12. srpna 2016

Ražniči s pestrou rýží a studenou omáčkou

Pro 4 osoby si připravíme – 4 cibule., lžíci másla nebo rostlinného tuku., 200 g rajčat., 200 g dlouhozrnné rýže., 200 ml rajského protlaku., sůl., čerstvě namletý bílý pepř., 250 ml zeleninového vývaru z kostky., 200 g zmrazeného hrášku., 500 g vepřové panenky vcelku., 1 – 2 stroužky česneku., olej., 250 ml smetanového jogurtu., nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu., svazek kadeřavé petrželky.,
Všechny cibule oloupeme, jednu najemno posekáme. V kastrole rozehřejeme máslo nebo rostlinný tuk a posekanou cibuli na něm necháme zesklovatět. Přidáme propláchnutou rýži, krátce osmahneme a potom zalijeme vývarem a rajským protlakem. Dobře promícháme. Přivedeme k varu a při mírné teplotě dusíme pod pokličkou přibližně 20 minut. Rajčata očistíme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Zhruba po 10 minutách přidáme k rýži nakrájená rajčata a zmrazený hrášek. Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Zbylé cibule nakrájíme na špalíčky. Potom maso a cibuli navlékáme střídavě na špíz osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej a špízy na něm za stálého obracení opékáme 5 – 10 minut. Česnek oloupeme a prolisujeme nebo najemno posekáme. Smetanový jogurt smícháme s česnekem, polovinou citronové kůry, trochou soli a pepře. Kadeřavou petrželku opereme, osušíme – snítku si odložíme na ozdobení – a najemno nasekáme. Jogurtovou omáčku nakonec dochutíme nasekanou kadeřavou petrželkou a zbylou citronovou kůrou. Rajčatovou rýži upravíme společně s vepřovými špízy na mísu a ozdobíme odloženou snítkou kadeřavé petrželky. Studenou jogurtovou omáčku podáváme zvlášť. 
Doba přípravy asi 1 ¼ hodiny., porce asi 2010 kJ / 480 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat