1. července 2012

Škvrkačka-polévka

2 I vody, 0,5 kg brambor nakrájených nadrobno, sůl, kmín, olej (tuk), sladká mletá paprika
na trhance : šálek polohrubé mouky,vejce, trošku vody

Do vody dáme vařit brambory, osolíme podle zvyku a přidáme 1/2 kávové lžičky kmínu. Připravíme si trhance: do misky dáme mouku, vejce a vodu, vše zpracujeme v polotuhé těsto. To rozmáčkneme nebo rozválíme na tenčí placku a trháme z ní do už uvařených brambor, ale stále vroucí vody,kousky. Vznikne trhancová zavářka,která při stálém varu vyplave na povrch; to znamená, že je uvařená. Trhance mohou být velké či menší. Teď si rozškvaříme tuk,aby byl horký, stáhneme jej z plamene a vsypeme 1 polévkovou lžíci mleté papriky.Nesmíme ji nechat v horkém tuku dlouho,aby se nespálila. Rychle zamíchat a vlít do vroucí polévky. A to je okamžik,kdy tato polévka začne „škvrkat" a po tom má i svůj název.

Žádné komentáře:

Okomentovat