20. ledna 2017

Zeleninová polévka s knedlíčky z kuřecích jater

15 dkg zelenina podle sezony (mrkev, petržel, celer, kapusta, hrášek, fazolové lusky, kedluben apod.), 3 lžíce olej, sůl, 3 lžíce máslová jíška
na knedlíčky:  20 dkg kuřecí játra, malá cibule, stroužek česnek, 7 lžic prosátá strouhanka, sůl, pepř, vejce 
Očistíme a omyjeme zeleninu a nakrájíme ji na drobné kousky nebo ji nastrouháme. V hrnci rozehřejeme olej a zeleninu podusíme asi 5 minut. Přilijeme 1,5 litru vody, osolíme, přiklopíme poklicí a vaříme 15 minut. Mezitím si připravíme knedlíčky. Syrová játra umeleme na masovém strojku nebo rozmixujeme. Přidáme vejce, strouhanku, jemně nakrájenou cibuli, rozetřený česnek, sůl, pepř a promícháme. Je-li hmota příliš řídká, přidáme ještě strouhanku nebo pšeničné klíčky. Mokrýma rukma tvoříme malé knedlíčky, které zaváříme do polévky. Na závěr přidáme asi 2-3 lžíce máslové jíšky a na trochu povaříme ještě asi 10 minut. Sepeme petrželovou natí.

Žádné komentáře:

Okomentovat