20. ledna 2017

Francouzská cibulová polévka

2 lžíce másla; olivový olej; 2 stroužky česneku; 900 g cibule; 2 lžíce hladké mouky; 200 ml bílého vína; sůl; pepř; tymián; bobkový list; 2 veky; 60 g strouhaného sýra; 1 kostka slepičího bujónu; zelená petrželka
Oloupanou cibuli nakrájejte na silná kolečka a 2/3 osmažte na másle s trochou olivového oleje do světle hněda. Přidejte zbytek cibule a nechte zesklovatět. Zasypte hladkou moukou a důkladně rozmíchejte. Zalijte horkou vodou a přidejte koření, celé stroužky česneku, kostku slepičího bujónu a dořeďte vínem. Pod pokličkou nechte na mírném ohni probublávat asi 0,5 hodiny. Plátky veky osmažte dozlatova, poklaďte je na dno polévkových talířů, zasypte sýrem a přilijte horkou polévku. Ozdobte nasekanou petrželkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat