2. června 2012

Filé po Arabsku


600 g filé, sůl, 3 stroužky česneku, mletá sladká pálivá paprika, 40 g oleje, citrónová šťáva

Částečně rozmražené filé rozdělíme na plátky, osolíme a potřeme česnekem utřeným s oběma paprikami (pálivé jen maličko) a dáme na pekáček s olejem. Pečeme pozvolna asi 20 minut. Podle potřeby podlijeme a přeléváme vypečenou šťávou. Krátce před dopečením zakapeme filé citrónovou šťávou. Podáváme s vařenými brambory a salátem.

Filé po Aténsku


200 g mraženého filé, citrónová šťáva, worcestrová omáčka, sůl, pepř, hladká mouka, 2 vejce, kečup, paprika mletá, strouhanka, tvrdý sýr, tuk na smažení

Filé nakrájíme na silnější nudličky, vložíme do porcelánové misky, zakápneme citrónovou šťávou a lžičkou worcestrové omáčky. Necháme asi půl hodiny odležet, pak osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Připravíme si těstíčko ze 2 vajec, 2 lžiček kečupu a špetku papriky, Nudličky namočíme do tohoto těstíčka a ještě je obalíme ve strouhance smíchané se strouhaným tvrdým sýrem. Prudce smažíme na rozpáleném tuku. Podáváme s hranolky a hlávkovým salátem.

Filé po Balkánsku


600 g rybího filé, 4 syrové kapie, 4 rajčata, 2 cibule, 6 stroužků česneku, mletá červená paprika, sůl, olej

Filé nakrájíme na 4 plátky, papriky zbavíme jádřinců a stopek a spolu s rajčaty omyjeme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pekáček vymažeme olejem a vyložíme částí cibule, na kterou klademe osolené a opaprikované porce filé. Obložíme proužky ze dvou paprikových lusků a čtvrtkami rajčat, zasypeme zbylou cibulí, česnekem a mírně podlijeme vodou. Pokapeme ještě olejem a dáme upéci dozlatova v rozehřáté troubě. Na talíři obložíme proužky zbylé papriky. Podáváme s brambory nebo čerstvým chlebem.

Filé podle Norské hospodyně


4 porce filé, (asi 600 g), sůl, cibule, malý bobkový list, malý hřebíček, 120 g másla, 2 lžíce jemné hořčice, sůl, cukr, citrónová šťáva

Do mírně osolené vody dáme oloupanou rozpůlenou cibuli se zapíchnutým hřebíčkem, bobkový list a povaříme asi 10 minut. Do této várky vložíme částečně rozmražené filé rozdělené na porce a na mírném ohni zvolna vaříme. Uvařené filé vyjmeme děravou lopatkou na horké talíře a přelijeme horkou omáčkou. Omáčku připravíme takto: máslo rozpustíme, nejlépe ve vodní lázni, přidáme hořčici a zvolna za stálého míchání přivedeme téměř do varu. Během zahřívání máslo podle chuti přisolíme a přisladíme. Do hotové omáčky přidáme po kapkách citrónovou šťávu v množství podle chuti. Omáčka má mít pikantní chuť. Jako přílohu podáváme opékané brambory, salát a osminku citrónu na dochucení.

Filé pro labužníky

4 porce mraženého rybího filé (600 g), 30 g cibule, 0,5 lžičky cukru, 20 g hladké mouky, lžíce sójové omáčky, lžíce sherry, vejce, 100 g lískových oříšků, 150 g vařené šunky, sůl, 1,5 dl oleje
Cibuli ustrouháme, smícháme se sójovou omáčkou, příp. malým množstvím soli, cukrem, moukou, sherry a vejcem. Porce filé obalíme v této směsi a pak ve strouhaných oříškách. Na každou položíme plátek šunky, přeložíme, jehlou sepneme a na oleji upečeme.

Filé se sýrem

4 plátky mraženého rybího filé (600 g), 2 dl mléka, 2 vejce, 50 g hladké mouky, 100 g strouhaného ementálu, sůl, olej na smažení
Z mléka, vajec a strouhaného sýra připravíme těstíčko. Každý plátek filé osolíme, obalíme v hladké mouce a potom v sýrovém těstíčku, kterým rybu na pánvi ještě zakápneme. Smažíme na oleji.

Filé s hořčicí

4 porce mraženého rybího filé (600 g), 0,5 dl oleje, 30 g másla, 50 g mrkve, 50 g celeru, 50 g cibule, 50 g hořčice, 30 g hladké mouky, 2 dl jogurtu, sůl, pepř, citrónová šťáva, čerstvá petrželová nať

Na oleji s máslem usmažíme ustrouhanou mrkev, celer i petržel. Přidáme plátky filé - zakapeme citrónovou šťávou, osolené a opepřené - nepatrně podlijeme horkou vodou a zvolna 10-15 minut dusíme. Jogurt rozmixujeme s hořčicí, nadrobno pokrájenou petrželovou natí, případně ještě špetkou pepře, a omáčku na rybu se zeleninou nalijeme. Už nevaříme, ihned podáváme.

Filé v majonéze


60 – 800 g filé, 50 g másla, cibule, 2 lžíce petrželky, sůl, pepř, 200 g majonézy, 3 lžíce strouhanky
Plátky filé osolíme, opepříme a vložíme na máslo do pekáče. Posypeme cibulí, petrželkou, polijeme majonézou, a pečeme 15 min. Posypeme strouhankou a prudce zapečeme. Podáváme s bramborovou kaší.

Kčuč

400 g mraženého rybího filé, 100 g cibule, 100 g rajčat, 50 g zelené papriky, 2 feferonky, 200 g vařených těstovin (nejlépe kolínek), lžička pálivé papriky, 0.5 lžičky pepře, 0,5 dl bílého přírodního vína, 1 dl silného masového vývaru, 120 g másla, sůl
Mísu z ohnivzdorného skla vytřeme částí másla. Filé i zeleninu pokrájíme, osolíme, opepříme, smícháme dohromady s těstovinou, dáme do mísy, zalijeme vínem, vývarem i rozpuštěným zbytkem másla a 40 minut zapékáme.

Rybí ragú v troubě-Psari plaki sto furno


větší naporcovaná očištěná ryba, 600 g cibule, palička česneku, 1/3 šálku oleje, 600 g zralých rajčat nebo 2 lžíce rajského protlaku, 2 lžíce rozsekané zelené petrželky, citrón, 1/2 šálku bílého vína, sůl, pepř

Rybí porce omyjeme, osolíme, opepříme a necháme marinovat v misce s citrónovou šťávou. Mezitím očistíme cibuli a česnek. Cibuli pokrájíme na kolečka a česnek nadrobno. Rajčata krátce spaříme, sloupneme a prolisujeme (použijeme-li protlak, zředíme ho 2 šálky vody). Na pekáč vylijeme polovinu dávky oleje, dno poklademe kolečky cibule, kterou ještě posypeme česnekem a petrželkou. Na to urovnáme porce ryby a znovu posypeme česnekem s petrželkou. Přelijeme zbylým olejem, vínem a protlakem. Pečeme ve středně vytopené troubě, dokud ryba nezměkne (asi půl hodiny).

Škrpin lešo (vařená ryba)

1 kg čerstvě vykuchaných mořských ryb

Dva až tři brambory nakrájíme na plátky, stejně tak 2-3 stroužky česneku. Ryby nasekáme na kousky. Do kastrolu nasypeme rozkrájené brambory, česnek, nasekanou petrželku, bobkový list a několik lžic olivového oleje. Zalijeme vodou a uvedeme do varu. Vaříme 10-12 minut, poté přidáme ryby a dalších 10-12 minut povaříme. Osolíme, opepříme, vložíme plátek citrónu a dolijeme 2-3 lžíce olivového oleje.

Vařená ryba


ryba, cibule, celý pepř, bobkový list, sůl, 2 vejce natvrdo, petrželka, máslo, tatarská omáčka
Očištenou, naporcovanou rybu uvaříme ve slané vodě s cibulí, pepřem a bobkovým liste. Vyndáme na talíře, posypeme posekanými vejci a petrželkou, zalijeme máslem a omáčkou. Podáváme s opečenými brambory.

Pangasius po mlynářsku


4 kousky ryby, trochu hladké mouky, sůl, drcený kmín, kousek másla a trochu oleje

Každý kousek ryby osolíme, pokmínujeme a obalíme lehce v hladké mouce. Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem a rybu z obou stran opečeme. Na talíři pokapeme citrónovou šťávou a posypeme sekanou petrželkou. Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Filé v těstíčku


6 kostek rybího filé, sůl, citronová šťáva, grilovací koření
těstíčko: 5 lžic hladké mouky, 3 lžíce solamylu, vrchovatá lžíce hořčice, 2 lžíce sojové omáčky, sůl, pepř, 2 vejce, pivo, tuk na smažení

Filé osolíme, posypeme grilovacím kořením, zakapeme citronovou šťávou a necháme chvíli odležet. Na těstíčko smícháme mouku, sůl, koření, solamyl, hořčici a sojovou omáčku. Do toho přidáme vejce a tolik piva, aby vzniklo zahoustlé těstíčko. Namáčíme v něm porce filé a smažíme na pánvi z obou stran.Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Kapr s hořčicí v sýrovém těstíčku


6 porcí kapra, lžíce plnotučné hrořčice, 2 stroužky česneku, sůl, 4 vejce, 100 g tvrdého sýra, 2 lžíce hladké mouky do těstíčka, trochu hladké mouky na obalení, olej na smažení

Osušené porce kapra z obou stran osolíme a potřeme směsí hořčice s rozetřeným česnekem. Necháme chvíli odležet. Z vajec, nastrouhaného sýra a mouky umícháme těstíčko. Kousky kapra obalíme v hladké mouce, pak v těstíčku a z obou stran smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

1. června 2012

Nadívaná treska


treska, citrónová šťáva, sůl, pepř
nádivka: 250 g jarní cibulky nebo pórek, máslo, 6 lžic nasekané petrželové natě, worchestrová omáčka, sůl, pepř

Tresku v kuchyňské úpravě (asi 1 kg) pokapeme citrónovou šťávou a necháme asi 30 minut uležet, potom tresku lehce osušíme a solí a pepřem posypeme uvnitř i venku.
Příprava nádivky: jarní cibulkU nebo pórek očistíme a zbavíme tmavě zelené natě, ostatní části omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka, rozpustíme máslo a podusíme na něm cibulku nebo pór do měkka, potom přidáme petrželovou nať a směs potom společně podusíme a ochutíme solí a worchestrovou omáčkou, do pekáče vložíme kus alobalu a na něj položíme tresku hřbetem dolů, břicho tresky naplníme petrželovou nádivkou a trochou směsi potřeme i povrch tresky, potom ještě tresku trochu posolíme a opepříme, alobal přehneme a tresku do něj dobře uzavřeme, nakonec pekáč vložíme do předehřáté trouby. Vhodná příloha: brambory s máslem nebo zelený listový salát.

Treska na cibuli s kapií

1 kg filet z tresek, 150 g cibule, 75 g sterilovaných kapií, 75 g slaniny, 75 g oleje, 1 dl vody, mletá paprika, pepř, sůl

Tresky zbavíme ploutví, nakrájíme na porce a opláchneme vodou. Potom je osolíme, opepříme a po všech stranách krátce opečeme na horkém oleji. Na jiné pánvičce roztavíme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, mírně osmahneme, zaprášíme trochou mleté papriky, zastříkneme vodou, přidáme nakrájené proužky kapií a vše krátce podusíme. Takto připravenou zeleninovou směs potom navršíme na opečené porce tresky a společně ještě chvíli dusíme. Jako přílohu podáváme různě upravené brambory.

Pečená treska s bílou omáčkou

300-400 g tresky (filé), olej na pečení, 1/4 l mléka, lžíce krájené míchané zeleniny (čerstvé kořeninové nebo mražené), 20 g másla, 25 g mouky, 100 g čerstvých žampiónů,  lžíce kyselé smetany, mletý býlí pepř, muškátový oříšek, případně strouhaný sýr, žloutek

Tresku (slabé plátky) osolíme a na tuku pečeme po obou stranách do zlatova. Zároveň si připravíme světlou máslovou jíšku. V mléce povaříme 1 lžící zeleniny, scezený vývar přiléváme opatrně do jíšky a mícháme do hladké omáčky, kterou necháme povařit. Ochutíme muškátovým květem, mletým bílým pepřem, případně dušenými žampióny a 1 lžíci kyselé smetany. Místo nich můžeme do omáčky přidat strouhaný sýr a zjemnit žloutkem. Jako přílohu podáváme vařené brambory. Jako nápoj lze doporučit minerální vodu, mléko i bílé víno.

Halušky se zelím a uzeným


5OO g kysaného zelí, 500 g uzeného (nebo klobásy), 400 - 500 g zakysané smetany, 800 g nastrouhaných syrových brambor, polohrubá mouka, sůl, 2 cibule, olej

Zelí propláchneme, podlijeme trochu vodou a udusíme doměkka. Pak zcedíme. Uzené nakrájíme na kostičky. Pokrájenou cibuli osmažíme do zesklovatění, přidáme k ní uzené a společně smažíme do zezlátnutí cibule. Halušky uvaříme podle receptu halušky z brambor. Zcezené zelí promícháme s uzeným, smetanou a nakonec vmícháme zcezené halušky.

Zahradnická sekaná


1 kg mletého masa, 2 vejce, 2 mrkve, 2 petržele, půlka menšího celeru, plechovka sterilovaného hrášku, několik stroužků česneku, sůl, mletý pepř, asi 4 lžíce hladké mouky, Krenex, grilovací koření

Mleté maso pořádně promícháme s vejci, nahrubo nastrouhanou zeleninou, okapaným hráškem, rozmačkaným česnekem, ochutíme solí a mletým pepřem, přidáme 2 lžíce Krenexu a zahustíme moukou. Z této směsi vytvarujeme na pekáči mokrýma rukama šišku, posypeme grilovacím kořením, trochu podlijeme vodou a ve vyhřáté troubě upečeme ( 200°C asi 40 minut). Podáváme s vařenými bramborami, bramborovou kaší nebo studené s chlebem a hořčicí, případně Krenexem.


Rybářský guláš


300 g mníka, 300 g vepřového bůčku, 50 g cibule, 100 g rajčat, lžíce papriky, půl lžičky pepře, sůl

Vepřové maso umeleme, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájené maso mníka (bez kůže a kostí), nakrájená rajčata, nastrouhanou cibuli, koření, sůl a dusíme 10 minut za občasného podlití horkou vodou. Šťáva má být na konci dušení takřka vysmahlá.


Rybí hamburgery

600 g mníka, sůl, 1 dcl oleje, 8 krajíčků veky, 5 lžic kečupu, 50 g cibule
Maso bez kůže a kostí nakrájíme na tenké medailónky, osolíme a opečeme ve velmi rozpáleném oleji. Krajíčky veky potřeme kečupem, položíme na ně medailónky, zakapeme kečupem, posypeme nakrájenou cibulí a chvíli prohřejeme v troubě.

Rybí puding


300 g masa sladkovodní ryby, sůl, 30 g mouky, 30 g másla, 3 vejce, 1 dcl smetany, špetka citrónové kůry, pažitka, petrželová nať, olej na vymaštění, dětská krupice

Rybu udusíme v troše osolené vody, zbavíme kostí a umeleme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, rozředíme ji smetanou a krátce povaříme, přidáme umletou rybu, sůl, žloutky, citrónovou kůru, pokrájenou pažitku, nakonec sníh z bílků. Směs pak vlijeme do vymaštěného, dětskou krupicí vysypaného kastrolu, zabalíme ho do alobalu a v páře asi 3/4 hodiny vaříme.

Bolen s baklažánem

4 porce bolena, 100 g másla, 1/4 kg rajčat, 300 g baklažánu, 100 g zelených paprik, 5 stroužků česneku, lžička sladké papriky, sůl, mléko

Porce bolena poprášíme paprikou a po obou stranách opečeme na másle. Baklažán pokrájíme na kostičky, osolíme a v porcelánové misce necháme 4 hodiny uležet v chladu. Pak slijeme šťávu, kterou bolen pustil, propláchneme rybu mlékem a osmahneme na oleji. K rybě přidáme baklažán s pokrájenými rajčaty a paprikami, česnekem utřeným se solí, podlijeme trochou vody a pečeme asi 20 minut.

Indický rybí salát


1 kg malých ryb, 3 dcl oleje, sůl, 4 stroužky česneku, 250 g cibule, 50 g zelené a 50 g červené papriky, půl lžičky zázvoru, špetka kari, mletého kmínu, mletého koriandru, pepře, pálivé papriky, 3 dcl octa, lžička cukru

V horkém oleji opékáme pokrájené rybky do chřupava. Ostatní přísady smícháme a na zbylém oleji dusíme 5 minut (česnek utřeme, cibuli a papriky nakrájíme na kolečka). Přidáme ryby, necháme 3 dny v chladu proležet a studené podáváme.

Rybí pizza

300 g hladké mouky, 20 g droždí, 1/2 dcl oleje, sůl, na náplň: 400 g pečeného masa sladkovodní ryby, 0,5 lžičky pepře, 2 žloutky, 50 g tvrdého sýra, 10 oliv, 2 lžíce kečupu

Z mouky, droždí, vody a soli připravíme těsto husté jako na buchty a necháme je vykynout. Rozválíme ho na olejem vymaštěný plech a potřeme kaší z mleté vykostěné ryby, soli, žloutku a pepře, zakapeme kečupem, poházíme rozkrájenými vypeckovanými olivami, posypeme strouhaným sýrem a upečeme.

31. května 2012

Smažené rybičky


0,5 kg drobných rybek, 5 dcl citrónové šťávy, sůl, 5 stroužků česneku, 150 g kukuřičné mouky, 2 dcl oleje
Nasolené rybičky necháme hodinu odležet, pak je zalijeme citrónovou šťávou s česnekem a necháme v chladu uležet asi 5 hodin. Pak je osušíme, obalíme v kukuřičné mouce a v oleji do křupava usmažíme.

Nakládané rybky


1 kg drobných ryb, sůl, 50 g hrozinek, 50 g mandlí, citrónová kůra, 3 dcl octa, 7 dcl vody, 3 hřebíčky, 10 pepřů, 5 nových koření, 2 bobkové listy, 300 g cibule
Ryby uvaříme v osolené vodě, v láhvi od okurek je proložíme kolečky cibule a zalijeme studeným roztokem připraveným povařením všech zbývajících přísad. Necháme dva dny uležet.

Rajčata plněná rybou


300 g sladkovodní ryby, 12 rajčat, 2 vejce, 2 lžíce citrónové šťávy, 150 g majonézy, sůl
Rybu uvaříme v osolené, citrónem okyselené vodě. Vařenou rybu stáhneme a vykostíme, nakrájíme nadrobno a smícháme s nakrájenými vařenými vejci a majonézou. Z rajčat odřízneme vršky, vnitřek vydlabeme, naplníme rybí směsí a přikryjeme odříznutým vrškem.

Rybí guláš


600 g sladkovodních ryb, citrónová šťáva, 2 cibule, 2 lžíce oleje, 3/4 kg červených a zelených paprik, mletá sladká a špetka pálivé papriky, mletý pepř, sůl, lžička hladké mouky, vývar z masa, pórek

Staženou a vykostěnou rybu rybu nakrájíme na malé kostky, zakapeme citrónovou šťávou a necháme asi hodinu v chladničce odležet. Nadrobno pokrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme proužky papriky, osmahneme, okořeníme, osolíme, podlijeme vývarem a asi 10 minut podusíme. Přidáme maso, poprášíme hladkou moukou, podlijeme vývarem a podusíme do měkka. Opatrně mícháme. Rozdělíme na porce, posypeme na kolečka nakrájeným pórkem a podáváme s chlebem nebo pečivem.

Dušení ježdíci


600 g ježdíků, 200 g cibule, 3 bobkové listy, 3 dcl sladké smetany, 2 dcl sladké smetany, 2 dcl podmáslí, lžíce hladké mouky, 50 g másla, špetka muškátového oříšku, lžíce usekané pažitky, sůl, 1dcl mléka

Rybky osolíme, zasypeme strouhanou cibulí, rozdrceným bobkovým listem a necháme odležet v lednici do druhého dne. Pak na ně nalijeme vroucí podmáslí se smetanou a asi 10 minut povaříme. Rybky vybereme na mísu a uložíme do tepla. Omáčku procedíme, rozmixujeme, zahustíme moukou zakvedlanou do trochy mléka, přidáme máslo, strouhaný muškátový oříšek, pažitku, za stálého míchaní omáčku povaříme a na rybky vrátíme.

Dunajské rybí klobásy


1 kg masa sladkovodních ryb, 100 g slaniny, 50 g strouhanky, lžíce krupice, 100 g másla, 2 vejce, 2 žloutky, špetka nového koření, pepř, sůl
Slaninu pokrájíme, vyškvaříme, ryby na ní opečeme, podlijeme horkou vodou, udusíme, zbavíme kůže a vykostíme, maso umeleme, přidáme rozpuštěné máslo a ostatní suroviny, směs natlačíme do střívek a klobásky opékáme na oleji.


Oukleje smažené


4 oukleje, sůl, polohrubá mouka, strouhanka, 2 vejce, olej
Ryby nasolíme a necháme několik hodin v chladnu odležet. Osušené obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Smažíme do červena.

Křupavé rybky


3/4 kg drobných ryb, lžička zázvoru, lžíce solamylu, olej, sůl, petržel
Navrch i vně posypeme rybky směsí zázvoru a soli a necháme půl hodiny v chladu. Pak rybky vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme do zlatova asi 5 minut. Usmažené narovnáme do pekáčku a pečeme dalších 5 minut při asi 250 stupních. Podáváme posypané petrželovou natí.

Kyselo z ryb


1,5 l vody, 0,5 kg odřezků a vnitřností z ryb, 100 g kořenové zeleniny, mletý pepř, sůl, lžíce hladké mouky, 1/4 l kyselého mléka, 2 lžíce octa

Ve slané vodě povaříme hlavu bez žaber, ocet a pokrájenou kořenovou zeleninu. Vývar scedíme, maso obereme a vrátíme zpět do vývaru. Zvlášť uvaříme jikry nebo mlíčí ve vodě s octem. Potom obojí slijeme dohromady, opepříme, zahustíme kyselým mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali mouku a dobře povaříme. Podáváme s vařenými brambory.

Bramborový salát s uzenými rybami


300 g vařených brambor, 400 g uzených sladkovodních ryb, cibule, mletý pepř, natvrdo uvařené vejce, 2 sladkokyselé okurky, pažitka, sůl
Uzené ryby zbavíme kůže a všech kostí a drobně je nakrájíme. Brambory vařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na kostičky a promícháme s rybami. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, koření a vše promícháme. Jednotlivé porce zdobíme kousky ryb, nakrájenými okurkami a vejcem.

Drobné ryby na sádle


1 kg drobných ryb, sůl, sladká paprika, hladká mouka, 150 g sádla
Drobné rybky nařežeme na asi 1,5 cm široké podkovy, osolíme, posypeme paprikou, a prudce na obou stranách opečeme na rozpáleném sádle. Podáváme s tatarskou omáčkou a chlebem.

Ryba po rusku


600 g dušené ryby, 40 g másla, mrkev, cibule, kyselá okurka, lžíce kaparů, 10 zelených oliv, petrželka, citrón, 150 ml kečupu, 100 ml rybího vývaru, sůl

Mrkev nakrájíme na tenké nudličky, cibuli a okurku na tenká kolečka a vše krátce osmahneme na másle. Přidáme vypeckované olivy, kapary, na tenké plátky nakrájený citrón a zalijeme kečupem. Dobře promícháme, přidáme porce dušené ryby a vše dobře prohřejeme. Podle chuti osolíme a podáváme s opečenými brambory a ozdobené petrželkou.

Rybí běloruské krokety

600 g sladkovodní ryby, 100 g veky, 4 cibule, 4 lžíce oleje, 100 g rajčatového protlaku, 100 ml bílého vína, 100 ml mléka, vejce, 4 stroužky česneku, kopr, petrželka, sůl, pepř

Staženou rybu rozdělíme na kousky, přidáme v mléce namočenou veku, zesklovatělou cibulku, sůl, pepř a dvakrát umeleme. Mleté rybí maso spojíme s vejcem, důkladně rozmícháme a naděláme kuličky o průměru asi 3 cm, obalíme je v mouce a opečeme na oleji. Teplé opečené krokety položíme do kastrolu, zalijeme je rajčatovým protlakem, bílým vínem a posypeme usekanou petrželkou a koprem, zakryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni asi 15 minut. Pak potřeme prolisovaným česnekem. Necháme vychladnout a podáváme s bílým pečivem.


Rybí soljanka


600 g vařené nebo pečené ryby, 300 g dušeného zelí, 2 kyselé okurky, lžíce kaparů, cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, 40 g strouhaného sýra, 10 zelených oliv, půl citrónu, 40 g másla, lžíce sekané petrželky, 1/2 l rybího vývaru

Okurky nakrájíme na tenké nudličky, dáme do kastrolu, přidáme kapary, drobně nakrájenou cibuli, rajčatový protlak, zalijeme rybím vývarem, zakryjeme pokličkou a 10 minut dusíme. Do ohnivzdorné misky vymazané máslem dáme vrstvu (polovinu) dušeného zelí, na zelí položíme rybu nakrájenou na menší kousky, přelijeme připravenou omáčkou a pokryjeme vrstvou zbylého zelí. Povrch zelí uhladíme, posypeme strouhaným sýrem, pokapeme rozpuštěným máslem a zapékáme asi 1/4 hodiny v horké troubě. Hotový pokrm posypeme sekanou petrželkou, ozdobíme olivami a na plátky nakrájeným citrónem. Podáváme s bílým pečivem.

Nakládání menších ryb do soli


1 kg čerstvých malých bílých ryb, sůl

Menší ryby necháme v celku, větší nakrájíme na filety, ryby osolíme uvnitř i na povrchu, těsně složíme do kameninové nebo porcelánové nádoby, zasypeme ještě dvěma cm soli, zakryjeme pokličkou a zatížíme. Nádobu uložíme na 4 až 5 dnů do chladna, denně přelijeme ryby šťávou, která se vyluhovala. Před přípravou pokrmu ryby omyjeme, vykostíme, zbavíme kůže, nakrájíme na kousky a obložíme plátky citrónu. Takto naložené ryby vydrží v chladnu i déle než 14 dnů.

Bílé ryby po bulharsku


3 porce bílé ryby, 60 g másla, citrón, lžíce hladké mouky, lžička octa, 4 stroužky česneku, zelená petržel, sůl
Porce ryby osušíme, poprášíme moukou a na másle dozlatova po obou stranách opečeme. K česneku utřenému se solí přidáme drobně nakrájenou petržel, zředíme octem rozředěným stejným množstvím vody a upečené porce ryb přelijeme touto zálivkou. Podáváme s plátkem citrónu a bílým pečivem.

Ryba po řecku


2 až 3 menší tloušti nebo cejni, 80 g oleje, velká cibule, 4 lžíce rajčatového kečupu, 3 lžíce červeného vína, lžička cukru, sůl



Půlené ryby opečeme na pánvi v rozpáleném oleji po obou stranách dočervena. Měkké ryby vyndáme, přidáme drobně nakrájenou cibuli, kečup, sůl a cukr. Podle potřeby přidáme trochu horké vody a dusíme asi 15 minut. Pečené ryby pak vložíme do připravené omáčky, přidáme víno a necháme přejít varem. Podáváme s vařenými brambory.


Bílé ryby grilované (dietní)


2 porce bílé ryby, lžíce citrónové šťávy, dvě lžíce olivového oleje, majoránka, sušená celerová nať, sušený libeček, tlučený kmín, sůl
Ryby okořeníme, zakapeme citrónovou šťávou a v porcelánové misce zalijeme olejem. Necháme 3 hodiny v chladničce. Porce ryb vyjmeme, necháme okapat a za občasného potírání marinádou grilujeme do měkka. Zdobíme citrónem a podáváme s bílým pečivem.

Zavináče z bílých ryb


bílé ryby
nálev : 5 l octa, 5 l vody, 1,2 kg soli, marináda : 2 l octa, 8 l vody, 200 g soli, 5 kostek cukru, celý pepř, nové koření, 2 bobkové listy, cibule, kyselé okurky

Ryby naskládáme do kameninové nebo skleněné nádoby, zatížíme a zalijeme nálevem, ve které je ponecháme 5 dní v chladnu, potom je vykostíme, a svineme jako zavináče, vrátíme zpět do čisté nádoby, a zalijeme vychladlou marinádou, vzniklou povařením octa, vody, soli, koření, cukru a nakrájené cibule. Do vychladlé marinády přidáme nakrájené okurky. Nádobu povážeme papírem a uložíme v chladu na 2 až 3 dny.

Maréna po francouzsku


4 porce marény asi po 200 g, ocet, 6 dcl vody, 80 g cibule, zelená petržel, bobkový list, 8 kuliček pepře, tymián, 80 g másla, sůl

Do kastrolu vložíme na malé kousky nakrájenou cibuli, drobně usekanou petržel, tymián, bobkový list, celý pepř a vodu s octem. Vaříme asi 20 minut, pak procedíme, vývar vrátíme do kastrolu, uvedeme do varu a přidáme porce ryby. Vaříme na mírném ohni až ryba změkne, asi 5 minut. Hotovou rybu vyjmeme, rozdělíme na talíře a podlijeme rozpuštěným máslem do něhož před podáváním nakrájíme zelenou petržel. Podáváme s vařenými brambory.

Maréna na houbách


mréna, 20 g sušených hřibů, 4 lžíce oleje, 200 g rajčat, 3 stroužky česneku, mletý pepř, pažitka a sůl, na přílohu : 800 g brambor, cibule, 60 g slaniny, lžíce hladké mouky, 70 g másla, citrón, sůl

Marénu rozdělíme na poloviny, odstraníme páteř. Obě poloviny potřeme česnekem utřeným se solí a zprudka opečeme na oleji. Houby asi na 3 hodiny namočíme do studené vody. Opečené porce ryby podlijeme horkou vodou, v níž jsme máčeli houby, přidáme houby a zvolna dusíme. Později přidáme na kolečka nakrájená rajčata a dodusíme do měkka. Podle chuti osolíme a opepříme. Příloha : brambory uvaříme ve slupce, po vychladnutí je nakrájíme na kolečka. Na drobně nakrájené slanině krátce osmahneme jemně nakrájenou cibuli, přidáme máslo a vše zaprášíme moukou. Promícháme s brambory, opepříme, osolíme a na větší pánvi opečeme do zlatova. Opečené brambory pokapeme citrónovou šťávou a posypeme strouhanou citrónovou kůrou.

Pikantní kuře


kuře, lžíce oleje, lžíce hořčice, šťáva z půlky citronu, 3 stroužky česneku, lžička vegety, pepř, sůl, kousek másla, 0,2 dl vývaru

Kuře omyjeme, osušíme a rozčtvrtíme. Olej, hořčici a citronovou šťávu rozšleháme, přidáme prolisovaný česnek, vegetu, osolíme a opepříme. Touto marinádou potřeme čtvrtky kuřete a dáme na 2 - 3 hodiny odležet do ledničky. Pekáček vyložíme plátky másla, na ně naskládáme maso, trochu podlijeme vývarem, vložíme do vyhřáté trouby a upečeme dozlatova. Během pečení podléváme vývarem, ke konci přeléváme vypečenou šťávou. Podáváme s vařenými bramborami posypanými zelenou petrželkou nebo s rýží.

Opilé kuře


kuře, plechovka piva (radši 0,33l, půllitrová je moc vysoká a nevešlo se mi to do trouby)
marináda: 3 lžíce oleje, 3 lžíce sojové omáčky, lžíce chilli omáčky, 2 lžíce medu,  lžička chilli koření, 4 rozmačkané stroužky česneku, lžička soli

 

Suroviny na marinádu smícháme a společně zahřejeme. Teplou marinádou zalijeme omyté a osušené kuře v misce a důkladně ho ze všech stran v marinádě vykoupeme. Necháme marinovat 1 hodinu. Plechovku s pivem otevřeme, odlijeme asi 1 dl a do víčka uděláme ostrým nožem další dva otvory. Plechovku postavíme na plech (příště pod ni dám papír na pečení, šťáva odkapávající z kuřete se připekla k plechu, papír ušetří jeho drhnutí). Na plechovku "posadíme" kuře a vložíme do trouby vyhřáté na 180 - 200°C. Pečeme asi 40 minut do zezlátnutí. Během pečení můžeme kuře občas potřít zbylou marinádou. Podáváme s chlebem nebo jakkoliv upravenými bramborami.


Kuřecí prsa v bramboráku


kuřecí prsní řízky, těsto na bramboraky, sůl, pepř, olej na smažení

Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej, na něm opečeme maso z obou stran a vyndáme z pánve. Pak na pánev naběračkou nalijeme trochu těsta a upravíme tak, aby vznikla placka o málo větší než je maso. Na těsto položíme plátek opečeného masa a zalijeme dalším těstem. Opečeme z obou stran dozlatova. Podáváme se zeleninovou oblohou.

Athénská jehla


400 g vepřového libového masa, lžíce koření gyros, lžíce oleje, sůl, máslo, 2 cibule, 2 papriky, slanina, hladká mouka, 2 rajčata, citron

Maso nakrájíme na kostky, posypeme kořením, promícháme s olejem a necháme půl hodiny odpočinout. Na jehlu navlékáme střídavě maso, cibuli, slaninu, kousky papriky. Jemně poprášíme moukou a opékáme v rozpáleném oleji. Do výpeku vložíme nakrájená rajčata a podusíme je. Jehly přeléváme podušenými rajčaty, zdobíme plátkem citronu a podáváme s rýží nebo bramborami.

Vepřové kotlety v majonéze


4 plátky vepřové kotlety, sůl, 4 velké cibule, 50 g tvrdého sýra
marináda: 250 ml majonézy,  lžička karí, 2 lžičky grilovacího koření, 3 lžičky kremžské hořčice

 

Všechny suroviny na marinádu promícháme. Maso osolíme a lehce naklepeme. Plátky masa protáhneme marinádou, naskládáme do misky a zbytkem marinády zalijeme. Necháme v chladu uležet, nejlépe do druhého dne. Cibuli nahrubo nasekáme. Tři cibule rozprostřeme na dno pekáče. Na cibuli naskládáme maso obalené marinádou a posypeme je zbývající cibulí. Přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po 50 minutách posypeme maso nastrouhaným sýrem a ještě dalších 20 minut pečeme. Na posledních 10 minut můžeme pekáč odkrýt. Podáváme s jakkoliv upravenými bramborami a zeleninovou oblohou nebo salátem.


Ražniči gyros


libové vepřové maso, anglická slanina, klobása, tenké párky, cibule, paprika, sůl, koření gyros nebo grilovací, olej - vše v množství podle počtu a chuti strávníků

 

Maso nakrájíme na kostky a promícháme s kořením a trochou oleje. Necháme uležet přes noc. Slaninu, párky a papriku nakrájíme na kousky, klobásu a cibuli na kolečka. Všechno střídavě napichujeme na jehly nebo špejle. Naskládáme na plech potřený olejem, trošičku podlijeme a upečeme doměkka (asi hodinu). Podáváme s hranolky a tatarskou omáčkou nebo kečupem.


30. května 2012

Amur na smetaně s houbami


6 porcí amura po 200 g, 80 g másla, rybí vývar nebo vývar z masoxu, 2 cibule, 300 g čerstvých nemodrajících hub, 50 g oleje, mletý pepř, 2 dcl kyselé smetany, citrón, zelená petržel, bobkový list, sůl

Porce ryby osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou a na rozpáleném oleji po obou stranách krátce opečeme. Podlijeme trochou vývaru, posypeme na drobno nakrájenou cibulí, nakrájenou petrželkou, přidáme bobkový list a v troubě pečeme. Po krátkém zapečení přelijeme ryby rozšlehanou smetanou. Na kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme nakrájené houby, podusíme, poklademe na porce ryb a dopečeme. Jako přílohu podáváme vařené brambory a salát z čerstvé zeleniny.

Rybí hemenex


maso z větších ryb, cibule, pepř, vařené brambory, 2 vejce, tuk, kapary, nakládaná zelenina nebo houby
Maso nakrájíme na kostky a dusíme s cibulí a pepřem, pak přidáme nakrájené brambory a syrová vejce. Vše promícháme, podusíme na tuku a dáme na talíř. Zdobíme kapary, zeleninou nebo houbami.

Rybí majonéza


150 g majolky, lžička hořčice, 0,5 lžičky cukru, lžička worchesteru, lžíce octa nebo citronové šťávy, 2 lžíce pomerančové šťávy, 2 lžíce šlehačky, pepř, 200 g vařené na kousky rozdělené ryby, 80 g nastrouhaného celeru
Vše smícháme ve směs a případně ještě osolíme. Používáme na osolené chlebíčky, nebo k náplni rajčat, vajec a paprik.

Rybí omeleta


maso ze sladkovodních ryb, zelenina, hrášek, vejce, sůl
Maso a zeleninu nakrájíme a spolu s hráškem dáme na pánev, zalijeme rozšlehaným vejcem, mírně osolíme a opečeme po obou stranách.

Rybí kobližky s kokosovou mouckou


mleté rybí maso, lžička másla, strouhanka, lžíce kokosové moučky, sůl, pepř, sníh z bílků, muškátový oříšek, máslové těsto, vejce
Z máslového těsta vyválíme placku, na ní klademe směs vzniklou smícháním všech přísad. Pokryjeme druhou polovinou těsta a vykrajujeme kobližky. Ty potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě na plechu.

Rybí kobližky


mleté rybí maso, vařené brambory, petržel, 2 vejce, sůl, hladká mouka nebo strouhanka
Stejné množství rybího masa a vařených brambor smícháme s ostatními přísadami, vytvoříme malé kobližky, obalíme v mouce nebo ve strouhance a smažíme.

Rybí karbanátky s česnekem


ryba, sůl, petržel, cibule, česnek, vejce, pepř, hladká mouka
Rybu uvaříme ve slané vodě s petrželí, vykostíme, umeleme. Pak smícháme se strouhanou cibulí, česnekem a vejcem. Okořeníme. Ze směsi uděláme malé karbanátky, které obalíme v mouce a osmažíme. Podáváme s brambory.

Sofia pasta-recept na rybi pomazanku


500 g sladkovodních ryb, 200 g kečupu, olej, česnek, sůl, pepř

Ryby dobře nasolíme, vydatně potřeme česnekem a upečeme na oleji. Měkké maso zbavíme kůží a kostí, pokrájíme na malé kousky, smícháme s kečupem, ochutíme lžičkou pepře a 5 většími rozetřenými stroužky česneku, podle chuti dosolíme. Používáme jako pomazánku.

Hektora


500 g pečené, dušené nebo vařené ryby, 1/4 l šlehačky, strouhaný křen, sůl
Maso zbavíme kůže a kostí a umeleme. Přidáme šlehačku, 6 vrchovatých lžíc křenu a špetku soli, promícháme a ihned podáváme s bílým pečivem.

Salát "Giewont"


kapr nebo štika, sůl, ocet, pepř, bobkový list, nové koření, 200 g tvrdého sýra, nakládané feferony, 200 g kečupu, červené víno
Rybu uvaříme v osolené vodě s trochou octa a kořením. Maso zbavíme kůže a kostí, přidáme tvrdý sýr nakrájený na malé kostičky, 1 lžíci pokrájených feferonů, kečup a 3 lžíce červeného vína a dobře promícháme.

Ryba na zázvoru


malé porce kapra nebo štiky, česnek, sůl, paprika, zázvor, olej
Malé porce ryby potřeme kašičkou z utřeného česneku se lžičkou soli, lžičkou papriky, lžičkou zázvoru a dvou lžic oleje a následně klademe do hrnce na sebe. Zatížíme a necháme uležet 1 den v ledničce. Druhý den prudce opečeme na oleji a nakonec dusíme do měkka.

Ryby v těstíčku


malé rybky, mléko, hladká a hrubá mouka, vejce, sůl, tuk, citrón

Z 1/4 l mléka, 10 dkg hladké, 5 dkg hrubé mouky, 2 vajec a soli připravíme těstíčko. Malé rybky osušíme , osolíme, obalíme v hladké mouce a namočíme do těstíčka a rychle vhodíme do rozpáleného tuku. Dozlatova z obou stran osmažíme, zakapeme citrónem a podáváme.

Přesnídávková rybí polévka


0,5 kg masa sladkovodních ryb, kolečko citrónu, 2 lžíce octa, 2 cibule, 2 karotky, 2 brambory, pórek, zelená paprika, stroužek česneku, kousek feferónky, 50 g másla, 1 dcl bílého vína, bobkový list, sůl, 1,5 l vody
Rybu uvaříme ve vodě s citrónem, solí a octem. Na másle osmahneme nahrubo nastrouhanou zeleninu včetně brambor, přidáme vykostěné maso s vývarem, víno, utřený česnek, rozdrcený bobkový list, dosolíme a vaříme ještě 20 minut.

29. května 2012

Zadělávaná polévka


1,5 l vody, 0,5 kg drobných ryb, lžíce octa, stroužek česneku, 20 g másla, 30 g hladké mouky, cibule, celer, žemle, 1 dcl mléka, natvrdo vařený žloutek, paprika, 2 lžičky rajčatového protlaku, petrželka, 60 g sterilovaného hrášku, 1 celá a 2 na kostičky nakrájené a na másle osmahlé žemle

Rybky vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme česnek, nakrájenou a na másle podušenou cibuli s celerem, ocet a vaříme asi 10 minut. Pak scedíme, rybky vyjmeme, maso obereme, přidáme k němu zeleninu, prolisovaný žloutek, v mléce namočenou a dobře vymačkanou žemli, rajčatový protlak a mletou papriku. Vše promícháme a umeleme. Připravíme si světlou jíšku z mouky a másla, přidáme k ní umletou směs, zalijeme procezeným vývarem z ryb a dobře povaříme. Do hotové polévky přidáme hrášek a sekanou petrželku. Podáváme s osmaženou žemlí.

Bavorská polévka


0,5 kg masa z bílých ryb, 4 žampióny, cibule, 2 žemle, pepř, mletý hřebíček, 1,5 l vody, 50 g čerstvého másla
Vše, mimo másla, povaříme asi 1/2 hodiny, pak polévku procedíme, vrátíme do ní žampióny, které jsme pokrájeli, a kousky vykostěného rybího masa. Na každý talíř dáme kousek másla a horkou polévkou ho zalijeme.

Francouzská polévka


1 kg masa sladkovodních ryb, cibule, rajče, stroužek česneku, snítka petržele, tenké kolečko citrónu, špetka pomerančové kůry, bobkový list, 2 nová koření, 5 pepřů, 2 dcl bílého vína, 1/2 dcl oleje, sůl, osmažená žemle, 1,5 l vody
Všechny surovinu asi hodinu vaříme, pak vývar procedíme, doplníme vroucí vodou na 1,5 litru a čistý vývar podáváme s osmaženou žemlí.

Děvínská polévka


0,5 kg štičího masa, řapík saturejky (nesmí se krájet),50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, 1,5 l vody
Maso se saturejkou vaříme asi 30 minut ve slané vodě. Maso pak vykostíme, 2/3 masa umeleme a vrátíme do vývaru. Přidáme světlou jíšku z másla a mouky a nakonec přidáme zbylé kousky masa.

Rybí polévka pro diabetiky


2 rybí hlavy, ploutve, ocasy, 60 g kořenové zeleniny, 2 kávové lžičky oleje, kávová lžička krupice, muškátový květ, vejce, zelená petržel, sůl
Drobně nakrájenou zeleninu osmažíme na oleji a zalijeme trochou vody. Osolíme, uvaříme do měkka, zředíme vývarem z hlavy, zavaříme krupici, přidáme maso z hlavy a asi 10 minut povaříme. Okořeníme muškátem, zelenou petrželkou, zjemníme vejcem a ihned podáváme.

Bramborová polévka s rybami

1 kg hlav z ryb, 1/2 kg brambor, 100 g kořenové zeleniny, cibule, lžíce másla, mletá paprika sladká, bobkový list, zelená petržel, 1,5 l vývaru, sůl

Hlavy rozpůlíme, odstraníme žábry, ponoříme krátce do horké vody, opláchneme, vložíme do hrnce a vaříme asi půl hodiny. Vývar scedíme. Částečně vychladlé hlavy rozebereme a kousky masa dáme před podáváním do vývaru. Drobně nakrájenou cibuli a nakrájenou kořenovou zeleninu osmažíme na másle. Oloupané brambory nakrájíme na menší kostky a vložíme do vroucího scezeného vývaru, přidáme osmaženou zeleninu, bobkový list, papriku, sůl a vaříme asi půl hodiny. Do jednotlivých porcí přidáme zelenou petrželku až do talířů.

Letní dietní polévka z ryb


vývar z hlavy a kostí ryb, 150 g rybího masa, 20 g mrkve, 20 g celeru, 20 g květáku, 20 g cibule, 60 g rajčat, 1 bílek, mletý pepř, sůl, polévkové koření, lžíce octa, sůl
Do procezeného vývaru dáme vařit kousky rybího masa současně s cibulí a na malé kostičky nakrájenou zeleninu. Ke konci varu přidáme oloupaná rajčata. Hotovou polévku zahustíme rozšlehaným bílkem a podle chuti ochutíme polévkovým kořením a octem.


Rybí polévka s hráškem


500 g rybích vnitřností, 4 lžíce másla, 2 vejce, 100 g loupaného hrachu, světlá jíška, mrkev, petržel, celer, 200 g květáku, zelená petržel, žemle, mletý pepř, zázvor, sůl

Kořenovou zeleninu nakrájíme na slabé nudličky a osmahneme v hrnci, v němž budeme polévku vařit. Jakmile zelenina vsákne tuk, přidáme vodu a na růžičky rozebraný květák. Po přidání světlé jíšky vaříme za častého šlehání metlou asi hodinu. Uvařený hrách pak protlačíme sítem do polévky, rybí vnitřnosti přidáme do téměř hotové polévky a jen krátce povaříme. Polévku podle chuti okořeníme, před podáváním protřeme sítkem dva vařené žloutky. Na talíře dáme na kostičky rozkrájené a osmahlé žemle, lžičku nakrájené petrželky a přelijeme horkou polévkou.

Polévka Burida

300 g sumce, 50 g cibule, 50 g celeru, 2 stroužky česneku, 150 g čerstvých hub, 100 g rajčat, 1/2 dcl oleje, 0,5 lžičky pepře, 1 dcl bílého vína, lžíce citrónové šťávy, 1,5 l vody
Nastrouhanou cibuli osmahneme na oleji, přidáme nastrouhaný celer, utřený česnek, pokrájené houby a rajčata, opepříme, osolíme, zalijeme vodou a 30 minut vaříme, pak vmícháme sumčí maso bez kůže a kostí a vaříme ještě asi 10 minut. Polévku dochutíme vínem a citrónovou šťávou.

Sumčí polévka


1 kg rybích hlav a kostí, 300 g sumčího masa, 1/2 l oleje, 100 g cibule, 10 pepřů, 200 g rajčat, 50 g petržele, petrželová a celerová nať, špetka šafránu, lžíce bazalkových lístků, sůl, 2 l vody, těstoviny

Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme rajčata a pepř, strouhanou petržel, po snítce petrželové a celerové natě, hlavy a kosti, vše zalijeme vodou a asi 30 minut vaříme. Polévku procedíme, okořeníme šafránem, pokrájenými bazalkovými lístky, přidáme nadrobno pokrájené maso sumce bez kostí a kůže, sůl, těstoviny a vašíme dalších asi 10 minut.

Rassolnik z línů (polévka)


600 g línů, 50 g krup, 100 g brambor, po lžíci strouhané mrkve, cibule a petržele, kyselá okurka, lžíce petrželové natě, pepř, sůl, 1,5 l vody

Líny uvaříme v osolené vodě, vývar procedíme, přidáme zeleninu, nakrájené brambory, horkou vodou propláchnuté kroupy a vaříme 30 minut. Nakonec do polévky zamícháme nakrájenou kyselou okurku bez jadérek, kůže i kostí zbavené maso línů a prohřejeme.

Krémová polévka z lína


0,5 kg lína, sůl, 50 g másla, 50 g hladké mouky, půl lžičky pepře, 1 dcl vína Madeira, 1,5 l vody
Rybu vložíme do studené osolené vody a vaříme asi půl hodiny. Vývar procedíme, zahustíme světlou jíškou z mouky a másla, opepříme a ve vývaru rozmixujeme maso lína bez kostí a kůže, před podáváním přidáme víno.

