29. března 2012

Bavorské vdolečky


400 g mouky, 2 lžíce moučkového cukru, špetka soli, 20 g droždí, 1/4 l mléka, 3 lžíce másla,2 žloutky, lžíce rumu, 500 g rostlinného tuku na smažení, 200 ml smetany ke šlehání,150 g kompotovaných brusinek, několik lístečků zelené máty

Do mísy prosejeme mouku,  cukr a sůl.  Připravíme si kvásek z droždí,  několika lžic mléka a cukru. V hrnci zahřejeme zbylé mléko a máslo.  Kvásek přilijeme k mouce.  Nakonec vmícháme zahřáté mléko  s máslem,  žloutky a rum a vypracujeme vláčné těsto,  které necháme na teplém místě odležet přibližně 20 minut.  Promícháme vařečkou ne elektrickým šlehačem a necháme ještě jednou odpočinout. Potom nabíráme lžící těsto, z něhož vytvarujeme pomoučenýma rukama koule.  Do jejich středu vytlačíme prsty důlky.  Vdolečky usmažíme z obou stran dozlatova v silné vrstvě rostlinného tuku.  Necháme vychladnout. Smetanu ušleháme do tuha.  Brusinky necháme okapat.  Potom důlky vdolečků naplníme brusinkami a šlehačkou. Povrch bavorských vdolečků můžeme ozdobit několika zbylými brusinkami nebo zelenými snítkami máty.

Žádné komentáře:

Okomentovat