20. června 2012

Špenátový chlebíček

450 g mraženého špenátu, 400 g konzervovaných rajčat,150 g tvrdého strouhaného sýra (nejlépe ementál), 5 vajec,menší cibule, 4 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku,několik lístků čerstvé bazalky (nebo vrchovatá lžička sušené),4 lžíce smetany, 2 lžíce oleje, olej na vymazání chlebíčkové formy,sůl, pepř

V kastrolu na lžíci oleje zpěníme drobně nasekaný česnek, vmícháme pokrájená, konzervovaná rajčata, jemně nasekanou bazalku,trochu soli a pepře a necháme za občasného míchání na mírném ohni dusit. Do rajčatové omáčky vmícháme 4 lžíce hladké mouky s 2 rozšlehanými vejci, trochou soli a pepře a za občasného míchání dusíme do zhoustnutí. V druhém kastrolu zpěníme na lžíci oleje drobně nakrájenou cibuli, přidáme mražený špenát, nepatrně osolíme,opepříme a necháme jej na mírném ohni rozmrazit a co nejvíce vydusit. Do vychladlého špenátu vmícháme 2 lžíce smetany s  rozšlehaným vejcem, trochou soli a pepře. Do mísy s nastrouhaným sýrem vlijeme zbytek smetany s dalšími 2 vejci a opět nepatrně osolíme a opepříme. Chlebíčkovou formu vymažeme olejem,dáme do ní špenát a položíme do hluboké mísy remosky, do níž nalijeme trochu vody, aby chlebíčková forma byla ve vodní lázni. Pečeme v remosce asi 20 minut. Pak přidáme rajčatovou omáčku, uhladíme ji a opět pečeme dalších 20 minut. Potom vloží-me do formy sýrovou směs, uhladíme ji a opět pečeme dalších 20 minut. Je-li třeba, doplníme na dno remosky vodu. Formu necháme asi 5 - 8 minut před vyklopením vychladnout. Pokrm můžeme podávat teplý s vařenými bramborami, anebo i za studena s čerstvým pečivem a se salátem. Špenátový chlebíček je i vhodným a netradičním pohoštěním.

Žádné komentáře:

Okomentovat