40 g moučkového cukru, 20 g droždí, špetka
soli, 250 g proseté hrubé mouky,200 ml mléka, 30 g změklého másla, 2 žloutky, lžíce rumu, hrubá mouka, olej na smažení, moučkový cukr, svazek máty na
ozdobení
Do hrnečku vsypeme trochu cukru, droždí, sůl,
1/2 lžíce mouky, zalijeme 50 ml mléka a dobře rozmícháme. Na teplém místě
necháme vzejít kvásek. V míse třeme změklé máslo s cukrem do pěny, postupně
zašleháme žloutky, zbylou mouku, kvásek, přidáme mléko a rum. Vypracujeme tužší
těsto hladké, jeho povrch poprášíme hrubou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme
asi 1 hodinu kynout. Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozkrájíme na
12 dílů. Ty pak ještě rozdělíme na dva kousky, ze kterých vyválíme válečky a splétáme
je spolu. Copánky necháme asi 3 minuty kynout na vále. Mezitím rozpálíme olej a
copánky postupně smažíme z obou stran dozlatova. Sypeme je moučkovým cukrem a
před podáváním ozdobíme lístky máty.
Žádné komentáře:
Okomentovat