21. ledna 2017

Šumavská zelňačka

1200 g uzená plec nebo koleno, 100 g kysané zelí, 200 ml sladká smetana, 50 g sušené houby, 4 kuličky nového koření, 6 kuličky pepře, bobkový list, 2 stroužky česnek, sůl, pepř , kopr 
Kysané zelí překrájíme, vložíme do většího hrnce, zalijeme vodou a přidáme rozpůlené uzené maso, kuličky nového koření, bobkový list, kuličky celého pepře a pomalu vaříme 2 až 2,5 hodiny. Asi po hodině přidáme sušené houby. Měkké uzené maso potom nakrájíme na drobné kostičky, vložíme zpět do vývaru a zalijeme vše smetanou ve které jsme rozkvedlali hladkou mouku a ještě povaříme asi 10 minut. Podle potřeby dolijeme vodu - měli bychom mít asi 3 litry polévky. Nakonec do zelňačky přidáme nasekaný kopr, prolisovaný česnek a dochutíme podle chuti solí a pepřem.Šumavská zelňačka se podává teplá, ale bude nám chutnat i studená.

Žádné komentáře:

Okomentovat