21. ledna 2017

Studená polévka s pórkem a bramborami

3 pórky /bílá část/, 50 g másla, cibule, stroužek česneku, svazek celer. natě, 750 ml kuřecího vývaru, 200 g brambor, 190 ml smetany, 2 lžíce pažitky, sůl, bílý pepř 
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, najemno nakrájený pórek, celer a česnek. Hrnec přiklopíme a na mírném ohni za občasného míchání dusíme asi 15 minut, nebo dokud není zelenina měkká. Nesmí zhnědnout. Přidáme na kostky nakrájené brambory a vývar a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a 20 minut pod pokličkou vaříme. Odstavíme a necháme chvílu vychladnout. Pak polévku rozmixujeme a nalijeme do čistého hrnce. Polévku pomalu znova přivedeme k varu a vmícháme smetanu. Ochutíme solí a bílým pepřem a zahříváme, aniž by se polévka znova vařila. Podáváme vychlazenou a ozdobenou pažitkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat