500 g polohrubé mouky, 1 l mléka, 30 g
droždí, 100 g rostlinného tuku, 70 g cukru, 2 žloutky, špetka soli, citrónová
kůra, vanilinový cukr, žloutek na
potření těsta , tuk na vymazání plechu
Do menší misky rozdrobíme droždí, rozmícháme
se špetkou cukru, lžící mouky a několika lžícemi vlažného mléka. Kvásek
přikryjeme a na teplém místě necháme 10 – 15 minut vykynout. Rostlinný
tuk utřeme s cukrem, přidáme žloutky, vanilinový cukr a trochu strouhané
citrónové kůry. Přidáme vykynutý kvásek, mouku, špetku soli, vlažné mléko a
zaděláme těsto. Dobře vypracované těsto (hladké, nelepkavé) lehce poprášíme
moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto přemístíme na pomoučněný vál a rozválíme na asi 2 cm silný plát.
Menším kulatým tvořítkem na koblihy či sklenkou vykrajujeme kolečka. Rýhovaným
ozdobným kolečkem či zdobným nožem na nich vytvoříme mřížky, přendáme na
vymazaný plech a necháme ještě asi 20-30 min kynout. Potom potřeme žloutkem a v
dobře vyhřáté troubě upečeme do červena. Vychladlé rozřízneme, potřeme máslem a
medem a pocukrované podáváme.Také můžeme z těsta nakrájet a vytvarovat dlouhé
válečky, různě je zatočit, potřít žloutkem, posypat loupanými sekanými mandlemi
a upéct.
Žádné komentáře:
Okomentovat