21. ledna 2017

Krémová bramborová polévka

750 g brambory, velký brambor, cibule, 50 g slanina, 2 lžíce máslo, lžička majoránka, sůl, pepř, 2 lžíce olej, 150 ml šlehačka, pažitka 
Brambory oloupeme, očistíme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, slaninu na drobné kostičky. V hrnci rozhřejeme máslo, přidáme slaninu a cibuli a podusíme. Postupně přidáváme brambory a opečeme je. Zalijeme vývarem, osolíme, okořeníme a na mírném ohni vaříme přikryté pokličkou asi 40 minut. Mezitím oloupeme velký brambor, na hrubém struhadle jej nastrouháme a dobře vysušíme v utěrce. V pánvičce zahřejeme olej a nastrouhaný brambor v něm opečeme dokřupava. Vyšleháme nepříliš tuhou šlehačku a vmícháme ji do hotové polévky. Krémovou bramborovou polévku nalijeme do talířů a ozdobíme osmaženou bramborou a nadrobno nasekanou pažitkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat