6 žloutků, 60 g cukru, 2 vanilkové cukry,
1/8 l smetany, 300 g
hladké mouky,trochu soli, lžíce pomerančové šťávy, lžíce rumu, 20 g droždí, mléko na kvásek,
meruňková zavařenina, tuk na smažení
Žloutky, cukr, vanilkový cukr a vlahou smetanu
utřeme do pěny a promícháme s prosetou, zahřátou moukou, vzešlým kváskem z
droždí , s pomerančovou šťávou, solí a rumem. Dobře propracujeme a těsto
necháme na teplém místě kynout. Potom je na pomoučněném vále rozválíme na
tloušťku asi 2 cm
a vykrájíme 40 koleček (na 20 koblih). Doprostřed každého druhého kolečka dáme
kopeček zavařeniny a překryjeme je prázdným kolečkem nepomoučenou stranou.
Okraje přitlačíme a menším tvořítkem vykrájíme koblihy. Přendáme je na
pomoučněnou teplou utěrku, přikryjeme další utěrkou a necháme na teplém místě
znovu kynout. Koblihy smažíme v dostatečném množství tuku aby plavaly, nejdříve
vrchní stranou. Hotové necháme odkapat a před podáváním je posypeme vanilkovým
cukrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat