6. července 2012

Králičí polévka se smaženým kapaním

Hlavu, játra, srdíčko, ledvinky, kosti a část předku z králíka a kousek uzených žebírek dáme vařit do asi 11/21 vody. Když je maso poloměkké, přidáme zeleninu v celku (3 až 4 mrkve, 1/4 celeru, 1 až 2 petržele, pórek, 1/4 až 1/2 květáku) a také koření: 2 bobkové listy, 5 až 10 kuliček nového koření a 10 až 15 kuliček pepře a 2 lžíce vegety. Když je vše měkké, přecedíme,maso obereme a nakrájíme nadrobno,srdíčko a ledvinky na kolečka, játra na nudličky. Zeleninu rozmačkáme najemno, květák rozebereme na růžičky. Vývar dochutíme solí nebo vegetou a pár kapkami maggi. Polévku přivedeme znovu do varu a rozšleháme v ní 1 až 2 bílky. Pak vložíme zeleninu, maso a sekanou petrželovou nebo celerovou nať. Smažené kapání: 1 vejce a zbylé žloutky v hrníčku rozšleháme, přisypeme trochu hrubé a hladké mouky a umícháme v husté těstíčko. Když je dobře dohladka umíchané, přidáme trošku vody,aby vzniklo těstíčko hustší než na palačinky,ale bylo dostatečně husté. Musí zkrátka z vidličky odkapávat, ne téct. Na pánvi rozpálíme olej a těstíčko do něj opatrně cákáme. Tvoří se kuličky, ale i jiné tvary. Smažíme dozlatova. Vyndáme děravou naběračkou a na cedníku necháme odkapat. Podáváme na samostatném talířku. Můžeme také do této polévky udělat celestýnské nudle: ze stejného těstíčka (může být řidší) upečeme 1 až 2 palačinky, ještě teplé je normálně stočíme, pak nakrájíme na úzké proužky a tyto proužky - spirály ještě osmažíme na rozpáleném oleji. Podáváme teplé na samostatném talířku, nebo vložíme rovnou do polévky těsně před podáváním.

Žádné komentáře:

Okomentovat