31. března 2012

Chateaubriand


500 g svíčkové, olej, pepř, sůl, brambory jako příloha, cibule, žampióny, rajčata, papriky, kečup, červené víno, česnek, solamyl, rybízový kompot, mouka, máslo, smetana, zelenina

Váha použité svíčkové by měla být 400-500 g, což se předpokládá pro pár. Očištěnou svíčkovou osolíme a okořeníme pepřem a potřeme oleje. Uložíme asi na dvě hodiny do chladu. Po odležení celý kus svíčkové opékáme vcelku na minimálním množství středně rozpáleného tuku asi 10 až 15 minut při trojím otočení. Délka pečení se řídí chutí, jak chceme mít maso propečené. Jako příloha mohou být brambory v nejrůznější podobě. V době, kterou má svíčková na odležení, připravujeme omáčky.
Lovecká omáčka : na pánvi zpěníme cibulku, na ní o restujeme žampióny (jiné houby), přidáme pokrájená rajčata a papriky. Podusíme. Ochutíme kečupem, stopkou červeného vína, stroužkem česneku a mírně zahustíme solamylem. Završením je přidání trošky jeřabinového (rybízového, klikvového) kompotu. Necháme povařit, když se nám zdá omáčka řídká přidáme trochu škrobové moučky. Podle gusta dochutíme worcestrem, solí, pepřem. Povrch v misce přelijeme rozpuštěnou slaninou.
Bíla pepřová omáčka: základ-bešamel= máslová jíška a vývar. Ten pak ochucený nahrubo drceným zeleným pepřem necháme opět povařit (raději více než méně), Zahušťujeme šlehačkou, lze dodat chuť i oříškem másla, petrželkou. Doporučuji zeleninu k obložení. Tato pochoutka se dobře snáší s červeným vínem, např. vavřineckým.

Žádné komentáře:

Okomentovat