29. března 2012

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom


350 g hladké mouky, 100 g másla,  vejce, mléko, 3 lžíce cukru, 12 g droždí, sůl, hladká mouka na vyválení 
vanilkový krém : 2 žloutky, 4 dl mléka, půl balíčku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 2 lžíce cukru, vanilkový cukr

Droždí rozmícháme se dvěma lžícemi cukru, když zřídne, přidáme tři lžíce vlažného mléka a dvě lžíce mouky, rozmícháme a necháme na teplém místě vykynout. Do misky prosejeme mouku a sůl, přidáme vykynutý kvásek, vejce, lžíci cukru a polovinu dávky rozehřátého másla a mlékem zaděláme vláčné těsto. Misku přikryjeme utěrkou a těsto necháme vykynout na teplém místě (asi hodinu). Když těsto zdvojnásobí svůj objem, rozválíme je na válečky asi 1,5 – 2 centimetry silné a nakrájíme je na stejně dlouhé dílky. Naskládáme je do pekáčku vymaštěného máslem a promastíme je rozehřátým máslem, když je dno pekáčku plné, buchtičky pomastíme a stejně naskládáme i druhou vrstvu (nebo pečeme ve dvou pekáčcích jen v jedné vrstvě). Po vykynutí upečeme buchtičky do červena. Podáváme je teplé, přelité vanilkovým krémem.
Příprava krému : V části mléka rozmícháme pudinkový prášek, vlijeme je do ostatního horkého mléka, přidáme cukr a uvaříme hladký krém za stálého míchání. Sejmeme jej z plotýnky, doplníme žloutky rozkvedlanými ve lžíci mléka, vanilkovým cukrem a dobře rozmícháme.

Žádné komentáře:

Okomentovat