopr. Dochutíme solí a mletým pepřem. Na talíř poskládáme úhledné řezy z uzeného pstruha a přelijeme je koprovým dresinkem. Podáváme vychlazené. Příloha : chléb, bílé pečivo, zeleninové saláty. 


Sváteční dvojctihodné koláčky

500 g polohrubé mouky, 25 g droždí ,vejce, 2 vaječné žloutky, 250 ml mléka, 100 g cukru ,150 g másla ,citronová kůra ,vanilkový cukr, sůl ,mouka na vyválení
na 1. náplň : 200 g tvarohu, 80 g cukru ,vaječný žloutek ,50 g rozinek
na 2. náplň :  500 g švestkových povidel ,50 g loupaných mandlí ,rum ,vaječný žloutek, 1-3 lžíce mléka

Do mísy přesejeme mouku, do které uděláme důlek. Vložíme rozdrobené droždí, cukr a zalijeme částí vlažného mléka. Dáme na teplé místo lehce nakynout. Poté přidáme vejce, žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a zbytek vlažného mléka. Dobře vymícháme a opět dáme na teplé místo dostatečně vykynout.
Připravíme si tvarohovou náplň smícháním tvarohu, cukru, žloutku a rozinek. Z kynutého těsta připravíme asi 20-25 dílků, které naplníme tvarohovou náplní. Těsto zakulatíme a vyskládáme na pečicí plech. Po krátkém nakynutí bochánky uprostřed stiskneme a důlek vyplníme druhou náplní z povidel dochucených rumem. Nahoru položíme mandli. Těsto okolo potřeme rozmíchaným žloutkem s mlékem. Plech vložíme do vyhřáté trouby a koláčky dozlatova upečeme. Náplně do koláčků můžeme střídat, například s makovou či ořechovou.

Smažený chřest

500 g chřestu ,2/3 vody na uvaření, 1/3 bílého vína ,sůl, 2 vejce, 10 dkg mouky, 10 dkg strouhanky ,olej
Čistý a ve slané vodě s vínem uvařený chřest důkladně scedíme. Obalíme v mouce, vajíčku a strouhance a smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s bramborovou kaší a přepuštěným máslem nebo listy salátu.

Moravský vrabec ze zelim

600 g vepřové plece, česnek , 3 cibule , pepř ,sůl, ocet, 500 g kysaného zelí ,olej ,brambor, kmín 
Vepřovou plec nakrájíme na větší kousky, osolíme, opepříme, smícháme s plátky česneku a kmínem a necháme asi 2 hodiny odležet v chladu. Do pekáčku dáme nakrájenou cibuli a připravené maso. Zprudka opečeme v pekáčku, zalijeme šálkem vody a dáme do trouby péct. Pečeme asi hodinu do změknutí, za občasného podlévání výpekem. 
Kysané zelí slijeme a rozkrájíme. Na pánvi orestujeme cibuli a necháme zesklovatět, poté přidáme zelí. Bramboru oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, zahustíme zelí a ještě chvíli dusíme. Nakonec přidáme ocet a sůl podle chuti. Podáváme s bramborovým knedlíkem.

Králík s nádivkou

králík, cibule ,400 g slaniny ,lžíce tuku ,300 ml vývaru, 100 ml vína ,4 stroužky, česneku
nádivka : 3 vejce, 3 žemle v mléce,5 dkg másla, zelená petržel ,sůl ,muškátový květ ,pepř 

Maso z králíka nakrájíme na díly a prošpikujeme slaninou, osolíme a orestujeme na tuku, poté přidáme nahrubo krájenou slaninu, česnek a cibuli. Opečeme tak, aby králík získal zlatohnědou barvu, podlijeme vývarem a vínem a dusíme do změknutí. Na nádivku umícháme vejce s kouskem másla, přidáme housky rozmočené v mléce, sekanou zelenou petržel, muškátový květ, pepř a sůl. Nádivku rozetřeme do vymaštěné formy, nahoře potřeme máslem a dáme zapéci dozlatova.

Chřest se šunkou a širokými nudlemi

700 g čerstvého chřestu, 100 g másla, 400 g vařené šunky, 400 g širokých nudlí, lžička oleje mletý bílý pepř, nové koření ,bobkový list, sůl

Čerstvý chřest oloupeme a na skus uvaříme ve slané vodě, do níž přidáme divoké koření. Vaječné nudle uvaříme ve slané vodě s přidáním oleje. Uvařenou šunku nakrájíme na jemné nudličky a krátce osmahneme na pánvi s máslem. Tuto smaženou směs dáme na okapané uvařené nudle, přidáme chřest a polijeme zbytkem rozehřátého másla.

Hovězí maso na zázvoru

800 g hovězí zadní nebo na minutku nízký roštěnec , 8 stroužků česneku ,zázvor hladká mouka, hovězí vývar a bílé víno na podlití ,máslo na zjemnění 
Hovězí maso nakrájíme na plátky, naklepeme, prošpikujeme a potřeme česnekem, zázvorem a solí. Maso obalíme v mouce, po obou stranách opečeme, pak podlijeme a dusíme do změknutí. Vypečenou šťávu chvilku povaříme tak, aby se nám odvařila část vody a zjemníme ji máslem.

Bramborové vdolky s jablky

vdolky : 350 g polohrubé mouky, 350 g hladké mouky ,350 g vařených brambor ve slupce ,vejce, kostka čerstvého droždí, 250 ml mléka, 125 g cukru krupice,30 g rostlinného tuku sůl
jablková povidla : 800 g jablek, 200 g cukru krupice, 300 ml vody ,40 ml rumu, 50 g rozinek, 250 ml zakysané smetany


Droždí rozmícháme se lžící krystalového cukru na kašičku, zalijeme vlažným mlékem a zaprášíme trochou mouky. Přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo na cca 20 minut. Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme obě mouky, vejce, cukr, sůl a vykynutý kvásek, vše společně propracujeme v hladké těsto, ze kterého tvarujeme malé bochánky. Ty klademe na plech s pečicím papírem a necháme ještě asi 15 minut pod utěrkou kynout. Potřeme tukem a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Ihned po upečení potřeme ještě jednou tukem.
Jablková povidla : jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na drobnější kostky. V pánvi rozpustíme cukr na karamel, zalijeme vodou a rumem a vzniklou směs povaříme. Přidáme jablka a rozinky, vše cca 20 minut společně podusíme, až se voda vyvaří a jablka mají povidlovou konzistenci. Jablka necháme vychladnout a podáváme s vdolky a kysanou smetanou.


24. dubna 2012

Křenová omáčka se šunkou od kosti

150 g másla ,3 střední cibule ,80 g hladké mouky, 800 ml masového vývaru, 200 ml smetany, sůl ,mletý bílý pepř, 100 g čerstvého křenu, 600 g šunky od kosti vcelku

Máslo přepustíme, orestujeme na něm najemno krájenou cibuli, necháme zesklovatět, zaprášíme moukou a orestujeme na světlou jíšku. Za stálého míchání zalijeme vývarem, provaříme 20 minut, osolíme a ochutíme bílým pepřem, zjemníme smetanou, krátce povaříme. Do hotového bešamelu přidáme nastrouhaný křen a přelijeme přes plátky teplé šunky.

Husí drůbky na paprice

400 g husích drůbků, 2 cibule ,100 ml smetany, 2 lžíce sladké maďarské papriky, 200 ml masového vývaru 100 g husího nebo vepřového sádla, 100 g zakysané smetany ,lžíce drceného kmínu ,sůl
Na sádle opečeme drobně nakrájenou cibulku. Když se zpění, přidáme nasolené husí drůbky, kmín a sladkou papriku, krátce opečeme. Vše podlijeme vývarem a dusíme do změknutí. Na závěr zjemníme smetanou a podle potřeby dosolíme a zredukujeme.

Houbová smetanová polévka

150 g moučných brambor, sůl ,2 lžíce tuku, malá cibule, 200 g směsi čerstvých hub, mletý pepř,kopr ,2-3 lžíce kysané smetany
Oškrábané brambory nakrájíme na kostky a vložíme do osolené vody. Zvolna uvaříme doměkka. V kastrolu na tuku osmahneme najemno nakrájenou cibuli, ke které přidáme očištěné pokrájené houby. Osolíme, opepříme a podusíme. Poté přidáme doměkka uvařené brambory, jemně nakrájený kopr, kysanou smetanu. Krátce prohřejeme. 



Dvojitá slepice

slepice (1200 g), 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), celý pepř ,bobkový list, sůl ,100 g slaniny, 50 g másla, 250 g cibule, mletá paprika, 200 ml zakysané smetany, 50 g hladké mouky 
Slepici rozkrojíme napůl a předvaříme v osolené vodě spolu s kořenovou zeleninou, celým pepřem a bobkovým listem. Poté slepici vyjmeme a vývar scedíme. Jednu polovinu slepice silně prošpikujeme částí slaniny, podlijeme ji vývarem a pečeme v troubě doměkka. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme mletou papriku a zalijeme vývarem. Vložíme druhou polovinu slepice. Když je hotová, vyjmeme ji a základ zahustíme zakysanou smetanou v níž jsme rozkvedlali hladkou mouku. Omáčku povaříme a přecedíme. Nakonec přidáme zbytek rozškvařené, jemně nakrájené slaniny. Na každý talíř servírujeme vždy díl pečené slepice a díl slepice lehce přelitý omáčkou. Zbylou omáčku podáváme v omáčníku. Příloha: máslové noky, brambory, rýže, těstoviny 

Bramborové taštičky

600 g brambo,200 g hrubé mouky, 150 g krupice, vejce ,100 g švestkových povide, l 30 ml vody na rozředění povidel 2 l vody na vaření taštiček, 100 g strouhanky, 100 g moučkového cukru 150 g másla, sůl

Oloupané a uvařené brambory po zchlazení jemně nastrouháme, přidáme k nim sůl, krupici, prosátou hrubou mouku a vypracujeme těsto. Část hrubé mouky si ponecháme na podsypání. Těsto vyválíme na tenčí plát, ze kterého vypícháme kolečka o průměru asi 6 cm, na jejich střed naneseme povidla, vložíme do tvořítka a překlopíme. Nemáme-li k dispozici tvořítko, kolečko v polovině přeložíme, okraje pečlivě stiskneme (nebo těsto nakrájíme na čtverečky a překládáme po naplnění protilehlé cípy a tvoříme šátečky). Taštičky vkládáme do vařící mírně osolené vody a zvolna vaříme, lehce zamícháme, aby se nepřichytily u dna. Uvařené a okapané taštičky prosypeme nasucho osmahnutou strouhankou, posypeme moučkovým cukrem a přelijeme přepuštěným máslem.

Zapečené fleky s kapustou


400 g fleků, 0,5 hlávky kapusty, olivový olej, 1/2 l vývaru ,250 g uzeného masa, 4 – 5 cibulí, 2 lžíce pohankové mouky 200 ml mléka, 200 g tvrdého uzeného sýra ,3 stroužky česneku ,muškátový oříšek, sůl, čerstvý pepř,200 ml smetany

Fleky uvaříme a scedíme. Propláchneme je studenou vodou a zakapeme olejem. Kapustu očistíme, nakrájíme, osmahneme na oleji a podlijeme polovinou vývaru. Osolíme, okořeníme pepřem a muškátovým oříškem. Dusíme asi 15 až 20 min. Mezitím si na oleji osmahneme nadrobno nakrájené uzené maso a cibuli, přidáme pohankovou mouku a necháme zpěnit. Podlijeme zbytkem vývaru, smetanou a za stálého míchání přivedeme téměř k varu. Můžeme ještě opepřit. Přisypeme nahrubo strouhaný uzený sýr. Do vymaštěné mísy vrstvíme polovinu fleků a přelijeme polovinou omáčky. Posypeme uzeným masem a dáme kapustu. Přidáme zbytek fleků a zalijeme zbylou omáčkou. Zapečeme dozlatova.

Srnčí tournedos pod ořechovou krustou

600 g srnčího hřbetu, 80 g vlašských a lískových ořechů ,80 g másla, 20 g strouhanky, 30 g oleje, 2 snítky tymiánu, čerstvě mletý pepř ,sůl dušená jablka s hruškami, 400 g jablek, 400 g hrušek, 100 g hruškové marmelády nebo jablkových povidel, 80 g másla, 8 hřebíčků ,2 kousky celé skořice, 40 ml pálenky, 50 g med 

Srnčí nakrájíme na špalíčky, osolíme, opepříme a posypeme sekaným tymiánem (pokud máme sušený, dobře jej mezi prsty rozemneme), promícháme s olejem a necháme odležet (nejlépe přes noc) a poté opečeme z obou stran na oleji. Jemně sekané ořechy smícháme s máslem a strouhankou. Maso na rozpálené pánvi s pár kapkami oleje opečeme, otočíme a na porce masa navršíme ořechovou směs. Plamen zmírníme, přiklopíme poklicí a pozvolna dopékáme. Jablka a hrušky očistíme, nakrájíme na velké kusy a na rozpuštěném másle opečeme. Přidáme marmeládu, koření, promícháme, ochutíme medem a pálenkou (pokud si troufneme, můžeme oflambovat), 2–3 minuty podusíme a máme hotovo. 

Paštika z tučných kachních jater, marinovaná v medovině s karamelovými jablky

200 g tučných kachních jater (foie gras), 500 ml mléka
na marinádu : 100 ml bílého ledového vína, 50 ml medoviny ,0,5 lžičky cukru, lžička soli ,1/3 lžičky mletého bílého pepře
na omáčku : 200 ml šťávy z červené řepy, 3 lžíce medu ocet, špetka chilli ,sůl
na přílohu : 3 jablka, lžička skořicového cukru ,3 lžíce cukru krystal, lžička másla, výhonky hrášku, zelené bylinky na ozdobu 


 Játra naložíme přes noc do mléka. Poté je opláchneme, osušíme, rozebereme a odstraníme případné žilky a močovody. Smícháme ledové víno, medovinu, lžičku soli, cukr a bílý pepř, vložíme očištěná játra a necháme v takto vytvořené směsi přes noc marinovat. Poté lehce promícháme a přebytečnou tekutinu slijeme. Na předem připravený pevnější pergamen (případně potravinářskou nebo hliníkovou fólii) navrstvíme marinované kousky jater, rukama upravíme na váleček a velmi pevně zamotáme. Balíček na koncích pevně stáhneme - pokud použijeme pergamen, stáhneme na koncích provázky, pokud použijeme potravinářskou fólii, tak balíček zabalíme ještě do hliníkové fólie a okraje co nejvíce utáhneme. Připravený váleček vložíme do vařící vody, kterou ale ihned stáhneme a váleček v ní ponecháme 5 minut. Potom váleček z horké vody vyjmeme, ihned vložíme do vody s ledem a necháme vychladit alespoň přes noc, nejlépe po 24 hodin. Šťávu z červené řepy svaříme na třetinu, přidáme med a chilli, špetku soli a pár kapek octa. Pozor, chuť je velmi ostrá a omáčky budeme potřebovat jen trošku. Oloupeme jablko a nakrájíme jej na kolečka, zbylá jablka na kostičky. Kolečka jablek posypeme skořicovým cukrem smíchaným s normálním, poté rozehřejeme na pánvi máslo a jablka na něm z obou stran opečeme. Vyjmeme a přidáme kostičky, prohřejeme a stáhneme z plamene. Nakonec opatrně rozbalíme balíček s játry a paštiku nakrájíme teplým nožem na špalíčky. Na talíře naskládáme nejprve jablečná kolečka, doplníme paštikou, kostičkami jablka a na závěr přidáme omáčku (spíše kapky!), výhonky hrášku nebo zelené bylinky.

Ovocná polévka Rambulice

1 l vody ,25–50 dkg ovoce, 0,25 l mléka nebo 0,25 l husté kysané smetany, lžíce bramborového škrobu, badyán, skořice, piškot ,cukr

Omyté a očištěné ovoce nakrájíme (jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, švestky jen vypeckujeme a rozpůlíme) a dáme vařit do vody ochucené špetkou soli, badyánem a skořicí. Když je ovoce rozvařené, podle chuti osladíme a zahustíme zátřepkou, kterou připravíme ze sladkého mléka nebo kysané smetany smíchané se lžičkou bramborového škrobu. Podáváme se sladkým piškotem.

Králík s omeletou a červeným zelím

4 ks králičích stehen, 0,5 kg nových brambor, 0,5 hlávky červeného zelí ,2 vajíčka, 400 g vařených brambor, sádlo, 300 g másla směs bylinek – petrželka, pažitka, sůl, kmín, pepř, med, ocet 

Omytá a osolená stehna dáme péct na másle s hrstí bylinek. Mezitím si na nudličky nakrájíme zelí, osolíme ho, opepříme, osladíme medem, ochutíme octem a necháme vařit. Jako přílohu přidáváme omelety – kostky vařených brambor opečeme na sádle, přidáme kmín, rozšlehané vejce, osolíme, opepříme. Opečeme, aby byla omeleta vlahá.

Vývar s petrželovým kapáním

250 g předního hovězího masa, 100-120 g kořenové zeleniny, malá cibule, celý pepř, sůl ,150 ml mléka, 1-2 vejce ,100-120 g polohrubé mouky,  lžíce oleje , lžíce nasekané petrželky

Do hrnce se studenou osolenou vodou vložíme maso. Zvolna zavaříme a sebereme tmavou pěnu. Přidáme celý pepř, kořenovou zeleninu a cibuli. Zvolna vaříme doměkka. Vývar přecedíme. Do misky nalijeme mléko, přidáme vejce, najemno nasekanou petrželku, sůl, olej a mouku. Zlehka zamícháme. V kastrolku přivedeme osolenou vodu k varu a přes cedník nebo obrácené hrubé struhadlo směs zlehka prolisujeme. Krátce povaříme a připravené kapání vkládáme do vývaru.

23. dubna 2012

Dukátové buchtičky

500 g polohrubé mouky, 25 g droždí, 70 g cukru ,2,5-3 dl mléka, 2 vejce ,100 g oleje, 150 g másla, sůl ,citronová kůra, mouka na vyválení
na krém : 6-7 dl mléka, 100 g cukru, 2-3 vaječné žloutky, balíček vanilkového pudinku, balíček vanilkového cukru 


Do mísy přesejeme mouku, přidáme rozdrobené droždí, cukr, zalijeme částí vlažného mléka a dáme na teplé místo nakynout. Poté přidáme vejce, polovinu rozpuštěného másla, nastrouhanou kůru z citronu, sůl a prohněteme. Nádobu přikryjeme ubrouskem a dáme opět na teplé místo náležitě vykynout. Poté těsto vyklopíme na pomoučněný vál. Vyválíme ho na dlouhý pruh, který nakrájíme na malé díly. Do pekáčku dáme zůstatek rozpuštěného másla a olej. Jednotlivé dílky těsta klademe do tuku. Naplněný pekáček vložíme do středně vyhřáté trouby. Buchtičky upečeme dozlatova.
Připravíme si krém. Do kastrůlku vlijeme 2/3 mléka, přidáme cukr a přivedeme do varu. Poté vlijeme směs ze zbylého mléka, žloutků, vanilkového cukru a vanilkového pudinku. Vše společně krátce povaříme. Na talířky nalijeme krém, do nějž vkládáme upečené buchtičky.

Bažant na víně

bažant, máslo, menší celer ,3 mrkve, petržel, 2 cibule, zakysaná smetana nové koření ,bobkový list, 1 l bílého vína ,cukr (dle chuti), sůl ,pepř 

Očištěného a omytého bažanta osolíme a opepříme zvenku i zevnitř. Poklademe kousky másla a dáme do předehřáté trouby. Přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu a koření. Podlijeme asi 300 ml vína a dusíme zakryté v troubě asi 1,5 hodiny. Průběžně maso přeléváme vínem. Poté měkkého bažanta vyndáme a rozporcujeme. Zbylý obsah pekáče rozmixujeme a přidáme zakysanou smetanu. Podle chuti můžeme i přisladit. Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo kroketami.