30 dkg mouka pšeničná hrubá, lžíce mouka
pšeničná hladká, 2 dl
mléko polotučné, 3 lžíce cukr krupice, 2 - 3 dkg droždí, 5 dkg máslo, 3 žloutky,
lžíce rum špetka soli, olej rostlinný na smažení
Do vlažného mléka zamícháme lžíci hladké
mouky, lžíci cukru a droždí a necháme vykynout kvásek. Mezitím vyšleháme zbylý
cukr, žloutky a máslo do hladké hmoty, přidáme hrubou mouku, sůl, rum a kvásek.
Zpracujeme těsto - je malinko řidší - a
necháme vykynout. Těsto kyne poměrně dlouho, i přes hodinu. Potom dáme na pánev
hodně oleje, možno snad i do fritovacího hrnce, nemám zkušenost. Podle babičky
je dobré přidat do oleje aspoň lžíci pravého sádla, nepřepaluje se. Olej
necháme dobře zahřát, pak zmírníme teplotu asi na dvě třetiny (mám 9 teplotních
stupňů a smažím na 6). Lžičkou vykrajujeme z těsta malé kuličky - asi 3-4cm a
vkládáme do oleje, obracíme a vyndáváme na sítko. Přesvědčíme se, zda jsou
hotové tak, že jednu rozlomíme. Můžeme pocukrovat nebo mazat marmeládou, nebo
pojídat jen tak. Někdo máčí v rumu a cukru.
Žádné komentáře:
Okomentovat