28. března 2012

Koblihy ze šlehaného těsta


1/4 l mléka, 30 g droždí, 50 g cukru, 500 g hladké nebo polohrubé mouky, 4 žloutky, sůl, vanilka, citrónová kůra, lžička rumu nebo punče, 80 g másla, 150 – 200 g zavařeniny, 1,5 kostky ztuženého pokrmového tuku na smažení

Z osminy litru mléka, droždí, jedné lžíce cukru a asi 150 g mouky uděláme řidší kvásek a dáme jej vykynout. Do kotlíku na sníh dáme žloutky, cukr, druhou osminku mléka a šleháme ve vodní lázni až hmota zhoustne. Touto hmotou a kváskem zaděláme mouku, přidáme sůl, vanilku, citrónovou kůru, rum nebo punč a vlahé máslo. Zpracujeme vláčné těsto a dáme je vykynout. Pak obvyklým způsobem vykrajujeme a plníme koblihy a smažíme je. 

Žádné komentáře:

Okomentovat