7. srpna 2016

Marinovaná mozzarella

Pro 4 osoby – 300 g mozzarellových kuliček., snítky bazalky., 250 g třešňových rajčat., 4 lžíce octa., 2 lžičky sušené bazalky., mletý bílý pepř., sůl., olivový olej lisovaný za studena na zalití.,
Na omáčku pesto – 2 svazky bazalky., 1/3 hrnku (celý 250 ml) opražených piniových semínek., 2 stroužky česneku., 1/3 hrnku nadrobno nastrouhaného parmazánu., 1/3 hrnku olivového oleje., sůl., mletý bílý pepř
Mozzarellu scedíme a překrojíme ještě napůl. Ocet promícháme s kořením a solí. Přidáme k němu 3 lžíce oleje a promícháme. Do sklenice s uzávěrem skládáme mozzarellu, rajčata, prokládáme lístky bazalky a přeléváme zálivkou. Nakonec zalijeme olejem tak, aby všechny suroviny byly v oleji potopené. Sklenici uzavřeme a necháme přes noc v chladnu marinovat. Bazalku smícháme s piniovými oříšky, česnekem a parmezánem. Vše rozmixujeme na drobné kousky a potom za pomalého chodu mixéru pozvolna přiléváme olej. Rozmixujeme. Osolíme a opepříme. Marinované kousky mozzarelly rozdělíme a spolu s rajčaty na talířky a podáváme s omáčkou pesto. Jako přílohu volíme opečené bílé toasty, bagetu nebo tmavý chléb.
Příprava cca 30 minut., marinování cca 12 hodin., na osobu asi 600 kcal.
Tip – Marinovat lze i jiné druhy sýrů, např. Hermelín nebo pivní sýr. Do sklenice vkládáme střídavě s rozkrájenými sýry kolečka nakrájené feferonky, cibule a plátky česneku. Přidáme kuličky pepře a opět zalijeme olivovým olejem. Sýry necháme odležet několik dnů, mají potom pikantnější chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat