15. ledna 2017

Bábovka se svařeným vínem

třené těsto: 300 g měkkého másla,200 g cukru krupice,balíček vanilinového cukru,4 vejce,200 g hladké mouky,2 zarovnané čajové lžičky prášku do pečiva,100 g jemně nastrouhané horké čokolády, strouhanka
svařené víno :75 ml červeného vína,2 polévkové lžíce citronové šťávy,1-2 ks skořice vcelku,0,5 čajové lžičky hřebíčku, polévková lžíce cukru,nastrouhaná kůra z 0,5 citronu
poleva : 250 g prosátého moučkového cukru,2-3 polévkové lžíce citronové šťávy
Červené víno svaříme s citronovou šťávou a kůrou, skořicí, hřebíčkem a cukrem. Necháme vychladnout a přecedíme přes síto.Na třené těsto vyšleháme pomocí ručního šlehače máslo do pěny. Postupně přidáváme cukr a vanilínový cukr a mícháme tak dlouho, dokud nevznikne kompaktní hmota. Postupně přidáváme vejce (každé vejce zašleháváme cca 1/2 minuty.Smícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva, prosijeme a po částech při střední rychlosti mícháme do máslové hmoty. Přilijeme svařené víno a zamícháme. Vmícháme čokoládu. Těsto vlijeme do vymaštěné a strouhankou vysypané bábovkové formy (průměr 22 cm). Vložíme do předehřáté trouby cca 180°C a pečeme asi 50 minut.Bábovku necháme ve formě nejprve 10 minut zchladnout, poté ji vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme zcela vychladnout.
Na polevu rozmícháme dohladka moučkový cukr s citronovou šťávou a bábovku polevou potřeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat