21. ledna 2017

Rybí polévka s nočky

1500 ml voda, 2 hlava z kapra, jikry nebo mlíčí, sůl, kmín, 100 g kořenová zelenina, 20 g máslo, zelená petržel  nočky:  vejce, lžíce máslo,  2 lžíce mléko nebo smetana, sůl, muškátový květ, strouhanka, pažitka 
Máslo utřeme v misce se žloutkem, přidáme sůl, špetku muškátového květu, pár kapek citrónové šťávy, smetanu a tolik strouhanky, aby bylo těstíčko vláčné. Promícháme, přidáme tuhý sníh z bílků a pažitku. Kdyby těsto bylo řídké, můžeme přidat lžičku hrubé mouky. Z těsta tvoříme navlhčenou rukou malé knedlíčky nebo lžičkou nočky a vaříme ve vroucí polévce. Umyté hlavy z kapra vložíme do hrnce s vodou, osolíme, přidáme kmín, očištěnou zeleninu vcelku a vaříme doměkka. Jikry a mlíčí uvaříme zvlášť. Vývar z hlav a zeleniny procedíme a do vroucího vývaru zavařujeme nočky. Přidáme nakrájené maso a vnitřnosti. Polévku zjemníme máslem a zelenou petrželkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat