20. ledna 2017

Bramboračka se sušenými houbami

0,5 kg brambory, 3 lžíce hrubě nastrouhaná mrkev, 2 lžíce strouhaný celer, lžíce strouhaná petržel,  cibule, 20 g sušené houby, lžička majoránka, lžička celerová nať , 2 stroužky česnek, sůl, pepř, 60 g hladká mouka , hladká mouka 
Sušené houby namočíme alespoň na 0,5 hodiny do studené vody. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Přivedeme k varu 1 l vody, osolíme, přidáme brambory, mrkev, celer, petržel, cibuli a překrájené houby. Zamícháme a vaříme doměkka. Na jíšku rozpustíme v hlubší pánvi olej, přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání osmahneme dočervena. Opatrně zalijeme 1/4 l studené vody, rozmícháme, přes cedník nalijeme do polévky a ihned zamícháme, aby se neutvořily hrudky. Polévku necháme asi 5 minut vařit, občas zamícháme. Oloupeme česnek, utřeme nožem nebo prolisujeme a přidáme do hotové polévky. Okořeníme majoránkou, čerstvou nebo sušenou celerovou natí, pepřem a solí.

Žádné komentáře:

Okomentovat