20. června 2012

Smažené baklažanové kuličky

2 větší baklažány, 2 větší brambory,  cibule,  stroužek česneku,2 vejce, 2 lžíce tvrdého strouhaného sýra, hrst čerstvé bazalky (nebo vrchovatá lžička sušené), strouhanka na obalení, hladká mouka na pomoučení, olej podle potřeby, sůl, pepř
Baklažány oloupeme, nakrájíme na malé kostičky, posypeme solí,necháme asi 20 minut vypotit a pak osušíme v papírovém ubrousku.Na pánvi zpěníme na lžíci oleje jemně nasekanou cibuli s prolisovaným česnekem. Přidáme baklažány, mírně osolíme, nepatrně opepříme a 15 minut za častého míchání podusíme na mírném ohni. Neoloupané brambory uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Ještě horké je oloupeme a rozmačkáme nebo prolisujeme. Podušené a vychladlé baklažány rozmačkáme vidličkou, vmícháme je k bramborové kaši, přidáme sýr, vejce, nasekanou bazalku, podle potřeby osolíme, opepříme a pomoučenýma rukama tvoříme kuličky,které obalíme ještě ve strouhance a vkládáme je do nízké mísy remosky s rozehřátým olejem. Smažíme je za občasného obracení dozlatova a hotové klademe na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku. Podáváme se zeleninovým salátem nebo podušenou zeleninou a podle chuti s tatarskou omáčkou, kečupem nebo jinými ochucenými omáčkami. Baklažánové kuličky můžeme také podávat jako přílohu k masům.

Žádné komentáře:

Okomentovat