Polévka z línů


0,5 kg línů, kořenová zelenina, květák, cibule, 60 g másla, 2 lžíce mouky na jíšku, pepř, muškátový květ, žloutek, petrželka, smažená houska

Líny rozkrájíme na kousky a vaříme. Na nudličky rozkrájíme kořenovou zeleninu, cibuli a kousek květáku a přidáme k rybě. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, přidáme do polévky, maso z línů do ní protlačíme. Polévku osolíme, opepříme, přidáme trochu muškátového květu, povaříme a zahustíme žloutkem. Od této chvíle se polévka již nesmí vařit. Nakonec ochutíme petrželkou.

Starofrancouzská pstruží polévka


600 g pstruhů, 1 l silného hovězího vývaru, 2 dcl madeiry, špetka esragonu, sůl, máslo, žemle
Pstruhy podusíme na másle, stáhneme, vykostíme, nakrájíme a zamícháme do osoleného a madeirou ochuceného vývaru. Odstavíme, přes noc uložíme do lednice, druhý den podáváme ohřátou polévku s čerstvým estragonem a osmaženou žemlí.

Soljanka ze štiky (polévka)


600 g štičího masa, 50 g másla, 50 g cibule, 50 g kyselých okurek, 1 rajče, lžíce kaparů, 8 oliv, lžíce citrónové šťávy, špetka citrónové kůry, pepř, sůl, 1,5 l vody
Z rybího masa připravíme vývar. Nakrájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme nakrájené rajče, okurky, vypeckované olivy, kapary, zalijeme vývarem a vaříme 20 minut, ochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a kůrou.

Maďarská rybí polévka po dolnozemsku


100 g kapřích hlav, 100 g kapra, 100 g štiky, 100 g sumce, 100 g candáta, 100 g kapřích vnitřností, půl zelené papriky, rajče, 50 g cibule, půl lžičky pálivé papriky, špetka vegety, sůl, 1 dcl smetany
Rybí hlavy vaříme v osolené vodě s cibulí a pálivou paprikou 40 minut. Vývar procedíme ( má ho být litr ) na osolené vykostěné kousky ryb. Přidáme nakrájené vnitřnosti, na nudličky nakrájenou papriku a rajče, vegetu a smetanu. Vaříme dalších 15 minut.

Tlmačská rybí polévka


600 g kapřích hlav a kostí, 400 g kapřího masa, 200 g kapřích vnitřností, 30 g cibule, 2 stroužky česneku, 150 g kořenové zeleniny, lžička sladké a půl lžičky pálivé papriky, půl lžičky pepře, sůl, 200 g brambor, 2 dcl bílého vína, 30 g sádla, 30 g hladké mouky

Hlavy a kosti vaříme s cibulí a česnekem asi 25 minut, pak vývar procedíme, přidáme ustrouhanou zeleninu, pokrájené maso bez kostí, pokrájené vnitřnosti a brambory, koření, sůl a vše vaříme ještě 20 minut. Polévku rozředíme vínem, podle potřeby ještě trochou horké vody na obsah 1,5 l a zahustíme světlou jíškou.

Kapří čorba (polévka)


400 g kapra, 50 g cibule, 10 kořenové zeleniny, 50 g másla, lžíce hladké mouky, lžíce rajského protlaku, 2 dcl smetany, citrónová šťáva, sůl, 1,5 dcl vody

Nastrouhanou zeleninu osmahneme na másle, přidáme protlak, sůl, horkou vodu a vše 20 minut vaříme. Polévku procedíme, vložíme do ní nakrájené kapří maso bez kůže a kostí, zalijeme smetanou s rozkvedlanou moukou a vaříme dalších 15 minut, podle chuti přidáme citrónovou šťávu a podáváme.

Zaragozská kapří polévka


400 g kapřího masa, 3 kapří hlavy, 3 cibule, 2 stroužky česneku, 50 g másla, 3 hřebíčky, 3 bobkové listy, pepř, petrželka, sůl, 1 dcl smetany, 5 dcl bílého vína, 1 l vody
Na másle osmahneme na drobno usekanou cibuli a utřený česnek, přilijeme bílé víno a vodu, přidáme hlavy, koření, petrželku, sůl a bez pokličky vaříme asi 20 minut. Vývar procedíme a dalších 15 minut vaříme s kousky kapřího masa bez kůže a kostí. Zjemníme smetanou a podáváme s kostičkami na oleji osmahlého chleba.

Polévka z kapra s kapáním


1,5 l vody, hlava a vnitřnosti z kapra, 100 g kořenové zeleniny, cibule, masox, vejce, lžíce hladké mouky, 30 g másla, petrželka
Hlavu, vnitřnosti a zeleninu vaříme ve vodě asi 1/2 hodiny, potom scedíme, znovu uvedeme do varu, , přidáme masox a nakonec zavaříme jemné kapání, připravené z vejce a hladké mouky. Obrané maso z hlavy a vnitřnosti nadrobno pokrájíme do polévky, hotovou polévku zjemníme máslem a ochutíme petrželkou.

Saská polévka


400 g kapřích jiker, 2 větší cibule, špetka sladké papriky, lžíce másla, lžíce krupice, 1 dcl smetany, 2 žloutky, sůl, 1,5 l vody
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na másle. Postupně přidáváme krupici, papriku a jikry. Vše zalijeme vodou a 30 minut vaříme, polévku zakvedláme smetanou a žloutky, které však již nevaříme, a podle chuti osolíme.

Vídeňská polévka


1/4 kg kapřích vnitřností, 100 g vepřového mozečku, 50 g petržele, 50 g celeru, 50 g květáku, kousek mrkve, spetka muškátového květu, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1,5 l vody
V osolené vodě vaříme pokrájenou, předem osmahlou, zeleninu do měkka, přidáme umleté vnitřnosti s mozečkem bez blány a vaříme ještě asi 10 minut. Hotovou polévku okořeníme, osolíme a zapražíme světlou jíškou rozmíchanou v troše studené vody.

Budapešťská polévka


0,5 kg masa bílých ryb, 200 g kapřího mlíčí, nepálivá zelená paprika, 4 rajčata, cibule, lžička sladké papriky, sůl, 1,5 l vody, těstoviny
Maso vaříme se zelenou paprikou, rajčaty a cibulí v osolené vodě. Pak polévku procedíme, ochutíme sladkou paprikou a zavaříme do ní vlasové nudle s nadrobno pokrájeným mlíčím.

Dunajská polévka


300 g kapřích vnitřností, 50 g kapusty, 50 g celeru, 50 g petržele, lžíce strouhané cibule, 100 g předvařeného hrachu, trochu rozmarýnu, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1,5 litru vody
Pokrájenou zeleninu dusíme s cibulí asi 10 minut na másle, zaprášíme moukou, přidáme hrách, rozmarýn a vodu. Vše vaříme dalších 20 minut. Polévku procedíme, osolíme a ještě povaříme s pokrájenými vnitřnostmi.
http://hospodyne.mojerecepty.sk/2009/11/dunajska-polevka/

Kapří polévka


80 g kořenové zeleniny, 40 g másla, 50 g hladké mouky, vnitřnosti a hlava z kapra, 80 g bílého pečiva, sůl, špetka muškátového květu

Do osolené vody přidáme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a krátce povaříme. Hlavu kapra bez skřelí zalijeme vodou a zvlášť vaříme asi 10 minut. Obereme z ní maso a přidáme ho do polévky i s procezeným vývarem z hlavy. Pak polévku zahustíme žlutou jíškou, přidáme nakrájené, dobře oprané vnitřnosti, a polévku asi 1/4 hodiny povaříme. Před podáváním ji okořeníme muškátovým květem. Podáváme s osmaženou houskou.

Pikantní kapří polévka


400 g kapřího vykostěného masa, hlava, ploutve, ocas, 3 sladkokyselé okurky, cibule, 20 g másla, lžička kaparů, půlka citrónu, 2 lžíce rajčatového protlaku, lžíce nakrájeného kopru, mletý pepř, sůl

Z hlavy a odřezků kapra připravíme odvar. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na másle do růžova, zalijeme vývarem, přidáme rajčatový protlak a povaříme. Do vroucího základu přidáme na kostky nakrájené maso, na drobno nakrájené okurky, nakrájené kapary, pepř, sůl a zvolna krátce vaříme do změknutí masa. Před podáváním ochutíme citrónem, zelenou petrželí nebo koprem.

Slovenská rybí polévka


500 g kapřího masa, 2 hlavy, ocasy a další odřezky, světlá jíška, 100 g kořenové zeleniny, pepř, zázvor, sůl, masox, nudle
Maso vaříme v jednom litru vody asi 20 minut. Potom procedíme, vývar zahustíme světlou máslovou jíškou, přidáme kořenovou zeleninu, pepř, sůl, zázvor a masox. Po změknutí zeleniny zaváříme do polévky nudle. Nakonec přidáme pokrájené maso.

Cejn na hřibech po chorvatsku


6 porcí cejna, 250 g hřibů nebo žampiónů, 2 cibule, lžíce rajčatového kečupu, 2 lžíce másla, kmín, 10 kapek worchesterové omáčky, sůl

Hrubě nakrájenou cibuli velmi krátce osmahneme na másle, osolíme, přidáme kmín, a na plátky nakrájené houby. Houby krátce podusíme a teprve pak přidáme porce cejna. Na mírném ohni dusíme téměř do měkka. Nakonec přidáme rajčatový kečup, worchesterovou omáčku a dodusíme do měkka. Podáváme s dušenou rýží.
http://hospodyne.mojerecepty.sk/2009/11/cejn-na-hribech-po-chorvatsku/

28. května 2012

Cejn s houbami a zeleninou


0,5 kg cejna, 200 g hřibů, 4 rajčata, zelená paprika, olej, stroužek česneku, kmín, pažitka, sůl
Cejna opečeme na oleji, vyjmeme, nakrájíme na porce a vykostíme. Hřiby nakrájíme na plátky, osolíme, okmínujeme, přidáme sloupnutá rajčata, nakrájená na silnější plátky a na nudličky nakrájenou papriku. Přidáme porce cejna, česnek utřený se solí a nakrájenou pažitku. Prohřejeme a podáváme s vařenými brambory.

Cejn po uhersku


1 velký nebo 2 menší cejni, 100 g jablečných křížal,  cibule, mletý pepř, zázvor, muškátový květ, 1/8 l bílého vína, 2 lžíce octa nebo citrónové šťávy, sůl

Do větší nádoby dáme vodu okyselenou octem nebo citrónovou šťávou, přidáme víno, částečně vykostěné ryby, jablečné křížaly a nahrubo nakrájenou cibuli. Na mírném ohni uvaříme vše do měkka, před skončením varu opepříme, okořeníme špetkou zázvoru a muškátového květu. Podáváme s chlebem.

Curry z cejna


700 g cejnů, 2 lžičky karí koření, 5 lžic Vegetolu, sůl, 2 cibule
Naporcované cejny osolíme, posypeme silně karí kořením a necháme hodinu odležet. Dále ryby opečeme na oleji do měkka. Porce rozdělíme na talíře a obložíme kolečky na zbylém oleji opečené cibule. Podávám s dušenou rýží.

Kaše z tolstolobika


300 g tolstolobika, 30 g míchané zeleniny (např. mrkev, kedluben, fazole, hrách, květák, apod.), 50 g másla, sůl, 1 dcl mléka, lžička hladké pšeničné a lžíce sójové mouky, lžíce citrónové šťávy, vejce, 30 g petržele s pažitkou

Zeleninu nadrobno usekáme, podlijeme trochou vroucí vody a na másle udusíme. Syrové maso bez kůže a kostí umeleme, zředíme mlékem s rozmíchanou pšeničnou a sójovou moukou, citrónovou šťávou, vejce, sůl, přidáme k zelenině a za stálého míchání dusíme ještě 10 minut. Hotovou kaši sypeme pokrájenými bylinkami.

Salát z tolstolobika


400 g pečeného tolstolobika, 200 g vařených brambor, 150 g kyselých okurek, 100 g sterilovaného hrášku, 100 g nakládaných oliv, lžíce kaviáru, půl lžičky pepře, 300 g majonézy, sůl
Maso bez kůže a kostí smícháme s nakrájenými brambory, okurkami a jablky, vypeckovanými olivami a ostatními přísadami. Podle chuti dosolíme.

Tolstolobik Rossija


1 kg tolstolobika, 2 cibule, kapie, jablko, banán, 50 g hrozinek, 2 dcl bílého vína, lžíce karí, 2 dcl sladké smetany, lžíce másla, sůl

Staženého tolstolobika rozdělíme na porce, osolíme je, zasypeme strouhanou cibulí, zalijeme vínem a 10 minut dusíme. Pak maso opatrně vyndáme, upravíme na mísu a uložíme v teple. Do omáčky přidáme na nudličky pokrájenou kapii, karí, smetanu, 5 minut povaříme, přimícháme na kolečka nakrájený banán a oloupané na kostičky nakrájené jablko, které jsme s hrozinkami prudce osmahli na másle. Omáčku nalijeme na rybu a podáváme.

Tolstolobik s bramborovou poduškou


800 g tolstolobika, 800 g brambor, hrst sušených hub, 100 g cibule, 50 g sádla, 5 lžic oleje, lžíce hladké mouky, 1,5 dcl smetany, pepř, sůl, petrželová nať

Předem namočené houby podusíme na kousku sádla se 4 lžícemi vody a nakrájíme je. Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka. Tolstolobika stáhneme, vykostíme, nakrájíme na kousky, osolíme, obalíme v mouce a prudce osmahneme na oleji. Pokrájenou cibuli osmažíme na sádle dozlatova. Do sádlem vymazané zapékací misky utvoříme věnec z osolených, opepřených, nahrubo nastrouhaných brambor, do jeho středu urovnáme rybí maso. Vše posypeme dušenými houbami, smaženou cibulí, zalijeme smetanou smíchanou s moukou a šťávou zbylou od dušení hub, ozobíme nasekanou petrželovou natí a 15 minut zapékáme.

Quebečtí okounci


4 okouni, sůl, lžička pepře, 1,5 dcl smetany, 80 g hladké mouky, 80 g strouhanky z dietních sucharů, 1,5 dcl oleje, lžíce citrónové šťávy, 50 g másla, 50 g mandlí

Okouny osolíme, namočíme do smetany, opepříme, obalíme v mouce, znovu namočíme do smetany, obalíme ve strouhance a na oleji usmažíme, pak je položíme na savý papír, který odsaje přebytečný tuk, urovnáme na mísu, zakapeme citrónovou šťávou a podlijeme rozpuštěným máslem v němž jsme do hněda opražili na nudličky pokrájené a osolené mandle.

Smažení marinovaní okouni


4 malí okouni, 1 dcl octa, 100 g strouhané kořenové zeleniny, půl cibule, 5 pepřů, 5 nových koření, 5 jalovců, bobkový list, sůl, 2 vejce, strouhanka, olej, křen, červená řepa
Ocet s vodou, zeleninou a kořením svaříme a po vystydnutí jím zalijeme rybky zbavené hlav a ocasů. Na 24 hodin uložíme v chladu. Pak každou rybku usušíme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance a usmažíme na oleji. Ještě horké posypeme strouhaným křenem a podáváme s bílým pečivem.

Okoun se zeleninou


3 okouni, 50 g celeru, 50 g petržele, 50 g mrkve, 50 g pórku, 100 g másla, pepř, sůl, 1 dcl hovězího vývaru
Okouny nasolíme a srovnáme do pekáčku, v němž jsme rozpustili polovinu másla, zasypeme je strouhanou zeleninou, pokapeme zbytkem rozpuštěného másla a za občasného podlévání vývarem upečeme.

Okouni po maďarsku


6 okounů, 10 g oleje, 50 g másla, sladká mletá paprika, sůl
Okouny osolíme.  Rozevřené, hřbetem nahoru je rovnáme do zapékací misky. Pokapeme je olejem a poklademe vločkami másla. Upečeme je do měkka v předehřáté troubě. Před koncem pečení je silně posypeme paprikou a přelijeme vypečenou šťávou a nepatrně podléváme horkou vodou. Podáváme s vařenými brambory.