Do části vlažného
mléka rozdrobíme droždí, trochu cukru a trochu mouky, promícháme a kvásek dáme
na teplé místo vykynout. Do zbylé dávky mouky přidáme žloutky, zbytek cukru,
trochu soli, citrónovou kůru, mléko, rozehřátý tuk, dávku rumu a vykynutý
kvásek. Promícháme a propracujeme na hladké a tažné těsto, které nelepí na
mísu, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla vykynout. Po vykynutí vyklopíme těsto
na pomoučený vál a rozválíme na plát 1 cm tlustý, naznačíme na něm kolečka, do
jejich středu dáme lžičku džemu a přikryjeme dalšími vypíchnutými kolečky,
které přitiskneme na okrajích ke spodnímu kolečku. Vypichovačem vykrájíme
koblihy, narovnáme je na pomoučený vál a opět dáme vykynout. Vykynuté koblihy
vkládáme do horkého oleje a smažíme po obou stranách do červena. Smažené
koblihy posypeme moučkovým cukrem. Podáváme s bílou kávou.
Žádné komentáře:
Okomentovat