12. srpna 2016

Vepřová kapsa plněná růžičkovou kapustou

Pro 6 osob si připravíme – kg růžičkové kapusty., 40 g tvrdého sýra., 2 plátky toastového chleba., sůl., nastrouhaný muškátový oříšek., 1,2 kg vykostěné vepřové pečeně s kůži., 4cibule., lžičku celého pepře., 2 bobkové listy., tuk na vymazání pekáče., 2 lžíce másla nebo rostlinného tuku., 100 ml smetany ke šlehání., nastrouhanou kůru z ½ chemicky neošetřeného citronu., lžíci hladké mouky., bílý pepř., 2 snítky petrželky., špejle., kuchyňskou nit.,
Růžičkovou kapustu očistíme a omyjeme. Sýr najemno nastrouháme. Toastový chleba rozemneme. Asi 200 gramů kapustiček smícháme se sýrem a chlebem, okořeníme muškátovým oříškem a osolíme. Maso omyjeme, osušíme, na spodní částí nařízneme kapsu, kterou naplníme upravenou růžičkovou kapustou. Uzavřeme špejlemi a převážeme kuchyňskou nití. Pečeme dáme do vymaštěného pekáče kůži nahoru a pečeme asi 2 hodiny v předehřáté troubě (elektrický sporák 200° C., plyn stupeň 3). Cibule oloupeme, rozčtvrtíme a přibližně po hodině pečení přidáme spolu s celým pepřem a bobkovým listem k vepřovému masu. Pečení postupně podléváme zhruba 400 ml vody. Zbylou růžičkovou kapustu povaříme přibližně 20 minut v osolené vodě, slijeme a na rozpáleném másle nebo tuku orestujeme. Nakonec ochutíme muškátovým oříškem a citronovou kůrou. Měkkou vepřovou pečení vyjmeme z pekáče a zdržujeme teplou. Výpek zředíme zhruba 400 ml horké vody, přecedíme a přivedeme k varu. Zahustíme moukou důkladně rozkvedlanou ve smetaně ke šlehání. Omáčku nakonec dochutíme solí a mletým bílým pepřem. Petrželku opereme, osušíme, kousek si odložíme, zbytek najemno posekáme. Pečení upravíme na míse s trochou omáčky a kapustičkami. Ozdobíme petrželkou. Zbylou omáčku podáváme zvlášť. 
Doba přípravy cca 3 ½ hodiny., porce asi 3310 kJ / 790 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat